Δ. Συξέρης: “Γιατί παραιτήθηκα από την Ε.Τ.Α.Π.”sikserisΑπό το καλοκαίρι που ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ κ. Δημήτρης Συξέρης, που  επισημοποίησε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την παραίτηση του από την  Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου, η ΕΤΑΠ έχει μείνει ουσιαστικά ακέφαλη  και ανενεργή, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη – χρονικά – συγκυρία, που  απαιτεί όραμα και δυναμικές αποφάσεις. Έκτοτε, ο αναπληρωτής του κ. Συξέρη, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μωρόπουλος (ο οποίος έχει δηλώσει εγγράφως ότι θεωρεί πως η σύγκληση της Επιτροπής είναι δική του αρμοδιότητα), δεν έχουν συγκαλέσει ούτε μία φορά το όργανο, κάτι που προφανώς μαρτυρά και την βούληση της δημοτικής αρχής για απόλυτη αδρανοποίηση του.

 

Το Porosnews, επικοινώνησε με τον κ. Συξέρη για το θέμα της ΕΤΑΠ κι όχι μόνο:

 

Porosnews: Κύριε Συξέρη, τι σας οδήγησε σε παραίτηση από την ΕΤΑΠ;

Δημήτρης Συξέρης: Όπως αναφέρω αναλυτικά στην επιστολή μου στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα Μέλη της ΕΤΑΠ, η παραίτηση μου είχε καθαρά την μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στην προσπάθεια του επικεφαλής της Μειοψηφίας να μειώσει το κύρος του Προέδρου της Επιτροπής στα υπόλοιπα μέλη της. Δυστυχώς αφορμή για την συνειδητή αυτή προσπάθεια αποτέλεσε ένας ατυχής χειρισμός από τον Δήμαρχο, ο οποίος δεν έφερε στο Δ.Σ 2 εισηγήσεις της ΕΤΑΠ έστω και αν απέστειλα 2 σχετικές επιστολές στον Πρόεδρο του Δ.Σ.

Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό θα αναφέρω ακριβώς την υπόθεση. Στη συνεδρίαση της Ε.Τ.Α.Π της 12ης Απριλίου  2013 έθεσα στην ημερήσια διάταξη εκτός των άλλων θεμάτων το 4ο : «Θέμα με τουαλέτες Δημοτικής Αγοράς Πόρου» και το 5ο : «Θέμα με παραλίες Πόρου» τα οποία είχαν τεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Πόρου-Γαλατά. Μετά από συζήτηση / ψηφοφορία καταγράφηκε σαν απόφαση της Επιτροπής να εισηγηθεί στο Δ.Σ τα παραπάνω θέματα με συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Οι εισηγήσεις αυτές, μαζί με μια ακόμα,  δόθηκαν στον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ με την αρ. πρωτ. 99/16-4-2013 επιστολή της Ε.Τ.Α.Π στην οποία καταγράφονται επακριβώς τα όσα αναφέρονται και στο σχετικό πρακτικό της συνεδρίασης της 12ης Απριλίου.

Στο γραφείο του κ. Δημάρχου, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ, συζητήθηκε το ζήτημα των σχετικών εισηγήσεων και ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε πως τα ζητήματα των τουαλετών της Δημοτικής Αγοράς και των Παραλιών δεν χρειάζεται να εισαχθούν στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ αλλά θα κάνει ο ίδιος διεξοδική ενημέρωση και συζήτηση στο επόμενο Δ.Σ.

 

Σας εξήγησε ο δήμαρχος τους λόγους για τους οποίους δεν χρειάζεται να εισαχθούν τα δυο αυτά θέματα στην ημερήσια διάταξη;

 

Για το ζήτημα της Δημοτικής Αγοράς ανέφερε πως είχε ήδη κανονίσει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο χώρο και πως είχε προγραμματίσει να “επιφορτιστείί” κάποιος υπάλληλος με την καθημερινή επίβλεψη και καθαριότητα. Για το θέμα των παραλιών είχε αναφέρει πως δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης από την Κ.ε.Δ. για τις παραλίες που διαχειρίζεται ο Δήμος και και για το Ασκέλι πως υπήρχε Νομική Αντιπαράθεση με τους προηγούμενους εκμισθωτές (το οποίο από ότι θυμάμαι ανέφερε και στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετές φορές) άρα κατ’αυτόν δεν ήταν ακόμα η σωστή χρονική στιγμή. Βέβαια αν και πράγματι δεν είχαν ολοκληρωθεί τυπικά οι διαδικασίες με την Κ.ε.Δ, μπορούσε να είχε συζητηθεί. Για το ζήτημα της Εξέδρας του Ρώσσικου , μου είχε πει το οποίο ακόμα το ισχυρίζεται πως δεν μπορούσε να γίνει τίποτα γιατί η εξέδρα ήταν αυθαίρετη και δεν μπορούσε να γίνει νομιμοποίηση της για να επισκευαστεί νόμιμα.

 

Τι ακολούθησε;

Κατόπιν αυτών που προανέφερα  και δεδομένης της θέσης του Δημάρχου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ έθεσε  στην ημερήσια διάταξη της 26ης Απριλίου μόνο το ζήτημα για την Έκθεση Τουρισμού στο Σύνταγμα. Όμως λόγω προσωπικού κωλύματος του Δημάρχου και απουσίας του από την συνεδρίαση, δεν έγινε η προγραμματισμένη ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Επειδή τα συγκεκριμένα θέματα αφορούσαν την θερινή τουριστική περίοδο ,  απέστειλα αμέσως μετά το Συμβούλιο νέα επιστολή με αριθμό πρωτ. 100/26-4-2013 (100.ΑΡ.ΠΡΩΤ.ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΕ Δ.Σ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ε.Τ.Α.Π) με την οποία ζητούσα από τον Πρόεδρο του Δ.Σ να τα εισάγει για συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Στην ίδια επιστολή (100/26-4-2013)  επισύναψα το πρακτικό της σχετικής συνεδρίασης της Ε.Τ.Α.Π (12-4-2013), το οποίο εκ παραδρομής δεν  είχε κατατεθεί εγκαίρως, αλλά όλο το περιεχόμενο του υπήρχε στα εισηγητικά έγγραφα.

Η εισήγηση της Ε.Τ.Α.Π για τις παραλίες αν είχε εισακουστεί από τον Δήμαρχο ίσως να μην είχαμε οδηγηθεί στο αίσχος της Καλοκαιρινής περιόδου με μισό-κλειστη την κεντρική παραλία του Ασκελίου. Επίσης στην ίδια εισήγηση υπήρχε πρόταση για άμεση αντιμετώπιση της σοβαρής φθοράς της προβλήτας στο Ρώσικο που τελικά λίγους μήνες μετά διαλύθηκε πλήρως.

Δυστυχώς στις επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ δεν τέθηκαν προς συζήτηση τα επίμαχα θέματα (για τις Τουαλέτες και τις Παραλίες), από τον Πρόεδρο του Δ.Σ παρά και τη νέα μου επιστολή και την κατάθεση του πλήρους Πρακτικού της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να προβεί στην επιεικώς απαράδεκτη έγγραφη καταγγελία του ο κ. Δημητριάδης, για δήθεν προσχεδιασμένη, «πολιτικά απαράδεκτη και παράνομη επιλογή» απόκρυψης προτάσεων της Ε.Τ.Α.Π από το Δ.Σ, αναφερόμενος σε εμένα, τον Πρόεδρο του Δ.Σ και τον κ. Δήμαρχο.

Αυτό για εμένα είναι σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως και με οδήγησε στην ανάγκη να ζητήσω επαναβεβαίωση της στήριξης όλων των παρατάξεων στο πρόσωπο μου.

Μετά από λίγο καιρό σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ που έθιξα το ζήτημα,  όλοι οι Σύμβουλοι μου επιβεβαίωσαν πως χαίρω της εκτίμησης του Σώματος, αλλά αμέσως μετά ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας και ο κ. Τσούκας έθεσαν όρους για αυτή την αποδοχή. Εκεί υπήρξε εμπλοκή για την ερμηνεία του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ και βλέποντας μια απαράδεκτη εικόνα αντεγκλήσεων και όρων, δήλωσα πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να συνεχίσω το έργο μου και «ενώ μέχρι τότε ήμασταν όλοι μαζί (με τις θέσεις της ΕΤΑΠ) , τώρα ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους».

 

Τι όρους έθεσαν ο κ. Δημητριάδης κι ο κ. Τσούκας;

Οι κ.κ. Δημητριάδης και Τσούκας έθεσαν σαν όρο για να με στηρίξουν, να απαιτήσω να εισάγονται όλες οι προτάσεις της Ε.Τ.Α.Π στο Δ.Σ αυτοδικαίως ενώ κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον κ. Μωρόπουλο δεν προβλέπεται. Εγώ πρότεινα να το θέσω στην ολομέλεια της Ε.Τ.Α.Π για να αποφασίσουν τα μέλη για το εάν δεχόμαστε να συνεχίσουμε με αυτό τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου ή όπως πρότεινα να ζητήσουμε αλλαγή του Κανονισμού. Επίσης όρος τους ήταν να συγκαλείται η Ε.Τ.Α.Π από τον Πρόεδρο της χωρίς παρέμβαση του Προέδρου του Δ.Σ κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς το έκανα αν και είχα λάβει και από τους 2 (διαδοχικούς) Προέδρους του Δ.Σ. επιστολές πως κάτι τέτοιο γίνεται με δική τους έγκριση και ανοχή γιατί ούτε αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό του Δ.Σ.

 

Δεχτήκατε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Για τι ακριβώς κατηγορηθήκατε;

Ουσιαστικά Η βασική κατηγορία του κ. Δημητριάδη ήταν για ανυπαρξία της Επιτροπής. Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε πως «η λειτουργία της Ε.Τ.Α.Π. εξακολουθεί και είναι προσχηματική».

Για το λόγο αυτό ανέφερα και αναφέρω και τώρα επιγραμματικά ορισμένες από τις δράσεις τις ΕΤΑΠ για να φανεί πως αν και αρκετά πράγματα δεν έγιναν όπως επιθυμούσα, έγιναν αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση :

Η Ε.Τ.Α.Π στα 2 χρόνια της ύπαρξης της, έχει προσφέρει σημαντικό έργο στο Δήμο και τη Κοινωνία του Πόρου, με πλειάδα προτάσεων και εισηγήσεων αλλά και συγκεκριμένες δράσεις – παρότι πρόκειται αποκλειστικά για γνωμοδοτικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες από τις δράσεις της Επιτροπής:

 

 • Σχεδιασμός ετήσιων πλάνων προβολής και επικοινωνίας τα οποία εγκρίθηκαν τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού, με αναλυτικές προτάσεις και διαδικασίες για την προβολή του Πόρου

 

 • Πρωτότυπος σχεδιασμός του Branding του Πόρου με καθορισμό των κυρίαρχων σημείων για την Τουριστική Ανάπτυξη. Έγινε δεκτή από το Δ.Σ και το Υπουργείο Πολιτισμού

 

 • •        Ο Δήμος Πόρου μέσω της Ε.Τ.Α.Π συμμετείχε με αυτόνομο περίπτερο στην Έκθεση Helexpo Summer Holidays 20-22/5/2011 στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo Palace στο Μαρούσι με μεγάλη επιτυχία.

 

 • •        Ο Δήμος Πόρου μέσω της Ε.Τ.Α.Π συμμετείχε με αυτόνομο περίπτερο στην 2η Έκθεση Ελληνικοί Τουριστικοί Προορισμοί 7-9/6/2011 στο Εκθεσιακό Χώρο του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος με πολύ μεγάλη επιτυχία

 

 • •        Στις 14/5/2011 ο Δήμαρχος και η Ε.Τ.Α.Π , υποδέχτηκαν μια Ιταλική Δημοσιογραφική αποστολή με 10 δημοσιογράφους και εκπροσώπους 5 Ιταλικών Tour Operators, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Μιλάνου.

 

 • •        Στις 6/6/2011 ο Δήμαρχος και η Ε.Τ.Α.Π , υποδέχτηκαν τους σύνεδρους της 38ης Γενικής Συνέλευσης της MEDCRUISE, σε συνεργασία με τον Ο.Λ.Π.

 

 • •        Στις 22/6/2011 ο Δήμαρχος και η Ε.Τ.Α.Π, προσέφεραν συμβολικά δώρα σε Ξένες Προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το νησί (Μάικλ Ντάγκλας-Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς).

 

 • •        Στις 23/6/2011 ο Πρόεδρος της Επιτροπής, φιλοξενήθηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του STAR CHANNEL στο οποίο παρέθεσε σύντομη συνέντευξη σχετικά με την επίσκεψη Ντάγκλας- Αμπράμοβιτς στο νησί.

 

 • •        Στις 2/7/2011 ο Πρόεδρος της Επιτροπής, φιλοξενήθηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 στο οποίο παρέθεσε σύντομη συνέντευξη σχετικά με την επίσκεψη Αμπράμοβιτς στο νησί.

 

 • •        Από 29/7 έως 6/8/2011 με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής, έγιναν οι απαραίτητες εργασίες για την ενεργοποίηση του ασύρματου δικτύου internet (WI-FI) στην παραλιακή ζώνη της Σφαιρίας (από τη ξύλινη προβλήτα στη Πούντα), το οποίο υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια. Επίσης δημιουργήθηκε σελίδα υποδοχής στην οποία υπάρχει καλωσόρισμα από το Δήμο Πόρου και την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου σε Ελληνικά και Αγγλικά.

 

 • •        Στις 14/7 και στις 19/7 έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής και με συμμετοχή των μελών της Ε.Τ.Α.Π έγινε καθαρισμός σε 3 ακτές και 2 δασικές περιοχές του Νησιωτικού και του Ηπειρωτικού τμήματος του Πόρου.

 

 • •        Από 13-16/8 η Επιτροπή σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Πορθμείων Πόρου-Γαλατά, διένειμαν περισσότερα από 1500τουριστικά φυλλάδια και χάρτες του Πόρου στους επισκέπτες του νησιού που χρησιμοποίησαν τα φέρρυ της γραμμής.

 

 • •        Στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου 2011 η Επιτροπή έλαβε απόφαση, γνωμοδοτικού χαρακτήρα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για την αντίθεση της στην ΠΟΑΥ των Υδατοκαλλιεργειών και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου την ανάκληση της απόφασης-ψηφίσματος που έλαβε για το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της Συνεδρίασης της 10ης Αυγούστου.

 

 • •        Στις 10/10/2011 ο Δήμαρχος και η Ε.Τ.Α.Π , υποδέχτηκαν μια Δανική Δημοσιογραφική αποστολή με επτά Δανούς δημοσιογράφους εξειδικευμένης αρθρογραφίας από μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα της Δανίας με θέμα την ελληνική κρουαζιέρα με γιότ σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία της Δανίας.

 

 • •        Στις 3&4/10/2011 ο Δήμαρχος και η Ε.Τ.Α.Π , υποδέχτηκαν μια Ολλανδική Δημοσιογραφική αποστολή με 2 δημοσιογράφους, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Ολλανδίας.

 

 • •        Διοργάνωση της 1ης Διημερίδας για τον Τουρισμό στον Αργοσαρωνικό με συμμετοχή όλων των Δημοτικών Αρχών και Επαγγελματικών Φορέων του Αργοσαρωνικού στις 31/3 & 1/4 2012.

 

 • •        Ολοκλήρωση της 1ης φάσης τροποποίησης του website Poros.gr σε συνεργασία με τον κ. Θεόδωρο Νικολάου.

 

 • •        Προβολή του Πόρου στην Τηλεοπτική Εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Πόρου-Γαλατά.

 

 • •        Προβολή του Πόρου στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984 με διαγωνισμό προσφοράς δωρεάν διαμονής σε Ξενοδοχεία του νησιού σε ακροατές.

 

 • •        Παρέμβαση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στις 16/7/2012 για το Ακτοπλοϊκό ζήτημα και την δραματική μείωση των δρομολογίων.

 

 • •        Διοργάνωση σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους Μουσικής Βραδιάς στο Λεμονοδάσος στις 24/8/2012.

 

 • •        Διαδοχικές συναντήσεις αντιπροσωπείας της Επιτροπής με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Τ κ. Χ.Πάλλη, για την προώθηση του Τουρισμού στον Πόρο και τον Αργοσαρωνικό.

 

 • •        Δημιουργία διαδικτυακού ηλεκτρονικού forum για την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων που αφορούν τον τουρισμό.

 

 • •        Υποδοχή σε συνεργασία με το Δ.Λ.Τ, του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Προέδρου της Cosco και προσφορά συμβολικών δώρων.

 

 • •        Διοργάνωση εκδηλώσεων παρουσίασης του θαλάσσιου σπορ Flyboard, στα πλαίσια της Έκθεσης East Med Yacht Show 2013.

 

 • •        Διοργάνωση δροσιστικού κεράσματος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών «Η Ποριώτισα» στα εγκαίνια της Έκθεσης East Med Yacht Show 2013.

 

 • •        Διοργάνωση στις 19/5/2013 Ποδηλατοβόλτας για μικρούς και μεγάλους με την πολύτιμη συμμετοχή του Δημοσιογράφου Γιώργου Αμυρά και της Ομάδας του.

 

 • •        Δημιουργία επίσημης σελίδας σε Facebook & Twitter για την προβολή του Πόρου και των επιμέρους εκδηλώσεων που διεξάγονται στο νησί.

 

 • •        Συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ και την Περιφέρεια Αττικής / McCann για την διαδικτυακή προβολή του Πόρου από τα επίσημα website & social media.

 

 •     Σχεδιασμός μιας σειράς από τουριστικών λογότυπων για τον Πόρο με την αφιλοκερδή βοήθεια ντόπιων γραφιστών και καλλιτεχνών.

 

 • •        Δημιουργία Ομάδας Επικοινωνίας της Ε.Τ.Α.Π αποτελούμενη από Ελληνόγλωσσους και Ξενόγλωσσους εθελοντές κατοίκους του Πόρου.

 

 • •        Συμμετοχή στην 4η Έκθεση Ελληνικοί Τουριστικοί Προορισμοί στον Πολυχώρο του Μετρό στο Σύνταγμα από 3-5/6/2013. Η κοινή παρουσία Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Σπετσών και Τροιζηνίας-Μεθάνων σε ενιαίο περίπτερο για πρώτη φορά, αποτελεί πρωτοβουλία της Ε.Τ.Α.Π.

 Και πολλές άλλες δράσεις.

 Για το θέμα της κατηγορίας για δήθεν προσχεδιασμένη, «πολιτικά απαράδεκτη και παράνομη επιλογή» απόκρυψης προτάσεων της Ε.Τ.Α.Π από το Δ.Σ, αναφερόμενος σε εμένα, τον Πρόεδρο του Δ.Σ και τον κ. Δήμαρχο, απάντησα παραπάνω.

 

 

Έχετε παράπονα από την αντιμετώπιση συμβούλων της παράταξης σας (Μωρόπουλο, Τσούκα);  

Όλοι οι Σύμβουλοι της παράταξης μας, στήριξαν το έργο της ΕΤΑΠ τόσο με τις ψήφους τους στα Δ.Σ όσο έμπρακτα στις επιμέρους δράσεις. Ο πρώην και ο νυν Πρόεδρος του Δ.Σ είχε την ευθύνη της τήρησης του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου και έπραξε αυτό που ο Κανονισμός του επιτάσσει. Το μόνο που μπορώ να πω στο συγκεκριμένο θέμα είναι πως μερικές φορές η τήρηση των Κανονισμών μπορεί να προσφέρει άλλοθι σε όσους επιθυμούν να φανούν πιο εύηχοι στα αυτιά των πολιτών και δεν έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης. Γι αυτό χρειάζεται κάποια ευελιξία αν και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον κ. Μάγειρα ή τον κ. Μωρόπουλο σε καταγγελία για παράβαση καθήκοντος ή προσωπική ερμηνεία των Κανονισμών. Εγώ από τον χαρακτήρα μου είμαι άνθρωπος της ουσίας και του αποτελέσματος και όχι τόσο της διαδικασίας.

 Αυτό το αναφέρω για το ζήτημα που προέκυψε στην επίμαχη συνεδρίαση που οδήγησε στην παραίτηση μου, για το τι επιβάλει ο κανονισμός του Δ.Σ στον Πρόεδρο να πράττει όταν έρχεται μια εισήγηση από μια Επιτροπή. Επίσης ένα θέμα που αποδέχτηκε ο κ. Μωρόπουλος το οποίο είχα ζητήσει για να μην υπάρχει ίχνος καχυποψίας από την Μειοψηφία, ήταν να τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Δ.Σ και της Ε.Τ.Α.Π για να επιτρέπει αυτό που άτυπα μου είχαν επιτρέψει και οι  2 Πρόεδροι του Δ.Σ , την ευχέρεια να συγκαλώ την Επιτροπή με δική μου πρωτοβουλία και όχι με εισήγηση / εντολή του Πρόεδρου του Δ.Σ, όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Δ.Σ.

 Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως πολλά διαδικαστικά προβλήματα για τα οποία με κατηγόρησε ο κ. Δημητριάδης, θα είχαν λυθεί αν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δεχτεί την αρχική μου εισήγηση όταν δημιουργήθηκε η Ε.Τ.Α.Π για ψήφιση ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας της, σύμφωνα με το πρότυπο που είχε αποστείλει το Υπουργείο Εσωτερικών. Όμως με εισήγηση του κ. Αλιφέρη δεν επιλέχτηκε κάτι τέτοιο αλλά αποφασίστηκε όλες οι Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου να λειτουργούν με τον Κανονισμό του Δ.Σ και όχι ιδιαίτερους. Βέβαια 2 χρόνια μετά η παράταξη του κ. Αλιφέρη κατήγγειλε το ότι η Επιτροπή ακολουθούσε τον κανονισμό του Δ.Σ που την περιόριζε…

 

Συνεχίζετε να διαχειρίζεστε κάποια εργαλεία προβολής του Πόρου π.χ. Ιστοσελίδα, facebook κλπ;

Σαν Πρόεδρος της Ε.Τ.Α.Π δημιούργησα μια σειρά από διαδικτυακά εργαλεία του Δήμου Πόρου (Facebook, Twitter κλπ), τα οποία τα διαχειρίζεται μια ομάδα εργασίας με απόφαση της Ε.Τ.Α.Π και έγκριση από το Δήμο Πόρου για τον οποίο και δημιουργήθηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν ζητείται η βοήθεια μου, συνεισφέρω με συμβουλές. Εξάλλου όπως κάθε Ποριώτης προσπαθώ να προβάλω και εγώ το νησί μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.

 Όμως το site του Δήμου δεν το διαχειρίζεται η συγκεκριμένη ομάδα αλλά ιδιώτης εδώ και πολλά χρόνια. Για το θέμα αυτό έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στον Δήμαρχο για καλύτερη λειτουργία, επειδή αυτή τη στιγμή η διαχείριση δεν αποδίδει και το επίπεδο είναι μέτριο.

 

 Πως κρίνετε το έργο σας ως πρόεδρος της ΕΤΑΠ;

Θεωρώ πως απάντησα με παράθεση ορισμένων δράσεων της Επιτροπής τα τελευταία 2 χρόνια. Σε καμία των περιπτώσεων δεν είμαι πλήρως ικανοποιημένος, ιδιαίτερα από την μη υλοποίηση των μεγάλων καινοτόμων προτάσεων της Επιτροπής προς του Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμο και Φορείς.

 Στα μεγάλα θέματα που ασχολήθηκε η Ε.Τ.Α.Π και που είναι απαραίτητα για την μετάβαση του Πόρου σε μια Νέα Εποχή, δεν υπήρξε η πλέον ένθερμη αντιμετώπιση από διάφορες πλευρές. Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Πόρου, για το Κυκλοφοριακό πρόβλημα της Σφαιρίας, για την πρώτη εντύπωση του Επισκέπτη (Info Kiosk, Πινακίδες Κατεύθυνσης Οικισμών και Επιχειρήσεων κλπ), για την παράπλευρη θαλάσσια Συγκοινωνία (παραδοσιακές βάρκες κλπ), υπήρχαν πολλές φανερές και περισσότερες αφανείς αντιδράσεις.

 Αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν ήθελαν να χάσουν τα προνόμια τους, από ανθρώπους που απλά είχαν βολευτεί με την υπάρχουσα κατάσταση και δεν ήθελαν να αλλάξουν τις συνήθειες τους (π.χ να εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή Μελέτη που έχει εγκρίνει και πληρώσει το Δ.Σ Πόρου για μερική ή και Ολική απαγόρευση της Κυκλοφορίας οχημάτων, την ενεργοποίηση ποδηλάτων και ηλεκτροκίνητων οχημάτων), ακόμα και απλά από αντίδραση «γιατί να το κάνει αυτός;»

 Δυστυχώς για μια ακόμα φορά αναφέρω πως η Ε.Τ.Α.Π είχε ΜΟΝΟ γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι  Υλοποίηση Έργων. Αν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε ουσιαστικές πράξεις και όχι απλά προτάσεις πιστεύω πως πολλά θα ήταν διαφορετικά.

 

Πως κρίνετε τη συνεργασία ΕΤΑΠ – Δήμου;

Οι σχέσεις Δήμου Πόρου – Ε.Τ.Α.Π πέρασαν από πολλές φάσεις, αρχικά διερευνητικές, στη συνέχεια καλής συνεργασίας, αλλά και κάποιες στιγμές όταν κάποιες προτάσεις μας δεν υλοποιούνταν υπήρξε έντονη ρήξη και αντιπαράθεση.

Η αντιπαράθεση μάλιστα έφτασε κάποια στιγμή σε σημείο να αποσταλεί επιστολή από εμένα υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη της, στην οποία χαρακτηριστικά αναφερόταν πως:

«Η Ε.Τ.Α.Π Δήμου Πόρου με ομόφωνη απόφαση της ζητά την Άμεση Υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 & το 2012 που αφορούν προτάσεις της Ε.Τ.Α.Π, από το Δήμο και τους Θεσμικούς Φορείς.

 Η μη υλοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην Τουριστική Ανάπτυξη του Πόρου. Αντίθετα ακυρώνει τη προσπάθεια για βελτίωση του Τουριστικού Προϊόντος του νησιού και αναιρεί το ουσιαστικό λόγο ύπαρξης της Ε.Τ.Α.Π. με αποτέλεσμα την απαξίωση του θεσμικού της ρόλου, στο οποίο δηλώνουμε πως  δεν θα  συμπράξουμε.»

Μετά από την επιστολή αυτή βελτιώθηκε η κατάσταση και για το λόγο αυτό όλα τα μέλη αποφάσισαν να μην παραιτηθούμε εκτός από τον κ. Μ. Τσούκα ο οποίος όμως αναγνωρίζοντας το έργο και τη σημασία της Επιτροπής λίγους μήνες μετά ζήτησε να ξανασυμμετάσχει σαν Αναπληρωματικό μέλος.

Επίσης να σας θυμίσω πως εγώ προσωπικά σαν Πρόεδρος της Ε.Τ.Α.Π αντιπαρατάχθηκα με την ίδια την παράταξη μου και την Δημοτική Αρχή, όταν στο περίφημο Δ.Σ για τις Υδατοκαλλιέργειες ζήτησα να ακυρωθεί η Απόφαση του Δ.Σ που στήριζε τις θέσεις των Ιχθυοτροφείων. Η θέση μου αυτή στηρίχθηκε σε σχετική ομόφωνη απόφαση της Ε.Τ.Α.Π.

 Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η αργή εξέλιξη ή η μη υλοποίηση μιας σειράς από σημαντικών εισηγήσεων της Ε.Τ.Α.Π οι οποίες αν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ δεν υλοποιήθηκαν. Αναφέρω επιγραμματικά:

 

•        Εισήγηση της Επιτροπής για να ανατεθεί σε ειδικούς επιστήμονες Πολεοδόμους να συντάξουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πόρου, με σκοπό να υπάρξει επιτέλους ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για την Ανάπτυξη κάθε περιοχής και κάθε είδους δραστηριότητας στο νησί και την χερσαία περιοχή.

 

•        Εισήγηση της Επιτροπής για αντιμετώπιση του Κυκλοφοριακού Ζητήματος του Πόρου με ανάθεση σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο την επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας μελέτης για την βελτίωση και ανάδειξη του Τουριστικού προϊόντος του νησιού. Ο σκοπός ήταν η διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων τουλάχιστον τις ώρες αιχμής κατά την καλοκαιρινή περίοδο και την ταυτόχρονη δρομολόγηση παραδοσιακών βαρκών στη διαδρομή Νέο Λιμάνι-Πούντα με 4-6 ενδιάμεσες στάσεις. Για το λόγο αυτό είχαν γίνει επαφές με τον Σύλλογο Λεμβούχων και το Σύλλογο αυτοκινητιστών.

 

 • Εισήγηση της Επιτροπής για δημιουργία info-Desk στα σημεία Εισόδου του Πόρου (Κολώνα, Νέο Λιμάνι) για ενημέρωση των επισκεπτών – τουριστών του νησιού, σχετικά με διαμονή, διασκέδαση, πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες και λοιπές πληροφορίες σχετικά με το Πόρο.

 

•        Εισήγηση της Επιτροπής για δημιουργία Κεντρικής Αφίσας Υποδοχής στο Νέο Λιμάνι σε υπάρχον μεταλλικό πλαίσιο καθώς και τοποθέτηση Πινακίδων Κατεύθυνσης Οικισμών & Παραλιών στο Νέο Λιμάνι.  (έχει προγραμματιστεί έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια σε συνεργασία με την Αντιπρόεδρο του Δ.Λ.Τ κα Μητσοπούλου.)

 

•        Εισήγηση της Επιτροπής  για δημιουργία μόνιμου γραφείου της Επιτροπής σε κτήριο του Δήμου Πόρου για διευκόλυνση του έργου της.

 Ένα ακόμα στοιχείο είναι το πώς αν και στον Καλλικράτη προβλέπεται γραμματειακή υποστήριξη από Δημοτικούς Υπαλλήλους, κάτι τέτοιο δεν μπόρεσε να γίνει με την Ε.Τ.Α.Π και χρέη γραμματέα εκτελούσε ο Πρόεδρος ή ο εσωτερικά ορισμένος γραμματέας από τα μέλη της Ε.Τ.Α.Π.

Θεωρώ πως η Δημοτική Αρχή, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση με τα απίστευτα προβλήματα που αντιμετώπισε την τρέχουσα τριετία (Βιολογικός, Γκρεμισμένη Προβλήτα, Υπεξαίρεση) και δεν έδωσε την απαραίτητη προσοχή στην αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει καθημερινά προβλήματα που πραγματικά φάνταζαν ανυπέρβλητα (συνεχείς διαρροές λυμάτων, έλλειψη προσωπικού, δικαστικές διενέξεις κλπ).

 

 

Ποια είναι η άποψη σας για τη σεζόν που μας άφησε;

Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος που αποτύπωσε με σαφήνεια το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινωνία. Αρκετοί επισκέπτες, λίγα έσοδα. Εδώ βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη και  την έλλειψη επαρκούς και οικονομικής πρόσβασης σε αλλοδαπούς τουρίστες, με ένα ακριβό και «μακρινό» Ελ. Βενιζέλος και λίγα Ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

 Αντίθετα περιοχές με καλή προσβασιμότητα στον εισερχόμενο τουρισμό, είχαν μεγάλη αύξηση σε διανυκτερεύσεις και έσοδα. Το σημαντικότερο είναι να μάθουμε από τα λάθη μας και να μεταβάλλουμε τις ενέργειες μας για να προσελκύσουμε περισσότερους και καλύτερους – οικονομικού επιπέδου –  τουρίστες.

 Όμως όση προβολή και αν κάνουμε, σε όσες εκθέσεις και αν πάμε σαν νησί, δεν θα καταφέρουμε πολλά με βασικές υποδομές του νησιού σε διάλυση (Βιολογικός, Γκρεμισμένη Προβλήτα, Κλειστές Παραλίες).

 Εκεί χρειάζονται αποτελεσματικές και άμεσες λύσεις, με μακροχρόνιο σχεδιασμό αλλά άμεση εκτέλεση. 

 

Έχετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως ο Πόρος συνολικά πάσχει από Όραμα, ένα Όραμα που προσπάθησε να δώσει η Ε.Τ.Α.Π και εγώ προσωπικά με τον συνολικό σχεδιασμό και τις επιμέρους παρεμβάσεις της, αλλά δεν έφτασε στο αποτέλεσμα που εγώ προσωπικά θέλω και πιστεύω πως μπορούμε να επιτύχουμε, από ποικίλες αντιδράσεις.

 Όμως επειδή είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως έχουμε τις δυνατότητες και δεν είναι αργά, αρκεί μια ειλικρινής συναίνεση για να λυθούν πολλά από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και τον Τουρισμό.

 Ακόμα και τώρα είμαι πρόθυμος να βοηθήσω όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι του Τουρισμού, αν δεσμευτούν όλες οι πλευρές στις βασικές κατευθύνσεις που έχει σχεδιάσει η Ε.Τ.Α.Π, τις οποίες ούτως ή άλλως έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και του Υπουργείο Τουρισμού. Όμως δεν μπορώ να δεχτώ σε καμία των περιπτώσεων να αμφισβητείται η ηθική μου ακεραιότητα από τον οποιονδήποτε για ψηφοθηρικούς λόγους.

 Μπορεί να διαφωνώ κάθετα με πολλές από τις θέσεις ή τις παραλείψεις του Δημάρχου ειδικά για το θέμα του Τουρισμού και της Αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού, όμως σε κάθε περίπτωση θα στηρίζω κάθε πρόταση, ενέργεια ή σχεδιασμό από τον Δήμαρχο ή  οποιονδήποτε άλλο προέρχεται όταν αφορά το γενικό καλό.

 Το ίδιο προτείνω σε όλους τους Συμβούλους της Συμπολίτευσης ή της Αντιπολίτευσης ανεξάρτητα τι θα πράξουν στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Ο Πόρος είναι πάνω από όλους μας και μας χρειάζεται όλους.

 

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Για να μην μένουν λάθος εντυπώσεις στους αναγνώστες, θα ήθελα να αναφέρω πως τόσο ο νυν Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Δημήτρης Μωρόπουλος, όσο και ο πρώην κ. Γκίκας Μάγειρας, ουδέποτε παρενέβησαν στις εσωτερικές διαδικασίες της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, αντιθέτως μάλιστα στήριξαν έμπρακτα όλες τις προσπάθειες και τις εισηγήσεις της, καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της, παρέχοντας πλήρη ελευθερία στο πρόσωπο μου για το τρόπο σύγκλησης και λειτουργίας της.

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου.

Σχολιάστε