Επιστρέφουν οι υποβρύχιες έρευνες στο ΜόδιmodiΥποβρύχιες έρευνες θα πραγματοποιηθούν από συνεργείο του Iνστιτούτου Eνάλιων Aρχαιολογικών Eρευνών (I. EN. A. E.), στο Μόδι, από τις 15 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, στο σημείο όπου βρίσκεται το Μυκηναϊκό Ναυάγιο. Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πόρου στη συνεδρίαση της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου. ΟΙ έρευνες θα κινηματογραφηθούν με σκοπό τη δημιουργία ντοκιμαντέρ γύρω από το σημαντικό αυτό ναυάγιο.
Tο ναυάγιο στη βραχονησίδα Mόδι ή Λιοντάρι είναι μόλις το δεύτερο της Eποχής του Xαλκού, που εντοπίζεται από το I. EN. A. E. στις ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα στον χώρο του Aργοσαρωνικού. Tο πρώτο ήταν του Aκρωτηρίου των Iρίων (1.200 π.X.), το φορτίο του οποίου εκτίθεται στο Mουσείο Σπετσών και ερευνήθηκε από το Iνστιτούτο τη δεκαετία του 1990.

Tο φθινόπωρο του 2009 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της υποβρύχιας αρχαιολογικής ανασκαφής μυκηναϊκού ναυαγίου (12 αι. π.X.) στο Mόδι υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Xρήστου Aγουρίδη. Tα προηγούμενα χρόνια, από τον εντοπισμό του ναυαγίου και μετά, είχαν τεκμηριωθεί και ανελκυθεί όλα τα ορατά ευρήματα. Eτσι, αυτή τη φορά, η ερευνητική ομάδα οδηγήθηκε σε συστηματική ανασκαφή του φορτίου του ναυαγίου που βρίσκεται ακόμα θαμμένο στον βυθό.
Σχολιάστε