Θ. Δρίτσας: «Ποτέ δεν άλλαξε τίποτα, με παθητική στάση»IMGP4816Με φόντο τον καλοκαιρινό, πολύβουο Πόρο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου μια ανοιχτή δημοκρατική συνέλευση στο αμφιθέατρο Συγγρού, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής της Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.  Η συγκέντρωση είχε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, μακριά από τα κλισέ των κομματικών συγκεντρώσεων που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.  Στο πλευρό του στο πάνελ, βρίσκονταν ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός Μπάμπης Ανδριανόπουλος και ο καθηγητής Θοδωρής Τόλιας.

Παρά την περιορισμένη ποσοτική συμμετοχή (περίπου 80 άτομα βρίσκονταν στο ακροατήριο), η ποιοτική συμμετοχή του κοινού με ερωτήσεις και προβληματισμούς, διατήρησε το ενδιαφέρον του κόσμου για τρεις περίπου ώρες.  Από την άλλη, το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αποτελούταν από ανθρώπους όλων των πολιτικών «αποχρώσεων» και κοινωνικών τάξεων.  Παρόντες στη εκδήλωση ήταν και οι επικεφαλής των τριών δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πόρου: κ.κ. Στρατηγός, Δημητριάδης και Πάνου. Παρούσα ήταν  και το μέλος τη Κ.Ε  Ελένη Σταματάκη. Από την συγκέντρωση έλειπαν εκπρόσωποι από το Δήμο Τροιζηνίας.

Με την μετριοπάθεια, την ειλικρίνεια, την πραότητα του ο κ. Δρίτσας, κέρδισε τους περισσότερους ανθρώπους που τον άκουσαν, ακόμη κι αυτούς που διαφωνούν ιδεολογικά μαζί του.  Η παρουσία του σε συγκέντρωση στον Πόρο ήταν ιστορική, καθώς ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της Αριστεράς που έχει μιλήσει ποτέ στο νησί. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του  σε καμία περίπτωση δεν μίλησε με ξύλινο λόγο, ούτε και κατηγόρησε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο Θοδωρής Δρίτσας στην εισήγηση του, σκιαγράφησε την αμηχανία και την αδράνεια στην οποία έχει επέλθει η ελληνική κοινωνία, παρά τον έντονο προβληματισμό για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.  Αναφερόμενος στα προτάγματα των καιρών, στάθηκε στη συνεύρεση και τη συλλογικότητα, που θα οδηγήσουν στην αλληλεγγύη, την πρόοδο και την ανασυγκρότηση.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε πως η πορεία της χώρας δεν καθορίζεται από τις προτάσεις ενός κόμματος, αλλά από την ανάγκη της ύπαρξης μιας κοινωνίας που θα βγει μπροστά στις διεκδικήσεις και στον αγώνα. «Ποτέ δεν άλλαξε τίποτα, με παθητική στάση» είπε.  Με ιστορικά παραδείγματα αναφέρθηκε στη βαρβαρότητα, που πηγάζει από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία εφαρμόζεται στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Χαρακτήρισε την ύφεση μεθοδευμένο στόχο, που έχει επιβληθεί με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Δρίτσας, υποστήριξε πως όσο η κρίση βαθαίνει, οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να βρουν τις λύσεις, και υπενθύμισε την έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη δημόσιου διαλόγου, μακριά από την προπαγάνδα και τα ψεύτικα διλλήματα.

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Πειραιά τόνισε πως τα μηνύματα του συνεδρίου, ήταν θετικά και ελπιδοφόρα και πως ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ελλήνων.  Δήλωσε πως η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί στήριγμα αντίστασης και εναλλακτική πρόταση, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, να διευρυνθεί το δίκτυο οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα.

IMGP4810 

 Για την πρόταση της Αριστεράς

Οι τρεις άξονες της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύθηκαν στη συνέχεια από τον κ. Δρίτσα. Ως πρώτη πράξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, είναι η Κατάργηση των Μνημονίων.  «Τα μνημόνια έχουν καταργήσει κάθε προοπτική ανάπτυξης» δήλωσε. Η Επαναδιαπραγμάτευση του Χρέους είναι η δεύτερη πολιτική πρόταση και η Κοινωνική Πολιτική με στήριξη των φτωχών στρωμάτων, αλληλεγγύη και μέτρα προστασίας του λαού, είναι η τρίτη.  Η πρόταση προβλέπει και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ενεργοποίηση της κάλυψης των αναγκών. «Χρειάζονται στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις για να βγούμε από την κρίση» υποστήριξε ο κ. Δρίτσας, αναφέροντας ιστορικά παραδείγματα. «Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των παραπάνω, είναι η αμέριστη στήριξη των Ελλήνων σε μια τέτοια κυβέρνηση και η λαϊκή θέληση» τόνισε.

Θέματα με τοπικό ενδιαφέρον

Η μοναδική αναφορά του Θοδωρή Δρίτσα σε τοπικά θέματα, ήταν στην εισήγηση του, όπου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή στο θέμα της Υγείας. Αναφερόμενος στα προβλήματα του Κ.Υ. Γαλατά ο κ. Δρίτσας δήλωσε πως είναι αδιανόητο να μην είναι εξασφαλισμένη η ιατρική περίθαλψη στην περιοχή και κάλεσε την τοπική κοινωνία να φέρει μπροστά σε μια παλαϊκή συζήτηση το θέμα της Υγείας.

Αργότερα σε ερωτήσεις που του έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πόρου Γιάννης Δημητριάδης για το ζήτημα του χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών και της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, ο κ. Δρίτσας παρέπεμψε στις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες το κόμμα του αντιτίθεται τόσο στο χωροταξικό, όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ερωτώμενος για το σχέδιο «Καλλικράτης», από τον Δήμαρχο Πόρου Δημήτρη Στρατηγό, ο κ. Δρίτσας απάντησε, πως δεν νοείται τοπική αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη», χαρακτηρίζοντας το ως σχέδιο διαχείρισης κεφαλαίων της Ε.Ε.

Μεταναστευτικό, συνεργασίες, χρέος κ.α.     

Καταιγισμό ερωτήσεων από το κοινό, μετά την εισήγηση του, δέχτηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και τη δήθεν έλλειψη πατριωτισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δρίτσας απάντησε πως το μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα το οποίο γράφει τη ροή της ιστορίας. Είναι ένα φαινόμενο του καπιταλισμού και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική που να στοχεύει στην πηγή. «Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να απολογείται για το μεταναστευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε πως στην παρούσα φάση, με τη νομιμοποίηση των μεταναστών, θα καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία και η γκετοποίηση, προσθέτοντας πως χρειάζεται και αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα.

«Από πού και ως που δεν είναι πατριωτική η Αριστερά; Επειδή θέλουμε ειρήνη;» απάντησε.

Αναφερόμενος στο χρέος, υποστήριξε πως αυτό οφείλεται στα λειψά κρατικά έσοδα και τη φοροδιαφυγή  κι όχι στις δημόσιες δαπάνες.  «Είναι σπατάλη η δαπάνη για την Παιδεία;» ρώτησε.

Για τον λογιστικό έλεγχο ανέφερε πως ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες λογιστικού ελέγχου από το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τόνισε πως μετά το PSI, όπου το χρέος μετατράπηκε σε διακρατικό, ο λογιστικός έλεγχος γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.

Ερωτώμενος για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε κάθε είδους συνεργασία, από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι την Αριστερά της Αριστεράς, πάντα κάτω από τα προτάγματα που προανέφερε.

 

 
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Άρις Αντάνης says:

  Αγαπητέ μου Μπάμπη, επειδή είμαστε Αθήνα και δεν παρευρεθήκαμε, αν κρίνουμε από αυτά που διαβάσαμε στο παραπάνω ρεπορτάζ πως είπε ο κ. Δρίτσας, και ιδιαίτερα τα περί συνεύρεσης (με την ευρεία έννοια φαντάζομαι) και συλλογικότητας, δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συμφωνούμε.
  Νομίζω μάλιστα ότι για να το καταδείξουμε αυτό, καλό θα ήταν, στα σχετικά άρθρα πιο πάνω, να έμπαινε και ένα δικό μας κείμενο που έχει φιλοξενηθεί στο POROSNEWS “περί συναίνεσης” όλων των κομμάτων που είναι στη Βουλή – ή σχεδόν όλων τελοσπάντων- έστω για μία τετραετία.
  Πιστεύω μάλιστα ότι ούτε ο κ. Δρίτσας, αν το διάβαζε, θα διαφωνούσε με τις σκέψεις μας, που, παρά τις ακραίες θέσεις κάποιων φανατισμένων πολιτών, σίγουρα θα οδηγούσαν σε άρση της κρίσης, σε πρόοδο και ανασυγκρότηση, αλλά ταυτόχρονα θα άφηναν και εμβρόντητο όλο τον κόσμο για το μόνιασμα των Ελλήνων μπρος στον κίνδυνο.
  Μόνο έτσι θα επιτευχθεί αναδιαπραγμάτευση μνημονίου, ακόμα δε και κατάργηση.
  Εντάξει, κάποιοι πολίτες δεν το καταλαβαίνουν αυτό, είτε γιατί δεν τους το επιτρέπει ο ανόητος φανατισμός τους είτε διότι τους βολεύει η κρίση. Οι πολιτικοί όμως που υποτίθεται ότι έχουν μόνο τους μέλημα την ανιδιοτελή προσφορά τους για την ανάκαμψη της πατρίδας; Τι έχουν να πουν γι αυτά;
  Άρις Αντάνης

 2. Ιωάννης Γκούμας says:

  Οι πολιτικοί δεν υποτίθεται τίποτα. Ανάλογα το πρόσωπο και αυτούς που τον στηρίζουν, (συμφέροντα, κοινωνικές ομάδες, πολίτες με ανησυχίες) πράτουν κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθοδηγούμενοι από τα προσωπικά τους κριτήρια και τους υποστηρικτές τους.

  Γενικά η συζήτηση κινήθηκε στο μοτίβο, ότι με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να κερδίσουμε πολλά, αλλά με μπροστάρηδες και ακόλουθους και όχι με μοναχικούς ήρωες και προφήτες. Ο λαός πρέπει να σταματήσει να τρώγεται και να στρεφόμαστε εναντίον κοινωνικών ομάδων, όσα ψέμματα και να μας λένε στην τηλεόραση.

  Υπάρχουν λύσεις πέρα από το πάθος και φαίνεται να είναι πιο σίγουρες, όταν λαμβάνουμε υπ’όψη μας τις συνθήκες και τις διαμορφωμένες καταστάσεις. Υπάρχουν τρύπες παντού σε όσα έχουν κάνει οι προηγούμενοι, αλλά όσο περνάει ο καιρός φροντίζουν και τις κλείνουν.

 3. Εκπρόσωποι του Δικτύου Πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία” συναντήθηκαν το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρή Δρίτσα και συζήτησαν εκτενώς θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Ειδικότερα από την πλευρά της μειοψηφίας του Δήμου Τροιζηνίας ειπώθηκαν τα εξής:

  ΓΕΝΙΚΑ

  1.Να προστατευθεί η ατομική ιδιοκτησία από τους πλειστηριασμούς και τα συνεχιζόμενα χαράτσια που επιβάλλονται. Να δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα γίνουν κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και θα γίνουν ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τις δανειακές υποχρεώσεις του πολιτών.
  2.Να διαγραφούν όλες οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Από την στιγμή που δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους οι επαγγελματίες, και δεν είχαν ούτε φαρμακευτική, ούτε ιατρική περίθαλψη, είναι παράλογο να πληρώσουν με προσαυξήσεις προς τον ασφαλιστικό οργανισμό. Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν περιουσίες. Για το λόγο αυτό ζητείται να διαγραφούν οι υποχρεώσεις και σε περίπτωση που θέλουν να εξαγοράσουν τον ασφαλιστικό χρόνο στο μέλλον, οι επαγγελματίες να πληρώνουν μόνο τις βασικές ασφαλιστικές εισφορές. Τέλος, προκειμένου να επιβιώσουν οι επαγγελματίες, επιβάλλεται να έχουν, προαιρετικά, την ελάχιστη ασφάλιση του ΟΓΑ.

  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

  1.Επιβάλεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές του νόμου του “Καλλικράτη” και αποκατάσταση αδικιών που έχουν γίνει όσον αφορά την διοικητική διάρθρωση των Δήμων. Εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη που αρνείται επίμονα η Πολιτεία και οι πλειοψηφίες των Δήμων να εφαρμόσουν. Να υπάρχει πλήρης αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, βεβαίως με έλεγχο των δαπανών και επανεξέταση των ανταποδοτικών τελών, ούτως ώστε να μην πληρώνουν υπέρογκα ποσά οι δημότες. Περιορισμός στην εκλογή των δημάρχων, πάνω από 2 θητείες, καθώς και των δημοτικών συμβούλων, πάνω από 4 ή 5 θητείες. Ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος και άνοιγμα λογαριασμών στους διαχειριστές του δημόσιων πόρων, καθώς και στους εργολάβους στους οποίους ανατέθηκαν ή μονοπώλησαν τα έργα στις περιοχές τους. Διατυπώθηκαν σειρά προτάσεων για την καλή λειτουργία των Δήμων. Διαρκής έλεγχος των εξόδων των δημοτικών παρατάξεων και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφεύγεται η διαπλοκή των Δήμων με τους πολίτες με την έκδοση εικονικών τιμολογίων.

  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  1. Τέθηκαν τα γενικά προβλήματα που απασχολούν την Τροιζηνία, όπως οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Γαλατά και των ιατρείων, η ποιότητα του πόσιμου νερού, η ακρίβεια των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης, οι στρεβλώσεις που υπάρχουν από την παραχώρηση των λειτουργιών του Δήμου Τροιζηνίας σε ιδιώτες, όπως η καθαριότητα και άλλα, η δημιουργία παράνομων χωματερών στο χώρο της ΑΓΕΤ και αλλού, η αξιοποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνεχείς παρεμβάσεις στην Παιδεία και στην μόρφωση των παιδιών μας, η έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας, η μεγάλη ανεργία των νέων στην Τροιζηνία που ξεπερνά το 80%, η ανεξέλεγκτη είσοδος και εγκατάσταση αλλοδαπών, η έλλειψη δικτύων διάθεσης των τοπικών προϊόντων σε ικανοποιητικές τιμές, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ασφάλεια των πολιτών από την δραστηριότητα παραβατικών κυκλωμάτων,ενίσχυση των αστυνομικών σταθμών και των τμημάτων του Λιμενικού Σώματος, επέκταση σχεδίων πόλεων και οικισμών κλπ.

  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  Τέλος, διατυπώθηκαν σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη της περιοχής της Τροιζηνίας και ζητήθηκε οι πολίτες και οι κάτοικοι της περιοχής μας να έχουν τα ευεργετήματα των κατοίκων της Αργολίδας και όχι να βιώνουν τα αρνητικά και τα βαρίδια που υπάρχουν για τον νομό Αττικής.

 4. Άρις Αντάνης says:

  Αγαπητέ μου κύριε Αθανασίου,
  1.Αρχικά να σας συγχαρώ από καρδιάς για το βιβλίο σας.
  2.Πάνω στο ζήτημα της επίσκεψης του κ. Δρίτσα στην περιοχή μας Θα ήθελα να γνωρίζω αν εσείς θεωρείτε ότι ο κ. Δρίτσας κράτησε καλή σημείωση για όλα τα παραπάνω που αφορούν στην περιοχή μας και από δω και πέρα θα έχει την έννοια μας.
  Ίσως μάλιστα έχει κιόλας δρομολογήσει αρμοδίως τα θέματα που συζητήθηκαν. Ποιος ξέρει!
  Μια παροιμία λέει ότι “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.”
  Υπάρχει όμως κι άλλη μία που, εκ πείρας, μας ακουμπάει πιο πολύ: “Όποιος ελπίζει και χάνει, χάνει δυο φορές.”
  Με εκτίμηση
  Άρις Αντάνης
  Δημότης Πόρου
  ΥΓ Η πείρα μας έχει αποκτηθεί από συναφείς επισκέψεις άλλων πολιτικών.

 5. Εμείς, θεσμικά, έχουμε την υποχρέωση να συζητάμε με όλους και με τους πάντες με σαφή πρόθεση και επιδίωξη την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής. Όλοι κρινομαστε εκ του αποτελέσματος και απο τον χρόνο της συνολικής προσφοράς μας. Δημοσιοποιούμε τις θέσεις μας στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διαβούλευσης. Πάντα ελπίζουμε και αισιοδοξούμε.

 6. Άρις Αντάνης says:

  Εντάξει.
  ΑΑ

 7. Γιάννης Γκούμας says:

  Αν με το σημαντικές αλλαγές στον Καλλικράτη εννοούμε την κατάργησή του, και μέχρι να βρούμε κάτι που να δουλεύει να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση, γιατί απλά ήταν καλύτερη, συμφωνώ.

  Το πόσιμο νερό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καλύτερο, χωρίς να θιχτούν συμφέροντα. Έτσι κι αλλιώς όμως θα επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2027. Μπορείτε να καταπολεμίσετε την σπατάλη του νερού όμως, κυρίως με έλεγχο και πρόστιμα.

  Η έλλειψη δικτύου διάθεσης προϊόντων είναι θέμα ασυνεννοησίας και μη θέλησης συνεργασίας των παραγωγών. Όποτε θέλουν μπορούν να ομονοήσουν και να τα βρουν. Ποιος τους εμποδίζει;

  Το θέμα των εργολάβων, δεν λύνεται με νόμο. Αν ο λαός διαφωνούσε με αυτή την κατάσταση δεν θα ψήφιζε συνέχεια τους ίδιους εφαρμοστές της κατάστασης. Και όλα αυτά περί φοβίας για το τέλος του κόσμου, αν δοκιμάσουν κάτι άλλο, είναι σαχλαμάρες της τηλεόρασης.

  Το μόνο βάρος που έχουμε από την Αττική, είναι ότι κλείνουν οι υπηρεσίες και πρέπει να πηγαίνουμε στην Αθήνα για τις δουλειές μας. Βλέπε Καλικράτης…..

Σχολιάστε