Δημοτικό Συμβούλιο 3ης Οκτωβρίου: Χοντραίνει το παιχνίδι στην υπόθεση της υπεξαίρεσηςΣοβαρότατες καταγγελίες ακούστηκαν στις 3 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του ΔΣ Πόρου, ενόψει της δίκης της 5ης Οκτωβρίου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης.
Όπως κατήγγειλαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, κ. Δημητριάδης και Πάνου, την αμέσως προηγούμενη μέρα (2.10.2012) έλαβε χώρα αιφνιδιαστικά κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ, με μοναδικό θέμα την τροποποίηση της Απόφασης του 2011 σχετικά με τον ορισμό δικηγόρων στην δίκη της υπεξαίρεσης, ώστε παρανόμως να μείνει εκτός της διαδικασίας ο δικηγόρος της μειοψηφίας. Είχε προηγηθεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την προηγούμενη βδομάδα, με την οποία κατά παράβαση της δεσμευτικής απόφασης του ΔΣ, η δημοτική αρχή πέταξε εκτός δίκης το νομικό σύμβουλο της «Αλλαγής Πορείας», Νίκο Αντωνιάδη. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Δημητριάδης, το γεγονός ότι οι ευθύνες του Δημάρχου κ. Στρατηγού για την υπεξαίρεση είναι πλέον αποδεδειγμένες, τον έχει εξωθήσει σε κινήσεις πανικού, με τις οποίες επιδιώκει να κρύψει την πραγματικότητα και να εξασφαλίσει κάλυψη από τους συμβούλους του, ενώ τους 16 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης, δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις του αναφορικά με τους χειρισμούς που υποτίθεται θα έριχναν φως στην υπόθεση. Από την άλλη μεριά, ο κ. Στρατηγός δεν εξήγησε την σκοπιμότητα των αιφνιδιαστικών αποφάσεών του, ούτε υπεραμύνθηκε της νομιμότητάς τους. Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του –με αφορμή μια ερώτηση για τον ΒΙΟΚΑ- ανέφερε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν λειτουργεί με εισαγγελείς»
Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2011, σε ειδική ενημερωτική συνεδρίαση που συγκάλεσε ο κ. Στρατηγός για να ενημερώσει το λαό του Πόρου για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, συναισθηματικά φορτισμένος, υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία θα ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, ότι θα καλέσει τις αρχές της Πολιτείας να διενεργήσουν έλεγχο τον Δήμο και ότι, σύμφωνα με την απόφαση που ήδη είχε λάβει το ΔΣ, ο Δήμος θα εκπροσωπείτο στην δίκη και από τον δικηγόρο της μειοψηφίας, ώστε τα στοιχεία της δικογραφίας να ελεγχθούν και από αυτήν. Κατά τον βουρκωμένο τότε Δήμαρχο Πόρου, οι ενέργειες αυτές αποδείκνυαν ότι δεν είχε να κρύψει τίποτα σχετικά με την υπόθεση. Όμως στη συνέχεια (όταν δεν είχε απέναντί του τον κόσμο) σταμάτησε χωρίς καμία δικαιολογία την ΕΔΕ και δεν έκανε καμία ενέργεια για να γίνουν οι έλεγχοι που υποσχέθηκε στον Δήμο. Η μόνη δέσμευση που ακόμα δεν είχε αθετήσει, ήταν ο ορισμός του δικηγόρου της μειοψηφίας. Αλλά, με τις συνοπτικές διαδικασίες που κατήγγειλε ως παράνομες η αντιπολίτευση, ακόμα και αυτό ρυθμίστηκε με την επίμαχη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μια βδομάδα μόλις πριν την δίκη.
Αντίστοιχη απόφαση εξέδωσε και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, επίσης σε αιφνιδιαστική κατεπείγουσα συνεδρίαση στις 2.10.2012, όπου και πάλι ο κ. Στρατηγός εξουσιοδότησε μόνο τους δύο δικηγόρους επιλογής του, κ. Πιτσιλό και Μπούρα. Ο κ. Δημητριάδης τον κατηγόρησε ότι στο παρά πέντε, χωρίς την παρουσία δημοτών κάνει για άλλη μια φορά κωλοτούμπα, ενώ τον Μάιο του 2011, όταν ήταν μπροστά οι δημότες του στην κατάμεστη αίθουσα της Χατζοπουλείου, «έκανε τον μάγκα» λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει. «Να λέγατε δεν γουστάρουμε να βάλουμε και δικηγόρο της μειοψηφίας όταν ήταν ο κόσμος από κάτω», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από τον σύμβουλο του κ. Στρατηγού Π. Καΐκα: «Ε, δεν θέλαμε τα το πούμε ευθέως, αλλά σιγά – σιγά το λέμε».

Κατά τα λοιπά, από τις αποφάσεις τις ημερήσιας διάταξης, η περισσότερη συζήτηση αφιερώθηκε στην εξ αναβολής εξέταση της ένστασης του πρώην δημοτικού συμβούλου Δ. Γρίβα, κατά προηγούμενης απόφασης του ΔΣ, με την οποία είχε τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο σε όμορο του σπιτιού του κοινόχρηστο χώρο. Μετά από εκτενή συζήτηση, το ΔΣ απέρριψε ομόφωνα την ένσταση του κ. Γρίβα. Να σημειώσουμε ότι ο δικηγόρος του Δήμου στη συγκεκριμένη υπόθεση, κ. Πάσχος, εξήγησε ότι κάθε διαφορετική απόφαση θα σήμαινε ότι το ΔΣ δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του Δήμου, γεγονός που δικαιώνει το porownews, το οποίο σε προηγούμενη ανάρτησή του είχε χαρακτηρίσει περίεργη την αναβολή που είχε αποφασιστεί αρχικά.
Σχολιάστε