Γ. Δημητριάδης: «Μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά των δήμων η απόφαση του ΣτΕ για τις παραλίες»



askeli beach1Την αντίθεσή της στην απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ εκφράζει η ΚΕΔΕ, με την οποία κρίθηκε παράνομη «η συλλήβδην παραχώρηση» με ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών και των παραλιών στους ΟΤΑ α’ βαθμού καθώς και η μεταβίβαση σε τρίτους εκ μέρους των ΟΤΑ του δικαιώματος απλής χρήσης.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους έχουν συμβάλλει στην καθαριότητα των ακτών, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των λουομένων και στη συνέχεια στην εξασφάλιση ανταποδοτικών εσόδων για τους δήμους από τα παραπάνω.
Η ΚΕΔΕ πρόκειται να ασκήσει παρέμβαση κατά τη νέα δικάσιμο, με την οποία το θέμα θα τεθεί στην κρίση της 7μελούς σύνθεσης του ιδίου τμήματος, προκειμένου οι δήμοι να διατηρήσουν το δικαίωμά τους. Συγχρόνως, θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, ώστε η χρήση και η διαχείριση των ακτών να παραχωρηθεί στους δήμους.
Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης δήλωσε στο Mega: «Μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά, είναι γεγονός[…] Αυτό όμως το πρόβλημα, σε ότι αφορά την παραχώρηση για το 2015 θα μπορούσε να λυθεί […] Θα μπορούσε και πάλι να αποδοθεί στους δήμους, κάποιο ποσοστό από τα έσοδα που θα έχει η κτηματική».

news.gr




Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Η απόφαση τροποποιεί την προηγούμενη διάταξη και απαιτεί την παραχώρηση σε ιδιώτη να εξετάζεται κατά περίπτωση. Λογικό είναι να εξετάζονται οι όροι της παραχώρησης και χρήσης της κάθε έκτασης κατά περίπτωση.
    Το πρόβλημα δεν είναι το “κατά περίπτωση”. Το πρόβλημα είναι οι χρόνοι που θα παίρνει να περαιωθεί η κάθε αίτηση σε όλες τις εμπλεκόμενες βαθμίδες της διοίκησης και αυτό πρέπει να φροντίσουμε να γίνεται γρήγορα.
    Είναι θετική κίνηση καθώς δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλες οι παραχωρήσεις, εκτάσεις, και επεμβάσεις (έστω και προσωρινές) με τον ίδιο τρόπο.

    Αν λοιπόν η κάθε παραχώρηση – αδειοδότηση ξεκινάει σαν διαδικασία τον Φλεβάρη για παράδειγμα και το θέμα επιλύεται μέχρι το τέλος Μάρτη, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα, καθώς η επίμαχη περίοδος είναι ακόμα πιο μετά. Αν υπάρχει ανάγκη για ακόμη νωρίτερη παραχώρηση, ας μην υπάρχει όριο το πόσο μπροστά μπορεί να υποβληθεί η κάθε αίτηση.

Σχολιάστε