Είδηση βόμβα: Φεύγουν τα ιχθυοτροφεία από τον Πόρο έως το 2015panor-porosaΓια την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του Δήμου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά άλλη ήταν η είδηση που έπεσε σαν βόμβα επισκιάζοντας κάθε άλλο θέμα.
Όπως ενημέρωσε το σώμα και τους πολίτες που παρευρίσκονταν στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Δημητριάδης, η εταιρία ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, νωρίτερα την ίδια μέρα κοινοποίησε στην «Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και στον Δήμο Πόρου επιστολή, με την οποία τούς γνωστοποίησε την ομόφωνη απόφαση του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου, να αποχωρήσει εξ ολοκλήρου από τον Πόρο μέχρι το 2015. Σύμφωνα με την επιστολή, η απόφαση ελήφθη «με γνώμονα το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά του Πόρου τον καθιστούν μη κατάλληλο για δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.)» και πρόκειται να υλοποιηθεί σταδιακά έως το 2015 «μέσω της αποχής από υποβολή αιτήσεων έκδοσης νέων διοικητικών πράξεων».

Η εταιρία μάλιστα διευκρινίζει ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, αφού οι ίδιες θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές δραστηριοποίησής της.

Πρόκειται για μια απροσδόκητη και ξαφνική εξέλιξη, η οποία αποτελεί τεράστιο κέρδος για τον Πόρο, σε μία εποχή που όλες οι προοπτικές αναφορικά με την τουριστική του ανάπτυξη φαίνονται αρνητικές. Εφόσον υλοποιηθεί, ξαφνικά το νησί μας θα βρεθεί να έχει πολλαπλάσιες επισκέψιμες ακτές για τον θαλάσσιο τουρισμό και μερικές μοναδικής ομορφιάς προσβάσιμες δια ξηράς παραλίες που τόσο πολύ τού λείπουν (σε ποσότητα). Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ακυρωθεί στην πράξη η, θεσμοθετημένη σήμερα ως υποχρεωτική, δημιουργία βιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, η οποία διαφορετικά θα έπρεπε να υλοποιηθεί έως το 2016. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιτυχία της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», στην οποία πρωτοστατούν οι Σύλλογοι «Πολιτών και Καταναλωτών» και «Πρωτοβουλία – Πόρος» και οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας και μετέχουν δεκάδες μέλη των Συλλόγων Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων και συνολικά πάνω από 1.000 κάτοικοι του Πόρου.
Κυρίως όμως, πρόκειται για τεράστια πολιτική και νομική νίκη του Γιάννη Δημητριάδη, και του νομικού του συνεργάτη Νίκου Αντωνιάδη, η οποία επιτεύχθηκε με τον πλέον πολιτισμένο και θετικό για όλα τα μέρη –και για την ίδια την ΔΙΑΣ- τρόπο. Αναμφισβήτητος χαμένος, η δημοτική αρχή Στρατηγού, η οποία, από τον Ιούλιο του 2011 και μετά, με τις πρωτοφανείς κωλοτούμπες της, έδωσε γη και ύδωρ στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΙΑΣ και στους εκπροσώπους της στο νησί, κόντρα στη βούληση της τοπικής κοινωνίας, για λόγους που ποτέ δεν έγιναν κατανοητοί. Μένει, βέβαια, να αποδειχτεί στην πράξη ότι η δέσμευσή της ΔΙΑΣ, η οποία δηλώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, δεν θα έχει καμία σχέση με τις δεσμεύσεις των παλαιοτέρων ετών που αθετήθηκαν στο σύνολό τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΙΑΣ:
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΟ
Comments (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Βαγγέλης says:

  Δεν βλέπω τίποτα επίσημο (υπογραφές) στην ανακοίνωση της Διας….
  Ολοι μπορούν να φτιάξουν μαι τετοια ανακοίνωση!!!

  Φύλαγε τα ρουχα σου να εχεις γκαρνταρόμπα!!

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Αφού προηγήθηκαν πρόστιμα για λειτουργία εκτός προδιαγραφών σηκώνονται και φεύγουν για να πάνε αλλού αντί να συμμορφωθούν. Είναι λίγο περίεργο να ελπίζουν να τους δεχτούν αλλού, για να μολύνουν αλλού…Όσο για τις θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μετακομίσουν όπως γίνεται και με τις δημόσιες υπηρεσίες που φεύγουν, με συνέπεια να μένουν μακρυά από τις οικογένειές τους.

  Συμφωνώ ότι δεν υπάρχουν υπογραφές, αλλά και πάλι, γιατί να μπει στην διαδικασία να κάνει επενδύσεις συμόρφωσης νομικής, αν είναι να φύγει σε δύο χρόνια και δεν φεύγει από τώρα;

  Είναι λίγο περίεργη ανακοίνωση.

 3. Alexis says:

  Για μενα η αποφαση έιναι μια πολυ καλη αρχη. Αισιοδοξω οτι θα υλοποιηθει. Το μελλον θα δειξει (ο χρονος οχι η εφημεριδα) Παντως επειδη γινεται λογος για τη γνησιοτητα της μπηκα στο http://www.diassa.gr. Διαβαστε στα νεα της εταιρειας και θα βρειτε την αποφαση του Δ.Σ. Θεωρω οτι η ηλεκτρονικη διευθυνση μιας εταιρειας αποτελει επισημο μεσο επικοινωνιας της.

 4. Al says:

  Δεν βλέπω να γράφεται όμως για τη βόμβα στο Δημητριάδη, δηλαδή την αθώωση του ΔΙΑ στο Εφετείο.

 5. Πάνος Θεοχάρης says:

  Πάντως υπάρχει και ένας που θα στεναχωρηθεί πολύ με την αποχώρηση : http://www.youtube.com/watch?v=0A8H2Xg2Hww&feature=youtu.be 😉

 6. Δώρα says:

  Είδα το βίντεο. Πολύ όμορφη σκηνή. Κατά την άποψη μου όμως, το τάισμα των δελφινιών θα έπρεπε να γίνεται από τα παιδάκια του Πόρου και τους τουρίστες κι όχι από τους εργαζόμενους στις μονάδες.
  Ελπίζω κάποτε να μπορούμε όλοι οι ποριώτες να ταϊζουμε τα δελφίνια στις παραλίες μας.
  Αυτού του είδους προπαγάνδα, πάντως, μου θυμίζει το σποτάκι της ΝΔ προεκλογικά με το «Γιατί κύριε;». Ίσως κάποιοι τελικά να ταυτίζονται με τα γλυκύτατα δελφινάκια…
  Η ουσία όμως είναι, ότι πλέον η ίδια η εταιρία θεωρεί, ορθώς, ότι τα χαρακτηριστικά του Πόρου τον καθιστούν ΜΗ κατάλληλο για δημιουργία ΠΟΑΥ κι εκεί θα πρέπει να σταθούμε. Πολύ καλά νέα για το νησάκι μας.

 7. AL says:

  Τα δελφίνια δεν είναι οικόσιτα ζώα. Δεν πλησιάζουν παραλίες για να τα ταίσουν τα παιδάκια και οι τουρίστες. Τα δελφίνια είναι εκεί λόγω των μονάδων. Άλλο δεν θέλω τη δραστηριότητα και άλλο να λέω ότι μου έρθει στο κεφάλι. Να το χαίρεστε το νησάκι σας και περιμένουμε να βρείτε θεσεις εργασίας στους Ποριότες που θα μείνουν άνεργοι. Η σντιπολίτευση τους to έχει υποσχεθεί. Δεν νομίζω να θέλετε να φύγουν για άλλες μονάδες του ΔΙΑ.

 8. Δώρα says:

  Σχολείο πήγα και μου το μάθανε. Επίσης είμαι αναγνώστρια του National Geographic και το έχω διαβάσει.
  Ούτε τα δελφίνια είναι οικόσιτα, ούτε τα λιοντάρια. Παρόλα αυτά μπορείς να κάνεις σαφάρι και να δεις από κοντά τα λιοντάρια και υπάρχουν μέρη (Χαβάη, Αζόρες) όπου μπορείς να κάνεις διακοπές, να ταϊσεις και να κολυμπήσεις με τα δελφίνια στο φυσικό τους περιβάλλον.
  Και για να προλάβω τις παρατηρήσεις της μεγαλοφυΐας του προφανούς, γνωρίζω επίσης ότι ο Πόρος δεν είναι Χαβάη και ο Σαρωνικός δεν είναι Ειρηνικός.
  Μάλλον δεν έγινα κατανοητή, άλλα δεν θα μπω στον κόπο να τα κάνω πιο λιανά. Προφανώς, όντως κάποιοι ταυτίζονται με τα δελφινάκια που τσιμπάνε ψαράκια γύρω από τα κλουβιά.
  Φυσικά και όταν απελευθερωθούν οι παραλίες του νησιού μας, θα έχουμε παραπάνω λόγους να το χαιρόμαστε το νησάκι μας.
  Και κάτι ακόμα, ποιος μίλησε για ανέργους; Προς τιμή της η εταιρία δεσμεύτηκε ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του.
  Άλλο να λέμε ότι θέλουμε τις μονάδες κι άλλο να λέμε ότι μας έρθει στο κεφάλι…

 9. ΝΟΥΛΗΣ says:

  Για ολους τους παραπανω ενδιαφερομενους! Στην ουσια κανεναν προσωπικα απο εσας δεν εχουν ενοχλησει τα ιχθυοτροφεια πραγματικα εως & σημερα [σκεφτειτετο]. Η Προπαγανδα κατα των υπαρχων ιχθυοτροφειων στηριχτηκε στην υποβαθμιση του περιβαλοντος [που μεχρι τωρα εχει αποδειχτει το αντιθετο] και στο Π Ο Α Υ [που ειναι προτεινομενη θεση και ο ΠΟΡΟΣ. Κ ΑΙ ειναι των αρμοδιων του ΚΡΑΤΟΥΣ το αν γινει ΠΟΑΥ και ΟΧΙ των υπαρχων ιχθυοτροφειων ,που & εμεις εχουμε ενταχθει στο οχι του ΠΟΑΥ] ΓΙΑ το βιντεακι τωρα,δεν ηξερα οτι μονο οσοι δεν ασχολουνται με τα ιχθυοτροφεια, ειναι σωστο να ασχολουνται με τα δελφινια [ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΤΟΧΟ] ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ θελουμε να δειξουμε τα δελφινια στο χωρο των ιχθυοτροφειων ,γιατι τα συγκεκριμενα ειναι δεικτης ενος υγειους θαλασσιου περιβαλλοντος,διοτι επιζητει νερα μη μολυσμενα [τοξικα , χημικα , πετραιοειδη , βακτηριδια ] η κοπελια που διαβαζει το National Geographic θα ειπρεπε να τα ξερει αυτα. Και το δειξαμε γιατι εκτος του ακουω και διαβαζω ειναι & το βλεπω [μια εικονα χιλιες λεξεις]. για οσους ακουν και δεν εχουν ερθει να δουν. ΤΩΡΑ το αν θα χασω την δουλεια μου ,η αν πρεπει να μεταναστευσω ειναι δικια μου επιλογη & ΟΧΙ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ , μα και ετσι να ηταν , ας ειναι για πραγματα που θα ισχυουν .

 10. Δώρα says:

  Εμένα πάντως με ενοχλεί να πέφτουν τόνοι καρκινογόνου φορμόλης στο περιβάλλον. 77 τόνοι σε δυόμιση χρόνια και ποιος ξέρει πόσοι στην μια δεκαετία που λειτουργεί η ΔΙΑΣ στον Πόρο.
  Όταν μια εταιρία ρίχνει καρκίνο στη θάλασσα, στον αέρα και στη στεριά, τότε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μου, εμένα και των παιδιών μου. Η φορμόλη προφανώς δεν πέφτει μόνη της, ούτε τη ρίχνουν οι ιδιοκτήτες της εταιρίας. Άρα, πρώτοι από όλους κινδυνεύουν όσοι έρχονται σε επαφή μαζί της, δηλαδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Σεβαστή η επιχειρηματολογία του καθενός υπέρ της εργασίας του,
  σεβαστό (αλλά αναξιοπρεπές) ακόμα και το δικαίωμά του να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του για χάρη της εργοδοσίας του, αλλά δεν έχει κανείς δικαίωμα να θέτει την υγεία τρίτων σε κίνδυνο. Ούτε καν των δελφινιών!

 11. ΚΩΣΤΑΣ says:

  ΚΛΕΙΣΤΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ ΤΑ ΙΧΘ,ΤΡΟΦΙΑ ΧΑΛΑΝΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΙΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ Η ΡΟΥΦΙΑΝΙ ΝΑ ΦΙΓΟΥΝ

 12. Γιάννης Γκούμας says:

  Εμένα δεν με ενόχλησαν τα ιχθυοτροφεία ως δραστηριότητα, αλλά καλό θα ήταν να τηρούνται οι προδιαγραφές λειτουργείας. Το γεγονός ότι φεύγουν σημαίνει ότι μία δραστηριότητα πρωτογενούς παραγωγής σταματάει, σε περίοδο οικονομικού πολέμου με την Γερμανία είναι κακό. Δεν είναι περίοδος να διακόπτουμε τέτοιου τύπου δραστηριότητες, αλλά να τις βελτιώνουμε και να προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας σε τροφή.

 13. Στέφανος says:

  Να σε ενημερώσω λοιπόν πώς έχει χρησιμοποιηθεί η φορμόλη: Σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, εκτός από τους 77 τόνους που διαπιστώθηκε ότι κατέληξαν στο περιβάλλον του Πόρου από το 2008 έως τα μέσα του 2010, η φορμόλη ξαναβρέθηκε σε ψεκαστήρι σας και τον Απρίλιο του 2011. Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, ο τρόπος που τη χρησιμοποιούσατε συνιστά «δηλητηρίαση πηγών
  και τροφίμων» (και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά αυτό είναι πταίσμα μπροστά το πρώτο). Γράφω «χρησιμοποιούσατε» και όχι «χρησιμοποιείτε», μόνο
  και μόνο επειδή δεν έγινε ποτέ ξανά έλεγχος που να διαπιστώνει αν σταματήσατε να τη χρησιμοποιείτε μετά το 2011.

  Για δώσε μια απάντηση για όλα αυτά και άσε τις αοριστίες. Και μια συμβουλή: πριν ξαναγράψεις, για ρώτα το αφεντικό σου αν μπορεί να βγει από τη χώρα και τα ξαναλέμε. Ρώτα τον μήπως τού έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου, μήπως κατηγορείται για κακούργημα για το οποίο μπορεί να καταλήξει πολλά χρόνια στη φυλακή και μήπως ήταν τυχερός που γλίτωσε την προφυλάκιση; Για πάρ’ τον
  ένα τηλέφωνο να τον ρωτήσεις και μετά συνεχίζουμε τη συζήτηση ευχαρίστως. Θα παρακαλέσω όμως τον Μπάμπη, αν απαντήσεις πάλι μετά από 3 βδομάδες, ή μετά από δύο μήνες, όπως ανακάλυψα ότι έχεις κάνει σε άλλο σχετικό άρθρο, να ξαναβάλει τα αντίστοιχα άρθρα κεντρικά στην επικαιρότητα για να διαβάζει και ο κόσμος αυτά που γράφει ο καθένας. Περιμένω απάντηση, μην με ξεχάσεις!!!!

Σχολιάστε