Ενέργειες για τον καθορισμό της διαδικασίας άμεσης αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικώνgalataΣυνάντηση του Δημάρχου Πόρου κ. Γιάννη Δημητριάδη, με όλους τους γιατρούς της περιοχής έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου. Ο Δήμαρχος Πόρου, με επιστολή εχθές 8 Σεπτεμβρίου καλεί τους γιατρούς: κ. Π. Ανδριανέση, κ. Π. Εξαδάκτυλο, κ. Γ. Καραγεωργόπουλο, κ. Γ. Κεραμίδα κ. Β. Μαύρο, κ. Σ. Μπαρζάνι , κ. Κ. Σαπουνάκη και κ. Δ. Φανού, προκειμένου να καθοριστούν οι διαδικασίες άμεσης αντιμετώπισης και διακομιδής εκτάκτων ιατρικών περιστατικών.

 

Η επιστολή – πρόσκληση του Δημάρχου Πόρου, έχει ως εξής:

 

Πόρος, 8 Σεπτεμβρίου 2014

 

ΠΡΟΣ:  Γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια του Δήμου Πόρου, κ. Π. Ανδριανέση, κ. Π. Εξαδάκτυλο, κ. Γ. Καραγεωργόπουλο, κ. Γ. Κεραμίδα κ. Β. Μαύρο, κ. Σ. Μπαρζάνι , κ. Κ. Σαπουνάκη και κ. Δ. Φανού,

ΚΟΙΝ: Εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για θέματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, κ. Μαρία Βαρβάρου

 

Σας προσκαλώ την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 14:00, σε σύσκεψη  που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο μου στο Δημαρχείο Πόρου, με θέμα τον καθορισμό διαδικασιών άμεσης αντιμετώπισης και διακομιδής εκτάκτων ιατρικών περιστατικών.

Η σύσκεψη αυτή θα αποτελέσει την απαρχή μιας πάγιας συνεργασίας που η νέα δημοτική αρχή Πόρου πρόκειται να θεσμοθετήσει άμεσα, τις λεπτομέρειες της οποίας θα ήθελα να σας εκθέσω με την ευκαιρία της συνάντησής μας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας,

Ο Δήμαρχος Πόρου,  Ιωάννης Δημητριάδης

Στο μεταξύ, σήμερα 9 Σεπτεμβρίου οι γιατροί κ.κ. Εξαδάκτυλος, Καραγεωργόπουλος και Κεραμίδας, κατέθεσαν, προς τον Δήμο Πόρου, γραπτώς τις προτάσεις τους για τη διαδικασία με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά στον Πόρο. Οι προτάσεις των Ιατρών έχουν ως εξής:

 Πρόταση για την αντιμετώπιση των εκτάκτων ιατρικών περιστατικών του Δήμου Πόρου

Η πρόταση μας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων ιατρικών περιστατικών, είναι απότοκος της εμπειρίας μας που αποκτήσαμε ασκώντας το ιατρικό επάγγελμα στην περιοχή, για πολλά χρόνια.

Σαν έκτακτα περιστατικά, εννοούνται κυρίως, πχ ένα τροχαίο ή άλλο ατύχημα, μια ξαφνική απώλεια αισθήσεων (λιποθυμία), ένας οξύς θωρακικός ή κοιλιακός πόνος, κλπ.

Έχει αποδειχτεί, ότι η καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, έχει σχέση με την άμεση ανταπόκριση μηχανισμού, που θα δώσει πρώτες βοήθειες στον τόπο του συμβάντος και στην συνέχεια θα βοηθήσει στην ταχεία διακομιδή τους, σε όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα κέντρα για την τελική αντιμετώπιση τους.

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό γεγονός της απώλειας της ζωής ενός συμπολίτη μας, στην προβλήτα, περιμένοντας το FERRY, μπαίνει το ερώτημα: Μπορεί να μην συμβεί ξανά παρόμοιος θάνατός;

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Και αυτό θα γίνει, αν σε μια παρόμοια περίπτωση, φθάσει για βοήθεια ένα μικρό ασθενοφόρο, εξοπλισμένο με φορητό απινιδωτή και δυο άτομα πλήρωμα: έναν οδηγό και έναν συνοδηγό, οι οποίοι θα έχουν γνώση και θα είναι πιστοποιημένοι, για παροχή πρώτων βοηθειών και την χρήση του απινιδωτή, που σε επαναφέρει στη ζωή σε περίπτωση ανακοπής.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πρόταση μας.

Ένα καλά εξοπλισμένο μικρό ασθενοφόρο, με πλήρωμα δυο ατόμων πιστοποιημένων για παροχή πρώτων βοηθειών και την χρήση απινιδωτή. (Υπάρχουν τόσα αξιόλογα νέα παιδιά στην περιοχή μας, ακόμα και με πτυχίο νοσηλευτικής, που πιστέυουμε θα ενδιαφερθούν άμεσα και για βιοποριστικούς λόγους, αλλά και η κίνηση αυτή δεν είναι καθόλου απίθανο να δημιουργήσει ρεύμα εθελοντισμού για πιστοποιημένη παροχή πρώτων βοηθειών, πράγμα εξαιρετικό για το νησί).

Για πρακτικούς λόγους, θα δώσουμε τα παρακάτω παραδείγματα:

 1. Καλοκαιρινή τουριστική περίοδος και κάποιος λιποθυμά στην παραλία. Αντιμετώπιση: Κλήση τους αριθμού άμεσης βοήθειας, άμεση άφιξη του ασθενοφόρου, δίνονται πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια γίνεται μεταφορά του ασθενούς, ανάλογα με την ώρα και την βαρύτητα, στο ΠΙΚΠΑ ή ΚΕ ΠΟΡΟΣ ή ΚΥ Γαλατά.
 2. Τροχαίο σοβαρό ατύχημα στον Πόρο. Αντιμετώπιση: Κλήση του αριθμού άμεσης βοήθειας, συντονισμός με λιμεναρχείο, FERRY, άμεση άφιξη ασθενοφόρου, δίνονται πρώτες βοήθειες, μεταφορά στο ΚΥ Γαλατά.
 3. Χειμώνας, ώρα τρείς μετά τα μεσάνυχτα, κάποιος ξυπνά με έναν οξύ θωρακικό πόνο. Αντιμετώπιση: Κλήση αριθμού άμεσης βοήθειας στο ΚΥ Γαλατά, άμεσες οδηγίες από τον εφημερεύοντα ιατρό, πχ μασήστε μισή ασπιρίνη και κλήση από αυτόν του πληρώματος του ασθενοφόρου στον τόπο του συμβάντος, δίνονται οι πρώτες βοήθειες, ακόμη γίνεται και χρήση απινιδωτή αν χρειάζεται και μεταφορά στο ΚΥ Γαλατά, με κύριο στόχο ο ασθενής να μεταφερθεί μέσα σε ένα δίωρο από την έναρξη του πόνου, στο εφημερεύον Νοσοκομείο Ναυπλίου ή Άργους.

Τελειώνοντας πιστεύουμε, πως αν μπορέσει ο Δήμαρχος ΠΟΡΟΥ, με την βοήθεια όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως παρατάξεων και υλοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την παραπάνω πρόταση μας, θα έχει συμβάλει στην οριστική και ανεξάρτητη από μελλοντικές αλλαγές, επίλυση του ζητήματος της αντιμετώπισης των εκτάκτων ιατρικών περιστατικών στο νησί.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία.

Οι Ιατροί:

Εξαδάκτυλος Πέτρος

Καραγεωργόπουλος Ιωάννης

Κεραμίδας Γεώργιος

 
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. σαπουνακης says:

  σtην προεκλογικη εκστρατια του νυν δημαρχου υπηρχε ενα πολυ ενδιαφερον κειμενακι τησ υποψηφιας αλλα δυστυχως οχι εξελεγμενης κασ Ανουκ Μπρινκερινκ περι εθελοντισμου και απινιδιστων

 2. Πάνος says:

  Υπάρχει ένα καυστικό σχόλιο σχετικά με το θέμα από το http://www.mellon.gr με τίτλο “Μαύρο χιούμορ από τους γιατρούς του Πόρου”.

  http://www.mellon.gr/%CE%95%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3/tabid/68/vw/1/ItemID/11500/Default.aspx

  Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή όχι, αλλά σπάνια υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

  Αναρωτιέμαι κιόλας εκείνο το ασθενοφόρο που είχε πάρει ο Σπυρίδωνας τι να απέγινε ? Πότε απεβίωσε ?

Σχολιάστε