Βραδιά προβληματισμού και διαλόγου με τον Θ. ΔρίτσαIMGP7430Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική εκδήλωση – μακριά από κομματικά στεγανά – πραγματοποιήθηκε από την τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Πόρου Τροιζηνίας, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού στον Πόρο. Ο βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ενώ στο πάνελ τον πλαισίωναν οι εκπαιδευτικοί Μπάμπης Ανδριανόπουλος και Θοδωρής Τόλιας και ο Νίκος Τσιγώνιας Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκδήλωση, που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό πολίτες από τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, αλλά και αρκετοί παραθεριστές, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που συμμετείχαν έντονα με τις ερωτήσεις τους. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι εκλεγέντες Δήμαρχοι του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων, Γιάννης Δημητριάδης και Κώστας Καραγιάννης, οι επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, Ν. Δαρσινός και Σ. Αθανασίου και αρκετοί εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι από τους δύο Δήμους. Παρούσα ήταν και η Ελένη Σταματάκη, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ .

Η συζήτηση κινήθηκε σε τρείς άξονες. Στην προοπτική διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ζητήματα αιχμής όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αντιλαϊκή πολιτική και το χρέος και σε τοπικά ζητήματα.

Ο κ. Δρίτσας αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στον Πόρο για αυτή τη «μετεκλογική» εκδήλωση, σημείωσε πως και τις δύο φορές που μίλησε σε ανοιχτές εκδηλώσεις στον Πόρο (πέρσι πάλι με το ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα σε ημερίδα για τις ιχθυοκαλλιέργειες, προσκεκλημένος του Γ. Δημητριάδη), ανέπτυξε δημόσιο διάλογο με δύο ανθρώπους οι οποίοι εξελέγησαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Γιάννη Δημητριάδη και τον Τάκη Χατζηπέρο.

Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως οι μνημονιακές πολιτικές έχουν πλέον βιωματική καταγραφή στην ελληνική κοινωνία και λειτουργούν ως εργαλείο ισοπέδωσης ενός κοινωνικού στάτους, που κατάφεραν να οργανώσουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο ήταν συμβατό με τα ανθρώπινα και τα στοιχειώδη δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα.

Ο κ. Δρίτσας στη συνέχεια, ανέπτυξε τους στόχους που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αυριανή κυβέρνηση, οι οποίοι επιγραμματικά είναι: η απεμπλοκή της Ελλάδας από τη μνημονιακή και αντιλαϊκή πολιτική, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και η διαφάνεια, η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η πάταξη του πελατιακού κράτους, η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αναφερόμενος στον δημόσιο πολιτικό διάλογο, ο κ. Δρίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μονταζιέρα» της Νέας Δημοκρατίας παραπληροφορεί συστηματικά για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα μέσα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ να επιβάλλεται μια παραπολιτική ατζέντα κι όχι ένας υγιής δημόσιος διάλογος.

IMGP7431

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημόσιων επενδύσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, σε αντίθεση με το ξεπούλημα που επιχειρείται και τις καιροσκοπικές και αντιπαραγωγικές επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιγώνιας περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, κάνοντας μια ανάλυση-ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας των μνημονίων και της εναλλαγής τραπεζιτών στην εξουσία λέγοντας χαρακτηριστικά πως η χώρα κυβερνείται από μια «παράγκα τραπεζιτών».

Τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και οι ερωτήσεις του κοινού, οι οποίες οδήγησαν σε έναν πολύ ζωηρό διάλογο.

Οι πολίτες ρώτησαν για το δημόσιο χρέος, για τις ιδιωτικοποιήσεις, την ακτοπλοΐα, τα δάνεια, τις δημοτικές κοινωνικές δομές (ΚΔΑΠ, βοήθεια στο σπίτι, παιδικούς σταθμούς), την προοπτική εξόδου της χώρας από το ευρώ, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, για τις ασφαλιστικό και το φορολογικό κ.α.

Στην τοποθέτηση του, ο νέος Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ανέφερε πως στις τελευταίες εκλογές ο κόσμος επιβράβευσε τον ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, χωρίς κομματικά στεγανά και στην περίπτωση του Πόρου, πραγματοποιήθηκε ένα είδος «θεσμικής επανάστασης».  «Ο κόσμος ξύπνησε» τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πόρου χαρακτήρισε σκανδαλώδη την μονοπωλιακή πολιτική που επικρατεί  στο ζήτημα του ακτοπλοϊκού, όπως επίσης σκανδαλώδης είναι και η περίπτωση της μετοχοποίησης των δανείων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις υδατοκαλλιέργειες.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε στον κ. Δρίτσα, η τοποθέτηση του Γιάννη Δημητριάδη, ο οποίος ανέφερε ότι προσβλέπει σε κοινό σχεδιασμό ανάμεσα στους Δήμους Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε με ενθουσιασμό αυτή τη δήλωση του  κ. Δημητριάδη, λέγοντας πως είναι ελπιδοφόρο να αναπτύσσονται σχέσεις αλληλεγγύης ανάμεσα στους όμορους δήμους με κοινή αναπτυξιακή πολιτική.

Τέλος, στην τοποθέτηση του ο νέος Δήμαρχος Τροιζηνίας Κώστας Καραγιάννης ανέφερε πως η Τροιζηνία έχει ανάγκη από έργα υποδομής και αναπτυξιακή πολιτική στον πρωτόγεννη τομέα και τον τουρισμό.

Απαντώντας στον κ. Καραγιάννη, ο κ. Δρίτσας ανέφερε πως χωρίς δημόσιες επενδύσεις, δεν νοείται σχεδιασμός έργων υποδομής κι αυτό δικαιώνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος δε στο ΕΣΠΑ, ο κ. Δρίτσας είπε πως η απορρόφηση του, δεν αρκεί  αν δεν ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες. «Εκεί έρχεται να συμβάλει πλέον η Ρένα Δούρου από την Περιφέρεια» δήλωσε.

 

 
Σχολιάστε