Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, γονέων και προέδρων αθλητικών συλλόγων για το παράνομο καταφύγιο ζώων στον Άγιο ΣτέφανοskuliaΣτον αέρα βρίσκεται η έναρξη της σχολικής περιόδου, για τα σχολεία της περιοχής του Αγίου Στεφάνου. Αιτία το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, με την δημιουργία παράνομου καταφυγίου σκύλων, από φιλοζωικό σύλλογο, κοντά στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον Δήμο Πόρου όπου, εδώ και καιρό, έχει αιτηθεί, με σχετικά έγγραφα, από την Π.Ε. Νήσων, να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής και Δ/νση Δημόσιας Υγείας, Κοιν. Μέριμνας, Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής), με σχετικό έγγραφο τους την Παρασκευή 4 Αυγούστου, οι διευθυντές των  σχολείων, οι σύλλογοι γονέων και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής, καταγγέλλουν την  δημιουργία του καταφυγίου  από τον φιλοζωικό σύλλογο και αιτούνται από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Π. Χατζηπέρο, να επιληφθεί προσωπικά επί του θέματος, ώστε οι αιτούμενοι -και υποχρεωτικοί για τις ίδιες- έλεγχοι των υπηρεσιών που προΐσταται,  να διενεργηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ώστε μέχρι την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, οπότε και αρχίζει η σχολική χρονιά, να έχουν κοινοποιηθεί οι εκθέσεις τους και να έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα κατά των υπευθύνων, τα οποία θα τους υποχρεώσουν να διαλύσουν το καταφύγιο και να απομακρύνουν τα ζώα τους.

Με το έγγραφο τους, οι διευθυντές των σχολείων της περιοχής, προειδοποιούν πως αν δεν προχωρήσουν οι αυτοψίες και οι διαδικασίες απομάκρυνσης, τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν.

Να σημειώσουμε ότι το παραπάνω έγγραφο των φορέων, πέρα από την Π.Ε. Νήσων, έχει κοινοποιηθεί σε 11 ακόμη υπηρεσίες.

Επίσης, στο έγγραφο τους οι διευθυντές των σχολείων και οι σύλλογοι, περιγράφουν τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στο παράνομο καταφύγιο ζώων, και αναφέρουν ότι τα ζώα, ενίοτε ξεφεύγουν ή αφήνονται ελεύθερα «για προαυλισμό», με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα σχολεία, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στους γύρω χώρους και οδούς, γεμίζοντας τους με ακαθαρσίες, πίνοντας νερό από τις γούρνες των σχολείων και ενίοτε επιτεθόμενα σε μαθητές, αθλητές και διερχόμενους (πεζούς ή οδηγούς μοτοποδηλάτων).

Τέλος, οι διαμαρτυρόμενοι φορείς, καταγγέλλουν, ότι το καταφύγιο προκαλεί αφόρητη δυσοσμία και ηχορύπανση στους χρήστες των ανωτέρω εγκαταστάσεων και στους περίοικους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεση ήταν η αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Χατζηπέρου, όπου αυθημερόν με έγγραφο του, κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τον συντονισμό και την ταυτόχρονη αποστολή κλιμακίων για αυτοψία στην περιοχή που αναφέρεται, και παρακάλεσε για σύγκληση σύσκεψης στο Δημαρχείο του Πόρου, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το θέμα.

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, αφού όπως καταγγέλλουν με την σχετική επιστολή τους οι διευθυντές των σχολείων και οι πρόεδροι των συλλόγων, τα ζώα που έχουν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο από μέλη  φιλοζωικού συλλόγου, κρατούνται κλεισμένα κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες, οι οποίες ουσιαστικά παραπέμπουν περισσότερο σε βασανισμό, παρά σε φροντίδα.  Αξίζει να σημειώσουμε, ότι παλαιότερα, τα μέλη του φιλοζωικού συλλόγου, που αποτελούταν κυρίως από αλλοδαπούς κατοίκους του Πόρου, είχαν ταχθεί κατά της μαζικής κράτησης ζώων σε πρόχειρα καταφύγια, για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους.

Επίσης το πρόβλημα έχει προκαλέσει όχληση στους κατοίκους της περιοχής, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών και των ίδιων των ζώων.

Εντωμεταξύ, το Σάββατο, συνελήφθησαν από το Α.Τ. Πόρου, 2 μέλη του φιλοζωικού συλλόγου, την ώρα που τάιζαν τα σκυλιά του παράνομου καταφυγίου.
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. babis says:

  Γιατί ο Δήμος δεν φτιάχνει καταφύγιο για τα αδέσποτα όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει, όπως κάνουν και ένα σωρό άλλοι δήμοι ?

  Γιατί δεν συνεργάζεται με το φιλοζωικό σωματείο αντί να γίνονται συλλήψεις ?

  Με τις συλλήψεις εξαφανίζονται τα αδέσποτα ?

  Τι θα γίνει αν δεν ταΐζουν τα μέλη της φιλοζωικής τα αδέσποτα ?

  Τι θα λύσουν οι αυτοψίες που έχει ζητήσει ο Δήμος ?

  Ποια είναι η λύση που προτείνει ο δήμος ?

 2. Δημήτρης Σ. says:

  Από τη στιγμή που τα ζώα είναι μαντρωμένα, δεν είναι αδέσποτα. Μια χαρά δεσποζόμενα είναι.
  Συνεπώς αυτοί οι άνθρωποι που συνελήφθησαν ΔΕΝ τάιζαν αδέσποτα ζώα, τάιζαν τα ζώα που φυλάσσουν παρανόμως σε περιοχή, χωρίς να τηρούν τις στοιχειώδεις υγειονομικές συνθήκες.
  Τα ζώα αλληλοσπαράσονται και υποφέρουν εκεί μέσα και ταυτόχρονα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και για την ασφάλεια των πολιτών.
  Αποκλειστικοί υπεύθυνοι είναι εκείνοι που τα συγκέντρωσαν εκεί με την ψευδαίσθηση ότι επιτελούν φιλοζωικό έργο.
  Ο δήμος έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα, αυτά δηλαδή που κυκλοφορούν χωρίς αφεντικό στους δρόμους του νησιού. Όχι για αυτά που συγκέντρωσαν κάποιοι από διάφορες περιοχές (κι από τον Γαλατά και την Πελοπόννησο.
  Κρίμα για τα ζωντανά να υποφέρουν από την ηλιθιότητα ορισμένων.

 3. babis,
  πολλές υπηρεσίες προς τον πολίτη οφείλουν οι δήμοι, αλλά δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων. Oι χρηματοδοτήσεις κομμένες, οι προσλήψεις απαγορευμένες, και το θέαμα που αντικρύζεις στους δήμους είναι παρατημένα πάρκα, παρατημένα σχολεία, αδιάβατοι δρόμοι, παρατημένες πλατείες, επικίνδυνα πεζοδρόμια, δημοτικά κτίρια αφημένα στη φθορά του χρόνου.

  Προσωρινή λύση θα μπορούσε να είναι η αναζήτηση στέγης για κάθε σκυλάκι χωριστά σε διάφορα σπίτια, και στα σπίτια των ίδιων των μελών της φιλοζωικής οργάνωσης. Είναι δύσκολο το έργο που έχουν αναλάβει και θέλει επιμονή, υπομονή και μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχουν παραδείγματα φιλοζωικών που λειτουργούν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

 4. babis says:

  http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/me-13-ek-evro-epixorigountai-oi-dimoi-gia-ta-adespota

  Λύση δεν είναι ούτε οι συλλήψεις, ούτε να παίζουμε με τις λέξεις για το αν είναι αδέσποτα ή όχι.

  Λύση δεν είναι οι καταγγελίες

  Για να υπάρχει λύση χρειάζονται πράξεις. Ας προχωρήσει ο Δήμος σε πράξεις, και ας αφήσει τις καταγγελίες.

  Δηλαδή τι έκαναν ?

  Άφησαν να περνάνε μήνες χωρίς να κάνουν κάτι πραγματικά για το θέμα, και τώρα “στον αέρα βρίσκεται η έναρξη της σχολικής περιόδου” …. ντροπής πράγματα

 5. Alexandra Kagiorgi says:

  Kαλημέρα σας, είμαι απασχολημένη με ένα σύλλογο φιλόζωων Ολλανδών να φτιάξουμε στον Πόρο ένα άσυλο για τα αδεσποτα μας. Παράκληση στον κο δήμαρχο να παραχωρήσει ένα μέροςτου νησίou για την παραμονή των σκυλιών..Προσπαθω με κάθε δύναμη να βρω λύση, ελπιζω να εχουμε βοηθεια και συνεργασια απο τον δημο και να πραγματοποιήσουμε ολοι μαζι μια λυση ακίνδυνη και ικανοποιητική για όλους.

 6. ΞΑΝΘΗ says:

  Babis
  αν έχεις πρόβλημα με την δημοτική αρχή είναι προσωπικό θέμα δικό σου.
  Δεν μπορείς όμως να αποδίδεις ευθύνες στον Δήμο για ένα θέμα,όπως αυτό του παράνομου καταφυγίου ζώων που κάποιοι έστησαν , εν αγνοία του Δήμου.
  Την αποκλειστική ευθύνη, της δημιουργίας του παράνομου καταφυγίου έχουν αποκλειστικά τα μέλη του φιλοζωικού συλλόγου τα οποία δημιούργησαν αυτό το έκτρωμα.
  Αυτοί εγκατέλειψαν και συνεχίζουν να εγκαταλείπουν, χωρίς άδεια, τα δύσμοιρα τετράποδα από όλη την Τροιζηνία, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου και τα υποχρεώνουν να ζούν κάτω από άθλιες συνθήκες.
  Αν πράγματι οι φιλόζωοι ενδιαφέρονταν πραγματικά για τα εγκαταλελειμένα σκυλιά το πρώτο που έπρεπε να κάνουν ήταν να υιοθετήσει κάθε μέλος του συλλόγου, τουλάχιστον από ένα αδέσποτο σκυλί.
  Αν είχε γίνει αυτό δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα για την περιοχή, τα σχολεία και φυσικά για τα αθώα τετράποδα.
  Πιστεύουμε όμως ότι κάποια μέλη του φιλοζωϊκού δεν κινούνται με βάση τις καταστατικές αρχές του συλλόγου που βασίζονται στην περίθαλψη και φροντίδα των ζώων αλλά έχουν άλλα κίνητρα που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.
  Είναι υποκρισία και προσποιητό ενδιαφέρον των υποτιθέμενων φιλοζωικών να κάνουν κριτική όλη την ημέρα και το βράδυ να βγάζουν βόλτα τα ντόμπερμαν, τα Μπιζόν Φριζέ και τα πεκινουά.
  Οι ΄΄κόπροι΄΄ στον Άγιο Στέφανο.
  Η λύση είναι μία : κάθε μέλος του φιλοζωϊκού και μια υιοθεσία σκυλιού.
  Όσο δε για κάποιες μανάδες και κάποιες δασκάλες που θέλουν να κλείσουν τα σχολεία, τις συμβουλεύω (αν πράγματι επιδιώκουν την γνώση και την μάθηση των παιδιών τους από τα σχολεία) αντί να τα κλείσουν (τα σχολεία) να κοιτάξουν να τα ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΝ για την ασφάλεια των παιδιών τους.

 7. babis says:

  @Alexandra Kagiorgi

  Ο Δήμαρχος απέκλεισε κατηγορηματικά να γίνει καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Δήμο μας.

  Οπως και σύμφωνα με το άρθρο εδώ μέσα, η πολιτική του για να λύθεί το πρόβλημα είναι να μην κάνει τίποτα και να γίνονται συλλήψεις και προστίματα σε όποιον πηγαίνει να τα ταϊζει.

  Μιλάμε για φοβερό επίπεδο πολιτικής.

  Ξάνθη = Τζάνος ?

  Γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ του mellon.gr, την εξυπνάδα αυτη είπε και ο Τζάνος στο ΔΣ.

  Η Πρόεδρος του ΔΣ του φιλοζωικού έχει 5, μια βόλτα στο προφίλ της στο FB και θα τα δεις.

  και ναι, έχω πρόβλημα με έναν δήμαρχο που αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, κάνει μηνύσεις στους δημότες του.

  Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, ο δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα, και τα σκυλιά εκεί είναι αδέσποτα.

  Δηλαδή τι πρέπει να γίνει ? να αφεθούν ατάιστα τα σκυλιά για να φαγωθούν μεταξύ τους, ή να ορμάνε πεινασμένα να φάνε όποιον περνάει από δίπλα ?

  Δήμαρχο ψηφίσαμε για να λύνει τα προβλήματα, όχι να κάνει μηνύσεις.

  Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

  Άσε τις μπούρδες για τις πολιτικές σκοπιμότητες, όλα τα μέλη σχεδόν του φιλοζωικού ψήφισαν Δημητριάδη γιατί τους είχε υποσχεθεί καταφύγιο, και αντί για καταφύγιο τους κάνει μηνύσεις. Σούπερ !

  Ο Δημητριάδης είναι ο δήμαρχος, ο Δημητριάδης να βρει λύση.

Σχολιάστε