Επισημάνσεις και προτάσεις για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης Δήμου Πόρου»syllogos politonΟ Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου και η Πρωτοβουλία Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης «Καλαύριο», μας έστειλαν τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και τις προτάσεις τους, αναφορικά με την δημόσια διαβούλευση για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης Δήμου Πόρου»:

Μετά –από κοινού- συνεδρίαση της διαχειριστικής ομάδας της «Πρωτοβουλίας Καλαύριο» και του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου καταλήξαμε στις παρακάτω επισημάνσεις και προτάσεις αναφορικά με την δημόσια διαβούλευση για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης Δήμου Πόρου».
Αρχικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι πιστεύουμε ότι η ανάδειξη και η ανάπτυξη ενός τόπου δεν πρέπει να επαφίεται μόνο στις Αρχές και ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη. Σας γνωρίζουμε ότι προσφέρουμε τη βοήθειά μας α) στη χαρτογράφηση και ανάδειξη των μονοπατιών της περιοχής και β) στην ανακύκλωση για ενημέρωση των πολιτών (αφού πρώτα ενημερωθούμε πλήρως από το Δήμο, για την μέχρι τώρα υλοποίησή της και τα προβλήματά της). Επίσης αναμένουμε και πιθανές άλλες προτάσεις από το Δήμο.
Α) ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Στις σελίδες 43-47 αναφέρονται σαν πλεονεκτήματα του Πόρου κτήρια και σημεία τα οποία δυστυχώς -για διάφορους λόγους- δεν είναι επισκέψιμα (πχ Μοναστήρι, το οποίο είναι σπάνια ανοιχτό, Μπούρτζι και Δασκαλειό που δεν υπάρχει συγκοινωνία, κτήριο Ηλεκτρικής που είναι κλειστό και υπό κατάρρευση, Δημοτική βιβλιοθήκη και έκθεση κοχυλιών, Άγιος Γεώργιος κλπ).
2. Γίνεται αναφορά στην εθελοντική πυροσβεστική ομάδα η οποία δυστυχώς λόγω διαφόρων καθυστερήσεων δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.
3. Στις αίθουσες εκδηλώσεων αναφέρεται αυτή του Γυμνασίου-2ου Δημοτικού η οποία όμως έχει πολύ κακή ακουστική ώστε να χρησιμοποιηθεί για θεατρικές η μουσικές παραστάσεις.
4.Στην σελίδα 75 γίνεται αναφορά στην χρήση ΑΠΕ σε ένα νησί που ακόμα και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες απαγορεύονται.
Τέλος, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι σε όλο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης γίνονται αναφορές κατά κύριο λόγο στην πιθανότητα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, παραβλέποντας ουσιαστικά διαφορετικές μορφές οικονομίας. Θεωρούμε ότι με δεδομένο το ότι ο κύριος όγκος των –μέχρι τώρα- τουριστών αποτελείται από Έλληνες και με δεδομένη την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων τους θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή μείωση της τουριστικής κίνησης (σε ποσότητα και ποιότητα). Αναλυτικές προτάσεις αναφορικά με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην περιοχή μας θα μπορέσουμε να υποβάλουμε μετά από την σχετική ημερίδα την οποία ήδη διοργανώνουμε από κοινού οι δύο φορείς.
Β) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ι) ΤΟΠΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
1. Θεωρούμε προτεραιότητα την άμεση χωροθέτηση μπαζότοπου.
2. Επίσης την αποκατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου του Πόρου.
3. Προσοχή απαιτείται στη χρήση και φροντίδα των κάδων σκουπιδιών.
4. Τα προβλήματα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού σχολείου θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
5. Αναφορικά με τη χρήση ΑΠΕ και πέραν των όσων ήδη αναφέρονται στο Επιχειρησιακό (Δημοτικά κτίρια, σχολεία, Δημοτικός φωτισμός) , προτείνουμε (και παρά τα όσα ορίζει ο νόμος) να γίνουν ενέργειες προκειμένου η χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών να επιτραπεί και στη Σφαιρία.
6. Απαιτείται η τοποθέτηση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης στα ολοήμερα σχολεία, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου.
7. Αναφορικά με το πρόβλημα αποθήκευσης των αρχείων του Δήμου και των υπηρεσιών του, προτείνουμε τη χρήση σαρωτή (scanner) και την τήρηση των υπαρχόντων νόμων.
8. Προτείνουμε τη δημιουργία παιδικής χαράς στην Πούντα καθώς και την επισκευή της παιδικής χαράς στο Ασκέλι.

ΙΙ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
1. Η μονομέρεια στην οικονομία (τουρισμός), ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Προτείνουμε λοιπόν τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα οικονομίας. Επίσης θεωρούμε ότι η λειτουργία επισκέψιμων παραγωγικών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης (πχ ξυλογλυπτική, αγγειοπλαστική κλπ) στο Πόρο μπορεί να δώσει πέρα από νέες θέσεις εργασίας, ελκυστικότερη εικόνα στο νησί.
2. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο εσωτερικό της Σφαιρίας.
3. Πιστεύοντας ότι ο αλιευτικός τουρισμός είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί στον Πόρο, προτείνουμε την άμεση δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στην Πέρλια (σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη).
4. Εξωραϊσμός- ανάδειξη και διαφήμιση του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού, τόσο του εσωτερικού όσο και της πρώτης εικόνας που λαμβάνει ο επισκέπτης. Σημαντικό θέμα είναι η αφύπνιση της επιχειρηματικής ηθικής, της ποιότητας των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών και της υγιεινής . Επίσης απαιτείται η βελτίωση της επιχειρηματικής νοοτροπίας.
5. Δημιουργία δημοτικού camping και κατασκήνωσης.
6. Άμεση επισκευή προβλήτας στο Ρώσικο Ναύσταθμο.
7. Συνέχιση αγώνα για απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών.
Γ) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Υιοθετούμε πλήρως τα αναγραφόμενα στις σελίδες 70 και 71
2. Υιοθετούμε πλήρως τις προτάσεις της κας Αγγελικής Μακρή Δεκούλου οι οποίες σας έχουν αποσταλεί
3. Αναφορικά με την επικείμενη ΠΩΛΗΣΗ του λιμανιού: θεωρούμε ότι πρέπει Δήμος και κάτοικοι να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική χρήση του λιμανιού, η οποία δεν θα συνάδει με το χαρακτήρα και την οικονομία του νησιού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας βρίσκει σύμφωνους η ιδιωτικοποίηση).
4. Πρέπει να τονίσουμε ότι καμία διαβούλευση και κανένα επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν έχει νόημα εάν οι καταγραφέντες στόχοι δεν είναι εφικτοί και η υλοποίησή τους δεν επιτευχθεί μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να συγχαρούμε τον συντάξαντα (σ.σ. συγχαρητήρια στον κ.Χρήστο Χίο) του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την άψογη εργασία του. Επίσης να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη δυνατότητα που μας δίνει πλέον ο νόμος να καταθέσουμε τις απόψεις μας, χωρίς αυτό να θεωρείται αντιπολίτευση ( ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μας δοθεί περισσότερος χρόνος για σκέψη και διατύπωση απόψεων).
Με εκτίμηση
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΡΟΥ
• ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΚΑΛΑΥΡΙΟ
Σχολιάστε