Απίστευτο: Υπέρ της δημιουργίας ΠΟΑΥ στον Σαρωνικό το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑττικήςΑδιανόητη στροφή 180 μοιρών έκανε η Περιφερειακή Αρχή, λαμβάνοντας θέση υπέρ της δημιουργίας βιομηχανικής ζώνης Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο και όχι μόνο.

Ειδικότερα, στις 25 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Αθ. Αναγνωστόπουλου, και με αφορμή την αρνητική γνωμοδότησή του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μετεγκατάσταση των δύο ιχθυοτροφείων της ΣΕΛΟΝΤΑ από τον Βιολογικό Καθαρισμό στην θέση «Βράχος Παπανικόλα», αποφάσισε ότι «θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης των ανάλογων Προεδρικών Διαταγμάτων για την έγκριση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ. )». (Απόφαση 150/2017)
Όπως είναι γνωστό, ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στον Σαρωνικό (δηλαδή συγκέντρωση και λειτουργία σε βιομηχανική κλίμακα δεκάδων ιχθυοτροφείων σε τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες παράκτιες ζώνες, στις οποίες θα αποκλείεται η προσέγγιση κάθε άλλου χρήστη) προβλέπεται στον Πόρο, στα Μέθανα, στην Σαλαμίνα, στα Μέγαρα και στην ζώνη από τα Λουτρά Ελένης μέχρι την Επίδαυρο, ενώ πουθενά στον Σαρωνικό δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση ιχθυοτροφείων ακόμα και εκτός Π.Ο.Α.Υ.
Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής έχει εδώ και έναν χρόνο στα χέρια της την Μελέτη δημιουργίας της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου και πλέον, χωρίς να κρατάει κανένα πρόσχημα, ζητάει ανοικτά από την Πολιτεία την θεσμοθέτησή της.
Θυμίζουμε βέβαια ότι προεκλογικά τα τοπικά στελέχη του Σύριζα, οι βουλευτές και πολιτευτές του και το ίδιο το κόμμα επισήμως, όταν δεν ασκούσαν διοίκηση έβγαιναν στους δρόμους και διαδήλωναν κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών (το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2011 από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου), το οποίο χαρακτήριζαν πραξικοπηματικό και καταστροφικό, ζητώντας την ακύρωσή του. Μάλιστα, ακόμα και η διοίκηση Σγουρού, η οποία κατά τ΄ άλλα ευνοούσε την δραστηριότητα των ιχθυοτροφείων, είχε λάβει Απόφαση με την οποία ζητούσε την αναστολή του Χωροταξικού στην Περιφέρεια Αττικής και γνωμοδοτούσε κατά της δημιουργίας νέων μονάδων.
Από την άλλη, πρωτοστάτες των κινητοποιήσεων κατά των ιχθυοτροφείων έως το 2014 ήταν ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης και ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Χατζηπέρος. Μετά τις εξελίξεις αυτές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση και των δύο.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Χατζηπέρος απουσίαζε από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την ψήφιση της απαράδεκτης Απόφασης, αλλά η Απόφαση αφορούσε στην περιοχή αρμοδιότητάς του και μάλιστα για ένα θέμα το οποίο γνωρίζει καλά και δύσκολα μπορεί να υποτεθεί ότι δεν ήταν γνώστης του περιεχομένου της, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια διαφοροποίησή του από την Περιφερειακή Αρχή.
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου με Απόφασή του, από το 2015 έχει ζητήσει την απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων από τον Πόρο, ενώ ο Γιάννης Δημητριάδης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας γνωστοποίησε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα στην Περιφερειακή αρχή, ζητώντας της να λάβει αντίστοιχη θέση. Αντί για αυτό, ωστόσο, η Περιφέρεια έλαβε ακριβώς την αντίθετη θέση.
Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Παναγιώτης Χατζηπέρος says:

  Η απάντηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων:

  “Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

  οι διαχρονικές θέσεις μου σχετικά με την ύπαρξη ιχθυοτροφείων στον Αργοσαρωνικό, είναι γνωστές. Μαζί έχουμε κάνει αγώνες για την αλλαγή της ΚΥΑ, η οποία υπογράφηκε νύχτα το Νοέμβριο του 2011, λίγες ώρες πριν πέσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου. Για το λόγο αυτό, έχω προτείνει επανειλημμένως τη σύγκληση σύσκεψης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις μας προς την Κυβέρνηση. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί τα νησιά μας, που ζουν κυρίως από τον Τουρισμό, να μετατραπούν σε βιομηχανικά πάρκα.
  Οι λύσεις στα τόσο σημαντικά θέματα λύνονται μόνο με τον καλόπιστο και τεκμηριωμένο διάλογο, όπως προτείνει και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κος Αναγνωστόπουλος Νάσος.”

 2. Mpampis says:

  Επιτέλους και ένα καλό νέο από την Περιφέρεια.

  Σε μια εποχή που η οικονομία εθνικά και τοπικά πάει χάλια, ένα κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν που κυνηγήθηκε από αριστερούς οικολόγους και διάφορους δήθεν, άρχισε ξανά να υποστηριζεται από την κυβέρνηση και έστω τον δεύτερο βαθμό τοπική αυτοδιοίκησης.

  Τόσα χρόνια πριν έρθει ο Δημητριάδης στο νησί, ξεχασμένα τα είχαμε τα ιχθυοτροφεία…..

 3. Νίκος says:

  Mpampis, αν ήσουν Υδραίος ή Σπετσιώτης ή Πορτοχελιώτης και τολμούσες, επώνυμα,να κάνεις τέτοια δήλωση, το λιγότερο που θα σου έκαναν θα ήταν να σε πετάξουν στην θάλασσα.
  Και όλοι οι προαναφερόμενοι γείτονες ούτε δήθεν είναι αλλά ούτε αριστεροί(δες τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα και αν έχεις λίγο μυαλό θα καταλάβεις που πρόσκεινται πολιτικά).
  Απλά εδώ και χρόνια η οικονομία τους στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στον εγχώριο και εισαγόμενο τουρισμό και με κανένα τρόπο δεν σκέφτονται να νοθεύσουν το προσοδοφόρο προϊόν τους (τον τουρισμό) με τέτοιου είδους πηγές οικονομίας.
  Αλλά αυτοί δεν έχουν Mpampis

 4. ΠΑΚΩΜΟ says:

  Τι το περίεργο που οι ΣΥΡΙΖαίοι άλλαξαν γνώμη;Δηλαδή οι κολοτούμπες που έχουν κάνει τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια που είναι στην Κυβέρνηση δεν σας έχουν πείσει ότι είναι απατεώνες του αίσχιστου είδους; Δεν έχετε καταλάβει ότι για ότι έλεγε και συνεχίζει να λέει ο Πρωθυπουργός,οι Υπουργοί και οι πάσης φύσεως παράγοντες ισχύει το λαϊκό “Πέτα τα μισά στη θάλασσα” το οποίον ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ παραφράζεται στο πέτα το 90% στη θάλασσα;

 5. Ανδρέας says:

  Κύριε Χατζηπέρο δεν σας καταλαβαίνω. Αφού διαφωνείτε, τότε πως αποφασίσατε να ζητήσετε να προχωρήσει η ΠΟΑΥ?
  Μας κοροϊδευετε κανονικά????

 6. Γιωργος says:

  Φίλε Τάκη αφού αποφασισες να ασχοληθεις με την πολιτικη επρεπε πρωτα να μαθεις να κροϊδευεις σωστά. Διαφωνείς αλλά η δική σου αρχή ψήφισε αυτό το πράγμα . Μας δουλεύεις ;;;; Τουλάχιστον οι παλιοι που μας κορόιδευαν κρατούσανε τα προσχήματα. Καπως βαφτιζανε το ψαρι κρεας. Εσυ μας κοροιδευεις στεγνα μεσα στη μουρη μας. Ημαρτον που λεει και ο Γεωργιου. Τι συσκεψη μας τσαμπουνας τωρα που ψηφιστικε το θεμα. Δηλαδη κοιταζω τον εαυτο μου στον καθρεφτη να δω αν εχω καμια ταμπελα στο κουτελο που λεει οτι ειμαι… καραμπουζουκλης με αυτα που μας λες. Αν εισαι μαγκας μαζεψε το , ακυρωσε το κανε κατι. Αλλιως εισαι χειροτερος απο ολους

 7. Γιάννης Γκούμας says:

  Η απόφαση αναφέρεται σε εκπόνηση / επικαιροποίηση του γενικού χωροταξικού, το οποίο μάχονται συντηρητικές δυνάμεις ή αναφέρεται στην επαναφορά του χωροταξικού υδατοκαλλιεργειών που μάχονται αριστερότερες δυνάμεις;

  Το γενικό χωροταξικό μπορεί να περιλάβει όλες τις χρήσεις, τουρισμό, κατοικία, γεωργία, υδατοκαλλιέργειες, βιομηχανία, βιοτεχνία και να ορίσει τις αποστάσεις όχλησης καθώς και τις συμβατότητες μεταξύ των χρήσεων. Θίγει όμως κάποια άλλα “συμφέροντα”, τα οποία είναι ακόμα κάτω από το χαλί και μέσα στην ντουλάπα.

  Το ειδικό χωροταξικό ήταν πιο πρόχειρο και επιχειρούσε να λύσει ένα πρόβλημα δημιουργόντας άλλα.
  Τι από τα δύο συμβαίνει; Υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση;

  Ήδη κάποιες δραστηριότητες έχουν προδιαγραφές όχλησης και αποστάσεων από άλλες χρήσεις. Κάποιες επικαιροποιούνται φέτος και προστίθενται νέες. Υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές να γίνει σωστή δουλειά; Μέχρι τώρα, ασχέτως αν από κάποια πλευρά ή και από τις δύο υπήρχε διάθεση να γίνει σωστή δουλειά, προς τα έξω φάνηκε το αντίθετο.

 8. Γιατί απίστευτο; Πρώτη φορά διαπιστώνει η αγαπητή εφημερίδα την ασυνέπεια μεταξύ (προεκλογικών) λόγων και (μετεκλογικών) έργων αξιωματούχων του ΣυΡιζα που λειτουργούν στην κεντρική διοίκηση ή στους OΤΑ;

  Τι άλλο, εκτός από προκλητική ασυνέπεια παρακολουθούμε αμήχανοι και οργισμένοι μετά την άνοδό τους στην εξουσία; Η τήρηση των δεσμεύσεων τους θα ήταν απίστευτη.

  Να ευελπιστώ ότι θα έχουμε τη γνώμη της εφημερίδας σας για την απάντηση του κυρίου Χατζηπέρου; Ή θα προτιμήσετε να την αφήσετε ασχολίαστη;

 9. Γιάννης Γκούμας says:

  Τι πρόβλημα έχει ο καλόπιστος τεκμηριωμένος διάλογος; Δεν ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος με φορείς και σώματα;

  Μας φταίει κανείς όταν είμαστε αμήχανοι και οργισμένοι (αν και αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί) και δεν είμαστε σκεπτόμενοι και οργανωμένοι σε σώματα πολιτών, να δούμε τι θα κάνουμε;

  Τελικά που θα πάνε οι ιχθυοκαλλιέργειες; Τι αποστάσεις προβλέπονται από άλλες χρήσεις; Τι θα τηρηθεί; Ποιος θα ενημερώσει τους πολίτες; Γιατί δεν απαντάει κανένας αρμόδιος;
  Γιατί όλη αυτή η διαμάχη πριν απαντηθούν τα παραπάνω απλά ερωτήματα; Γιατί διχάζετε τον κόσμο;

 10. Καλόπιστος και τεκμηριωμένος δεν είναι ένας διάλογος όταν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις. Ύστερα, πολλές ήταν οι δεσμεύσεις που αθέτησε ο ΣυΡιζΑ, ας μην ανοίξω τον κατάλογο. Να θυμίσω μόνο αυτή που έχει σχέση με το αποψινό “ναι σε όλα” όλων αυτών των βουλευτών που του απέμειναν και που ανερυθρίαστα ψηφίζουν νέες περικοπές, νέο αφορολόγητο, νέα βάρη στους ώμους των συνήθων υποζυγίων, ενώ είχαν κι αυτοί δεσμευτεί έναντι των ψηφοφόρων τους. Μόλις τον Ιανουάριο που μας πέρασε “δεσμεύτηκε” και πάλι ο ΣυΡιζΑ διά στόματος πρωθυπουργού”: Oύτε ένα ευρώ παραπάνω μέτρα είπε, και, ως συνήθως, ΔΕΝ έκανε.

  Kαι, ναι, αμηχανία και οργή μπορούν να πηγαίνουν μαζί. Παράδειγμα η αμηχανία μας έναντι των δεξιονεοφιλελολάγνων που βρήκαν την ευκαιρία να νεκραναστηθούν για να κομπάζουν “εμείς σας τα λέγαμε” και η ταυτόχρονη οργή μας γι αυτούς που μας πούλησαν.

Σχολιάστε