Δείτε τη διάλεξη του Χρήστου Αγουρίδη για το Μόδιmodi1Όπως γνωρίζουμε, κοντά στην ΒΔ βραχώδη και απόκρημνη ακτή της νησίδας Μόδι ή Λιοντάρι (ΝΑ του Πόρου) έχει εντοπιστεί και ερευνάται από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών το φορτίο ναυαγίου μυκηναϊκής εποχής, αποτελούμενο κυρίως από μεγάλα μεταφορικά αγγεία (πίθους, πιθαμφορείς και υδρίες). Το εύρημα θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς χρονολογείται στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ Γ (13ο-12ο αιώνα π.Χ.), μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την αιγαιακή προϊστορία. Είναι το δεύτερο ναυάγιο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που εντοπίζεται στις ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα στο χώρο του Αργοσαρωνικού.

Παράλληλα, διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, γεω-αρχαιολογική έρευνα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το Μόδι με στόχους την  ανάπλαση  της  παλαιογεωγραφικής εξέλιξης της περιοχής, τον προσδιορισμό της στρωματογραφικής υποδομής του πυθμένα και τον καθορισμό του ρυθμού ιζηματογένεσης και διαδικασίας ταφής του ναυαγίου.
Στις ερευνητικές αυτές δραστηριότητες αναφέρεται η διάλεξη του αρχαιολόγου κ. Χρήστου Αγουρίδη, η οποία συνδιοργανώθηκε (στις 13/2/2013)  από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και που μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=723  

 
Σχολιάστε