ΒΙΟΚΑ Πόρου: Έκθετος ο Δήμαρχος Πόρου από την επιστολή του ΑντιπεριφερειάρχηΠροκλητική και ανεξήγητη η άρνηση της παράταξης Στρατηγού να λύσει τα προβλήματα του Βιολογικού – καταψήφισαν την εκπόνηση σχετικής Μελέτης έβδομη φορά!

Έχει ξεπεράσει τα όρια η επιμονή του Δημάρχου κ. Στρατηγού και των συμβούλων του να μην αντιμετωπίσουν τα αίτια των προβλημάτων του Βιολογικού Καθαρισμού και πλέον οι δικαιολογίες που σκαρφίζονται για να την εξηγήσουν προσβάλουν την κοινή λογική.
Μέχρι πριν ένα μήνα ο Δήμαρχος δήλωνε ότι ο ΒΙΟΚΑ δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έτσι η πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας για συνολική Μελέτη αντιμετώπισης είχε καταψηφιστεί τρεις φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 3.5.2012 σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πόρου, με τη συμμετοχή του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής και εκπροσώπων της μειοψηφίας, ο κ. Στρατηγός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία, όπως είπε, εμφανίστηκαν «ξαφνικά» και κανείς δεν θα μπορούσε να τα μαντέψει και δεσμεύτηκε ότι «την επόμενη βδομάδα» ο Δήμος Πόρου θα δρομολογούσε την αναγκαία Μελέτη συνολικής αντιμετώπισής τους. Ωστόσο δεν τήρησε τη δέσμευσή του. Έτσι, στη συνεδρίαση του ΔΣ της 17.5.2012, η μειοψηφία υπέβαλε και πάλι τη σχετική πρόταση. Ο κ. Στρατηγός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης» και ότι θα έφερνε για ψήφιση την Μελέτη «στο επόμενο συμβούλιο». Έτσι, ο σύμβουλοί του καταψήφισαν την πρότασή της μειοψηφίας για τέταρτη φορά. Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, στις 7.6.2012 και ενώ τα λύματα του Βιολογικού είχαν πλημμυρίσει τη θάλασσα και τους δρόμους του Νεωρίου, ο Δήμαρχος έβγαλε άλλο λαγό από το καπέλο: δήλωσε ότι τελικά ο Δήμος δεν θα αναθέσει τη Μελέτη, «επειδή την έχει εκπονήσει και την έχει έτοιμη η Περιφέρεια» (σε αντίθεση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την Περιφέρεια μόλις πριν ένα μήνα). Παρότι για τον ισχυρισμό του αυτό δεν προσκόμισε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, οι σύμβουλοί του καταψήφισαν για πέμπτη φορά την πρόταση της μειοψηφίας και ψήφισαν «Να εφαρμοστεί η Μελέτη της Περιφέρειας».

Στην επόμενη συνεδρίαση, στις 14.6.2012, ο κ. Δημητριάδης, που από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι ψεύδεται, ενημέρωσε το σώμα ότι απέστειλε επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Κατσικάρη, με την οποία του μετέφερε τους ισχυρισμούς του κ. Στρατηγού, θέτοντάς του τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν. Σε απάντηση της επιστολής, ο κ. Κατσικάρης τηλεφώνησε αυθημερόν στον κ. Δημητριάδη και τον εξουσιοδότησε, μέχρι να συνταχθεί και η έγγραφη απάντησή του, να μεταφέρει στο ΔΣ ότι η Περιφέρεια δεν έχει κάνει καμία Μελέτη και ότι η εκπόνησή της αποτελεί υποχρέωση του Δήμου Πόρου. Οι σύμβουλοι του κ. Στρατηγού ωστόσο δεν πείστηκαν και πάλι. Καταψήφισαν για έκτη φορά την πρόταση της μειοψηφίας, λέγοντας ότι δεν εμπιστεύονται την προφορική ενημέρωση του κ. Δημητριάδη και θα περιμένουν την έγγραφη απάντηση, ενώ ένας από αυτούς (Χρ. Δρούγκας) βροντοφώναξε «ο κ. Κατσικάρης είναι καραγκιόζης».
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση: Σε αυτήν, στις 21.6.2012, ο Γ. Δημητριάδης προσκόμισε την έγγραφη απάντηση του κ. Κατσικάρη, η οποία είναι κατηγορηματική και εκθέτει απόλυτα τον κ. Στρατηγό. Σύμφωνα με αυτή, η μόνη λύση αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ είναι η εκπόνηση Μελέτης συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και η εκτέλεση του σχετικού έργου από τον Δήμο Πόρου (όπως ακριβώς ζητάει η μειοψηφία εδώ και ενάμιση χρόνο). Η Περιφέρεια, όχι μόνον δεν έχει εκπονήσει τη Μελέτη, όπως ισχυρίζεται ο κ. Στρατηγός, αλλά αν δεν την εκπονήσει ο Δήμος, δεν θα διαθέσει τις 610.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί στο Τεχνικό της Πρόγραμμα του 2012 για την χρηματοδότηση του έργου. Οι δε 290.000 ευρώ, για τις οποίες έγινε ήδη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου – Περιφέρειας αφορούν μόνο στην προσωρινή αντιμετώπιση βλαβών και καθόλου δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες που τις προκαλούν. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από την ντροπιαστική διάψευση όλων των διαφορετικών διαβεβαιώσεων που έχε δώσει μέχρι σήμερα ο κ. Στρατηγός, το «δια ταύτα» είναι ότι πλέον πρέπει όλοι να παραδεχτούν ότι η Μελέτη πρέπει να γίνει άμεσα από τον Δήμο.

Με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το συμπέρασμα αυτό, το τροπάρι του κ. Στρατηγού και των συμβούλων του (από τους οποίος πρέπει να σημειώσουμε ότι κανείς δεν έχει διαφοροποιηθεί από τους χειρισμούς Στρατηγού) αντιστράφηκε: Αναγκάστηκαν μεν να αναγνωρίσουν ότι η επιστολή Κατσικάρη δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, αλλά αντί να παραδεχτούν το προφανές, δηλαδή ότι διαψεύδεται η μέχρι σήμερα θέση τους, ισχυρίστηκαν ότι …μέχρι σήμερα τους κορόιδευε ο κ. Κατσικάρης, λέγοντάς τους άλλα πράγματα (για τα οποία βεβαίως δεν έχουν καμία απόδειξη). Έτσι, η νέα «πολιτική θέση» που διαμόρφωσε επί τόπου η παράταξη Στρατηγού, ήταν ότι δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη στην Περιφέρεια να εκπονήσουμε εμείς τη Μελέτη, αλλά να την θέσουμε προ των ευθυνών της να την εκπονήσει εκείνη (σταθερός πάντα ο παρονομαστής να μην δοθεί καμία λύση). Έτσι, ο κ. Στρατηγός, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος για το περιεχόμενο της επιστολής, εισηγήθηκε και πάλι να μην ψηφιστεί η συνολική Μελέτη αντιμετώπισης των προβλημάτων, ενώ οι σύμβουλοί του διαμόρφωσαν και υπερψήφισαν πρόταση «Να ανατεθεί στον Δήμαρχο να δει αν υπάρχουν χρήματα να γίνει η Μελέτη, να δει ποιος μπορεί να την κάνει και να διερευνήσει το έγγραφο Κατσικάρη»… Ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι όταν το σπίτι σου καίγεται και αυτός που εσύ νομίζεις ότι θα σβήσει την φωτιά σε ενημερώνει ότι δεν θα το κάνει, σβήνεις τη φωτιά μόνος σου. Δεν καθυστερείς ούτε μία στιγμή, ούτε κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να αλλάξει γνώμη.
Εμείς θα προσθέταμε ότι σε αυτήν την περίπτωση όταν θα βρεθείς με καμμένο σπίτι θα φταις μόνο εσύ και το ξερό σου το κεφάλι. Είναι πλέον προφανές ότι υπάρχει σοβαρότατος λόγος που η δημοτική αρχή δε θέλει να λύσει το πρόβλημα του ΒΙΟΚΑ. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος αυτός; Στην πιο αθώα εκδοχή η κακή κρίση (για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται) και η επιμονή σε αυτήν. Όταν όμως από την κακή αυτή κρίση εξαρτάται η τουριστική οικονομία ενός τόπου, μια κοινωνία ολόκληρη, ακόμα και αυτή δεν μπορεί να συγχωρείται. Πολύ περισσότερο όταν ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι στο οποίο, εξαιτίας ακριβώς αυτής της κακής κρίσης, δεν μπαίνει ποτέ πάτος.
Διαβάστε εδώ την επιστολή Δημητριάδη
Διαβάστε εδώ την απάντηση Κατσικάρη
Σχολιάστε