ΒΙΟΚΑ: Ανατροπή μέχρι νεοτέρας με τη «Συνολική Μελέτη»DSC00140Συνεδρίασε τη Δευτέρα 4.11.2013, η Επιτροπή στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αναθέσει την επιλογή του μελετητή που θα εκπονήσει τη «Μελέτη συνολικής διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ» με τη δωρεά Δημητριάδη. Η σύγκληση της Επιτροπής έγινε για πρώτη φορά με πρόσκληση του Προέδρου της, Δημάρχου κ. Στρατηγού, ο οποίος, εκτός από τα μέλη της (Δ. Πάνου, Ν. Κοράλλη, Α. Νικολετόπουλο και Απ. Αναστασιάδη που απουσίασε), προσκάλεσε και τους κ. Γ. Δημητριάδη, Β. Ζεντέλη και Δ. Μωρόπουλο, ενώ ο τελευταίος, κατόπιν εντολής του κ. Στρατηγού, προσκάλεσε και όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας.

Κατά την αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Στρατηγός δεν έκανε σαφές ποιο ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης, αφού, από τη μία άφησε να διαφανεί σαφώς η θέση του κατά της εκπόνησης της «Συνολικής Μελέτης», αλλά από την άλλη απέφευγε να αποσαφηνίσει τι απόφαση καλούσε την Επιτροπή να ψηφίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κλείνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τον κ. Δημητριάδη να προβεί στην δωρεά των 30.000€, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία δεν δίνει στο Δήμο τη δυνατότητα να αναθέσει τη Μελέτη, καθώς και ότι η Περιφέρεια τον ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι εκείνη προτίθεται να την εκπονήσει.

Απαντώντας, ο κ. Δημητριάδης είπε στον κ. Στρατηγό ότι, εφόσον επιθυμεί προφανώς να μπλοκάρει την δρομολόγηση της Μελέτης, θα έπρεπε να είχε την τόλμη φέρει το θέμα στο ΔΣ και να εισηγηθεί στους συμβούλους του να ακυρώσουν την εν ισχύ απόφαση για ανάθεσή της. Με δεδομένο ότι δεν έκανε κάτι τέτοιο, αλλά συγκάλεσε την Επιτροπή, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, το μόνο πράγμα που τα μέλη της έχουν αρμοδιότητα να κάνουν, είναι να προτείνουν στο ΔΣ τον τρόπο ανάθεσης και τον μελετητή στον οποία θα καταλήξουν. Συνεχίζοντας, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι εξ αρχής έχει δηλώσει ότι η δωρεά θα γίνει μόνο αφού παρθεί η απόφαση ανάθεσης, επειδή δεν εμπιστεύεται καθόλου τον κ. Στρατηγό, και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να υποδείξουν μελετητή και τρόπο ανάθεσης. Ακολούθως, όπως είπε, το ΔΣ πρέπει να συνεδριάσει «αύριο το πρωί» και, εφόσον προχωρήσει στην ανάθεση, ο ίδιος θα κάνει ταυτόχρονα την κατάθεση της δωρεάς. Κλείνοντας, ο κ. Δημητριάδης «και για να μην κοροϊδευόμαστε», όπως είπε, κάλεσε τον Δήμαρχο να διαβάσει την επιστολή που έστειλε για το θέμα στην Περιφέρεια.

Στη συνέχεια, ο κ. Στρατηγός ανέγνωσε την επιστολή, που όπως προέκυψε είχε αποστείλει στις 10 Οκτωβρίου, και οι παριστάμενοι έκπληκτοι άκουσαν ότι με αυτή ενημέρωσε την Περιφέρεια ότι ο Δήμος αδυνατεί να εκπονήσει τη Μελέτη, αποδίδοντάς το γεγονός αυτό στο ότι η μειοψηφία δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή της να τη χρηματοδοτήσει. Η ανάγνωση της επιστολής πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ο κ. Στρατηγός, αδυνατώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δήλωσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να αλληλογραφεί με όποιον θέλει, για να του απαντήσει ο κ. Δημητριάδης ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δικαίωμά του να γράφει και ό,τι θέλει και να παραβιάζει στα κρυφά την απόφαση του ΔΣ, να ψεύδεται στον Περιφερειάρχη και να κοροϊδεύει τα μέλη της Επιτροπής.

Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, διαμόρφωσαν πρόταση για απ’ ευθείας ανάθεση σε γραφείο που θα προέκυπτε από κλήρωση, δεδομένου οι όλοι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν ως ιδιαίτερα επαρκείς και ισάξιοι. Ο κ. Δημητριάδης, ρωτούμενος, δήλωσε αμέσως ότι, σε περίπτωση υπερψήφισής μιας τέτοιας γνωμοδότησης από το ΔΣ, θα προχωρήσει ταυτόχρονα στη δωρεά. Παρ΄ όλα αυτά, ο Δήμαρχος εξακολούθησε να επιχειρηματολογεί εναντίον της Μελέτης, λέγοντας –χωρίς να μπορεί να πείσει κανέναν- ότι η ψήφισή της θα γυρίσει το Δήμο τρία χρόνια πίσω. Με το πέρασμα δε της ώρας, οι σύμβουλοί του (με την εξαίρεση του κ. Τσούκα), είχαν αποχωρήσει ένας – ένας, χωρίς προηγουμένως έτσι κι αλλιώς κάποιος από αυτούς να εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, και ο κ. Στρατηγός βρέθηκε να μην έχει ούτε ένα στήριγμα σε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο διαμόρφωσε εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Τελικά, μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, ο Δήμαρχος συμφώνησε με την πρόταση των υπολοίπων μελών και, μετά από κλήρωση, η Επιτροπή εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, με την οποία προτείνει στο ΔΣ το γραφείο που θα εκπονήσει τη «Συνολική Μελέτη» και τον τρόπο ανάθεσής της.

Σύμφωνα με την συνεννόηση που ακολούθησε, η εισήγηση της Επιτροπής θα πρέπει να έρθει άμεσα στο ΔΣ προς ψήφιση, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση με θέμα την απευθείας ανάθεση της Μελέτης στο επιλεχθέν μελετητικό γραφείο. Ωστόσο, ο κ. Στρατηγός, ερωτώμενος σχετικά από τον κ. Δημητριάδη λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προτείνει στο ΔΣ να καταψηφίσει την εισήγηση της Επιτροπής. Πρόκειται βέβαια για μια απόφαση με μεγάλες προεκτάσεις για τον ίδιο και κυρίως για τον Πόρο.

 
Σχολιάστε