Εφιάλτης! – Ο Πόρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!zimies15Δραματικές ώρες πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι του Πόρου. Πριν προλάβουν να επουλώσουν τις πληγές τους από την πρωινή νεροποντή, η βραδινή καταιγίδα, ήρθε να προκαλέσει μεγαλύτερες ακόμη καταστροφές, σε πολλές περιοχές του νησιού, κυρίως στην Καλαυρεία.

Η βροχή που ξεκίνησε γύρω στις 7 το απόγευμα, μπορεί να μην ήταν της ίδιας έντασης με την πρωινή, ωστόσο ήταν πολύ δυνατή και διήρκησε περισσότερες ώρες.

zimes7zimes11zimes8

Στις 9 το βράδυ, ο Δήμος Πόρου εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τους δημότες να μην μετακινούνται με τα οχήματά τους καθώς η κυκλοφορία δεν είναι δυνατή στα περισσότερα μέρη του νησιού και να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία, ενώ ενημέρωνε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα.

Μεγάλη επικινδυνότητα παρουσιάστηκε στην περιοχή από το Κανάλι, μέχρι το Νεκροταφείο, όπου ο  δρόμος για το Ασκέλι ήταν απροσπέλαστος, καθώς το ποτάμι του Συνοικισμού, κατέβαζε χώμα, πέτρες και ξύλα.

zimes10zimes9

Στο Ασκέλι, η νύχτα ήταν εφιαλτική. Οικίες και καταστήματα πλημμύρισαν, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να συνδράμει. Η σημερινή εικόνα του οικισμού, είναι τραγική, όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, που ανάρτησαν αναγνώστες στο Facebook.

zimies16zimes5zimes4zimes6

Το Νεώρειο, πέρασε επίσης δύσκολη νύχτα. Η κυκλοφορία γινόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Ο δρόμος για τη Φούσα, έκλεισε από κατολισθήσεις στην περιοχή της Βρυσούλας. Η σημερινή εικόνα του Πόρου, προκαλεί θλίψη. Οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα είναι ανυπολόγιστες, αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. 46χρονος που αγνοείτο, τελικά εντοπίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής στο Μοναστήρι.

zimes12zimes13

Στην πόλη του Πόρου, τα πράγματα ήταν λιγάκι καλύτερα, ενώ δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στον περιφερειακό δρόμο της Σφαιρίας.

Στις 00:43, ο Δήμαρχος Πόρου,  εξέδωσε εκ νέου ανακοίνωση – από το Δημαρχείο, απ’ όπου συντόνιζε τις επιχειρήσεις με τον διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος  – με την οποία ενημέρωνε τους πολίτες, ότι το Κτίριο Συγγρού θα παρέμενε ανοιχτό για το κοινό, για όσους έχουν αποκλειστεί και επιθυμούν να διανυκτερεύσουν.

zimes14zimes3zimies1

Ο κ. Δημητριάδης, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητώντας από την Πολιτεία την συνδρομή στην καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών.

Στον Πόρο βρίσκεται ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος, με κλιμάκιο της Περιφέρειας, προκειμένου να αξιολογηθεί  η κατάσταση που επικρατεί.

zimies18 zimies17zimies19

 
Comments (14)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Μαρία says:

  Η κατάσταση είναι δραματική γιατί με την ανοχή της πολεοδομίας, χτίστηκαν ρέματα, έγινε δρόμος το ποτάμι, μπαζώθηκαν τα ρυάκια για να γίνουν “γεφυρούλες΄” προς τα οικόπεδα των γνωστών. Ούτε ένα πρόστιμο για τα “μάτια” δεν έπεφτε. Έτσι δικαιολογείται και ο αγώνας να μην πάει η πολεοδομία στον Πειραιά. Ο Δήμος Πόρου, αμέτοχος και συνένοχος πάντοτε θεωρούσε ότι οι υποχρεώσεις του για τους όποιους καθαρισμούς, περιοριζόταν μέχρι το Κανάλι ή τα οικόπεδα κανενός γνωστού. . Για τους άλλους κατοίκους του Ασκελίου ο δήμος απλά εισέπραττε δημοτικά τέλη με την υποχρέωση να περνάει μια στο τόσο το σκουπιδιάρικο. Ήταν θέμα χρόνου να σκάσει η “μπόμπα”. Απλά η “μπόμπα” έσκασε στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής.

 2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣ. says:

  Και, βέβαια, ουδεμία ευθύνη έχει ο νυν δήμαρχος… για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ας ελεγχθούν οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας για ποιο λόγο έκαναν τα στραβά μάτια…

 3. Μαρία says:

  Πρέπει να παραδεχθώ ότι τα αντανακλαστικά της νέας δημοτικής αρχής ήταν καλά δεδομένης της δραματικής κατάστασης. Ελπίζω ότι όταν τα πράγματα καταλαγιάσουν, γιατί τώρα προέχουν οι άνθρωποι και οι περιουσίες που χάθηκαν στα λασπόνερα, να γίνει καλύτερη προετοιμασία. Και να θωρακιστούν, όσο το δυνατό καλύτερα, οι περιοχές που επλήγησαν. Πριν την επόμενη καταιγίδα. Πάντως ας μην ξεχνάμε όλοι φταίμε. Και εμείς που τους αφήσαμε να χτίζουν τα ρέματα για να μην τσακωθούμε με τον γείτονα και οι αρχές που προτιμούσαν να σφυρίζουν αδιάφορα.

 4. Κώστας says:

  Σκέψου να μην είχαν καθαρίσει και τα ρέματα τί θα είχε γίνει.

 5. Μαρία says:

  Κανένα καθαρισμό δεν είχαν κάνει στο Ασκέλι αγαπητέ Κώστα εδώ και χρόνια. Αντίθετα, μπάζωσαν το ρέμα για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους και να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Και το χειρότερο: Δεν καταστράφηκαν μόνο αυτοί που έφταιγαν. Καταστράφηκαν όλοι!!!

 6. Κώστας says:

  Δεν μιλάω για τους πολίτες. Εγώ είδα τον Δήμο να καθαρίζει ρέματα πριν κανα μήαν. Δεν είναι ώρα όμωε για τέτοιες κουβέντες. Απλώς εννοούσα ότι ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος

 7. Γιάννης Γκούμας says:

  Ο πιο εύκολος τρόπος να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις είναι να αφήνουμε το νερό να περνάει από δίπλα, με κατάλληλα σχέδια πόλης και να αποφεύγουμε τα αυθαίρετα. Όσο για τις κινήσεις του δημοσίου, συνήθως είναι αυτές που θέλουμε να κάνει. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να βγαίνουν να ψάχνουν και να κόβουν πρόστιμα, όταν την επόμενη θα τους παρακαλάμε να κάνουν τα στραβά μάτια, θα βάλουμε μέσο για δυσμένιά τους, θα τους κακολογούμε κλπ. Πρέπει ο κόσμος να αποφασίσει κάποια στιγμή τι θέλει από το κράτος και να πάρει και την ευθύνη των επιλογών του, τόσο την μέρα της κάλπης όσο και μετά.

 8. Μαρία says:

  Αγαπητοί μου,
  Η πολεοδομία, ο δήμος και το δασαρχέιο δεν είναι πολιτικά πρόσωπα. Είναι δημόσιες υπηρεσίες και οι υπάλληλοί τους όταν κάνουν τα στραβά μάτια είναι επίορκοι και απολύονται… Γι’ αυτό όταν και όποτε κάνουν τα στραβά μάτια δεν το κάνουν για ψήφους αλλά για άλλους λόγους . Πριν πολλά χρόνια παραδείγματος χάριν, ο Δήμος, παίρνοντας τη θέση του Θεού, αποφάσισε ότι το ρεματάκι στο Ασκέλι δεν είναι ρέμα. Και χάραξε δρόμο, και έδωσε το δικαίωμα να πωληθούν πανάκριβα οικόπεδα και να χτιστούν εξίσου πανάκριβα σπίτια. Δεν φταίνε μόνο οι άνθρωποι. Κάποιοι απ’ αυτούς πέσανε και θύματα δίνοντας περιουσίες ολόκληρες για να αγοράσουν ρέματα. Το θέμα είναι ότι ο Δήμος, το Δασαρχείο και η πολεοδομία πρέπει σήμερα να προστατέψουν πρώτα τους νόμιμους. Και μετά όλους τους υπόλοιπους. Και ο νέος Δήμαρχος να μην πέσει στην παγίδα των “δικών”του και των άλλων. Των ντόπιων και των ξένων. Γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει και όποιος παρανομήσει θα πληρώσει…

 9. Γιάννης Γκούμας says:

  Συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι διώκονται για το ανάποδο, δηλαδή επειδή κάνουν καλά την δουλειά τους (σε λάθος πρόσωπα) ή ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για κάτι πιο χοντρό που έκανε πολιτικός τους προϊστάμενος.
  Τώρα τελευταία έχει γίνει μόδα να θέλουμε να κάνουν καλά την δουλειά τους, αλλά το νερό δεν μπαίνει στο αυλάκι έτσι ξαφνικά μετά από 40-50 χρόνια.

  Υπάρχουν και οι κακοί βολεμένοι που με την ταμπέλα του υπαλλήλου πίνουν καφέ όλη μέρα, αλλά δεν είναι η πλειοψηφεία. Τώρα πάει να γίνει μια προσπάθεια να είναι πλειοψηφεία, βάζοντας σε διαθεσιμότητα τους υπόλοιπους, τους καλούς.

 10. Μαρία says:

  Ίσως ήρθε ο καιρός να μάθουν στον Πόρο ότι υπάρχει Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που ελέγχει όλους τους “βολεμένους” υπαλλήλους ή τους αλήτες πολιτικούς προϊσταμένους μετά από απλή ανώνυμη καταγγελία. Αυτό εννοούσα λέγοντας ότι πλέον υπάρχει δυνατότητα να πληρώσει όποιος φταίει. Και να βγουν στη διαθεσιμότητα οι “επίορκοι”. Γιατί αυτό είναι οι δημόσιοι λειτουργοί που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Επίσης υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ελεγχθούν τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν με “άδεια”. Γιατί κάποιοι πήραν άδεια για έναν όροφο και έχτισαν τρεις. Γιατί στο Ασκέλι δεν νομίζω ότι έχουν αφήσει πολλοί τα 4 μέτρα που λέει ο νόμος. Οι περισσότεροι έχουν καλύψει όλο το οικόπεδό τους χωρίς να αφήσουν για τα μάτια 10 τ.μ., εγκιβώτισαν το ποτάμι κάτω απ’ τα σπίτια τους και τώρα κλαίνε. Μπορεί λοιπόν η περιφέρεια, ακόμη και εκ των υστέρων να ελέγξει και να δει τι μπορεί να κάνει.

 11. Γιάννης Γκούμας says:

  Οι βουλευτές και οι νομάρχες (τότε) φταίνε, αλλά αν μπορεί αυτό το σώμα να τους θέσει σε διαθεσιμότητα θα ήθελα να το δω.
  Επίσης πλέον ελέγχονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές στις μεταβιβάσεις και αποτυπώνονται Πανελλήνια. Θα διατηρηθούν πολλές από αυτές για 30 χρόνια, άλλες για πιο πολύ. Ας σταματήσει η πολιτεία να διατηρεί τα αυθαίρετα για να μας αρμέγει κάθε 10-15 χρόνια και να κάτσει να βρει κοινωνικές λύσεις.
  Μπορεί κάποια αυθαίρετα να είναι εξοχικές και παραθεριστικές βίλλες, αλλά άλλα είναι μια μικρή και μοναδική κατοικία κάποιων, μέχρι να τους την κλέψει η Χ, Ψ τράπεζα.

 12. xristos says:

  tora distixos fenonte ta paranoma tou Porou eki pou eprepe nane potami exoun xtisi.O kirios Xristos Koumbis efxaristi para poli olous pou mas voithisan stis plimires kai tis katastrofes to dimarxo tou porou to dimarxio tin pirosvestiki olous tous anthropous tis gitonias ton Kirio Bonaro tin DEH Limenarxio Astinomia.Efxome na teliosoume grigora kai to nisi mas na gini opos itan kai akoma kalitera .

 13. Κάποτε στο Ασκέλι says:

  Κάποτε στο Ασκέλι ο μακαρίτης ο Τάκης ο Καλαϊτζάκης (αυτός ο ξένος) κάλεσε τους γείτονές τους να μαζευτούν ώστε να γίνει μια κίνηση για πολεοδομικό, ρυμοτομικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της περιοχής. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν θα μας κάνεις κουμάντο εσύ ο ξένος…
  Όταν ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος είπε περίπου το ίδιο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το έγκλημα που έβλεπε να γίνεται στο Ασκέλι και στον Συνοικισμό μια κυρία που τον ήξερε από παιδάκι του είπε τί λες ρε $%*&… Η λέξη ήταν χειρότερη από αυτήν που μπορεί να φαντάζεστε με την πρώτη.Το ίδιο περίπου συνέβη όταν ο μεγάλος Ποριώτης αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης μαζί με τον Διαμαντόπουλο,τον Δημητριάδη,την Κατερίνα την Κυριακάκη και άλλους παρουσίασαν την μελέτη για την αποκατάσταση του μετώπου της παραλίας. Αυτοί είμαστε Κύριοι. Ποριώτες. Τα ξέρουμε όλα. Μας νοιάζει μονον η πάρτη μας. Δεν ακούμε. Δεν βλέπουμε πέρα από το εγώ μας. Εύχομαι να μην ξαναταλαιπωρηθεί κανένας μας και αυτή η πολύ άσχημη συγκυρία να μας επιτρέψει επί τέλους και να δούμε και να ακούσουμε.

 14. Maria says:

  Τα σπίτια χτίστηκαν πάνω στο δρόμο του νερού. Και το νερό ακολουθεί πάντα τον ίδιο δρόμο, είτε υπέργεια, είτε υπόγεια. Ακόμα και τα θεμέλιά των σπιτιών είναι πάνω σε σαθρό έδαφος. Κάποιοι έχτισαν πάνω στην άμμο κυριολεκτικά. Και το επέλεξαν γνωρίζοντας προφανώς τον κίνδυνο. Στην Ελλάδα λέμε πάντα: “Δεν θα συμβεί σ’ εμένα”. Κι όμως συνέβει. Μαθαίνω ότι έχουν βγάλει συνεργεία της πολεοδομίας. Είναι όμως αργά. Ήρθαν, κατόπιν εορτής, για απλή καταγραφή των ζημιών και ελέγχους στατικότητας…

Σχολιάστε