Κατσικάρης και Χατζηπέρος για μια… αμφίβολη μελέτηkatsxatzΜπαράζ ανακοινώσεων έχει ξεκινήσει από την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, ανάμεσα στον τέως και τον νυν Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, για το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου και την ύπαρξη σχετικής μελέτης.

Οι ανακοινώσεις αφορούν την ύπαρξη μελέτης ή όχι από την Περιφέρεια, με την οποία θα αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα του ΒΙΟΚΑ Πόρου – Γαλατά.

Συμπέρασμα από τον πόλεμο ανακοινώσεων: Η μελέτη πιθανότατα είναι ανεπαρκής, ελλιπής και χρειάζεται μάλλον… διόρθωση.

Τον χορό των ανακοινώσεων ξεκίνησε ο κ. Κατσικάρης με δελτίο τύπου την Κυριακή, με τίτλο «Η Μελέτη για τον Βιολογικό Καθαρισμό Πόρου είναι έτοιμη».

Την Δευτέρα 13/10 το πρωί, ο κ. Χατζηπέρος απάντησε με το ακόλουθο δελτίο τύπου:

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/10

Προβλήματα Βιολογικού Καθαρισμού Δήμου Πόρου και Τροιζήνας

Η αναφερθείσα από τον προηγούμενο Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Κατσικάρη μελέτη αποκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού Πόρου δεν υπάρχει υπογεγραμμένη.

Εάν ο φίλος Δημήτρης γνωρίζει κάτι επιπλέον θα ήταν χρήσιμο να μας το πει. Δυστυχώς η «πονεμένη» ιστορία του βιολογικού καθαρισμού του Πόρου ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες επί σειρά δεκαετιών με τεράστιο κόστος .

Οι λόγοι πολλοί :

-Κακός σχεδιασμός

-Κακές επιλογές

-Κακή κατασκευή με διαρροές κλπ που δεν επιτρέπουν την ζύμωση και την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων

-Ακόμα και ο μη αδειοδοτημένος προβλήτας που κατέρρευσε με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πόρο, τους Ποριώτες και τα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δεν είναι άσχετος με τα διερχόμενα δίκτυα του βιολογικού. Όλα αυτά και πολλά άλλα ήταν αιτία να σκαφθεί ο Πόρος, τουλάχιστον τρεις φορές , με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία των κατοίκων, των επισκεπτών και βέβαια κόστος.

 

Σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου, θα γίνει εμπεριστατωμένη διερεύνηση των προβλημάτων και μελέτη με σκοπό την οριστική αποκατάσταση του τόσο σοβαρού και χρονίζοντος αυτού προβλήματος.

Έχουμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση και με όλους τους τρόπους, ότι οι παθογένειες των δημόσιων έργων θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν για την νέα Περιφερειακή Αρχή.

Αρχή μας είναι οι μελέτες για οποιοδήποτε έργο, να είναι πλήρεις από κάθε άποψη. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές αρνητικές παραμέτρους και βέβαια συνδυαστικές κατά τον δυνατό με άλλα έργα ΔΕΗ ,ΟΤΕ κλπ.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε βαθύτατα ότι αποφεύγουμε καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις ανεπίτρεπτες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Κατσικάρης «σήκωσε το γάντι» το μεσημέρι της Δευτέρας, δηλώνοντας τα ακόλουθα:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/10

Η Μελέτη για τον Βιολογικό Καθαρισμό Πόρου είναι στα χέρια της νέας Περιφερειακής αρχής, η οποία οφείλει να αποφασίσει για την τύχη της…

Ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, απαντώντας στη δήλωση του νυν Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρου, με την οποία υποστηρίζει ότι η μελέτη για την επίλυση των προβλημάτων της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου – Τροιζηνίας… δεν είναι υπογεγραμμένη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Τάκη Χατζηπέρου ότι «η μελέτη αποκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού Πόρου δεν υπάρχει υπογεγραμμένη», προφανώς δεν έχει σχέση με τη δική μου ανακοίνωση ότι Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ!

Άλλο πράγμα είναι αν η μελέτη είναι έτοιμη – που σαφέστατα είναι και μπορεί άμεσα να τεθεί στη διάθεση του Δήμου Πόρου – και άλλο αν είναι υπογεγραμμένη και θεωρημένη, από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής που την συνέταξαν, ανταποκρινόμενες στο αίτημα του Δήμου Πόρου.

Η μελέτη είναι έτοιμη από τον Αύγουστο. Παραδόθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων από τους μηχανικούς των κεντρικών τεχνικών υπηρεσιών που την συνέταξαν -και έτσι έλαβα γνώση και εγώ, ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων.

Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι τότε, θεωρήσαμε ηθικά και δεοντολογικά σωστό, να μην προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα δέσμευε τις νεοεκλεγμένες διοικήσεις της Περιφέρειας και του Δήμου Πόρου, που σε λίγες μέρες αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για μια σημαντική μελέτη -που δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Πόρου, την Περιφέρεια και τον φορολογούμενο πολίτη– δεν πρέπει επίσημα να λάβει γνώση ο Δήμος Πόρου που την ζήτησε, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, να εξεταστεί, να διορθωθεί ενδεχομένως και σε κάθε περίπτωση να αποτελέσει ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση ενός μείζονος προβλήματος…

Πιστεύω και ελπίζω, ότι στο πλαίσιο της κοινής λογικής, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα κάνουν ότι πρέπει για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα του Βιολογικού καθαρισμού Πόρου – Τροιζηνίας και η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τελικά σε αυτό το μείζον πρόβλημα το Δήμο Πόρου, για να μην συνεχιστεί η «πονεμένη» αυτή ιστορία, όπως σωστά τη χαρακτηρίζει ο φίλος μου Τάκης Χατζηπέρος».

Οι ανακοινώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα 14/10 με τον κ. Χατζηπέρο να δηλώνει:

 

ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ 14/10

«Με κάθε καλή πρόθεση και προαίρεση θέλω να δηλώσω ότι η αντιπαράθεση με Δελτίου Τύπου πιστεύω ότι δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επίλυσης τόσο σοβαρών προβλημάτων.

Η μελέτη δεν έχει περιέλθει σε γνώση μου γιατί λόγω της ανεπάρκειας και των ελλείψεων της δεν αναλαμβάνει κανένας από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Νήσων να την υπογράψει και να την προωθήσει αρμοδίως.

Όσον αφορά δε τα περί ηθικής και δεοντολογίας θέλω να δηλώσω ότι δεν μπορεί να είναι ¨α λα καρτ¨ την στιγμή κατά την οποία στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, που είναι ο μήνας Αύγουστος , ένα ολόκληρο νησί και οι επισκέπτες τους υποφέρουν από τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη κακοσμία που είναι διάχυτη καθόλο το μήκος του αγωγού.

Εάν ήμουν στην θέση του κ. Κατσικάρη θα φρόντιζα αμέσως, εφόσον έχω στα χέρια μου μια άρτια και ολοκληρωμένη μελέτη, να προβώ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχτούν όλα τα ανωτέρω και να μην περιμένω την αλλαγή της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής.

Η πόρτα μου είναι ανοικτή για όλους και ιδιαίτερα για τον κ. Κατσικάρη για να μας δώσει τα φώτα του και την εμπειρία του ώστε να λύσουμε το ακανθώδες αυτό πρόβλημα , εφόσον το επιθυμεί.»

Και τον κ. Κατσικάρη να παρατηρεί…

ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ 14/10

«Παρατηρώ τα εξής, με την σαφή πρόθεση να μην επανέλθω:

1. Ειλικρινά, δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση, αλλά καλοπροαίρετη παράθεση απόψεων.

2. Αν η μελέτη των κεντρικών τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής που εστάλη στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Νήσων, είναι ελλιπής και ανεπαρκής, εάν… οι παραλήπτες ΟΦΕΙΛΟΥΝ, έχουν χρέος και καθήκον υπηρεσιακό, να πάνε στο επόμενο βήμα: Να αναλάβουν οι ίδιοι ή οι συντάκτες αυτής, ή όλοι μαζί συνεργαζόμενοι, την διόρθωσή της, με βάση την πλούσια εμπειρία τους και τις παρατηρήσεις του Δήμου Πόρου ή οποιουδήποτε κρίνουν ότι μπορεί να συνεισφέρει.

Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουν, είναι να την αφήσουν ως έχει! Να πάει δηλαδή… στράφι μια ολόκληρη δουλειά μηνών. Πιστεύω ότι τα τεχνικά στελέχη της Περιφέρειας, έχουν ΧΡΕΟΣ και ΕΥΘΥΝΗ να το πράξουν αυτό και σίγουρα εν συνόλω ΜΠΟΡΟΥΝ, γιατί είναι άξια και ικανά στελέχη. Και πάντως, όταν έφτασε η μελέτη, εμένα μου δήλωσαν ρητά ότι την ελέγχουν και θα την προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν! (Εάν άλλαξε κάτι από τότε, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω).

3. Σχετικά με την ηθική και τη δεοντολογία: Ο κάθε δημόσιος λειτουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του, έχει προφανώς τη δική του θέση και, πάντως, σε καμιά περίπτωση μέσα σε ένα μήνα, -Αύγουστο μάλιστα- κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα είχε τα περιθώρια να αναστρέψει μια χρονίζουσα κατάσταση όπως αυτή του Βιολογικού Πόρου!

Εν πάση περιπτώσει όμως -αφού ο καθένας έχει τη γνώμη του και αφήνει το αποτύπωμά του- εγώ πίστευα και πιστεύω ότι λίγες μέρες πριν την δημοκρατική «αλλαγή φρουράς» σε Περιφέρεια και Δήμο δεν είχα δικαίωμα να πάρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Και αν την έπαιρνα αυτή την πρωτοβουλία, δικαίως, κατά τη γνώμη μου, θα χαρακτηριζόταν από κάποιους προσχηματική, υποκριτική, παλαιοκομματική και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Μπορεί να είναι λάθος θέση. Ας το κρίνουν και αυτό οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες…

4. Σε ότι αφορά τις «ανοιχτές πόρτες» για συνεργασία: Νομίζω, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου -από 26 Μαϊου έως 31 Αυγούστου- απέδειξα με τη συμπεριφορά μου πώς εννοώ τη συνεργασία για να πάνε μπροστά τα νησιά μας και οι μικρές μας πατρίδες – έχοντας πάντα ορθάνοιχτη την πόρτα του γραφείου μου στον παλιό μου φίλο και σύντροφο Τάκη Χατζηπέρο. Άρα δεν θα μπορούσα ποτέ να αρνηθώ την οποιαδήποτε συνεργασία, με βάση τη μικρή μου εμπειρία στην Περιφέρεια Αττικής.

5. Τέλος, οφείλω γενικότερα να σημειώσω, ότι οι λειτουργίες ύδρευσης και αποχέτευσης,είναι καθαρά αρμοδιότητα των Δήμων και οι Περιφέρειες στηρίζουν και συνεπικουρούν αν χρειαστεί -δεν έχουν την ευθύνη.

Το κυριότερο όμως, είναι ότι αυτές οι λειτουργίες είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ότι πέρασαν δύο χρόνια και… ακόμα περιμένω τα στοιχεία για την «ανταποδοτικότητα» που ζήτησα επισήμως από το Δήμο Πόρου, για να έχουμε και μια τάξη μεγέθους για το τι πραγματικά στοιχίζει η κάθε λειτουργία στον δημότη – χρήστη και τι πληρώνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι…

6. Είμαι σίγουρος ότι η νέα δημοτική αρχή Πόρου θα πορευθεί με διαφορετικές αρχές και αξίες και θα πράξει όσα δικαίως ζητούσε (και ζητούσαμε) -αλλά ποτέ δεν έγιναν- ώστε να μην είναι πλέον οι πολίτες στο σκοτάδι.

7. Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή τύχη στο μείζον αυτό θέμα για τον Πόρο, και πάντα στη διάθεση όλων για τον κοινό σκοπό, ώστε να πάρει ο Πόρος τη θέση που του αξίζει στο σύγχρονο χάρτη των νησιών και των ανοιχτών οριζόντων». –

 
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Αμελετητος says:

  Και τελικά γιατί δεν υπογράφεται η μελέτη αφού υπάρχει ?

  Μήπως γιατί ο Σύριζα έχει δώσει φιρμάνι να κοπούν όλες οι μελέτες όπως πήγε να κάνει ο Χατζηπέρος και στην Αίγινα για τον αγωγό και τον κράξανε εκεί όλοι μαζί ?

  Μήπως και αυτή την μελέτη έχει δώσει εντολή ο Χατζηπέρος να μην την υπογράψουν ?

  Εδώ ο δικός μας δήμαρχος γιατί δεν την θέλει ? Αφού υπάρχει μόνο να βοηθήσει μπορεί….

 2. Γιωργος says:

  Κατ αρχήν το ερώτημα πρεπει να ειναι γιατί δεν υπεγραφη επί Κατσικαρη και γιατί καθυστερησε 10 μήνες και γιατί γνωστοποιήθηκε την ημερα του δημοτικού συμβουλίου. Καλα κανει ο Δημαρχος και δεν την θελει. Αυτοι που την συνεταξαν εμπλεκονται στο μεγα σκανδαλο του ΒΙΟΚΑ. Να βαλουμε αν ειναι τον Μπονατο και τον Σπυριδωνα να μας πουν τι φταιει. Ας την ειχε δημοσιευσει απο πριν ο Κατσικαρης να μην υπηρχαν οι υπονοιες για τον Χατζηπερο. Ο Δημαρχος κανει αυτο που προεκλογικα υποσχεθηκε

 3. Πάνος says:

  Με τον Μπονάτο (και ανάθεμα αν ξέρω πόσο μας στοίχιζε) ο ΒΙΟΚΑ δούλευε.

  Τα περισσότερα (και μάλιστα άλυτα) προβλήματα άρχισαν από όταν σταμάτησε να είναι ο Μπονάτος εκεί, και στην ουσία σταμάτησε να υπάρχει η παραμικρή συντήρηση.

  Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε ο Ζεντέλης το 2013 από τις αρμοδιότητες του από τον ΒΙΟΚΑ αφού έβλεπε ότι δεν υπήρχε ούτε συνεννόηση, ούτε και θέληση από τον Στρατηγό.

 4. Μελετημενος says:

  Γελάνε και οι παρανομες καμιναδες….. Το καλλιτερο ανεκδοτο των τελευταιων χρονων. Παραιτηθηκε λεει ο Ζεντελης για λογους κακης συνεννόησης. Για το poroplus καλος εισαι Θεοχαρη. Μονο που μπερδευεις τη συντηρηση με το πεταω λεφτα στο πηγαδι. Ποσο κολλητος με τον Μπονατο και τον Ζεντελη εισαι πες μας.

Σχολιάστε