“Δύναμη Ενότητας”: Πρέπει ο Δήμος Πόρου να δώσει την καθαριότητα σε εργολάβο;Η παράταξη της μειοψηφίας του Δ.Σ. Πόρου “Δύναμη Ενότητας” εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

“Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Ιουνίου 2017 το δεύτερο θέμα αφορούσε την ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο των εργασιών καθαριότητας σε Κ/Χ και την συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου.

Η εισήγηση για το σημαντικό αυτό θέμα μας εστάλη με e-mail ΜΙΑ ΜΟΛΙΣ ΩΡΑ πριν από το Δ.Σ. και αποτελείτο από 15 σελίδες.
Επιπλέον για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Δημοτική Αρχή αποφάσισε η εργολαβία για την καθαριότητα να αφορά ΤΡΕΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ και όχι μία όπως συνέβαινε από το 2013, που ο Δήμος ξεκίνησε την ανάθεση μέρους της καθαριότητας σε εργολάβο.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του εκτιμά ότι το κόστος για τα τρία χρόνια, των εργασιών της καθαριότητας που θα δοθεί στον ιδιώτη, ανέρχεται στο ποσό των 1.116.000 ευρώ.

Αυτό για τον κάτοικο που πληρώνει Δημοτικά τέλη σημαίνει ότι, φορολογείται παραπάνω 400.000 περίπου από το κόστος της καθαριότητας. ΔΙΟΤΙ:
Από το ποσό του 1.116.000 ευρώ της εργολαβίας, μόνο οι 700.000 ευρώ περίπου αφορούν το κόστος καθαριότητας!

Οι 216.000 ευρώ είναι το ΦΠΑ. Και αν προσθέσουμε το εργολαβικό κέρδος καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές του εργολάβου (που δεν αφορούν εργαζόμενους) και την εφορία που αντιστοιχεί στο ποσό αυτό, φθάνουμε περίπου στις 400.000ευρω.

ΔΗΛΑΔΗ πετάμε στην κυριολεξία 400.000ευρω, επειδή αρνούμαστε να οργανώσουμε μόνοι μας, χωρίς εργολάβο, την καθαριότητα του Δήμου, κάτι που γινότανε πάντα και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα ο Δήμος θα μπορούσε αν ήθελε, να προσλάβει με το ποσό των 400.000, πέρα από αυτούς που εργάζονται στον εργολάβο, άλλους 25 εποχιακούς εργαζόμενους, με 5-6μηνη απασχόληση ώστε μαζί με το ταμείο ανεργίας που αντιστοιχεί, στην δύσκολη αυτή περίοδο, θα στηρίζαμε 25 οικογένειες του Πόρου.

Τέλος για να γίνει κατανοητό γιατί ο Δήμος του Πόρου δεν χρειάζεται να δώσει σε ιδιώτη την καθαριότητα, σας ενημερώνουμε ότι:

1)Ο εργολάβος το μόνο που ουσιαστικά θα κάνει είναι ότι θα εποπτεύει τους εργαζόμενους.
Αφού ΟΛΑ τα μηχανήματα και τα απορριμματοφόρα είναι ιδιοκτησίας του Δήμου που τα παραχωρεί στον εργολήπτη.

2) Με την νομοθεσία που σήμερα ισχύει ο Δήμος, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, μπορεί με απλές διαδικασίες να προσλάβει το απαιτούμενο εποχιακό προσωπικό.

Τις παραπάνω θέσεις τις καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Ιουνίου όπου δυστυχώς επικράτησε η πρόταση του Δημάρχου.
Εμείς τα γνωστοποιούμε στους πολίτες του Πόρου για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.”
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Νίκος says:

  Πραγματικά οι πολίτες βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα, αλλά εκτός από τα συμπεράσματα οι πολίτες έχουν κρίση και καλή μνήμη.
  Θυμούνται δε πολύ καλά ότι το θέμα ΄΄εργολάβος΄΄ δεν είναι νεόφερτο στον Πόρο.Το εισήγαγαν και το στήριζαν οι ίδιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δύναμης Ενότητας όταν ήταν σύμβουλοι του Στρατηγού.
  Τώρα όμως διαμαρτύρονται γιατί ο εργολάβος θα είναι ανεξάρτητος και όχι ΄΄δικό τους΄΄άτομο όπως συνέβαινε στο παρελθόν που ΄΄εργολάβοι καθαριότητας΄΄ ήταν συγγενικά πρόσωπα Δημοτικών υπαλλήλων και μάλιστα υπεύθυνων για την καθαριότητα του νησιού.
  Ο Δήμαρχος,δεν λειτούργησε ΄΄εν κρυπτώ΄΄ και κατέθεσε αναλυτικό προϋπολογισμό για την εργολαβία καθαριότητας.
  Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσαν απολογιστικά στοιχεία των ετών 2013 και 2014 για να γίνουν οι ανάλογες συγκρίσεις και να δούν οι πολίτες αν ζημιώνεται ή όχι ο Δήμος.
  Όσο για την ευαισθησία που δείχνουν ότι δεν εργάζονται στην καθαριότητα ντόπιοι, καλόν είναι να κάνουν καμιά βόλτα και τότε θα δούν ότι το 90% των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι Ποριώτες.
  Το επίπεδο καθαριότητας είναι συγκριτικά πολύ καλύτερο από το παρελθόν και οι εργαζόμενοι κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους.Στα προηγούμενα χρόνια αν αναζητούσες δημοτικό υπάλληλο καθαριότητας θα τον έβρισκες στο΄΄Καφέ Σινεμά΄΄ ή στην αυλή του Μπουτζαρέλου(πίσω από το γιαπί της Αγροτικής Τράπεζας).
  Τέλος το αξιοσημείωτο είναι η θέση που πήρε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κος Σπυρίδων φανατικός λάτρη του φιλελευθερισμού,που τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και υπέρ της κρατικοποιήσεων.
  Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε σ΄ αυτό τον τόπο.

 2. Τάκης says:

  Αν διάβαζες με λίγο περισσότερο προσοχή, αντί να το παίζεις γραφείο τύπου του Δημητριάδη, θα είχες προσέξει το παρακάτω :

  <>

  Παλαιότερα οι δήμοι δεν μπορούσαν εύκολα να προσλάβουν εποχικό προσωπικό. Ζητούσαν 10 και τους ενέκριναν 5 τον … Οκτώβρη !

  Έγινε την πρώτη χρονιά του Λιμενικού Ταμείου επί Αλιφέρη, που οι εποχικοί εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβρη.

  Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, και είναι εύκολο να πάρει ο Δήμος όσους θέλει εφόσον είναι για ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως τα σκουπίδια) και πληρώνονται από αυτές.

  Οπότε το ερώτημα είναι απλό, γιατί προτιμά να πληρώσει ο Δήμος 24% παραπάνω σε ΦΠΑ και ένα σημαντικό ποσοστό σε κέρδος του εργολάβου, αντί να τους πάρει κατευθείαν.

  Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στα ίδια τα λεγόμενα σου !

 3. Τάκης says:

  Κάτι έφαγε το quote που έκανα :

  2) Με την νομοθεσία που σήμερα ισχύει ο Δήμος, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, μπορεί με απλές διαδικασίες να προσλάβει το απαιτούμενο εποχιακό προσωπικό.

Σχολιάστε