Δύναμη Ενότητας: Η τακτοποίηση αυθαιρέτων στον οικισμό της ΣφαιρίαςDSC_1300bΑπό τον συνδυασμό “Δύναμη Ενότητας” εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: 

Στο θέμα που αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων εντός του οικισμού του Πόρου, κάτι που ταλανίζει πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι  λόγω αυτού δεν έχουν την δυνατότητα μεταβίβασης των ακινήτων τους στα παιδιά τους, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του εδώ και δύο μήνες, με την ιδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου Νήσων ο κ. Σπύρος Σπυρίδων.
Μετά την πλήρη ενημέρωσή του από ιδιώτες μηχανικούς καθώς και υπαλλήλους της πολεοδομίας Πόρου, επισκέφθηκε, με τον κο Ντούσκο,  τον αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ κο Σταύρο Καλαφάτη, στις αρχές Φεβρουαρίου και κατέθεσε το υπ’ αριθμ. 263/12.02.2014 έγγραφο, με το οποίο ζήτησε την υπαγωγή – του ήδη χαρακτηρισμένου οικισμού του Πόρου ως «Ιστορικού Διατηρητέου  Μνημείου» από το 1967 και αργότερα, ως «Οικισμού Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους και ως Παραδοσιακού Οικισμού» – στις διατάξεις του άρθρου 2 περίπτωση ι.α. του Ν. 4178/13, σύμφωνα με την οποία λύνεται το πρόβλημα και τακτοποιούνται τα αυθαίρετα κτίσματα.

Ακολούθως ο κος Σπυρίδων παρέστει για το σοβαρό αυτό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πόρου στις 20/03/2014 προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους.  Πρότεινε δε, να επανεξεταστεί το θέμα σε λίγες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργία ΥΠ.ΠΟ (Πολιτισμού) και ΥΠΕΚΑ (Χωροταξίας), διαφωνώντας κάθετα με την άποψη της «Αλλαγής Πορείας» , που ζητούσε να χαρακτηριστεί ο οικισμός του Πόρου ως «Ιστορικός Τόπος» κάτι που σίγουρα θα γεννήσει απρόβλεπτα προβλήματα στο μέλλον.

Η πρόταση του Δήμου, σύμφωνα με τον κο Σπυρίδωνα, θα πρέπει  να είναι η ακύρωση του χαρακτηρισμού «Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου» για τον οικισμό του Πόρου.

Ο οικισμός  του Πόρου, υποστήριξε ο κος Σπυρίδων, ούτως ή άλλως προστατεύεται (χωρίς όμως να δημιουργούνται παράλογα προβλήματα), αφού παραμένει χαρακτηρισμένος ως οικισμός «Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους» και  «Παραδοσιακός», ενώ προστατεύονται διακριτά 75 περίπου κτήρια με αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ως διατηρητέα.   Τεκμηρίωσε δε ότι ο χαρακτηρισμός «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο» του  1967,  έχει προέλθει από λανθασμένη ερμηνεία της εισηγητικής έκθεσης της αρμόδιας ολομέλειας του Αρχαιολογικού  Συμβουλίου.

Τέλος εκφράζει  την ικανοποίησή του γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Απριλίου 2014, στο οποίο δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω υποχρεώσεων στην Επιτροπή Περιφερειών στις Βρυξέλλες,  πλειοψήφησε η άποψη αυτή και καταψηφίστηκε η πρόταση της Αντιπολίτευσης, που ζητούσε την μετατροπή του χαρακτηρισμού από «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο»  σε «Ιστορικό Τόπο».


Θεωρεί δε, μετά από τις συναντήσεις που είχε με τις αρμόδιες διευθύνσεις των δύο Υπουργείων, ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα , απεγκλωβίζοντας  τους συμπολίτες μας από το παράλογο αδιέξοδο που αδίκως έχουν περιέλθει.
Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. kostis says:

  Magic S, τρέλανε μας κι άλλο…

  τι άλλο θα κάνεις, πες μας τι;;;;

  Δεν πιστεύω να τα κάνετε όλα τώρα και μετά να κάθεστε. αααα όλα κι όλα κύριε Σπύρο μας.

  εγώ προσωπικά θα ήθελα ένα τελεφερίκ για το ρολόι, προλαβαίνουμε μέχρι τις εκλογές;;;

 2. evaggelia says:

  ΘΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΞΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΤΟΥΝΕΛ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΣΤΟ ΡΟΛΟΙ. Α ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ!

 3. Και κυλιόμενες, και κυλιόμενες!
  Χρειάζονται όταν ντάλα μεσημέρι επιστρέφουμε περπατώντας μετά από κολύμπι και μεσημεριανό στο Κανάλι.

  (για να μην γίνει παρανόηση, δεν ειρωνεύομαι – είναι ένα χρόνιο “αίτημα” που μας κάνει να διασκεδάζουμε την κούρασή μας όταν ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια.)

 4. kostis says:

  anti-evaggelia το φαντάζεσαι… να μπαίνεις σε τούνελ στο Σταυρό και να βγαίνεις Αλυκή ή Παναγίτσα…θα τα σπάει…αυτά είναι έργα, όχι 40+ κυβικά μπετόν στη προβλήτα να τσακωνόμαστε, και νυχτερινά φέρρυ.

  πάρτο λίγο χαλαρά και με χιούμορ γιατί δεν παλεύεται και θα σφίξουν και οι ζέστες…

  μόνο η Κατερίνα το πιάσε το χιούμορ, εσύ είσαι λίγο σφιχτή ακόμα, χαλάρωσε…

 5. kopania says:

  a re den vazete myalo re!kala o kosmos toso m***** einai?sas doulevoune me proeklogika tricks!pigane kai katharisane tis paralies!pou itan toso kairo?einai polla ta lefta gatakia

 6. evaggelia says:

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ kopani??

 7. NICK says:

  για τον Σωτηρα το λεει…που μετα απο τοσα χρονια θυμηθηκε το Λεμονοδασος και την Αλυκη και εβαλε πουρνο πουρνο το πουκαμισακι του, το παντελονακι του και το σκαρπινι του για να παει να καθαρισει οσα οι επι 8 χρονια εκλεγμενοι συμβουλοι που μοστραρουν στο ψηφοδελτιο του δεν καθαρισαν…ΝΤΡΟΠΗ…αλλα ο κοσμος ευτυχως εχει αντιληψη και χιουμορ…αυτος καλα κανει βαζει τα νεα ψαρακια να δουλευουνε με ορεξη και οι μεγαλοκαρχαριες και οι γαλοναδες κρυβονται…αλλωστε αυτοι δε χρειαζονται τη φωτογραφια για να απαθανατισει το εργο τους…οπου και να κοιταξεις τα εργα τους φωναζουν…

 8. Γιάννης Γκούμας says:

  Στον νόμο 4178/2013 στο άρθρο 2 παράγραφος ια λέει:
  Δεν υπάγεται στον νόμο αυθαίρετη κατασκευή που έχει γίνει Σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και
  περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ΕΚΤΟΣ αν ΔΕΝ απα−
  γορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το
  χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκα−
  τάστασης της αυθαίρετης χρήσης.

  Κατά την παράγραφο λοιπόν, αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν όταν στον Πόρο απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών δεν ρυθμίζονται. Αντίθετα αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν όταν στον Πόρο επιτρεπόταν η δόμηση ρυθμίζονται.

  Δεν έχω ενημέρωση για νεότερο νόμο που να τροποποιεί την συγκεκριμένη παράγραφο του νόμου. Αν ανακαλύψω κάτι, γιατί το ΥΠΕΚΑ δεν κοινοποιεί τα ΦΕΚ του στους διαχειριστές των δηλώσεων από παράληψη, θα το αναρτήσω.

 9. Γιάννης Γκούμας says:

  Φυσικά οι αιτήσεις περνάνε από αρχιτεκτονική επιτροπή και δύναται να επιβληθούν εργασίες συμόρφωσης λόγω του παραδοσιακού οικισμού ή και να αποριφθεί η αίτηση τελείως κατά την κρίση της επιτροπής.

Σχολιάστε