Δ. Κατσικάρης: Θα χρηματοδοτήσουμε το έργο αποκατάστασης του λιμανιού του Πόρου«Η Περιφέρεια Αττικής θα ενισχύσει οικονομικά τις εργασίες αποκατάστασης του λιμανιού του Πόρου, αρκεί να γίνει μια σοβαρή, συνολική μελέτη. Πρέπει να γίνει όμως ένα σωστό έργο κι όχι άλλα μπαλώματα» αυτό μας δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.
Ο κ. Κατσικάρης βρέθηκε στον Πόρο την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών από την Περιφέρεια και αφού επιθεώρησαν τη ζημιά στον προβλήτα, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Πόρου, τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, κ. Τάσο Ξάνθη και δημοτικούς συμβούλους.
Το γενικότερο συμπέρασμα από τη συνάντηση, ήταν να δοθεί προτεραιότητα στη προστασία του συγκεκριμένου σημείου που κατέρρευσε, ώστε να μη κινδυνεύσει με κατάρρευση ο δρόμος και τα σπίτια στο παραλιακό μέτωπο.
Αυτό θα γίνει με επιχωματώσεις και πέτρες στο συγκεκριμένο σημείο. Από εκεί και πέρα, ο Δήμος Πόρου θα εκπονήσει συνολική μελέτη αποκατάστασης του λιμανιού και τα έργα αποκατάστασης που θα ακολουθήσουν, θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Αττικής.
Αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση, ο κ. Κατσικάρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ότι η ζημιά μπορεί να προκλήθηκε από τις εργασίες που έγιναν το 1992, προκειμένου να περάσουν αγωγοί για τον Βιολογικό Καθαρισμό.
Χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτές τις εργασίες «περίεργες», επιβεβαίωσε το γεγονός, ότι η Περιφέρεια Αττικής, δεν έχει στο αρχείο της σχετικές μελέτες από τότε, που να δίνουν μια γενικότερη εικόνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί.
Ωστόσο, ο κ. Κατσικάρης, σχολίασε με δεικτικό τρόπο, το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε γίνει η παραμικρή συντήρηση στο λιμάνι, που θα οδηγούσε σε ασφαλή συμπεράσματα και ενδεχομένως, σε προληπτικά μέτρα. «Δεν είναι δυνατόν, να μην έχει γίνει συντήρηση σε ένα έργο που παρελήφθη πριν από 20 χρόνια» μας δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων μας δήλωσε πως αν και ο ίδιος προσωπικά ενημερώθηκε, λίγες μέρες πριν το συμβάν, οι Τεχνικές Υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί από τις αρχές Οκτώβριου, επιβεβαιώνοντας, τη σχετική ενημέρωση που είχαμε λάβει στις 7/10 από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δ. Μωρόπουλο.
Σχολιάστε