Εκλογές 2015: Τοπικό και εθνικό συμφέρον στο… μπλέντερeklogesΟι εκλογές της 25ης Γενάρη θα είναι ίσως από τις κρισιμότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, γιατί το διακύβευμά τους είναι παρά πολύ σημαντικό, τόσο σε θέματα εθνικής πολιτικής όσο και σε επιμέρους θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στα νησιά του νοτίου Σαρωνικού (Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες) η Νέα Δημοκρατία αποτελούσε ανέκαθεν –με εξαίρεση τον Πόρο, στην εκλογική αναμέτρηση του 1981– την πρώτη δύναμη στις εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά πόσο όμως προβλέπεται αυτό να αλλάξει στις επερχόμενες εκλογές;

Στην περίπτωση του Πόρου, η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012 συγκέντρωσε ποσοστό 39,27%, (αρνητικό ρεκόρ μέχρι το επόμενο, όπως θα δούμε πιο κάτω), με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος, αρκετά πίσω, με ποσοστό 20,5%. Ωστόσο, από το 2012 μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν στο νησί.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι Ποριώτες έδειξαν –όπως και σε άλλους δήμους– τη γενικότερη τάση προς την αλλαγή πολιτικής ρότας, εκλέγοντας έναν κομματικά ανεξάρτητο δήμαρχο, καταψηφίζοντας παράλληλα ένα κομματικό στέλεχος της Ν.Δ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μία εβδομάδα αργότερα, οι νησιώτες τιμώρησαν με την ψήφο τους, εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντάς της το ποσοστό του 27,72%, στις ευρωεκλογές που ακολούθησαν. Μπορεί, με το παραπάνω ποσοστό, η Ν.Δ. να παρέμεινε πρώτη δύναμη στον Δήμο του Πόρου, όμως το 27,72% αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ για την παράταξη στο νησί. Μάλιστα, στις ευρωεκλογές του Μαΐου η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε δραματικά, με το κόμμα της Αριστεράς να συγκεντρώνει το 22,97% των ψήφων. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει έναν δραστήριο πυρήνα τοπικής οργάνωσης μελών σε Πόρο και Τροιζηνία.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο εκλογικός χάρτης έχει αλλάξει σε ολόκληρη τη χώρα και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι φετινές εκλογές χαρακτηρίζονται από την πόλωση, με τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν με βάση την τακτική περισσότερο –σε ορισμένες περιπτώσεις– από την ιδεολογία.

Πίσω στον Πόρο: Μεγάλο ενδιαφέρον θα αποτελέσει η επιλογή των ψηφοφόρων που ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, μεγάλο ποσοστό είχε συγκεντρώσει η Χρυσή Αυγή, με 12,22%. Το «Ποτάμι» στην πρώτη του κάθοδο σε εκλογές συγκέντρωσε 5,5%

(βλ. πίνακα).
PINAKAS

Οι τοπικές προεκτάσεις των εκλογών για τους Ποριώτες ψηφοφόρους

Πέρα από τα θέματα εθνικής πολιτικής (οικονομία, κοινωνία κ.λπ.)….

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Saronic Magazine
Σχολιάστε