Η συγγραφική άνθηση τη διετία 2014-15 στον Πόρο (βίντεο)παρουσιάση
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η εκδήλωση της παρουσίασης των βιβλίων, που αφορούν τον Πόρο – είτε μέσα από την θεματολογία τους, είτε από τους συγγραφείς τους- και που εκδόθηκαν την διετία 2014-2016.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Συγγρού, στα πλαίσια της «Γιορτής της Λεμονιάς 2016» και διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πόρου «Η Ποριώτισσα», σε συνεργασία με την Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου.

Επιμελητής και συντονιστής της βραδιάς, ήταν ο διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μίλησε για την ιδιαιτερότητα του Πόρου, σε ότι αφορά τους συγγραφείς και το πλούσιο έργο τους, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς, με χαρακτηριστικό στοιχείο τον αριθμό – στο σύνολο 25 –  των βιβλίων που εκδόθηκαν την τελευταία 2ετία.

Ο κ. Μανιάτης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου, ώστε αφενός να λειτουργεί δίχως προβλήματα η βιβλιοθήκη και αφετέρου να προβληθεί η πλούσια συλλογή βιβλίων που περιλαμβάνει.

Ως γνωστόν, η προσπάθεια προβολής των εκδόσεων – οι οποίες, είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο αφορούν τον Πόρο-  έχει επικεντρωθεί, τους τελευταίους μήνες, στα social media, με την δημιουργία 2 σελίδων που προβάλουν το εν λόγω συγγραφικό έργο. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η προσπάθεια θα συνεχιστεί με την δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα φιλοξενεί όλες εκείνες τις εκδόσεις, αλλά και τα τραγούδια που γράφονται κατά καιρούς, με σημείο αναφοράς τον Πόρο.

Τέλος ο κ. Μανιάτης, κατήγγειλε όλους εκείνους που δημιούργησαν θέμα με τους εθελοντές που προσπάθησαν να κρατήσουν την Δημοτική Βιβλιοθήκη, ανοιχτή για το κοινό. Να θυμίσουμε ότι ιστοσελίδα με δυσφημιστικό, για τον Πόρο, περιεχόμενο,  είχε στηλιτεύσει την προσπάθεια του δήμου και των εθελοντών πολιτών, να παραμένει η δημοτική βιβλιοθήκη ανοιχτή για το κοινό. «Θα τους κρίνει ο κόσμος» δήλωσε ο κ. Μανιάτης για τους όψιμους κριτές των πάντων.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν 25 βιβλία και 4 ημερολόγια.

Στην παρουσίαση συμμετείχε η Κατερίνα Οικονόμου, διαβάζοντας αποσπάσματα από τα βιβλία, ενώ το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης κάλυψε η χωροδία του Συλλογού με το ποριώτικο συγκρότημα «2+2».

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του ερευνητή Γιώργου Αθανασίου σχετικά με το τελευταίο του βιβλίο «ΠΟΡΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΜΕΘΑΝΑ με το βλέμμα των Περιηγητών», που είναι μια συλλογή των έργων διαφόρων ξένων κυρίως περιηγητών, όπως είδαν και έζησαν τον τόπο μας τους προηγούμενους αιώνες. Απαντώντας στις επικρίσεις για το βιβλίο του από μη ιστορικούς, ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ιστορικός ερευνητής και όχι συγγραφέας μυθιστορημάτων, η ιστορία δεν ξαναγράφεται από κανέναν για να γίνουμε αρεστοί, ούτε να παραποιήσουμε τις καταγραμμένες εμπειρίες των επισκεπτών-περιηγητών επειδή δεν μας αρέσουν ή δεν μας βολεύουν. Τόνισε ότι η ιστορία δεν είναι πολιτική, δεν είναι μυθιστόρημα, είναι καταγραφή πραγματικών γεγονότων.

Δείτε την εκδήλωση όπως καταγράφηκε από την κάμερα του  Porosnews.

Σχολιάστε