Ενημέρωση από τον Δήμαρχο Πόρου για τους λογαριασμούς ύδρευσηςgiandimΑκολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη, σχετικά με την μέτρηση, έκδοση και είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης, η οποία εστάλη σε όλους τους καταναλωτές μαζί με τους λογαριασμούς που εξέδωσε ο Δήμος Πόρου τον Φεβρουάριο του 2015:

 

Αγαπητοί δημότες και αγαπητοί καταναλωτές,

Κρατάτε στα χέρια σας τον πρώτο λογαριασμό ύδρευσης που αποστέλλεται με ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής και αισθάνομαι την υποχρέωση να σάς ενημερώσω για το τι συμβαίνει με την μέτρηση, την έκδοση και την είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης. Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια οι λογαριασμοί ύδρευσης αποστέλλονται με καθυστέρηση ενός έτους, γεγονός το οποίο οφείλεται στο ότι το 2011 σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοσή τους και συνακόλουθα στο ότι όσοι λογαριασμοί εκδόθηκαν από το 2012 αφορούσαν κάθε φορά περιόδους κατανάλωσης ενός έτους πριν.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι δυνατό να διορθωθεί αυτόματα, αλλά χρειάζεται η υλοποίηση ενός προγραμματισμού με ορίζοντα 10 μηνών, ο οποίος είναι ο εξής:

 • Σήμερα εκδίδονται οι λογαριασμοί των 5 πρώτων διμήνων του 2014 (Ιανουάριος – Οκτώβριος), με λήξη προθεσμίας πληρωμής του τελευταίου τον Ιούνιο του 2015.
 • Τον Ιούλιο του 2015 θα εκδοθούν: α) ο λογαριασμός του τελευταίου διμήνου του 2014 και β) οι λογαριασμοί των 2 πρώτων τριμήνων του 2015 (Ιανουάριος – Ιούνιος), με λήξη προθεσμίας πληρωμής του τελευταίου τον Οκτώβριο του 2015.
 • Το Νοέμβρη του 2015 θα αποσταλούν οι λογαριασμοί του γ΄ τριμήνου του 2015 (Ιούλιος -Σεπτέμβριος), με λήξη προθεσμίας πληρωμής τον Δεκέμβριο.
 • Στη συνέχεια όλοι οι λογαριασμοί που θα εκδίδονται θα είναι τριμηνιαίοι και θα αποστέλλονται τον αμέσως επόμενο μήνα από την τριμηνιαία περίοδο κατανάλωσης που αφορούν.

 

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο άθροισμα των 5 διμηνιαίων λογαριασμών που είμαστε υποχρεωμένοι να αποστείλουμε σωρευτικά σήμερα, επισημαίνω, πρώτον, ότι μπορεί να εξοφληθεί τμηματικά, στις 5 διαδοχικές προθεσμίες πληρωμής που ορίζονται ανά δίμηνο και δεύτερον, ότι, λόγω της μη λειτουργίας του δικτύου Βιολογικού Καθαρισμού, αποφασίστηκε η απαλλαγή όλων των καταναλωτών από τα τέλη αποχέτευσης (τα οποία θα αντιστοιχούσαν σε μια επιπλέον χρέωση 35%) για όλες τις περιόδους κατανάλωσης του 2014. Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τις επόμενες αποστολές λογαριασμών, το μεν τελευταίο δίμηνο του 2014 θα βεβαιωθεί με την ίδια απαλλαγή του 35%, ενώ όλα τα τρίμηνα του 2015 θα βεβαιωθούν με τα τέλη αποχέτευσης μειωμένα στο μισό, δηλαδή με ποσό που αντιστοιχεί στο 17,5% του κόστους της ύδρευσης.

 

Επιπλέον των ανωτέρω αλλαγών, εντός του 2015 θα γίνουν και οι ακόλουθες ενέργειες εκσυγχρονισμού του τομέα ύδρευσης:

 • Τροποποίηση του Κανονισμού Ύδρευσης
 • Αντικατάσταση περίπου 1000 κολλημένων ή ελαττωματικών υδρομετρητών
 • Πιλοτική εγκατάσταση σύγχρονων υδρομετρητών με τεχνολογία Bluetooth στο ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου Πόρου
 • Καταμέτρηση της κατανάλωσης με μετρητές τύπου i – pad, οι οποίοι συναρτούν την εγγραφή των τιμών με φωτογραφία και δορυφορικό στίγμα του υδρομετρητή.
 • Διασύνδεση του συστήματος πληρωμής όλων των οφειλών προς τον Δήμο με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, ώστε κάθε πληρωμή να μπορεί να γίνεται, όχι μόνο στο ταμείο του Δημαρχείου, αλλά και σε κάθε υποκατάστημα κάθε τράπεζας, μέσω e – banking, μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής, καθώς και μέσω ΕΛΤΑ.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έχει συστήσει την «Επιτροπή Εξέτασης Αιτήσεων Δημοτών», η οποία μπορεί να εξετάζει κάθε αίτηση διόρθωσης λογαριασμού, ενώ στη γραμματεία του γραφείου μου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις και τις αναφορές του για τυχόν βλάβες ή δυσλειτουργίες, σχετικά με τα θέματα ύδρευσης, αλλά και με κάθε άλλο θέμα.

Τέλος, θα ήθελα με την ευκαιρία να ενημερώσω ειδικά τους εκμισθωτές και μισθωτές ακινήτων ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (και όχι εξαιτίας επιλογής του Δήμου), στις περιπτώσεις που ο Δήμος δεν μπορεί να εισπράξει μια οφειλή από κάποιον μισθωτή, υποχρεούται να την διεκδικεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

 

Ο Δήμαρχος Πόρου

Ιωάννης Δημητριάδης
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Μαρία says:

  Ποια νομοθεσία λέει ακριβώς ότι πρέπει ο ιδιοκτήτης να πληρώσει λογαριασμούς του νοικάρη του όταν έρχονται με καθυστέρηση ενός έτους από το Δήμο; Κι αν ο νοικάρης εγκαταλείψει το ακίνητο πως καλύπτεται ο ιδιοκτήτης;

 2. Ιωάννης Γκούμας says:

  Οι λογαριασμοί απευθύνονται στο πρόσωπο στου οποίου το όνομα αντιστοιχεί το κάθε ρολόι, είτε αυτό είναι ΔΕΗ, είτε νερό, είτε τηλέφωνο. Ο λόγος είναι ότι η σύμβαση έχει γίνει ανάμεσα στον πάροχο και το πρόσωπο που έχει το ρολόι. Η συμφωνία της ενοικίασης δεν το επιρρεάζει αυτό. Αν είναι προφορική συμφωνία τα δίκτυα να βαρύνουν τον νοικιάρη ή αν οι λογαριασμοί περιλαμβάνονται στο ποσό του ενοικίου δεν επιρρεάζει τις συμβάσεις με τους παρόχους. Αν θέλει κάποιος να αλλάξει το πρόσωπο στο οποίο αποστέλλονται οι λογαριασμοί θα πρέπει να κάνει κάποια διαδικασία με τον πάροχο και όταν τελειώσει η ενοικίαση να την ξανακάνει. Είναι πολύ πιο απλή η τρέχουσα τακτική, και ακόμα πιο απλό να ενσωματώνονται με κάποια ασφάλεια υπερκατανάλωσης στο νοίκι.

  Αν ο νοικιάρης εγκαταλείψει το ακίνητο, δεν το χρησιμοποιεί. Γιατί να συνεχίσει να πληρώνει;

 3. ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΟΤΙΣΑ says:

  ΓΚΟΥΜΑ ΕΙΣΑΙ ΑΛΛΟΥ…..

 4. Μαρία says:

  Κύριε Γκουμα μιλάμε για ενοικιαστή με κανονικό μισθωτηριο. Ο δήμος Πορου αρνείται να αλλάξει το όνομα στο λογαριασμό ύδρευσης και δέχεται απλή γνωστοποίηση με το όνομα του ενοικιαστή. Αν ο ενοικίασης δεν ανανεώσει τη μίσθωση έχετε την εντύπωση ότι θα πληρώσει μετα τους λογαριασμούς; Παρόλα αυτά πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι έστω και τώρα κάτι παει να διορθωθεί.

 5. Mpampis says:

  Και μιλάμε για χιλιάρικα λογαριασμούς που αφήνουν οι μισθωτές εάν είναι καταστήματα…..

  Σε αυτό βέβαια δεν φταίει ο Δημητριάδης, αλλά ο Στρατηγός. Παρόλα αυτά, θα έπρεπε να είχαν ήδη διορθώσει το πρόβλημα (μην πει κανένας ότι δεν το είχαν αντιληφθεί)

  Από την άλλη, πάνω από 1000 μετρητές που έχουν “κολλήσει” ? Πόσους μετρητές έχουμε στο νησί ? (γιατί στο ηπειρωτικό τμήμα δεν έχουν καν δίκτυο) 5,000 ? 20% χαλασμένοι ?!?!?!?!

  Τώρα για μετρητές bluetooth, προβλέπω πολλά πεταμένα χιλιάρικα, για να μην σκύβει ο υπάλληλος του δήμου που κάνει την καταμέτρηση….

 6. Ιωάννης Γκούμας says:

  Διάβαζα σε άλλο φόρουμ (σε περίπτωση ΔΕΗ), ότι σε περίπτωση διακοπής συμβολαίου και φύγει ο ενοικιαστής, το χρέος μένει στον ενοικιαστή. Σε περίπτωση παραμονής χωρίς συμβόλαιο, τυπικά δεν επιτρέπεται να μείνει μέσα στην ξένη ιδιοκτησία.

  Στο φυσικό αέριο, τα ίδια κάνανε και χρεώθηκε ο ενοικιαστής που είχε φύγει.
  Ιδανικά δεν φτάνουμε σε αυτές τις λύσεις, αλλά του λέμε να διευθετήσει τα πράγματα. Να φεσώσει κανένα νοίκι, παλεύεται. Να του πληρώνουμε και τα δίκτυα είναι χοντρό.

 7. Παναγιώτης Μουστάκας says:

  Επιτέλους,έστω και με την σχετική καθυστέρηση θα λυθεί ένα πρόβλημα που απασχολούσε εκμισθωτές και μισθωτές.Οσον αφορά την αντικατάσταση των υδρομετρητών με τέτοιους τελευταίας τεχνολογίας (που δεν έχουν ακόμη και μεγαλουπόλεις της Χώρας)νομίζω ότι με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι αρκετά ανεδαφική.Στην περίπτωση αυτή τίθεται το ερώτημα:Ποιός θα καταβάλει την δαπάνη; Ο Δήμος (περισσεύουν άρα γε λεφτά) ή οι καταναλωτές (που δεν τους περισσεύουν λεπτά);Οχι ραπανάκια για την όρεξη όταν δεν έχουμε φαί να φάμε.

Σχολιάστε