Η Ρίτα Μάνδηλα πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. για 1,5 μήνα – Στάση πόλωσης από τους συμβούλους ΣπυρίδωναIMG_0726Την ώρα που στο Δήμο Πόρου έχει ήδη ξεκινήσει μια άτυπη περίοδος ενημέρωσης από τον κ. Στρατηγό και από υπηρεσιακούς παράγοντες προς την επόμενη δημοτική αρχή, οι σύμβουλοι της σημερινής πλειοψηφίας (πλην του κ. Αλ. Παπαδόπουλου) αποφάσισαν να πολώσουν το πολιτικό κλίμα και να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους τη διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για άλλον ενάμιση μήνα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17.7.2014, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η αντικατάσταση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο κ. Δ. Στρατηγός.
Παρότι η αντικατάσταση αυτή αφορά διάστημα μόλις ενάμιση μήνα (το Σεπτέμβριο θα οριστεί νέα διοίκηση από τη νέα δημοτική αρχή), ο κ. Δημήτρης Μωρόπουλος –εξ ονόματος όπως είπε «της παράταξης»- πρότεινε για πρόεδρο του ΔΛΤ την κα Ρίτα Μάνδηλα.

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης είχε, εδώ και καιρό, κάνει γνωστές τις προθέσεις του να τοποθετήσει στη συγκεκριμένη θέση τον πολύπειρο κ. Γιώργο Αλιφέρη και έτσι η πρότασή του ήταν να αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Αλιφέρης από σήμερα, ώστε «να μην χαθεί το καλοκαίρι».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιλογή των συμβούλων της πλειοψηφίας, προκάλεσε την έντονη κριτική του κ. Δημητριάδη. Ο νέος Δήμαρχος Πόρου επισήμανε το γεγονός ότι η παράταξη της πλειοψηφίας, ακόμη και την ύστατη αυτή στιγμή, δεν επιδιώκει τη συναίνεση, όπως διατυμπάνιζε προεκλογικά. «Αυτή είναι η συνεργασία και η δύναμη ενότητας που επιδιώκετε;» ρώτησε ο κ. Δημητριάδης. «Η κατάσταση στο λιμάνι του Πόρου είναι χαοτική και εσείς προτάσσετε το παραταξιακό συμφέρον» δήλωσε, ενώ επισήμανε στους συμβούλους της (σημερινής) πλειοψηφίας, ότι η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να δείξουν αν από την 1η Σεπτεμβρίου επιδιώκουν συναίνεση και συνεργασία. «Έχετε το μαχαίρι και το πεπόνι μόνο για έναν μήνα ακόμα και θα επιλέξετε να περιφρονήσετε τη βούληση του λαού του Πόρου και να αφήσετε το λιμάνι στην μοίρα του; Μην ακούσω κανέναν σας τα επόμενα 5 χρόνια που θα έχουμε εμείς το μαχαίρι και το πεπόνι να μας ζητάει συνεργασία και συναίνεση» τόνισε ο κ. Δημητριάδης προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη στάση της αντίπαλης παράταξης είναι σαφές ότι έχει υπαγορευθεί από τον νέο επικεφαλής της. Το γεγονός αυτό δεν διαψεύστηκε από τους συμβούλους και επιβεβαιώθηκε εκ των πραγμάτων από την τοποθέτηση του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου (ψήφισε την πρόταση Δημητριάδη), ο οποίος δήλωσε ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει για την επιλογή της κ. Μάνδηλα, αλλά και από τον ίδιο τον επικεφαλής «της παράταξης» κ. Στρατηγό, ο οποίος δήλωσε επίσης άγνοια για αυτή την επιλογή, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως θα περίμενε να προταθεί η κα Μητσιοπούλου, η οποία μέχρι σήμερα ήταν η αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε επίσης ότι η εμβόλιμη τοποθέτηση ενός Προέδρου για τόσο μικρό διάστημα απαιτεί τη σύνταξη δύο διαδοχικών πρωτοκόλλων παράδοσης – παραλαβής και ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του τον Σεπτέμβριο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην τήρηση της συγκεκριμένης διαδικασίας, λέγοντας με νόημα στην κ. Μάνδηλα «φροντίστε εσείς να είστε πιο προσεκτική από ό,τι ήταν ο σύζυγός σας ως Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου όταν θα υπογράψετε τι παραλαμβάνετε και τι παραδίδετε» (ΣΗΜ: το 2011 ενώ στο λογαριασμό της τράπεζας το Λιμενικό Ταμείο είχε 146.702€, ο κ. Μάνδηλας υπέγραψε ότι παραδίδει –και ο κ. Χρ. Δρούγκας ότι παραλαμβάνει- 321.719€ και, όπως αποδείχτηκε λίγους μήνες μετά, η διαφορά είχε υπεξαιρεθεί από την ταμία του Δήμου). Η κ. Μάνδηλα αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση Δημητριάδη, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει το λόγο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε σαφές το σκεπτικό της επιλογής της κας Ρίτας Μάνδηλα, ούτε η ίδια έκανε κάποια προγραμματική δήλωση για το τι πρόκειται να κάνει στον ελάχιστο χρόνο της προεδρίας της. Από τη μεριά τους, οι σύμβουλοι «της παράταξης» ψήφισαν μονολεκτικά υπέρ του ορισμού της ως Προέδρου, χωρίς να τεκμηριώσουν την ψήφο τους, με εξαίρεση τον κ. Συξέρη, ο οποίος μάλλον επιχειρηματολόγησε υπέρ της πρότασης Δημητριάδη ψηφίζοντας ωστόσο …Μάνδηλα και τον κ. Γκίκα Μάγειρα, ο οποίος δήλωσε ότι καταψηφίζει τον κ. Αλιφέρη επειδή «η παράταξή» του «έχει ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια» από την παράταξη Δημητριάδη και δεν προτίθεται να της παραχωρήσει «γη και ύδωρ», για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του κ. Αλιφέρη, ότι στη διάρκεια της θητείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ποτέ του δεν αντιμετώπισε το δημοτικό συμφέρον σαν… «γη και ύδωρ». «Εδώ βρισκόμαστε για να υπηρετήσουμε τον Ποριώτικο Λαό» τόνισε. Επίσης, ο κ . Μάγειρας δήλωσε –μάλλον αντιφατικά- ότι δεν μπορεί να ψηφίσει έναν Πρόεδρο που ο λαός του Πόρου τον καταψήφισε στις πρόσφατες εκλογές, προτιμώντας ωστόσο να ψηφίσει έναν άλλο από μία παράταξη που ολόκληρη την καταψήφισε ο λαός του Πόρου.

Στρατηγός: «Η παράταξή μου δεν είχε τόσα χρόνια το τσαγανό να καλύψει τη θέση του δεύτερου αντιδημάρχου και του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Στρατηγού, ο οποίος έβαλε κατά των συμβούλων του, λέγοντας πως εδώ και καιρό λειτουργεί τελείως μόνος και πως όταν χρειάστηκε, κάνεις δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την θέση του προέδρου του Λ.Τ. , ενώ αναφορικά με τη θέση του δευτέρου αντιδημάρχου, κάνεις από τους συμβούλους του δεν είχε το «τσαγανό» να την αναλάβει.

Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή πυροδοτήθηκε ενδοπαραταξιακή σύγκρουση, αναφορικά με τις ευθύνες για την γενικότερη αποτυχία της δημοτικής αρχής των τελευταίων χρόνων, με τους κ. Μ. Μητσιοπούλου, Χρ. Δρούγκα και κ. Δ. Συξέρη να τοποθετούνται και να ασκούν κριτική κατά του Δημάρχου σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης. Ειδικά ο κ. Συξέρης ανέφερε ότι επανειλημμένως είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για την θέση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, μετά την παραίτηση του κ. Χρήστου Δρούγκα, αλλά αγνοήθηκε, ενώ ο κ. Δρούγκας λίγο πολύ ότι όσο ήταν Πρόεδρος του Λ.Τ. δεχόταν σαμποτάζ από τους υπαλλήλους του Δήμου και παραπληροφόρηση από τον κ. Στρατηγό για τις δυνατότητες προσλήψεων. Η αντιπαράθεση του κ. Στρατηγού ειδικά με τον κ. Συξέρη ήταν πολύ έντονη, με διάφορα υπονοούμενα εκατέρωθεν. Έντονες αντιπαραθέσεις υπήρχαν σε αρκετά σημεία και μεταξύ των κ. Στρατηγού και Μωρόπουλου αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, η παράταξη Δημητριάδη δεν ενεπλάκη καθόλου στις εσωτερικές κόντρες και την αυτοκριτική των αντιπάλων της. Παρόντες στο κοινό ήταν και οι περισσότεροι νέοι εκλεγέντες σύμβουλοι της Αλλαγής Πορείας, οι οποίοι, όπως ανέφερε εύστοχα σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης ο κ. Στρατηγός, πρέπει να έφριξαν από όσα παρακολούθησαν.

Μ.Κ.
Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. V,V. says:

  Μια χαρα δουλευουνε ολοι για τον ενοικιαστη τπυ Λιμανιου μας για τα 40 επομενα χρονια, εντεταλμενη υπηρεσια απο ανωθεν? ισως,αλλα μια μερα θα λογοδοτησουν για το ξεπουλημα του νησιου μας!!!!!!

 2. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ says:

  Μεγάλε δάσκαλε, Αλιφέρη!
  Αποστομωτική η απάντηση στο δασκαλάκο…

 3. Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να κάνω τις εξής διευκρινήσεις:

  1. Μετά την παραίτηση Χ.Δρούγκα και έπειτα από δική μου πρόταση είχε συμφωνηθεί από όλα τα μέλη της Πλειοψηφίας πως εγώ θα αναλάμβανα τη θέση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και λόγω της συνάφειας με τα ζητήματα του Τουρισμού. Ο Δ.Στρατηγός όμως αφού αρχικά το δέχτηκε ξαφνικά επέλεξε να προτείνει τον εαυτό του !!

  Μάλιστα στη σχετική Συνεδρίαση του Δ.Σ η Παράταξη του κ. Δημητριάδη με τίμησε αντιπροτείνοντας εμένα για τη θέση(!) κάτι το οποίο για λόγους ηθικής τάξεως δεν αποδέχτηκα και αποχώρησα από την ψηφοφορία.

  2. Ένα μήνα πριν τις Φετινές Εκλογές ο Δ.Στρατηγός υπέβαλε την παραίτηση του από Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ προφασιζόμενος έλλειψη χρόνου λόγω των προεκλογικών του υποχρεώσεων. Πάλι δήλωσα την επιθυμία μου να αναλάβω τη θέση και πάλι η Παράταξη μου συμφώνησε. Την ημέρα του ορισμού του Νέου Προέδρου, ο Δ.Στρατηγός ανακάλεσε την παραίτηση του για το καλό του Πόρου όπως ανέφερε…

  Δημήτρης Α. Συξέρης

 4. Π.Ρ. says:

  Α!. ΟΚ. Τώρα καταλάβαμε τη στάση του κ. Συξέρη να ψηφίσει την κ.Μάνδηλα για πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για θητεία ενός μήνα και δέκα ημερών. Ήταν χολωμένος με τον κ. Στρατηγό.

  Το ότι δεν έπρεπε να χαθεί όλο το καλοκαίρι μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, δεν τους ένοιαξε καθόλου.

  Ευτυχώς ο λαός του Πόρου ξύπνησε και κάποιους τους έστειλε σπίτι τους και κάποιους άλλους στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

 5. Αγαπητέ Ανώνυμε Π.Ρ, έτσι είναι αν έτσι νομίζεις…

  Ο Δ.Στρατηγός δεν είναι και ο πλέον πολυάσχολος άνθρωπος του Κόσμου! Αν ήθελε να σεβαστεί τον εαυτό του, θα παρέμενε Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου για 1,5 μήνα και δεν θα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να θίξει τους ανθρώπους που τον είχαν στηρίξει 3,5 χρόνια.

  Δεν ψήφισα την κ. Μάνδηλα γιατί ήμουν χολωμένος μαζί με τον Δ.Στρατηγό – αν και θα έπρεπε – αλλά για να μην επιβραβεύσω την προσχεδιασμένη του μεθόδευση να γελοιοποιήσει την μέχρι 30/8 τυπικά παράταξη του, προσφέροντας (;) τη θέση του στους μέχρι πριν λίγους μήνες σκληρούς του αντιπάλους, όπως δήλωνε ο ίδιος.

  Σύμφωνα με την λογική σου έπρεπε να είχε παραιτηθεί και από Δήμαρχος για να μην χαθεί (;) το καλοκαίρι των 40 ημερών… Γιατί δεν το έκανε;

  Βέβαια αυτές οι εκλογές έδειξαν ξεκάθαρα τη βρώμικη πλευρά της Πολιτικής και ανέδειξαν το ρητό του λαού: “Δεν πρέπει να γλύφεις εκεί που “έφτυνες”…

  Εμένα όπως λες, ο λαός του Πόρου για τους δικούς του λόγους, με έστειλε σπίτι μου (και στις δουλειές μου που είχα παραμελήσει 3,5 χρόνια) και μου είναι απόλυτα σεβαστό. Εσύ μείνε στην μιζέρια της ανωνυμίας σου και το σχολιασμό του καναπέ…

 6. Γιώργος Π. says:

  Κύριε Συξέρη
  η πολιτική ασκείται με πράξεις και η αλήθεια τεκμηριώνεται ή αποκαθίσταται με την επίκληση των πράξεων αυτών, γεγονότων και δημόσιων δηλώσεων και όχι με την επίκληση σκέψεων και κρυφών προθέσεων.
  Εφόσον προθυμοποιούσασταν τόσο καιρό να γίνετε πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, γιατί δεν το δημοσιοποιούσατε και το θυμηθήκατε σήμερα που ο κ. Στρατηγός κατήγγειλε ότι επί 2 χρόνια κανένας σύμβουλός του δεν «είχε το τσαγανό» να αναλάβει τις αρμοδιότητες που δεν είχαν μισθό; Και γιατί όταν σας πρότεινε ο κ. Δημητριάδης για πρόεδρο αποχωρήσατε από τη συνεδρίαση, αντί να μείνετε, να ψηφίσετε τον εαυτό σας και να εκλεγείτε;;;; (έβγαιναν τα κουκια!). Ποια ηθική τάξη υπαγορεύει να μην αποδεχτείς να κάνεις αυτό για το οποίο σε ψήφισε ο κόσμος και μετά να βγαίνεις να ισχυρίζεσαι ότι ήσουν διαθέσιμος;
  Είναι αστείο να επικαλείστε προθέσεις που υποτίθεται ότι ανακοινώσατε στην παράταξή σας αλλά κρύψατε από τον κόσμο και δεν συνοδεύσατε από τις ανάλογες πράξεις!
  Βέβαια, το ίδιο αστείο είναι και το ότι και ο κ. Στρατηγός θυμήθηκε σήμερα να καταγγείλει ότι κανείς σας δεν δεχόταν να αναλάβει θέσεις, αντί να σας εκθέσει δημοσίως την ώρα που το κάνατε ή να ζητήσει παραιτήσεις. Με τη διαφορά ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι ο εκείνος λέει την αλήθεια: ούτε δεύτερο αντιδήμαρχο είδαμε, ούτε πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου μετά την παραίτηση Δρούγκα, ούτε δήλωση από κανέναν σας ότι ήσασταν διαθέσιμοι, ούτε –έστω- κάποια κίνηση άσκησης πίεσης προς τον Δήμαρχο (αν όπως λέτε ήταν εκείνος που ήθελε να τα κάνει όλα μόνος του και δεν ήσασταν εσείς εκείνοι που δεν τον βοηθούσατε) προκειμένου το έρημο το νησί να μην μένει στη μοίρα του τόσα χρόνια.
  Το μόνο που είδαμε είναι επανειλημμένες δηλώσεις, ειδικά δικές σας, δήθεν ευθιξίας και «αποκατάστασης της αλήθειας». ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΗΔΕΝ!!!! Ακόμα και αυτό που κάνετε σήμερα, όπως και η ψήφος σας προχθές, δείχνει ότι δεν καταλάβατε τίποτα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Μην μάς προκαλείτε άλλο!!!!!

 7. Θάνος says:

  Γιαννης Δημητριαδης: «Η κατάσταση στο λιμάνι του Πόρου είναι χαοτική και εσείς προτάσσετε το παραταξιακό συμφέρον»
  Δημητρης Συξερης: “Μάλιστα στη σχετική Συνεδρίαση του Δ.Σ η Παράταξη του κ. Δημητριάδη με τίμησε αντιπροτείνοντας εμένα για τη θέση(!) κάτι το οποίο για λόγους ηθικής τάξεως δεν αποδέχτηκα και αποχώρησα από την ψηφοφορία.”.

 8. Αγαπητέ Ανώνυμε “Γιώργο Π.”

  Σε ένα πράγμα έχεις δίκιο, στο ότι όταν ο Στρατηγός αθέτησε επίτηδες την συμφωνία της Παράταξης να αναλάβω εγώ Πρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο μετά την παραίτηση Χ.Δρούγκα, έπρεπε να είχα δημοσιοποιήσει το θέμα και να είχα ανεξαρτοποιηθεί από την Παράταξη του. Όμως δυστυχώς φίλοι και γνωστοί μου είχαν ζητήσει να μην το κάνω και “εκθέσω” την Παράταξη.

  Όταν σε προτείνει ο Πολιτικός σου αντίπαλος για μια θέση για την οποία δεν σε προτείνει ο δικός σου επικεφαλής, είναι πράγματι θέμα Ηθικής Τάξης και Αξιοπρέπειας να μην το αποδεχθείς. Βλέπεις, δεν ήταν αυτοσκοπός μου η ανάληψη μιας θέσης με κάθε τρόπο.

  Τέλος, για το “δηλώσεις δήθεν ευθιξίας”, “πράξεις μηδέν” και άλλες συκοφαντίες, θα είχαν αξία αν είχες το θάρρος να μου τα πεις πρόσωπο με πρόσωπο και όχι κρυμμένος πίσω από την τουλάχιστον βολική ανωνυμία του Porosnews.

Σχολιάστε