Η Αλλαγή Πορείας στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και του Δ.Λ.ΤlogotupoΗ δημοτική παράταξη Αλλαγή Πορείας, εξέδωσε την ακόλουθη ενημέρωση:

Η παράταξή μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20.3.2014 και του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στις 24.3.2014, έκανε τις ακόλουθες τοποθετήσεις:
1. Φέραμε προς συζήτηση το θέμα της εφαρμογής στον οικισμό του Πόρου των διατάξεων του Νόμου 4178/2013 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, οι οποίες σήμερα δεν εφαρμόζονται εξαιτίας της αυστηρής ερμηνείας τους από το ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα κτήρια με αυθαίρετες κατασκευές να μην μπορούν να μεταβιβαστούν.
Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν η υποβολή αιτήματος προς τα Υπουργεία ΠΕΚΑ και Πολιτισμού – Τουρισμού, με το οποίο να ζητείται ο επαναχαρακτηρισμός του οικισμού του Πόρου ως «ιστορικού τόπου», δεδομένου ότι η διατήρηση του σημερινού όρου «ιστορικό μνημείο» προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Μετά από πρόταση του εκπροσώπου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.
2. Φέραμε προς συζήτηση το θέμα της μη – τήρησης από τον Δήμο Πόρου της νομοθεσίας σχετικά με τις αρμοδιότητες των προέδρων των Επιτροπών, ώστε οι πρόεδροι να μπορούν να συγκαλούν τις Επιτροπές και να ορίζουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (όπως προβλέπει η νομοθεσία). Η πρότασή μας καταψηφίστηκε από τα μέλη της πλειοψηφίας και η παράταξή μας προσέφυγε στα αρμόδια όργανα για την ακύρωσή της απόφασης.
3. Φέραμε προς συζήτηση το θέμα της παραχώρησης των παραλιών αρμοδιότητας του Δήμου σε ιδιώτες και ειδικότερα προτείναμε -και υπερψηφίστηκε ομόφωνα- τη μεταβίβαση με δημοπρασία, των πλαζ Λιμανάκι της Αγάπης, Βαγιωνιά και Χαραυγή, την απ’ ευθείας παραχώρηση των παραλιών ξενοδοχείων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Σειρήνα, Golden View, Αλυκή και Ρώσικος Ναύσταθμος) και την μη παραχώρηση των υπολοίπων παραλιών, με την επισήμανση να τοποθετηθούν ομπρέλες και να καθαριστεί η παραλία του Αγ. Στεφάνου.
4. Προτείναμε, αλλά καταψηφίστηκε, να παραμείνει σε λειτουργία η λεωφορειακή γραμμή του Νεωρίου και να δρομολογηθεί ένα σύγχρονο μικρών διαστάσεων λεωφορείο συμβατό με το περιβάλλον και εύκολο και ασφαλές στη χρήση.
5. Ψηφίσαμε υπέρ της έγκρισης της αίτησης του ξενοδοχείου «Νέα Αίγλη» για παραχώρηση της πλαζ Ασκελίου για το 2014 και η πρότασή μας, μετά την αναβολή που είχε πάρει το θέμα δύο βδομάδες νωρίτερα, υπερψηφίστηκε.
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. pantelis says:

  Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο διαγωνισμός για 3 παραλίες του Πόρου για το 2014 για τις 8 Απριλίου.

  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%9E6%CE%A9%CE%9E%CE%9D-6%CE%A83

  Παρατηρείται τιμή εκκίνησης π.χ. για το λιμανάκι της Αγάπης στα 3,800 με 200 τ.μ. μόνο για ξαπλώστρες και ομπρέλες,όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τα 100 τ.μ., δηλαδή εάν το σετ είναι στα 3 τ.μ.(ομπρέλα και 2 ξαπλώστρες) μπορεί να βάλει μόνον 33 σετ (για να δούμε) επί 6 ευρώ την ημέρα (μίνιμουμ) = 198 ευρώ/ημέρα επί 90 μέρες (μέσο όρο) = 17820 ευρώ για 3 μήνες (χωρίς έσοδα καντίνας)

  Αν αφαιρέσεις το τίμημα 3,800 μένουν 14,020 προ φόρων, δεν είναι άσχημα δεδομένου ότι θα είναι πολλά παραπάνω για όποιον την πάρει, γιατί και καντίνα θα βάλει και παραπάνω ξαπλώστρες.

  Το τίμημα όμως για την Βαγιωνιά είναι εξευτελιστικά χαμηλό στα 1,000 ευρώ για 20 σετ στα 60 τ.μ. που κι εκεί θα υπάρχει καντίνα.

  Για μία ακόμη φορά δίνετε η εντύπωση ότι οι διαγωνισμοί είναι λίγο φωτογραφικοί για συγκεκριμένους που ήδη κατέχουν τον εξοπλισμό.

  Το θετικό είναι ότι φέτος μετά τα τόσα φέσια ζητούν προκαταβολή του τιμήματος 50% και εξόφληση πριν το πέρας της σεζόν.

  Απομένει να δούμε εάν οι “ίδιοι” που χρωστούν (όποιοι χρωστούν) στο Δήμο από προηγούμενες χρονιές, θα είναι επί της ουσίας πίσω από τα “ατομικά” πρόσωπα φέτος (μιας και οι εταιρείες δεν αναφέρονται στον διαγωνισμό).

  Απομένει να δούμε κατά πόσον ο Δήμος θα μπορέσει να ελέγξει αυτά που προκηρύσσει για φέτος το καλοκαίρι, περί καλής κατάστασης ξαπλωστρών, συγκεκριμένου αριθμού, εύκολης απομάκρυνσης καντίνας, πινακίδες καντίνας, βιολογικών τουαλετών, προσωπικής ασχολίας του αναδόχου κλπ.

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παραλίες ως διαφαίνεται θα λάμπουν φέτος, διότι και οι ανάδοχοι είναι υπεύθυνοι να τις καθαρίζουν, αλλά και βάσει της παρακάτω ανάθεσης για καθαρισμό του νησιού, ΚΑΙ ο ανάδοχος της καθαριότητας πρέπει να τις καθαρίζει (άρθρο 1, παρ 4).

  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%9E%CE%A1%CE%A9%CE%9E%CE%9D-%CE%9F%CE%94%CE%A7

  Καλή επιτυχία στη δημοπρασία και καλά μας μπάνια φέτος.

 2. Γιαννης says:

  Συνονόματε δεν τα λες καλα . Ξέρεις πολύ καλά ότι σε ένα νησί οι παραλίες και οι παροχές παίζουν
  μεγάλο ρόλο για τον κόσμο . Άρα λογικά όταν μια παραλία θα εχει περισσότερο κόσμο που θα
  θέλει να κανει μπάνιο σε αυτήν, αναγκαστικά θα πρεπει
  Να τον εξυπηρετήσει ,διότι θα γνωρίζεις πολυ καλα οτι ο Πορος δεν εχει και πολλές παραλίες και να ειναι και οργανωμένες .2) όσο αφορά τα οικονομικά που γράφεις παραπάνω τα έχεις βγάλει λίγο μπακάλικα δηλ χωρις φόρους και χωρις λειτουργικά έξοδα κ.α. και ακόμα εννοείτε οτι αυτός που θα την πάρει θα πρεπει να βγάλει κάποιο κέρδος, δεν ειναι φιλανθρωπικό ίδρυμα . Εσύ από τη δουλεια σου δεν
  αμοίβεσαι; Το κάνεις και πολύ μάλιστα. Ο σκοπός ομως ειναι να μπορει να προσφέρει κάτι καλό για αυτήν την παραλία και τον τουρισμό
  όπως σε άλλα μεγάλα νησιά , αφου μιλάμε για παραλίες .
  3)Θεωρώ μεγάλη ηλιθιότητα να μην
  μπορει κάποιος να βάλει ή να δημιουργήσει εταιρεία για λογιστικούς και φορολογικούς λόγους . ´Οπως συμβαίνει στο 80% των νησιών .4) Η καθαριότητα ήταν πάντα σε αυτόν που ειχε την παραλία , δεν περνούσε ποτέ ο δήμος τουλάχιστον όσο ζω στον Πορο,ποτέ δεν είδα υπαλλήλους του δήμου να τις καθαρίζουν . Τωρα για το όσο αφορά ποιοί και αν χρωστούν,που γράφεις , αυτοί θα έχουν να κάνουν με το δήμο και τους νόμους,την εφορία διότι να ξέρεις ειναι ο μοναδικός Δήμος που αμέσως άμα χρωστάς τα στέλνει στην εφορία στο ΑΦΜ οπότε μην σκας!
  Εσύ απλά αρμένιζε ( DOO). και πιες κανα υποβρύχιο!!!!

 3. Χριστίνα Ελένη says:

  Απλά μια παρατήρηση. Ήρθαμε με φίλους το καλοκαίρι στον Πόρο. Τα ενοικιαζόμενα ήταν αρκετά καλά, οι τιμές στις ταβέρνες “τσιμπημένες” (και 9 στις 10 φορές, έπρεπε εμείς να ζητήσουμε απόδειξη). Όλα καλά. Στις παραλίες από την άλλη πλευρά η χρέωση της ξαπλώστρας και τις ομπρέλας, ακόμα περισσότερο σε μια τέτοια εποχή είναι απαράδεκτη. Εκτός και αν απευθύνεστε αποκλειστικά στον τουρισμό του σαββατοκύριακου, που επιλέγει με γνώμονα την γεωγραφική τοποθεσία του νησιού, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αλλάξετε γραμμή. Στην Χαλκιδική, όπως και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες δεν χρεώνονται πλέον και περιλαμβάνονται στην κατανάλωση (πχ στον καφέ, ο οποίος δεν είναι ακριβότερος από τις καντίνες του Πόρου) σε πραγματικά εντυπωσιακές παραλίες

 4. pantelis says:

  Γιάννη,

  Σίγουρα δεν είμαστε συνονόματοι και σίγουρα η μη οικειότητα μου με την θάλασσα δεν μου επιτρέπει να αρμενίζω όπως επιθετικά αναφέρεσαι χωρίς λόγο.

  Παρ’όλα αυτά είπες ακριβώς τα ίδια πράγματα με δικά σου λόγια.

  Από την άποψη σου καταλαβαίνω ότι μάλλον εσύ το κατέχεις το θέμα πιο πολύ για τους δικούς σου λόγους.

  θα έχεις σκεφτεί λοιπόν τα παρακάτω:

  1) ότι ο περιορισμός των σετ σε κάνει εν δυνάμη παράνομο εξ’ αρχής διότι αφού σίγουρα θα βάλεις παραπάνω για να εξυπηρετήσεις κόσμο θα έπρεπε να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός σετ που να μπορείς να βάλεις. Κι αυτό θα γινόταν υπό πραγματικές συνθήκες ΕΑΝ κάποιος από όλους που συντάσσουν τους διαγωνισμούς κατέβαινε να μετρήσει όντως πόσες ξαπλώστρες χωράει η παραλία και όχι να σου δίνει το 50% του χώρου για “λόγους ασφαλείας”. Άρα αμέσως δίνει πάτημα στο να σου κάνουν μία καταγγελία τον Αύγουστο για παράδειγμα.

  2) τα μπακαλίστικα οικονομικά μου αντιπροσωπεύουν μόνο την ενοικίαση των σετ και όχι την καντίνα όπως έγραψα. Εάν διάβασες τον διαγωνισμό θα είδες ότι αναφέρεται σε ατομικό επίπεδο, άρα σε κάποιον που θα στρώνει, μαζεύει και θα εισπράττει ενοίκιο, δεν χρειάζονται και πολλοί για το συγκεκριμένο και για τους συγκεκριμένους χώρους. Άρα για ένα άτομο τα 14000 προ φόρων είναι ένα καλό μεροκάματο για 3-3,5 μήνες δουλειά.

  Τα λειτουργικά που λες είναι για την αγορά του εξοπλισμού, η οποία αφού ο διαγωνισμός είναι για ένα χρόνο σαφώς και δεν αφήνει περιθώρια για κάποιον να επενδύσει 7-8000 ευρώ για ένα μόνο χρόνο, άρα πάλι συμφωνείς ότι ευνοεί τους έχοντες εξοπλισμό ήδη.

  Η καντίνα πάλι σε κάνει παράνομο διότι ο διαγωνισμός περιγράφει μόνο τυποποιημένα προϊόντα, άρα πάλι δίνεται πάτημα για να σου κάνουν καταγγελία. Γιατί κανείς δεν φροντίζει να σε προστατέψει σαν ανάδοχο για να κάνεις την δουλειά σου θέτοντας εξ’ αρχής μέχρι που μπορείς να φτάσεις να πουλάς και τι, ρεαλιστικά όμως, έχοντας δει τι πουλάει μία καντίνα σε παραλία.

  3) Συμφώνησες κι εσύ μαζί μου για τις εταιρείες, όπως έγραψα ο διαγωνισμός δεν προβλέπει νομικά πρόσωπα παρά μόνον φυσικά και δεν βρίσκω το λόγο κι εγώ.

  4) Κι εδώ συμφώνησες μόνο που δεν κατάλαβες το πνεύμα. ότι αντί να κόψει τίμημα ο Δήμος (αναλογικά) από τον ανάδοχο της καθαριότητας που του έχει δώσει και τις “προσβάσιμες παραλίες”, πληρώνουμε και εκεί, αλλά και ο ανάδοχος της παραλίας καθαρίζει τσάμπα (για το Δήμο).

  5) Το ποιος χρωστάει και πως δουλεύει το σύστημα με το ΑΦΜ φαίνεται το γνωρίζεις καλύτερα εσύ, εγώ πάντως δε χρωστάω, στο Δήμο τουλάχιστον. Αυτό που αφορά τον δημότη (που περιμένει τον τουρίστα για να ζήσει) για το ποιος χρωστάει είναι όπως π.χ. πέρυσι που η παραλία του Ασκελίου για διάφορους λόγους που ακούστηκαν έμεινε μερικώς κλειστή (η καντίνα) και γενικώς υπολειτούργησε και τελικά άνοιξε με ένα ιδιόμορφο καθεστώς διαφορετικό.

  Το οποίο σίγουρα δεν έδωσε καλή εικόνα και παροχές όπως λες στον τουρίστα, αλλά ούτε ο Δήμος, ούτε η εφορία ήταν εκεί για να του εξηγήσουν το λόγο της εικόνας αυτής, είτε οικονομικός είτε άλλος.

  Εγώ λοιπόν δεν “σκάω” γιατί δεν είμαι τουρίστας, μένω μόνιμα εδώ, και γιατί δεν χρωστάω. Το τραγικό είναι ότι αυτοί που όντως έπρεπε να νοιάζονται δεν κάνουν τίποτε.

  Χαίρομαι όμως που συμφωνούμε έστω και με άλλα λόγια.

 5. Γιαννης says:

  Βρε “Παντελή” μου τσάμπα σε παρεξήγησα μωρέ;; Ας είναι. Απ τα λεγόμενα παντός μάλλον δεν ξέρεις τι συγκεκριμένα θέλεις να πεις . Η δεύτερη απάντηση σου δεν εχει καμία σχέση με την πρώτη αλλα ούτε και το ύφος σου . Έρχομαι να σκεφτώ πάντως πως ενδιαφέρεσαι πάρα πολύ για τα οικονομικά του Δήμου και των Δημοτών επίσης. Αληθεια! Στη δουλειά σου δεν απασχολεισαι αρκετα; Όχι, ρωτάω γιατί σκέφτομαι οτι θα πρέπει να έχεις πααααρα πολύ χρόνο για να ασχολείσαι με τέτοιες λεπτομέρειες που αφορούν σε υποθέσεις άλλων. Ξέρεις τι έλεγαν οι αρχαίοι ημων πρόγονοι; “Αργία μητηρ πάσης κακιας”! Αν όμως έχεις εργασία, φαντάζομαι δεν θα σου άρεσε να ανακατεύεται ο καθένας στη δουλεια σου, πόσο μάλλον οταν ειναι άσχετος με αυτήν. Εγω δεν αναφέρθηκα σε τόσες λεπτομέρειες γιατί πολύ απλά δεν είναι δουλειά μου. Τέλος πάντων δεν θα ασχοληθώ αλλο αλλά πριν κλείσω να σου πω πως θα πρεπει να ρωτήσεις και να μάθεις για ποιο λόγο βγαίνουν οι έν λόγω παραλίες ( λιμανάκι και βαγιονια )κάθε φορά για έναν χρόνο. Και γιατι η άλλη παραλία (ασκέλι) όπου κανεις μπάνιο εσυ έκλεισε ξαφνικά πέρυσι , και μετά λειτούργησε στα μισά. Και Φίλε “Παντελή” εγώ προςωπικά φροντίζω να ενημερωνομαι πρώτα καλά και για αυτά αλλά και για αλλα θέματα του νησιού και από τις δυο μεριές (παρατάξεις), δεν περιμένω να διαβάσω τα διάφορα μέιλ στο γραφείο μου που έρχονται απο την μια μεριά. Εσύ ομως στις παραλίες αναφέρθηκες και γι αυτές σου είπα τη γνώμη μου. Ποιος χρωστάει και ποιος όχι ποσώς με ενδιαφέρει. το αν χρωστάς εσυ στον δήμο δεν το ξέρω , το αν χρωστάω εγω πάλι δεν το ξέρεις. Απλά έγινες “Παντελής” για να εκφράσεις όλες αυτές τις εξυπνάδες (κακίες). Αυτά είχα να σου πω φίιιιιιλεεεε Παντελή! Ελπίζω να καααααατάλαβες!!!!!

 6. κωστης says:

  εχουμε κανει και την παραλια επιστημη στο Πορο, ε ρε Θεοχαρης που σας χρειαζετε. Καλα τα λεει η κοπελια, τσαμπα επρεπε να ηταν οπως σε αλλα νησια.

 7. νικολας says:

  Ρε Γιάννη άμα έχεις προσωπικά πάνε να τα λύσεις αγόρι μου με τους φίλους σου, μην κάθεσαι και μας πρήζεις με κηρύγματα εδώ μέσα για κακίες, ο καθένας γράφει την άποψη του, γράψε κι εσυ τη δική σου και άσε τις φιλοσοφίες.

  Κι αν είσαι τόσο ενημερωμένος, πες μας να μας σωσεις από τον κόπο να τρέχουμε να μαθαίνουμε από κέντρο σε κέντρο. Εσύ δε νοιάζεσαι για το Δήμο και τους δημότες που τρέχεις και μαθαίνεις;;; Άντε γιατί γεμίσαμε τρόλλ εδώ μέσα με σας τους Σπυριδωνικούς.

Σχολιάστε