Η συγκίνηση της Μ. Παρασκευής – Περιφορά δια θαλάσσης του Επιταφίου του Ευαγγελισμού (βίντεο)IMGP7958Συγκίνηση και δέος προκάλεσε η περιφορά και η καθιερωμένη συνάντηση των Επιτάφιων το βράδυ της Μ. Παρασκευής στα στενά και στους δρόμους του Πόρου, και στην Πλατεία Ηρώων.

Χιλιάδες πιστοί που ακολουθούσαν την περιφορά των τεσσάρων Επιτάφιων, κατάκλυσαν την πλατεία από την μια άκρη έως την άλλη. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως κατανυκτική, με τα κεριά των πιστών και το συγκινητικό μοιρολόι, το «Ω γλυκύ μου έαρ», τον εξαιρετικό ορθόδοξο βυζαντινό ύμνο της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και της Ακολουθίας του Επιταφίου, να τραγουδιέται από τα περισσότερα χείλη.

IMGP7962

Ξεχωριστή πρωτοτυπία φέτος, η επιστροφή του Επιταφίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δια θαλάσσης στην Πούντα. Από νωρίς, μπροστά στο μνημείο Ηρώων, είχε δέσει παραδοσιακό, αλιευτικό καΐκι, στολισμένο με λουλούδια και με τα φώτα του αναμμένα, περίμενε την άφιξη των Επιτάφιων.

epitafios1epitafios4

Όταν ολοκληρώθηκε η τελετή, ο Επιτάφιος του Ευαγγελισμού, μεταφέρθηκε μέσα στο αλιευτικό, μαζί με τον ιερέα του ναού, τους ψάλτες, τον Δήμαρχο Πόρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, δημοτικούς σύμβουλους, τον Διοικητή του Α.Τ. Πόρου και πλήθος πιστών. Το αλιευτικό συνόδευσαν κι άλλα αλιευτικά και λάντζες γεμάτες με κόσμο σε μια ξεχωριστή νηοπομπή.

epitafios3

IMGP7982

Το καΐκι, περιέφερε τον Επιτάφιο δια θαλάσσης στο κανάλι Πόρου – Γαλατά, με τελική αποβίβαση στην πλατεία Σολομωνίδη (Αη Γιάννη) στην Πούντα.  Από εκεί, ο επιτάφιος συνέχισε την περιφορά του μέχρι τον Ευαγγελισμό.

Η φετινή καινοτομία, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες, και ακούστηκαν πολύ καλά σχόλια.

Δείτε το πολύ όμορφο βίντεο του Βασίλη Κολοκύθα

 

 
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Βαγγελης Ταρταρακης says:

  Συγχαρητηρια για την ιδέα και την οργάνωση της μεταφοράς του επιταφίου του Ευαγγελισμου με καίκάκι. Ηταν μια πολυ ομορφη κίνηση που τράβηξε βλέμματα και σχολιάστηκε πολυ θετικά ειδικα απο τους επισκέπτες του νησιού

  Καλή Ανάσταση με υγεία σε όλο τον κόσμο
  Βαγγελης

 2. Ντινοπουλος Ευάγγελος says:

  Συγχαρητήρια σε όλους. Και σε αυτόν που το σκέφτηκε αλλά και σε όσους βοήθησαν στην πραγματοποιηση της ιδέας.
  Η παραμελημενη για χρόνια Πουντα, απέκτησε ζωή.Οι ντόπιοι παρακολουθησαν με κατάνυξη την περιφορά του Επιταφιου δια θαλάσσης και οι ξένοι επισκέπτες ενθουσιαστηκαν με το θέαμα που προσέφεραν οι λαντζες που συνόδευαν.
  Του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερο!!
  Μια εξαιρετική ιδέα τήρησης του εθιμου και παράλληλα προβολής του νησιού!!

Σχολιάστε