Επισήμανση από τον Δήμο Πόρου, για άρθρο μας για την απόφαση του Π. Σ. ΑττικήςΑπό το Γραφείο τύπου του Δήμου Πόρου, λάβαμε σήμερα (9/11), το ακόλουθο μειλ, μαζί με το έγγραφο του κ. Στρατηγού προς το Π.Σ. Αττικής: Επείγον Έγγραφο Δημάρχου Πόρου προς Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Αξιότιμε κύριε Κανατσίδη,

Κατά την παρουσίαση άρθρου σας με ημερομηνία 8.11.2012 και θέμα ΄΄Το Π.Σ. Αττικής είπε “όχι” στην νέα μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο΄΄, αναφέρεστε στην αρνητική γνωμοδοτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής σχετικά με την υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων νέας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας και προβάλλετε ως λόγους απόρριψης της Μελέτης, αφενός την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας αφετέρου την ένσταση κατά της Μελέτης που υπέβαλε ΄΄ Η Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου΄΄, υποβαθμίζοντας το έγγραφο που απέστειλε ο Δήμαρχος Πόρου για το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το ΄΄προσωπική επιστολή άγνωστου περιεχομένου΄΄ με την οποία παρέκαμψε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σας αποστέλλουμε λοιπόν το σχετικό με το θέμα έγγραφο του Δημάρχου Πόρου που έλαβαν υπόψη τους ο Πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, ώστε οι αναγνώστες σας, μόνοι τους να κρίνουν ότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο στο οποίο ο Δήμαρχος Πόρου αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου τις οποίες και επισυνάπτει, καθώς και στις σχετικές εισηγήσεις του Ε.Ο.Τ. , του Οργανισμού Αθήνας και του αρμόδιου Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί θέλοντας να υποβαθμίσετε την πολιτική βαρύτητα που υπέχουν οι θέσεις και ο ρόλος του Δημάρχου, οδηγείστε σε τέτοια δημοσιογραφικά ΄΄ατοπήματα΄΄, ξεχνώντας πως ΄΄ η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ψέμα΄΄.

Ο Δήμαρχος Πόρου, λόγω του θεσμικού του ρόλου δεν στέλνει ούτε προσωπικές επιστολές ούτε ΄΄ραβασάκια΄΄ όπως υπαινίσσεστε κι αυτό μπορούν κάλλιστα να το διαπιστώσουν οι αναγνώστες σας μόνοι τους, καθώς και λογική κρίση διαθέτουν, και αντικειμενικότητα.

Η απάντηση του Porosnews

Αξιότιμε συντάκτη του δελτίου τύπου του Δήμου,

Απαντάω εξ αρχής ότι η κριτική σας είναι απαράδεκτη και απολύτως αντιφατική και επιβεβαιώνει επί της ουσίας την εγκυρότητα του ρεπορτάζ. Το να αναρτούμε ενημερώσεις που προέρχονται από το Δήμο Πόρου, δεν είναι για εμάς μόνο υποχρέωση, αλλά επιδίωξη. Τέτοιες ενημερώσεις είναι απαραίτητες για να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και για να ενημερώνουμε σφαιρικά τους αναγνώστες μας. Με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν το νησί, ο Δήμος Πόρου δεν ενημέρωσε κανέναν για την ενέργειά του και για το περιεχόμενό της. Μάλιστα, ο Δήμαρχος δεν κοινοποίησε ούτε καν στο ΔΣ το έγγραφό του, παρότι η αντιπολίτευση τού το ζήτησε επίμονα στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης.
Επομένως ακριβέστατα έγραψα ότι το περιεχόμενο της επιστολής ήταν άγνωστο και ότι η επιστολή εστάλη προσωπικά από τον Δήμαρχο (δεν ξέρω πού διαβάσατε ότι δεν ήταν επίσημη) και όχι από το ΔΣ, το οποίο είναι εκείνο που βάσει νόμου εκφράζει τη θέση του για τέτοια ζητήματα. Πώς λοιπόν θα μπορούσα να συμπεριλάβω στους λόγους στους οποίους βασίστηκε η αρνητική εισήγηση του ΠΣ, μία επιστολή που κανείς δεν γνώριζε τι ακριβώς λέει; Μάλιστα, από τα λίγα τα οποία ανέφερε ο κ. Στρατηγός στο ΔΣ για την επιστολή του, βγήκε σαφές συμπέρασμα ότι η επιστολή συνηγορούσε υπέρ της δημιουργίας της μονάδας και όχι εναντίον της. Και εδώ είναι το πλέον ακατανόητο σημείο της υπόθεσης: ο κ. Στρατηγός και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δ. Μωρόπουλος, δήλωσαν ότι η επιστολή εκφράζει τη θέση του ΔΣ, σύμφωνα με την οποία (όπως είπαν) είναι αποδεκτή η παραμονή όλων των μονάδων που ήταν «χωροθετημένες» ή «εκμισθωμένες» τον Αύγουστο του 2011. Όπως διευκρίνισε μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Μωρόπουλος, οι μονάδες αυτές είναι έξι και άρα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση και η καινούργια στην Πλάκα.
Όμως η επιστολή που μού κοινοποιήσατε σήμερα λέει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος και ο κ. Μωρόπουλος στη συνεδρίαση (και επιπλέον αποδίδει ανακριβώς το περιεχόμενο της απόφασης 119/2011 του ΔΣ, αλλά ας μην επεκταθώ σε αυτό). Και εσείς με τη σειρά σας, με κατηγορείτε ότι δεν έλαβα υπόψη μου στο χθεσινό ρεπορτάζ ένα έγγραφο, το οποίο αφενός δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα με το μέιλ σας, και αφετέρου ακόμη και ο συντάκτης του –ο κ. Στρατηγός- περιέγραψε προχθές ανακριβώς στο ΔΣ. Καταλαβαίνετε ότι αυτά συγκρούονται με τις στοιχειώδες αρχές της λογικής και με κάνουν να σηκώνω δημοσιογραφικά τα χέρια ψηλά.
Το porosnews είναι πάντα ανοικτό να δημοσιεύει και να προβάλει τις επίσημες θέσεις του Δήμου Πόρου, όταν αυτές δημοσιεύονται και μακάρι αυτό να γίνεται συχνότερα και εγκυρότερα.
Μ. Κανατσίδης
Σχολιάστε