Ενημέρωση για ενέργειες της παράταξης μειοψηφίας κατά του Δήμου ΠόρουΜε εκτενή ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Πόρου, αποκαλύπτει μια προς μια τις σοβαρότερες ενέργειες της αντιπολίτευσης εναντίον του Δήμου Πόρου. Ενέργειες που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από την αντιπολίτευση, ωστόσο είναι λίγο- πολύ γνωστές σε όσους ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα στο νησί.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Με αφορμή την εμπλοκή που σημειώθηκε φέτος στην λειτουργία της πλαζ Μοναστηρίου, ο Δήμος Πόρου ενημερώνει τους δημότες για όλες τις επίσημες ενέργειες της μειοψηφίας που στρέφονται κατά του Δήμου και των τοπικών συμφερόντων. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν τις συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες η παράταξη μειοψηφίας δεν έχει δημοσιοποιήσει φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος της δημοσιοποίησης αυτής. Ο φόβος αυτός δεν στάθηκε ωστόσο ικανός να αποτρέψει την αντιπολίτευση από το να κάνει τις ενέργειες αυτές, στρεφόμενη εναντίον του Δήμου ενώπιον τρίτων αρχών, επιδιώκοντας την ματαίωση του δημοτικού προγραμματισμού και υπερασπιζόμενη χωρίς προσχήματα τα συμφέροντα επιχειρηματιών και συγγενικών προσώπων των μελών της, σε βάρος των κοινών συμφερόντων.

 

Ακολουθεί συνοπτική ενημέρωση για τις σοβαρότερες από τις περιπτώσεις αυτές:

 • Παραλία Μοναστηρίου: Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Δ. Γρίβας, υπέβαλε αναφορά στις αρμόδιες αρχές κατά της διαδικασίας διαγωνισμού που διενήργησε στις 12.12.2016 το ΔΛΤ. Με τον διαγωνισμό η παραλία παραχωρήθηκε στην εταιρία «fiftyseven» για πέντε χρόνια, ενώ διασφαλίσθηκε η αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υπηρεσιών της, καθώς και έσοδα 80.250€ για το ΔΛΤ. Η καταγγελία Γρίβα, η οποία επικαλείται την ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών στον χώρο, προκάλεσε εμπλοκή στην διαδικασία έγκρισης της παραχώρησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο εξέδωσε με τεράστια καθυστέρηση τη σύμφωνη γνώμη του στις 15.6.2017, με αποτέλεσμα η παραχώρηση να εγκριθεί τελικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μόλις στις 4.7.2017. Έτσι, η πλειοδοτούσα εταιρία ήταν αδύνατο να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις και να ξεκινήσει την λειτουργία της πλαζ την τρέχουσα σεζόν και αιτήθηκε την μετάθεση της μίσθωσης κατά ένα έτος.
 • Δημοτική Συγκοινωνία: Τα μέλη της παράταξης μειοψηφίας Σπ. Σπυρίδων, Β. Ζεντέλης, Δ. Μωρόπουλος, Στ. Μητσοπούλου και Α. Μακρή στις 27.6.2017 κατέθεσαν προσφυγή κατά της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας στην Σφαιρία, στην οποία θα δρομολογηθεί το mini bus που έχει ήδη αγοράσει ο Δήμος. Αντίστοιχη προσφυγή υπέβαλε και το μέλος της μειοψηφίας Γ. Μάνδηλας, συνιδιοκτήτης του λεωφορείου της άγονης γραμμής «Πόρος – Μοναστήρι». Ο κ. Μάνδηλας ισχυρίζεται ότι το λεωφορείο του (το οποίο περνάει κάθε 1 ή 2 ώρες από την παραλία χωρίς δικαίωμα στάσης και έχει εισιτήριο 1,70€) «εξυπηρετεί πλήρως» την ανάγκη μετακινήσεων στην παραλιακή οδό και την ανάγκη σύνδεσης των χώρων στάθμευσης με το κέντρο και ως εκ τούτου αξιώνει, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης, να ακυρωθεί η Απόφαση ίδρυσης δημοτικής γραμμής που θα εξυπηρετεί την Σφαιρία με το δημοτικό mini bus.
 • Κτήριο Κληροδοτήματος Δουζίνα (Δημαρχείο): Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Δ. Γρίβας, κατήγγειλε στις 22.5.2017 στην Πολεοδομία Πειραιά πολεοδομικές αυθαιρεσίες που είχαν συντελεστεί στο κτήριο την εποχή της Δημαρχίας του επικεφαλής της παράταξής του Σπ. Σπυρίδωνα. Επίσης, ο κ. Γρίβας (ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει στο παρελθόν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και επομένως υπεύθυνος για την περιουσία των κληροδοτημάτων), με έγγραφό του προς την Πολεοδομία και άλλες υπηρεσίες, αμφισβητεί το ότι ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης του κληροδοτήματος και, με το επιχείρημα αυτό, ζητά να ματαιωθούν οι ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών του κτηρίου και την πολεοδομική αδειοδότησή του.
 • Γραφεία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου: Ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο ΔΛΤ, Δ. Γρίβας, στις αρχές του 2015 υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συμβουλίου και στον Υπουργό Διαφάνειας, καταγγελία κατά της μεταστέγασης έναντι ανταλλάγματος, των γραφείων του ΔΛΤ στο ισόγειο του παραλιακού δημοτικού κτηρίου (πρ. ΔΗΚΕΠ), αλλά και κατά των εργασιών που διενεργήθηκαν για την διαμόρφωση των γραφείων. Σημειώνεται ότι η στέγαση των γραφείων του ΔΛΤ στο συγκεκριμένο κτήριο προβλέπεται από Υπουργική Απόφαση του 2005, την οποία έως το 2014 δεν είχε εφαρμόσει το ΔΛΤ. Αντίθετα, στέγαζε με μίσθωση που είχε λήξει, τα γραφεία του σε ιδιωτικό ακίνητο και την ίδια στιγμή το δημοτικό ακίνητο ήταν άδειο. Από τον έλεγχο που διενήργησε το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εξαιτίας των καταγγελιών Γρίβα, προέκυψε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το ΔΛΤ για την μεταστέγαση των γραφείων ήταν ορθές.
 • Αποκατάσταση καταστροφών στις παραλίες: Ο κ. Γρίβας, τον Μάιο του 2015 υπέβαλε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιώς, καταγγέλλοντας ως παράνομες, λόγω έλλειψης αδειών, τις εργασίες που εκτέλεσε το ΔΛΤ, κατά την περίοδο που ο Πόρος βρισκόταν σε κηρυγμένη Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, στις παραλίες αρμοδιότητάς του για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2014. Μετά από προσφυγή κατά του κλητήριου θεσπίσματος που σχηματίστηκε εξαιτίας της καταγγελίας Γρίβα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απάλλαξε τα μέλη της διοίκησης του ΔΛΤ και του Δήμου από κάθε σχετική ποινική ευθύνη.
 • Κανονισμοί Δήμου: Τα μέλη της παράταξης μειοψηφίας το 2016 υπέβαλαν προσφυγές, ζητώντας την ακύρωση των Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι Κανονισμοί Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων και Κυκλοφοριακού το 2016. Οι προσφυγές τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, είχαν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση των Κανονισμών (η έγκριση του Κανονισμού Κυκλοφοριακού εκκρεμεί ακόμα). Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2014 ο Δήμος μας δεν είχε Κανονισμούς για τους κοινόχρηστους χώρους και το κυκλοφοριακό και ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για την έλλειψη των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, προσέβαλαν την θεσμοθέτησή τους από την νέα δημοτική αρχή.
 • Άσκηση αρμοδιοτήτων του Δήμου: Ο κ. Σπυρίδων και τα μέλη της παράταξής του στις 23.11.2016 προσέβαλαν (χωρίς να γίνει δεκτή η προσφυγή τους) την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκε η άσκηση από τον Δήμο των αρμοδιοτήτων ελέγχου παραβάσεων ύδρευσης – αποχέτευσης, κοινόχρηστων χώρων, καθαριότητας, και στάθμευσης στην περιοχή από πλ. Ηρώων έως πλ. Καραμάνου.
 • Παραχώρηση κ/χ χώρου πλησίον εστιατορίου «Όαση»: Ο επικεφαλής της παράταξης μειοψηφίας και άλλα μέλη της μειοψηφίας, προσβάλουν κάθε χρόνο (2015, 2016, 2017) τις Αποφάσεις που αφορούν στην παραχώρηση κ/χ χώρου στο εμπορικό κατάστημα που βρίσκεται ανάμεσα στα εστιατόρια ιδιοκτησίας του αδελφού της συμβούλου της μειοψηφίας Στ. Μητσοπούλου. Τον ίδιο χώρο, η προηγούμενη δημοτική αρχή (με σύμβουλο και Αντιδήμαρχο την κ. Μητσοπούλου), τον παραχωρούσε παρανόμως στον αδελφό της κ. Μητσοπούλου και όχι στην επιχειρηματία που τον δικαιούνταν. Από το 2015 και μετά, ο Δήμος παραχωρεί -ως οφείλει- τον χώρο στην δικαιούχο του και η μειοψηφία προσβάλει τις Αποφάσεις παραχώρησης. Σημειώνεται μάλιστα ότι, όποτε το θέμα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Σπυρίδων έχει απουσιάσει, αποφεύγοντας να εξηγήσει δημοσίως την θέση του.
 • Άλσος Παπαντωνίου: Ο κ. Γρίβας, τον οποίο μάλιστα ο κ. Σπυρίδωνας έχει τοποθετήσει ως εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Διαχείρισης Κοινόχρηστων δημοτικών Χώρων, διεκδικεί με αγωγές του, τμήμα του κοινόχρηστου – δημοτικού Άλσους Παπαντωνίου, καθώς και την κοινόχρηστη κλίμακα (σκαλάκια) πάνω από το Άλσος που συνδέουν την οδό Παπαδοπούλου με την Μπρίνια.
 • Παραχωρήσεις κχ/ χώρων στην Πέρλια: Η σημερινή παράταξη μειοψηφίας είναι η πρώτη στην ιστορία που καταψηφίζει τις παραχωρήσεις χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για χρήση από τα τοπικά Σωματεία Ερασιτεχνών Αλιέων σε χώρους χερσαίας ζώνης λιμένα στην Πέρλια. Έως το 2014 οι εκπρόσωποι των προηγούμενων παρατάξεων μειοψηφίας (σημερινής δημοτικής αρχής) στο ΔΣ του ΔΛΤ, ψήφιζαν ανελλιπώς τις σχετικές παραχωρήσεις. Το ίδιο έκανε και ο εκάστοτε εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής (εφόσον δεν απουσίαζε), με αποτέλεσμα οι Αποφάσεις να είναι ομόφωνες και να εγκρίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από το 2015 και μετά, οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας (κ. Μάνδηλας και Γρίβας), καθώς και οι εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου, καταψηφίζουν τις ίδιες ακριβώς παραχωρήσεις με την αιτιολογία ότι από το 2010 υπάρχουν εκθέσεις αυθαιρέτων κατασκευών από την Κτηματική Υπηρεσία, ενώ επιπλέον το Λιμεναρχείο, με την πολιτική κάλυψη της αντιπολίτευσης, έχει κινήσει διαδικασίες για την απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση των Αποφάσεων παραχώρησης και την ποινική δίωξη των μελών της πλειοψηφίας που τις ψηφίζουν.
 • Καθορισμός Δημοτικών Τελών: Ο κ. Σπυρίδων στις 16.11.2015 προσέβαλε (ανεπιτυχώς) την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καθορισμού δημοτικών τελών του 2016, η οποία αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για την σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την εκτέλεση έργων με βάση τα προγραμματισθέντα αναγκαία έσοδα. Αν η προσφυγή είχε γίνει δεκτή, θα υπήρχε μείζον θέμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, δηλαδή όλων των δημοτικών δράσεων.
 • Τουριστική Προβολή – ζωντανή μετάδοση πλάνων του λιμανιού: Ο κ. Σπυρίδων στις 16.8.2016 προσέβαλε (ανεπιτυχώς) την Απόφαση Δημάρχου για τοποθέτηση καμερών για την ζωντανή μετάδοση πλάνων από το λιμάνι του Πόρου (πλησίον ταβέρνας «Όαση» και γραφείων Λιμενικού Ταμείου).
 • Στελέχωση Τεχνικής Υπηρεσίας: Ο κ. Σπυρίδων στις 6.5.2016 προσέβαλε (ανεπιτυχώς) την Απόφαση Δημάρχου για μετακίνηση του μηχανικού Α. Δανόπουλου από την Υπηρεσία Δόμησης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Επισημαίνεται ότι το 2014 η Υπηρεσία Δόμησης, η οποία εκδίδει ετησίως μονοψήφιο αριθμό νέων οικοδομικών αδειών, ήταν στελεχωμένη με τρεις μηχανικούς, ενώ οι υπόλοιπες Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες αποτελούν το εκτελεστικό μέσο για όλα τα έργα και τις καθημερινές λειτουργίες του Δήμου, ήταν στελεχωμένες με μόλις έναν. Μεταξύ των ενεργειών της νέας δημοτικής αρχής για εξορθολογισμό της λειτουργίας των Τ.Υ. ήταν και η μετακίνηση του Α. Δανόπουλου (με άσκηση παράλληλων καθηκόντων στην ΥΔΟΜ), την οποία προσπάθησε να αποτρέψει ο κ. Σπυρίδων.

 

Είναι θλιβερό ότι η παράταξη μειοψηφίας και τα στελέχη της υιοθετούν χωρίς προσχήματα την στρατηγική του σαμποτάζ κατά του Δήμου. Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης Σπ. Σπυρίδων έβαλε -εξίσου χωρίς προσχήματα- και το πολιτικό «περιτύλιγμα» στις ενέργειες αυτές, δηλώνοντας στον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη: «Θα είστε ο Δήμαρχος που μέσα σε τέσσερα χρόνια δεν θα έχει κάνει ούτε ένα έργο».

Δυστυχώς για τον κ. Σπυρίδωνα και τα μέλη της παράταξής του, ο Πόρος πηγαίνει μπροστά παρά τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι ενέργειές τους και οι καταγγελίες τους. Οι κακοτεχνίες και παραλήψεις των δεκαετιών της δικής τους διοίκησης, αντιμετωπίζονται σταδιακά, νέα έργα ξεκινάνε και κυρίως το νησί μας διοικείται για πρώτη φορά προς όφελος όλων με πνεύμα ισονομίας, δικαιοσύνης και προόδου.”
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Nikl says:

  Επιμένει ο κ.Γρίβας να παριστάνει τον “παράγοντα” του Πόρου.Οι συνεχείς αποτυχίες του στις δημοτικές εκλογικές διαδικασίες δεν τον έχουν πείσει ότι οι Ποριότες δεν ασχολούνται με το άτομό του ενώ η παράταξη ,την οποία μέχρι τις παραμονές των εκλογών του 2014 αντιπολιτευόταν, τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο της αντιπολιτευτικής της διαδικασίας.

 2. ΑΡΙΣ.ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Είναι θλιβερό να δημοσιεύονται τέτοια κείμενα.
  Είναι θλιβερό να καταφέρονται οι Ποριώτες ο ένας εναντίον του άλλου.
  Είναι θλιβερό να ασχολούνται ανώνυμα, χωρίς το θάρρος της γνώμης τους, οι διάφοροι παρατρεχάμενοι. Αφήστε τους αξιωματούχους να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν σας έχουν ανάγκη. Στο θέατρο του παραλόγου που επικρατεί στον Πόρο, τον πιο δραματικό και τραγφελαφικό ρόλο τον παίζουν οι υπόγειοι υποβολείς, κρυμένοι στην τρύπα τους. Βγείτε έξω καημένα παιδιά. Στον καθαρό αέρα του νησιού. αναπνεύστε τοι άρωμα του πεύκου. Ακουμπήστε την πλάτη σας για ένβα λεπτό σε ένα πεύκο και άλλο ένα λεπτό σε μια αρχαία κολόνα στον Ναό του Ποσειδώνα. Θα νιώσετε όλη τη θετική ενέργεια που σας λείπει να σας περιλούζει και να αναζωγονεί το πνέυμα σας.
  Είναι θλιβερό να βλέπουμε το νησί μας διχοτομημένο, εμείς που τη μόνη διχοτόμηση που γνωρίζαμε ήταν μεταξύ Σφαιρίας και Καλαυρίας. Είναι θλιβερό να έχει λείψει από την πατρίδα μας παντελώς το χιούμορ. Ανατρέξτε στην Ιστορία της Τροιζηνίας και θα διαπιστώσετε, ότι οι Τροιζήνιοι είχαν την φήμη των ανθρώπων με χιούμορ, με έξυπνο αστεϊσμό, με παντελή έλλειψη σοβαροφάνειας, και με εργατικότητα και πρόοδο. Ανατρέξτε στην Ιστορία. Όλα έτοιμα τα θέλετε. Μελετήστε λίγο. Αιδώς Ποριώτες!
  Και όλα αυτά οφείλονται σε 2 λόγους που ο ένας εξαρτάται από τον άλλο:
  1/Λόγος: Δεν γνωρίζουν πλέον οι Ποριώτες ότι το χιούμορ είναι παρα-μα παρα- πολή σοβαρή υπόθεση.
  2/Λόγος: Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε αποκτήσει συμπλέγματα και ανασφάλεια και φοβόμαστε μήπως μας κατηγορήσουν για έλλειψη σοβαρότητας.
  Το κύρος, το γόητρο, η προσωπικότητα δεν βλάπτονται ποτέ από κανένα. Αλλά η βάση όλων είναι η γνώση και η καλοσύνης. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Ποιος δεν θα υποκλιθεί στην γνώση; ΚΑΝΕΝΑΣ.
  Με αγάπη και νοιάξιμο
  Άρις ο … Γκρινιάρις

 3. ΑΡΙΣ.ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Το γνωρίζω ότι τώρα θα βρείτε να μου καταλογίσετε ότι κάνω και… ορθογραφικά λάθη! Λάβετε υπόψη σας ότι γράφω μέσα στο ΙΧ όπου ξεναγώ τα θειεγγονάκια από το Μάντσεστερ στην Εύβοια, και τους πηγαίνω να δούνε τα αρχαία και τα νέα, στα μουσεία και στα κάστρα και στα αξιοθέατα. Είναι η πρώτη φορά που έρχονται από Αγγλία και δεν τους έφερα στον Πόρο. Το ξέρουν – οι γονείς τους και οι γονείς των γονέων τους- το νησί, καλύτερα και από μένα.
  Τους αφήνω να βλέπουν και να θαυμάζουν τα ελληνικά τοπία και περιμένοντας βιαστικά κάνω τα σχόλιά μου, πότε στο Ποροσνιουζ, πότε στην Καθημερινή, πότε στο Δήμο Πεντέλης, πότε στον Πατούλη, και βέβαια τώρα έχω αρπάξει το Δήμο Χαλκιδέων που έχει δώσει το “Πάρκο του Λαού”, στην Ηλιοπούλου (βλ. Χρυσό κουφέτο) να παίξει δήθεν παιδική παράσταση με – άκουσον, άκουσον- 10 ευρω το άτομο, γενική είσοδο. Ο βλαξ δήμαρχος Χαλκιδέων! Δηλαδή έγώ που ήθελα να παω με τη γυναίκα μου, την ανεψιά μου, το σύζυγό της και τα τρία παιδάκια (8,6,4 αντίστοιχα) έπρεπε να πληρώσω 70 ευρώ στην Κυρία Ηλιοπούλου, που μάλλον θα έδινε τα μισά στο Δήμο, για να μη πω -θου κύριε- τίποτα για τον Δήμαρχο ή τον αρμόδιο για τα πολιτιστικά. Φυσικά τα ακούσανε και στην Ερέτρια, όπου χρεώνουνε 8 ευρώ το παιδί και 10 ο γονέας για να δούνε τον Καραγκιόζη… αστροναύτη, στο δημοτικό άλσος. Τους αστράφτεις καμιά ανάποδη να δούνε τον ουρανό με τ’ άστρα από την Ερέτρια.
  Αυτά, για να μη λένε κάποιοι εξυπνάκηδες ότι τα κοπανάω μόνο στον Πόρο. Πρώτα από όλα είμαστε ‘Ελληνες και μετά Ποριώτες. Έτσι είναι το σωστό.
  (Α, ρε, να μην έχω κι εγώ έναν Υπουργό γιο να με βάλει Πρόεδρο σε καμία Εταιρεία, να κόψω τα σχόλια από δω και από κει, να γλυτώσει ο κόσμος από τη γκρίνια μου!)
  Άρις ο Παραπονιάρις

Σχολιάστε