Απεβίωσε ο Νικόλαος Πάνου (πατέρας του Δ.Συμβούλου Δημήτρη Πάνου)DSC_1152Κηδεύτηκε σήμερα στις 4μμ ο πατέρας του  δημοτικού συμβούλου  Δημήτρη Πάνου, Νικόλαος  Πάνου. Ο Νικόλαος Πάνου, απεβίωσε εχθές 17/9 σε ηλικία 97 ετών.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Δημήτρης Πάνου, αποχαιρετά τον πατέρα του με το ακόλουθο κείμενο:

 

 

Εραστής της Αλήθειας και λάτρης του Δικαίου

 

Πατέρα, γεννήθηκες στο Αγκίστρι πριν εκατό περίπου χρόνια κι έζησες στον Πόρο πάνω από ενενήντα χρόνια. Με τη μητέρα μας Σταματίνα, το γένος Οικονόμου, συμβιώσατε γύρω στα πενήντα χρόνια. Τώρα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό μιας εκατονταετηρίδος. Να ζει κανείς ή να μη ζει αναρωτιέται ένας ήρωας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Αν κανείς σκιαγραφήσει τη δική σου ζωή θα δώσει αμέσως την απάντηση. Να ζει! Αυτό έπραξες κι εσύ! Έζησες και με το παράδειγμά σου έγινες φάρος στους ανθρώπους που σε ήξεραν και σ΄ αγαπούσαν. Μαζί με τη Μητέρα δεν άφησες άνθρωπο να πεινάσει σωματικά και πνευματικά. Στο μανάβικό μας ποτέ δεν πετάξαμε λαχανικά στα ζώα ή στα σκουπίδια. Πάντα υπήρχε ένα τσουκάλι γεμάτο και μια μποτίλια λάδι για όσους είχαν ανάγκη. Ήσουν άνθρωπος περήφανος, εργατικός, έξυπνος, έντιμος και δίκαιος κι αυτό μεταλαμπάδευσες στα παιδιά σου, που είναι παραδειγματικοί στρατιώτες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, λειτουργοί της Υγείας και πρωτίστως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Εσύ και η Μητέρα μας δώσατε τα φώτα της ανθρωπιάς και της αγάπης στο συμπολίτη και στο συνάνθρωπό μας. Φίλος σου ήταν ο Παπανικόλας, που μαζί χαρτοπαίζατε και ταυτόχρονα κάνατε τα ψυχικά χωρίς να σας παίρνει χαμπάρι κανένας. Είσαστε οι απόστολοι του Θεού, οι Ιερείς του Δικαίου. Μέχρι την τελευταία στιγμή παρακολουθούσες τα πάντα και στενοχωριόσουν πολύ, όταν έφευγαν πολλοί νεώτεροί σου. Γι αυτό τα τελευταία χρόνια δεν ήθελες να κατεβαίνεις στον Πόρο. Μας άφησες, όμως, μια παρακαταθήκη: Μπροστά στο σπίτι, στο μαγαζί, να υπάρχουν πάντα δυο καρέκλες, για να ξεκουράζεται και να ξαποσταίνει ο κόσμος. Θα την τηρήσουμε μέχρι κεραίας, γιατί μας δίδαξες μαζί με τη Μητέρα να είμαστε υπέρ των συνανθρώπων μας.

 

Πατέρα, ήσουν πάντα διακριτικός σε ό,τι πίστευες και τα νάματα της σοφίας σου τα μετέδωσες στα παιδιά σου. Όταν κάποια στιγμή, είχες περάσει τα 85 σου, σε ρώτησα –Ρε πατέρα, τι πιστεύεις , μου απάντησες απλά, σοφά και ταπεινά –Άκου, Δημήτρη, ο παππούς σου ο Δημήτρης, που φέρεις και το όνομά του, μού είχε πει κάποτε «Άκουσε Νίκο μου, ποτέ μην ξεχάσεις ότι γεννήθηκες ΕΛΛΗΝ με κεφαλαία και χριστιανός Ορθόδοξος. Μου το είπε σ΄ ένα μοναστήρι της Αττικής, όταν ο Δημήτρης, ο ξάδελφός μου, βάπτιζε το ένατο παιδί του, τον Ανδρέα.

 

Πατέρα, μπορεί κάποιες φορές να αδίκησες τη μητέρα μας πάνω στα μεθύσια σου. Όμως, αυτή πάντα περίμενε πιστή τον Οδυσσέα της μέχρι το τέλος. Τώρα που φεύγεις και πηγαίνεις στον κόσμο των Δικαίων, που είναι και τα σόγια μας, να ξέρεις ότι άφησες τη σκυτάλη σε καλά χέρια. Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις εντολές τις δικές σου και της Μητέρας. Γιατί θάνατος υπάρχει όταν ξεχνάμε τις συμβουλές εκείνων που έχουν ταξιδεύσει. Τα παιδιά σου, οι νύφες σου, οι γαμπροί σου, τα εγγόνια σου και τα πνευματικά σου παιδιά είναι περήφανα για σένα και για τη Μάνα μας. Να έχεις ούριο άνεμο και καλό ταξίδι προς τη γη των μακάρων. Ήρθες απλά, έζησες σεμνά κι έφυγες με διακριτικότητα ωσάν αρχαίος Έλλην, πατριώτης και δίκαιος άνθρωπος. Πατέρα μας, καλό σου ταξίδι!

 

Πόρος 18 Σεπτεμβρίου 2013

 

Δημήτριος Ν. Πάνου

Δικηγόρος -Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

Τηλ:6975855996 – email:dimitris.panou@gmail.com
Σχολιάστε