Ενημέρωση του Ε.Ε.Σ.Π. για την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών για την ύπαρξη POSPOS -

Ο Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την υποχρέωση των επαγγελματιών και των εμπόρων να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής. Η ανακοίνωση του Ε.Ε.Σ.Π. έχει ως εξής:

“Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι από τη 1η Φεβρουαρίου (άρθρο 65 του ν. 4446/2016) καθιερώνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, αρχικά με τον καθορισμό ορισμένων κλάδων – δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια.

Η προβλεπόμενη ΚΥΑ που θα ορίσει ως υπόχρεες επιχειρήσεις αποδοχής καρτών όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα εκδοθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 66 του αυτού ως άνω νόμου 4446/2016, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που ήδη αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρείαστων προστίμων σε αυτήν την δύσκολη εποχή, συστήνουμε σε όλους τους συναδέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι. Μπορείτε να τυπώσετε μόνοι σας τις επισυναπτόμενες εικόνες ή να παραλάβετε από το πρακτορείο Τύπου του Εφόρου Δημ. Σχέσεων του Συλλόγου κ. Γρηγόρη Μαστροπέτρο, τις προσωρινές πινακίδες που μας έστειλε η Ε.Σ.Ε.Ε. τις οποίες και πρέπει να τοποθετήσετε σε εμφανή θέση στη βιτρίνα και στο ταμείο του καταστήματος. Σε λίγες ημέρες θα σας διατεθούν από τον Σύλλογο δωρεάν οι μόνιμες πινακίδες.

Ο Ε.Ε.Σ.Π. σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ε.Ε. παρακολουθεί τα σχετικά θέματα και θα σας ενημερώσει για την έκδοση της σχετικής ως άνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει τους τελικούς υπόχρεους ηλεκτρονικών πληρωμών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ.Π.”
Σχολιάστε