Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αείμνηστο Ποριώτη Ναύαρχο Δημήτριο Κιοσσέ- 2Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 ο Δήμος Πόρου και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού τίμησαν τη μνήμη του αείμνηστου Ναυάρχου, επιτίμου Α/ΓΕΝ, ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλου Έλληνα ευπατρίδη και πανάξιου τέκνου του Πόρου, Δημητρίου Ν. Κιοσσέ, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 110 χρόνων από τη γέννησή του και 30 χρόνων από το θάνατό του. Η τελετή διεξήχθη ανήμερα της 71ης επετείου της απόβασης στη Νορμανδία, στην οποία ο τότε Πλωτάρχης Δημήτριος Κιοσσές έλαβε μέρος ως κυβερνήτης της κορβέτας «ΚΡΙΕΖΗΣ», η οποία μαζί με την κορβέτα «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» και  πλήρωμα συνολικά 155 ανδρών, αποτέλεσαν τη δύναμη με την οποία η Ελλάδα συμμετείχε στην επιχείρηση.

- 1

Συντονιστής της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα του κτηρίου Συγγρού, ήταν ο Νάσος Αργυρόπουλος και κύριοι ομιλητές ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ, Ναύαρχος Π.Ν. ε.α. Σπύρος Περβαινάς και ο διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Πόρου Γιάννης Μανιάτης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός και ο Πρόεδρος του «Συνδέσμου των εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων», Γιώργος Ταρταράκης. Στη διάρκεια της τελετής παραδόθηκε, στη μνήμη του μεγάλου τέκνου του Πόρου, η ανώτατη τιμητική διάκριση του τόπου, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας του Δήμου, και αναγνώστηκε η σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, από την πρόεδρό του, Ελένη Κανατσίδη. Ακολούθως, οι συμμετέχοντες μετέβησαν στον έμπροσθεν της οικίας Κιοσσέ χώρο, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια Απόφαση του ΔΣ θα ονομάζεται εφ’ εξής «Πλατεία Ναυάρχου Δημητρίου Ν. Κιοσσέ», όπου αποκαλύφθηκε σχετική μαρμάρινη πλάκα και ετελέσθη τρισάγιο στη μνήμη του εκλιπόντος.

- 3

Παραβρέθηκαν και τίμησαν την τελετή:

 • Οι δύο βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο 94χρονος Θεόδωρος Λυμπεράκης, Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α., ο μοναδικός επιζών του πληρώματος (Ύπαρχος) της κορβέτας «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» και ο 94χρονος Γρηγόριος Παυλάκης, Αντιπλοίαρχος ε.α., Ύπαρχος του «ΚΡΙΕΖΗΣ», υπό τις διαταγές του αείμνηστου κυβερνήτη Δημητρίου Κιοσσέ, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ακόμα αντηχεί στα αυτιά μου η απεγνωσμένη κραυγή του κυβερνήτη μου: Αγάντα, Κριεζάρα μου», όταν η κορβέτα είχε πάρει κλίση 50° κάτω από άθλιες καιρικές συνθήκες και κινδύνευε να καταποντιστεί.
 • Ο Υποναύαρχος ΔΝΕ κ. Κ. Καραγεώργης ως εκπρόσωπος Α/ΓΕΝ
 • Οι κ.κ. Αντιναύαρχοι Π.Ν. ε.α. Η. Δρίκος, επίτιμος Α/ΓΕΝ, Τ. Μασούρας, επίτιμος Αρχηγός Στόλου και εκπρόσωπος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, Ι. Παλούμπης, επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γ. Αναστασάκης, Γ. Δαγκωνάκης και Δ. Πλαμαντούρας, και οι Ποριώτες Ν. Ακύλλας, Λ. Σούχλας, Α. Κατσάρης, Η. Παπαφρατζέσκος, και Κ. Μοσχογιάννης.
 • Ο Υποστράτηγος ε.α. Γ. Μπουρδέκας.
 • Οι κ.κ. Υποναύαρχοι Π.Ν. ε.α. Π. Σωτηριάδης, Ν. Τσαπράζης, Μ. Ισμαηλάκος, Δ. Λαγαριάς και ο Ποριώτης Ν. Ιωαννίδης.
 • Οι κ.κ. Αρχιπλοίαρχοι ε.α. Γ. Αλιφέρης, Γ. Μανιάτης, Γ. Ταρταράκης, όλοι τους Ποριώτες, και οι Ι. Αγγελόπουλος και Π. Γκύζης.
 • Ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πόρου κ. Ε. Καφετζής και ο Υποδιοικητής κ. Π. Λάος.
 • Μέλη της του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου και ο πρώην Δήμαρχος Πόρου κ. Δ. Στρατηγός.

 

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί για τη συμβολή τους στην εκδήλωση:

 • Τον Αρχιμουσικό και τα 25 μέλη της Φιλαρμονικής του Π.Ν., η οποία πλαισίωσε αρμονικά την όλη εκδήλωση, και έκανε το εντυπωσιακό της πέρασμα από την παραλία του Πόρου το βράδυ της Παρασκευής 5.6.2015.
 • Τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της ΕΑΑΝ Γιώργο Αλιφέρη.
 • Τον συντονιστή της εκδήλωσης και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, Νάσο Αργυρόπουλο.
 • Τον διευθυντή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιάννη Μανιάτη.
 • Τον Κυριάκο Δρούδε που σχεδίασε την καλαίσθητη πρόσκληση και αφίσα.
 • Τον συγγραφέα και πρ. πρέσβη Γιάννη Σουλιώτη, για την περσινή ιδιωτική του πρωτοβουλία να τιμήσει τον αείμνηστο Ναύαρχο.
 • Τον Παναγιώτη Δανόπουλο που παρεχώρησε ευγενικά το Ε/Γ–Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ» για τις ανάγκες της τελετής.Σχολιάστε