Διακοπές στο Μουσείο: Καλοκαιρινές δραστηριότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρουmousio2Το καλοκαίρι είναι εποχή ξεγνοιασιάς για τα παιδιά. Μπορεί όμως να συνδυαστεί η ξεγνοιασιά με την μάθηση; Φυσικά και μπορεί. Τα παιδιά των ΚΔΑΠ Πόρου και Τροιζηνίας, αφού συμμετείχαν με επιτυχία στις εκδηλώσεις του Poros Arts Festival 2015, συνέχισαν τις δραστηριότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, γνωρίζοντας τον μαγικό κόσμο της αρχαιολογίας, της τέχνης και της παράδοσης.

mousio1

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων απευθύνονται σε παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας.

mousio3

Μέσα από την αφήγηση, το παραμύθι, το παιχνίδι  και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα παιδιά θα προσεγγίσουν τα εκθέματα και θα δημιουργήσουν τους δικούς τους δεσμούς με τον κόσμο του μουσείου.

 

Πρόγραμμα

 

Τρίτη 21/7

«Η Λουΐζα και ο κίονας»,

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου – έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Παπανικολάου

9.30 – 10.30

Τα παιδιά εμπνέονται από τη «συνομιλία» των έργων του Παπανικολάου με τα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και δημιουργούν το δικό τους έργο.

 

Τετάρτη 22/7 και Πέμπτη 23/7

«Η ιστορία μιας πλαγγόνας»,

Αρχαιολογικό Μουσείο και εργαστήριο

9.30 – 10.30, Μουσείο

Αφήγηση παραμυθιού και γνωριμία με τα αρχαία παιχνίδια

11-12 εργαστήριο

Κατασκευή παιχνιδιών από πηλό ή πλαστελίνη

 

 

Παρασκευή 24/7

«Με υφάδι και στημόνι…»

Αρχαιολογικό Μουσείο και εργαστήριο

9.30 – 10.30, Μουσείο

Με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου συζητάμε για την υφαντική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα, για την κατασκευή των υφασμάτων και των ρούχων.

11-12 εργαστήριο

Στο εργαστήριο δοκιμάζουμε να ντυθούμε με πέπλο, χιτώνα και ιμάτιο. Βλέπουμε επίσης πώς δουλεύει ένας σύγχρονος αργαλειός.

 

Σχεδιασμός – διοργάνωση: Εύη Πίνη, αρχαιολόγος

Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΦΑΔΥΑΤ

Σε συνεργασία με τα  ΚΔΑΠ Πόρου και Τροιζήνας

 

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα της υφαντικής ολοκληρώθηκε στο εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ όπου τα παιδιά ντύθηκαν με τον τρόπο των αρχαίων και είδαν πως δουλεύει ένας σύγχρονος αργαλειός, υφαίνοντας ένα μικρό χαλάκι που θα δωριθεί στο μουσείο ως ευχαριστήριο δώρο για την φιλοξενία τους την εβδομάδα αυτή. Επίσης οι δασκάλες των ΚΔΑΠ ευχαριστούν την κ. Εύη Πίνη, αρχαιολόγο, που οργάνωσε και υλοποίησε τα προγράμματα αυτά.
Σχολιάστε