Εγκρίθηκε από το ΠΕ.ΣΥ. η προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή του δικτύου ΒΙΟΚΑ της ΣφαιρίαςΠ.Σ.Εγκρίθηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Πόρου για την ανακατασκευή και επέκταση του δικτύου ΒΙΟΚΑ της Σφαιρίας.

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Τάκη Χατζηπέρου, συνόδευσε την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της προγραμματικής σύμβασης Δήμου – Περιφέρειας για την αντικατάσταση του δικτύου Βιολογικού της Σφαιρίας.

Κατά την τοποθέτησή τους, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης περιέγραψαν το ιστορικό του Βιολογικού ως αμαρτωλό και σκανδαλώδες. Ως εισηγητής του θέματος, ο κ. Χατζηπέρος αναφέρθηκε στις ελλείψεις που είχε επισημάνει κατά την κατασκευή του έργου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως υποψήφιος Δήμαρχος τότε, και δήλωσε: «Το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Πόρου ταλανίζει κατοίκους και επισκέπτες του όμορφου νησιού, επί σειρά ετών. Με την επέμβαση που θα γίνει, θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ταλαιπωρία που προέρχεται από οσμές και διαρροές λυμάτων, καθώς και η εισροή θαλάσσιου ύδατος στο δίκτυο με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του όλου συστήματος. Το δίκτυο θα επεκταθεί μέχρι το SIROCCO».

Ακολούθως, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι Μελέτες και η κατασκευή των έργων από το 1991 έως το 2008 είχαν σοβαρά σφάλματα και ελλείψεις, ενώ το 2008 ο ΒΙΟΚΑ ξεκίνησε τελικά την λειτουργία του χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει ποτέ σωστά. Δήμος και Περιφέρεια, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, έχουν διαχρονικές ευθύνες για την δραματική κατάσταση του έργου και οι νέες διοικήσεις τους έχουν συμφωνήσει από τα τέλη του 2014 όλες τις δέσμες δράσεων για τη συνολική αποκατάσταση όλων των προβλημάτων, με βάση την πραγματογνωμοσύνη που ανέθεσε η σημερινή δημοτική αρχή. Πρώτη τέτοια δράση είναι η αντικατάσταση όλου του δικτύου της Σφαιρίας για δεύτερη φορά (και συνολικά η κατασκευή του για τρίτη), με βάση Μελέτη που δώρισε στον Πόρο η εταιρία – τεχνικός σύμβουλος του Δήμου, ενώ οι δράσεις που ακολουθούν θα αφορούν στο δίκτυο της Καλαυρίας και στην μονάδα.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Πόρου προκάλεσε την έκρηξη του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα και επιτέθηκε στον κ. Δημητριάδη. Αντικρούοντας τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν, ο κ. Σγουρός δήλωσε ότι κανένα σκάνδαλο και καμία αμαρτία δεν υπάρχουν σχετικά με τον Βιολογικό και λίγο πολύ παρουσίασε μια υποδειγματική εικόνα του Βιολογικού, για την οποία, όπως φανέρωσαν κάποιες αποστροφές του λόγου δεν είχε ιδία αντίληψη, αλλά βασίστηκε σε ενημέρωση που είχε λίγο πριν τη συνεδρίαση. Κλείνοντας, ο κ. Σγουρός επέρριψε ευθύνες στον Δήμο που δεν αξιοποίησε Μελέτη και χρηματοδότηση 900.000€ που ήταν διαθέσιμες έως το 2014.

Σηκώνοντας το γάντι, ο κ. Δημητριάδης επανήλθε στο βήμα και αποκάλυψε ότι η Μελέτη της διοίκησης Σγουρού, η οποία είχε εκπονηθεί από την Περιφέρεια, είχε ακριβώς τις ίδιες ελλείψεις που είχαν και οι Μελέτες που υλοποιήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς δεν είχε προηγηθεί αυτής γεωτεχνική Μελέτη και προέβλεπε εσφαλμένη τοποθέτηση των αγωγών στο λασπώδες υπέδαφος χωρίς εγκιβωτισμό. Έτσι, αν είχε υλοποιηθεί η Μελέτη εκείνη, το δίκτυο θα κατέρρεε για τρίτη φορά και σήμερα θα καλούμασταν να το φτιάξουμε για τέταρτη. Η άρνηση των προηγούμενων διοικήσεων Δήμου και Περιφέρειας να αναζητήσουν τα αίτια της παταγώδους αποτυχίας των δύο διαδοχικών έργων που κατέρρευσαν και η εμμονή τους να κάνουν και τρίτο έργο επαναλαμβάνοντας τα ίδια σφάλματα ήταν πραγματικά σκανδαλώδης, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης, εξηγώντας ότι ο σχεδιασμός που υλοποιείται σήμερα βασίζεται στην πραγματογνωμοσύνη που ανέθεσε η δημοτική του αρχή και πλήρωσε ιδιωτικά ο ίδιος, και σε γεωτεχνική Μελέτη που εντόπισε και αντιμετώπισε τα μελετητικά σφάλματα των προηγούμενων Μελετών.

Κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και Ποριώτης βουλευτής Άκης Καρράς, ζητώντας από τους περιφερειακούς συμβούλους να υπερψηφίσουν την προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση του έργου. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η παράταξη Σγουρού ψήφισε λευκό, όπως ακριβώς είχε πράξει και η παράταξη Σπυρίδωνα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία εγκρίθηκε η σχετική Μελέτη.

Ο Δήμος Πόρου, αμέσως μετά την έγκριση της προγραμματικής από το Π.Σ. εξέδωσε πρόσκληση για κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, προκειμένου η προγραμματική να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση και από εκείνο και ακολούθως να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από την δημοτική αρχή Πόρου, στόχος είναι ο διαγωνισμός για το έργο να προκηρυχθεί έως την 25η Μαρτίου και το έργο να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΠΑΚΩΜΟ says:

    Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν

Σχολιάστε