Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Πόρο: Ενημερωτική ομιλία για το νέο ξεκίνημα στο νησί (βίντεο)12070003Ομιλία με θέμα την ανακύκλωση στον Πόρο, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του κτηρίου Συγγρού, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου, στα πλαίσια της εβδομάδας ανακύκλωσης που πραγματοποιεί από τις 30 Νοεμβρίου, έως τις 4 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Πόρου.

Δυστυχώς η προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση, ήταν απογοητευτική καθώς την ομιλία παρακολούθησαν μόνο 50 περίπου άτομα. Παρόλα αυτά, ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και απ’ ότι φαίνεται – όπως μπορείτε και να διαπιστώσετε από το βίντεο του Poros News – η προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει, συνοδεύεται από τη βούληση της δημοτικής αρχής, ώστε το εγχείρημα αυτό να πετύχει, με συγκεκριμένους στόχους.

12070005

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Ρίτσαρντ Κουβαράς και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.

Ο κ. Κουβαράς, μίλησε για την σπατάλη της σημερινής, καταναλωτικής κοινωνίας και την επιτακτική ανάγκη για ανακύκλωση, που εκ των πραγμάτων επιβάλλεται. «Σήμερα, η ανακύκλωση, είναι μια ηθική υποχρέωση, για όλους μας. Στο μέλλον η ανακύκλωση θα γίνει υποχρεωτική για όλους». Στη συνέχεια ο κ. Κουβαράς ανέλυσε τα οφέλη της ανακύκλωσης, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε οικολογικό.

12070004

Ακολούθησε μια παρουσίαση, με τους πρακτικούς τρόπους και την ευκολία με την οποία μπορούμε να ανακυκλώνουμε καθημερινά. Μάλιστα, ο κ. Κουβαράς, έδωσε ένα παράδειγμα για το πόσο εύκολη και καθαρή είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης, περιφέροντας μια σακούλα με ανακυκλώσιμα, προτείνοντας στον κόσμο να την μυρίσει. Η σακούλα όπως ήταν φυσικό δεν μύριζε. «Φανταστείτε στο μέλλον, μόνο ο ένας στους δέκα κάδους, να είναι κάδος για σύμμικτα και υπόλοιποι για ανακύκλωση. Οι κάδοι της ανακύκλωσης, θα μυρίζουν όπως η σακούλα. Δηλαδή δεν θα μυρίζουν καθόλου. Η ανακύκλωση είναι πολιτισμός» δήλωσε ο κ. Κουβαράς.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Πόρου. Ο κ. Δημητριάδης ανέπτυξε τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει ο δήμος, αν οι δημότες ανακυκλώνουν τακτικά. Ο δήμαρχος ανέλυσε πως η ανακύκλωση θα ωφελήσει οικονομικά τον δήμο και την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Δημητριάδης μίλησε με αριθμούς, για τα χρήματα που δαπανούνται από τον δήμο για την καθαριότητα και την διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος δήλωσε πως δαπανούνται 700 χιλιάδες ευρώ για καθαριότητα, από τα οποία τα περίπου 230 χιλιάδες ευρώ, δαπανούνται στη μεταφορά των σκουπιδιών στη Φυλή. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και στρατιγική για τους ΟΤΑ να κάνουν μεγάλα άλματα σε θέματα ανακύκλωσης, ωστόσο από έρευνα που έκανε, διαπίστωσε πως οι «πρωταθλητές» δήμοι της Ελλάδας ανακυκλώνουν σε ποσοστό 30%. Σε περίπτωση, λοιπόν που οι δημότες του Πόρου, πραγματοποιήσουν την υπέρβαση και πλησιάσουν αυτό το ποσοστό, το ποσό που θα εξοικονομείται θα κυμαίνεται στις 70 χιλιάδες ευρώ. Χρήματα που θα ωφελούσαν τους δημότες του Πόρου, είτε για κρατηθούν φθηνότερα τα δημοτικά τέλη, είτε για την καλύτερη καθαριότητα του νησιού ή την αναβάθμιση στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε με στοιχεία, για τους πρώτους μήνες που λειτούργησε πιλοτικά η ανακύκλωση, από τον Αύγουστο στον Πόρο. Τα στοιχεία αυτά θα τα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα σε εκτενέστερο ρεπορτάζ. Ωστόσο περιληπτικά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος, διαπιστώνεται, ότι σύμφωνα με τη στατιστική και με βάσει τα στοιχεία του 2014, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015, οι δημότες του Πόρου, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και ενημέρωση κατάφεραν και ανακύκλωσαν το 3,5% των απορριμμάτων τους.

«Αυτό το νούμερο, το πιάσαμε για πλάκα» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης «Μόνο με τους φανατικούς της ανακύκλωσης, μέσα σε δυο μήνες πετύχαμε να ανακυκλώνουμε το 3,5% των απορριμμάτων μας. Στόχος μας είναι να φτάσουμε να ανακυκλώνουμε το 25%. Πρέπει λοιπόν να φτάσουμε να ανακυκλώνουμε το οκταπλάσιο, από αυτό που καταφέραμε τους δύο πρώτους μήνες. Δεν είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Πόρου, αποκάλυψε ότι μέχρι το 2014, τόσο ο Δήμος Πόρου, δεν ανακύκλωνε καθόλου και ήταν από τους ουραγούς της ανακύκλωσης και στη συνέχεια ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η νέα δημοτική αρχή, δεσμεύεται να πραγματοποιήσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

«Όταν αναλάβαμε σαν νέα δημοτική αρχή, διαπιστώσαμε ότι ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Τροιζηνίας, δεν έστελνε στα εργοστάσια ανακύκλωσης, καθόλου ανακυκλώσιμα υλικά-κατά συνέπεια, μέχρι τότε, δεν έστελνε ούτε ο Γαλατάς- Η Ε.Ε.Α.Α είχε διαθέσει στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο κάδους και απορριμματοφόρο. Εμείς λοιπόν βρεθήκαμε να εξαρτόμαστε από τον Α.Σ. για το απορριμματοφόρο, αλλά και για το δίκτυο των κάδων, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν κατεστραμμένο. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο Δήμος Πόρου και ο Δήμος Τροιζηνίας (μέχρι πρότινος), χρησιμοποιούσαν τους κάδους που τους έκανε δώρο η Εταιρία ανακύκλωσης, ως κάδους για σύμμικτα απορρίμματα» ανέφερε ο Δήμαρχος Πόρου, «Έτσι λοιπόν εμείς (Δήμος Πόρου) κάναμε σύμβαση με την Ε.Ε.Α.Α. και τους «αναγκάσαμε», να μας φέρουν καινούργιους κάδους. Μας φέρανε 50 μεγάλους και περιμένουμε 30 μικρούς». Ο Δήμαρχος Πόρου, επίσης ανέφερε πως το ένα από τα απορριμματοφόρα του δήμου θα συγκεντρώνει μόνο ανακυκλώσιμα υλικά.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Δείτε τα βίντεο της εκδήλωσης. (το 2ο μέρος τις επόμενες ώρες).

 
Σχολιάστε