Απίστευτη «κωλοτούμπα» με τον ΒΙΟΚΑ: Συγκάλυψη των προβλημάτων και έμπρακτη ακύρωση της δωρεάς Δημητριάδη αποφάσισε το ΔΣ (video)DSCN0003Συγκάλυψη πολιτικών ευθυνών, εκβιασμός από την Περιφέρεια και οσμή σκανδάλου κατασπατάλησης (παλιών και νέων) εκατομμυρίων ευρώ με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, συνδέονται με την απόφαση που έλαβε το ΔΣ Πόρου για τον Βιολογικό, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Δημήτρη Στρατηγού.

 

Μπαράζ καταγγελιών από τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γιάννη Δημητριάδη, η δωρεά (24.600€) του οποίου για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ουσιαστικά πετιέται στα σκουπίδια.

 

Ο κ. Στρατηγός, μία βδομάδα μετά την κατάθεση της δωρεάς από τον κ. Δημητριάδη για την εκπόνηση «Συνολικής μελέτης διάγνωσης» σύμφωνα με τις μέχρι τότε αποφάσεις του ΔΣ, ζήτησε να γίνει δεκτή η ξαφνική έγγραφη πρόταση της Αντιπεριφέρειας για εκπόνηση μελέτης χωρίς πραγματογνωμοσύνη για τον ΒΙΟΚΑ. Είχε προηγηθεί η άτυπη σύσκεψη στις 9.12.2013 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κατσικάρη (παρόντες οι κ.κ.: Δ. Κατσικάρης, Θ. Καρδοματέας, Σπ. Σπυρίδων, Δ. Στρατηγός, Γ. Δημητριάδης, Δ. Πάνου, Π. Κοράλλη και πέντε στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου). Κατά τη σύσκεψη, η Περιφέρεια, μετά από χρόνια αδράνειας, κατά τα οποία ο Πόρος κολυμπούσε στα λύματα, ανακοίνωσε ξαφνικά πως είναι σε θέση να αναλάβει την εκπόνηση «πλήρους μελέτης» για τον Βιολογικό και να ξεκινήσει έργα πριν το καλοκαίρι (και πριν τις εκλογές όπως επεσήμανε η αντιπολίτευση).
Ωστόσο, η πρόταση αυτή τέθηκε μόνον αφού το ΔΣ αποφάσισε στις 13.11.2013 την εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης για τη διερεύνηση των αιτιών των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ. Και ως προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι να μην διενεργηθεί η πραγματογνωμοσύνη που έχει αποφασίσει το ΔΣ. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δήλωσαν πως ούτε η δική τους «πλήρης μελέτη» θα περιλαμβάνει πραγματογνωμοσύνη, αφού «για λόγους συντομίας» θα πρέπει να προσπεράσει τα στάδια του εντοπισμού των αιτιών των σημερινών προβλημάτων! Το προφανές ερώτημα βέβαια είναι πώς άραγε θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά αν δεν εντοπίσει τα αίτιά τους…
Η απάντηση (σύμφωνα με την ενημέρωση που μετέφερε ο Γ. Δημητριάδης, χωρίς να τον διαψεύσει ο κ. Στρατηγός) είναι αποστομωτική: Σε ό,τι αφορά τη μονάδα, θα αντικατασταθεί ολοκλήρου ο μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι θα μείνουν μόνο τα τσιμέντα), ενώ, σε ό,τι αφορά το δίκτυο μάλλον δεν θα αντικατασταθεί τίποτα, αφού θα γίνουν μόνο «βασικές διορθώσεις» οι οποίες θα βασίζονται στα «υφιστάμενα υδραυλικά δεδομένα» (υπερδιαστασιολόγηση για πληθυσμό 35.000!). Μια ακόμη παράμετρος που προκαλεί ερωτηματικά είναι πως η μελέτη θα εκπονηθεί από υπαλλήλους της Περιφέρειας που συμμετείχαν στα στάδια της επίβλεψης και παραλαβής των υφιστάμενων έργων, οι οποίοι δήλωσαν ότι λαμβάνουν ως δεδομένο ότι τα έργα παραδόθηκαν άρτια στο Δήμο και ότι η καταστροφή τους έλαβε χώρα από το 2011 και μετά. Για την αποδοχή της πρότασης, οι εκπρόσωποι του Δήμου δελεάστηκαν με χρηματοδότηση 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βρέθηκαν ξαφνικά (!), χωρίς ωστόσο η Περιφέρεια να εξηγήσει από ποιο Ευρωπαϊκό ή άλλο πρόγραμμα πρόκειται να εκταμιευθούν! Εν κατακλείδι, η Περιφέρεια έθεσε ένα εκβιαστικό –όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση- δίλλημα: Αν το ΔΣ Πόρου δεν ανακαλέσει την απόφαση για πραγματογνωμοσύνη, τα λεφτά θα χαθούν!

Μεταφέροντας στο ΔΣ το δίλλημα, ο κ. Στρατηγός χαρακτήρισε την πρόταση της Περιφέρειας «μονόδρομο» και εισηγήθηκε την ψήφισή της. Ωστόσο, προσέθεσε στη διατύπωσή της και τη λέξη «διάγνωση», την οποία εμφανώς δεν είχε συμπεριλάβει στην τελευταία επιστολή του ο κ. Κατσικάρης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημητριάδη. Επίσης, παρότι οι προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ, ακυρώνονταν στην πράξη, ο κ. Στρατηγός δεν πρότεινε και την τυπική ανάκλησή τους, και έτσι παρουσίασε το επιχείρημα ότι ισχύουν και οι παλιές και η νέα απόφαση. Στη βάση αυτή, ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι η πραγματογνωμοσύνη θα γίνει κανονικά και ότι θα ληφθεί υπόψη από την Περιφέρεια. Πέρα όμως από την χρονική ακυρότητα του ισχυρισμού αυτού, αφού η πραγματογνωμοσύνη χρειάζεται τρεις μήνες, ενώ η μελέτη της Περιφέρειας μόλις έναν, ο κ. Στρατηγός αρνήθηκε να συμπεριληφθεί η διαβεβαίωσή του αυτή στην απόφαση και απέρριψε την πρόταση που στη συνέχεια υπέβαλε η μειοψηφία, η οποία προέβλεπε ακριβώς αυτό.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής της μειοψηφίας χαρακτήρισαν την πρόταση σκανδαλώδη και έκαναν λόγο για κουκούλωμα των ευθυνών που θα διαιωνίσει τα προβλήματα. Ο Γιάννης Δημητριάδης έκανε λόγο για πολιτικό εκβιασμό τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Κατσικάρης μετονόμασε ξαφνικά τη «μελέτη συνολικής διάγνωσης» σε «πλήρη μελέτη», εξαφανίζοντας τις λέξεις «διάγνωση» και «συνολική», οι οποίες υπήρχαν σε όλα ταπροηγούμενα έγγραφα και δελτία τύπου του ίδιου, αλλά και του Δήμου, αλλά και ότι η υποτιθέμενη χρηματοδότηση του έργου τέθηκε ως δόλωμα αφού το Δ.Σ. ψήφισε τη μελέτη πραγματογνωμοσύνης, με στόχο να αποτραπεί η διερεύνηση των ευθυνών για το μέχρι σήμερα σκάνδαλο.
Μάλιστα τόνισε ότι τυχόν υλοποίηση της πρότασης Κατσικάρη – Στρατηγού, θα αποτελέσει σκάνδαλο πολύ μεγαλύτερο εκείνου των προηγούμενων δεκαετιών, όταν περίπου 15 εκ. ευρώ κατασπαταλήθηκαν για τα τρία μεγάλα έργα κατασκευής δικτύου και μονάδας, τα οποία, μετά από μόλις πέντε χρόνια λειτουργίας, αναγνωρίζονται σήμερα ως χαλασμένα. Ανέφερε επίσης πως, τόσο οι μηχανικοί, όσο και τα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν την περίοδο μελέτης, κατασκευής και παραλαβής των επίμαχων έργων, θα έπρεπε να είχαν την ευθιξία να ζητήσουν μόνοι τους να μην μετέχουν στη λύση των προβλημάτων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην Δήμαρχο, κ. Σπυρίδωνα, ο οποίος στη σύσκεψη της 9ης Δεκεμβρίου, έκανε ακριβώς το αντίθετο, επιχειρηματολογώντας υπέρ της λύσης της Περιφέρειας.
Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι, ορισμένοι μέσα στην αίθουσα του ΔΣ επιδιώκουν τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών και όχι την επίλυση του προβλήματος. Μάλιστα, ούτε ένας από τους συμβούλους της πλειοψηφίας δεν αντέδρασε στην σοβαρή αυτή κατηγορία. Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της μειοψηφίας κατήγγειλε ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες αυτές και πως, πλέον, η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην αναζήτηση των αιτιών του, αλλά και στην αναζήτηση των υπευθύνων. Κλείνοντας, τόνισε πως το ΔΣ έχει δύο επιλογές: Είτε να απαντήσει στην Περιφέρεια λαμβάνοντας υπόψη τον εκβιασμό που τέθηκε προφορικά, δηλαδή ή λεφτά ή πραγματογνωμοσύνη, είτε να απαντήσει λαμβάνοντας υπόψη την γραπτή πρόταση Κατσικάρη, στην οποία δεν εκτίθεται ο εκβιασμός (ο κ. Κατσικάρης στην επιστολή του απλώς ζητάει την επίσημη απάντηση του Δήμου αν δέχεται να εκπονήσει η Περιφέρεια την «πλήρη μελέτη», χωρίς να θέτει κανέναν όρο). Ο κ. Δημητριάδης, τάχθηκε υπέρ της δεύτερης επιλογής και έθεσε προς ψηφοφορία την πρόταση για «Αποδοχή της πρότασης της Περιφέρειας, με την προϋπόθεση ότι η μελέτη που θα εκπονήσει η δεύτερη θα λάβει ως βάση της και θα εφαρμόσει τις κατευθύνσεις της Συνολικής μελέτης διάγνωσης/ πραγματογνωμοσύνης που πρέπει πρώτα να εκπονήσει ο ιδιώτης μελετητής μας, σύμφωνα με τις αποφάσεις 103 και 200 του 2013».
Αντίθετα, ο κ. Στρατηγός εισηγήθηκε την αποδοχή της πρότασης Κατσικάρη, χωρίς καμία προϋπόθεση, ακυρώνοντας στην πράξη τις αποφάσεις 103 και 200, αλλά και την εξυπηρέτηση της δωρεάς Δημητριάδη. Υπέρ της πρότασης Δημητριάδη ψήφισαν οι έξι σύμβουλοι της παράταξής του, ο κ. Πάνου και ο κ. Τσούκας. Υπέρ της πρότασης του Δημάρχου ψήφισαν εύκολα, χωρίς αστερίσκους, και οι δέκα σύμβουλοι της πλειοψηφίας, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Φαίνεται ότι ο Βιολογικός τους ένωσε μετά από πολύ καιρό.
M.K.
Δείτε το βίντεο της Συνεδρίασης:
Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. TTP says:

  Πολλά cojones ο Δημητριάδης. Μέχρι σήμερα έχει συγκρουστεί με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Έχει καρύδια ο μικρός σε αντίθεση με τους άλλους που αν και του ρίχνουν χρόνια στην ηλικία είναι πολύ μικροί μπροστά του και πολύ λίγοι για τις θέσεις που κατέχουνε. Η τοποθέτηση του προς το τέλος του βίντεο, είναι καταπέλτης. Μπράβο μικρέ!

 2. Βαγγελης Ταρταρακης says:

  Έχει μεγάλη σημασία ο πολιτικός από όποια σκοπιά βρίσκεται να είναι αδιάβλητος και απερίσπαστος από συμφέροντα. Ο κύριος Δημητριάδης σίγουρα δεν περιμένει να ζήσει από τη Δημαρχία, για αυτό δεν κάνει τα χατήρια κανενός και συγκρούεται με κατεστημένα ετών.
  Επιπλέον έχει μόρφωση, θέληση, πολύ καλό οικογενειακό υπόβαθρο, νέους μορφωμένους (επιμένω σε αυτό) ανθρώπους γύρω του, με οράματα, που δεν έρχονται για να βγάλουν το ψωμί τους από το Δήμο Πόρου.
  Στο χέρι μας είναι να τον βοηθήσουμε εμείς με την εμπειρία μας να προχωρήσει.
  Γιατί από σωτήρες χορτάσαμε…..

 3. Αργύρης Καϊκας says:

  σας ευχόμαστε καλή χρονιά, να μας δίνετε καλή ενημέρωση για τον Πόρο και σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη διαφήμιση που κάνετε για το Νεώριο!

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και με αυτούς που συγκαλύπτουν φυλακή.

 5. Πάνος Θεοχάρης says:

  Με λίγα λόγια ο Μηχ.Μηχανικός κ. Δημητριάδης έχει αποφασίσει ήδη ποια είναι τα προβλήματα και η αιτία τους για τον ΒΙΟΚΑ. Αναρωτιέμαι αφού τα ξέρει και έχει αποφανθεί, γιατί θέλει (και άλλη μία) πραγματογνωμοσύνη.

  Εγώ θα τον παρακαλέσω να σώσει και τα άλλη νησιά του Αργοσαρωνικού !

  Η Ύδρα με 1000 μόνιμους κατοίκους και άλλες 2,000 το καλοκαίρι φτιάχνει βιολογικό για 10,000 ισοδύναμους κατοίκους.

  Στις Σπέτσες με πληθυσμό (λιγότεροι από 4,000 μόνιμοι) ανάλογο του Πόρου (χωρίς Γαλατά), φτιάχνουν για 22,300 ισοδύναμο πληθυσμό

  Στα Μέθανα μία από τα ίδια, 18,000 ισοδύναμο πληθυσμό, με 1200 στην πόλη και άλλους 800 στην υπόλοιπη χερσόνησο Μεθάνων.

  Ακόμα και στα Καλάβρυτα φτιάχνουν για 12,000 ισοδύναμο πληθυσμό από 2,000 μόνιμους κατοίκους που έχουν !

  Προφανώς όλοι οι άλλοι είναι βλάκες, και μόνο ο κ. Δημητριάδης γνωρίζει ότι η “υπερδιαστασιολόγηση” αποτελεί κατασκευαστικό πρόβλημα για τον βιολογικό μας.

  Και προφανώς όλοι οι άλλοι είναι βλάκες γιατί μιλάνε για “ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ”, ενώ εμείς στον Πόρο θα αρχίσουμε να μιλάμε με μόνιμους κατοίκους (?) ή κάποιο άλλο τρόπο μέτρησεις που ο κ. Δημητριάδης ως Μηχ. Μηχανικός γνωρίζει καλύτερα.

  Και βέβαια προφανώς οι πραγματογνώμονες που όρισε δικαστήριο και έκαναν πραγματογνωμοσύνη στον βιολογικό μας πριν από 2 χρόνια ήταν και αυτοί άσχετοι. Τους κρίνει ο κ. Δημητριάδης όταν ζητά νέα πραγματογνωμοσύνη.

  Άσχετα τα συμπεράσματα τους τότε για τα υπάρχοντα προβλήματα, για τα όμβρια ύδατα, για την ανάγκη μεθοδικής συντήρησης, καθώς και λανθασμένο το τελικό τους συμπέρασμα ότι “…το έργο της Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Πόρου (νέο αποχετευτικό δίκτυο – Βιολογικός καθαρισμός) φαίνεται να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της Περιοχής. Προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του είναι η ανάλογη συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων και τις έγκαιρης και έγκυρης αποκατάστασης των προβλημάτων που παρουσιάζονται”.

  Από τις 29/3/11 μέχρι σήμερα που εξέτασαν τον ΒΙΟΚΑ, γεννήθηκαν κατασκευαστικά προβλήματα,

  Άσχετα και τα ευρήματα τους, άσχετη και η λίστα βλαβών. άσχετες και οι πίνακες μετρήσεων που υπάρχουν μέσα στην πραγματογνωμοσύνη τους.

  Άσχετοι ήταν και αυτοί που έγραψαν τα ευρήματα στην περιβαντολογική μελέτη. Στα σκουπίδια τα ευρήματα τους.

  Όλοι άσχετοι, μόνο ο Δημητριάδης ξέρει…..

  Και φυσικά εμείς ως Ποριότες, ζούμε με τις πληροφορίες και τα συμπεράσματα του κ. Δημητριάδη, γιατί ο Δήμαρχος τηρεί σιγή ιχθύος, και αντίλογος δεν υπάρχει….

  Θα κάνω και εγώ ευχές.
  Εύχομαι να μην φτύσουμε τα χρήματα που δίνει η Περιφέρεια για να διορθωθούν τα προβλήματα πριν την σεζόν και να μην έχουμε αρνητικά δημοσιεύματα.
  Εύχομαι για πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση.
  Και εύχομαι αυτοί που μιζεριάζουν, τρομοκρατούν, και δρουν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον να πάνε σπίτι τους.

  Γιατί ο Πόρος είναι το μόνο νησί με ΒΙΟΚΑ, όταν οι άλλοι θέλουν 10 χρόνια για να αποκτήσουν και αν, παρότι κάποιοι για να χτυπήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους χτυπάνε και το νησί, και άλλοι τα έχουν αφήσει όλα στην τύχη τους…..

 6. Δώρα says:

  Συγχαρητήρια κ. Θεοχάρη για το αντικειμενικό σας σχόλιο, κερδίζετε με το σπαθί σας μία θέση στο ψηφοδέλτιο του κ. Σπυρίδωνα!

 7. Ο Σάλιαγκας κι ο Μάλιαγκας says:

  Από την εποχή των δημοσίων δεσμεύσεων και υποσχέσεων των προεκλογικών ομιλιών, περάσαμε στην εποχή των off the record υποσχέσεων χρηματοδότησης. Χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς…
  Ο μάγος της φυλής “Θλιμένος Μπούφος” πιστεύει τα χλωμά πρόσωπα…
  Ο κ. Θεοχάρης εύχεται να μη φτύσουμε τα λεφτά της περιφέρειας. Δεν τα φτύσαμε αγαπητέ. Τέτοια χάπατα είμαστε. Η ευχή σου θα έπρεπε να είναι να υπάρχουν αυτά τα λεφτά που υπόσχονται οι πολιτικάντιδες…
  Τους έχουμε σιχαθεί…
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία
  Σ&Μ

 8. Πάνος Θεοχάρης says:

  Ωραίο trolling

  Κουβέντα βέβαια ότι ο Δημητριάδης μπερδεύει τους “ισοδύναμους κατοίκους” με τους μόνιμους.

  Κουβέντα για τα άλλα νησιά.

  Κουβέντα για την άλλη πραγματογνωμοσύνη.

  Μόνο κενούς αφορισμούς…..

  Άξια trolls

 9. Γιάννης Γκούμας says:

  Αυτό που μπερδεύουμε όλοι μας και ζητάμε από τον Θεωχάρη να μας εξηγήσει, είναι, πώς ο ΒΙΟΚΑ που ήταν εντάξυ κατά τους πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίστηκαν από το δικαστήριο, το οποίο καθοδήγησε η περιφέρεια, ώστε να βγουν λάδι αυτοί που τοφτιάξανε και αυτοί που το παρέλαβαν, έχει χαλάσει τόσες πολλές φορές και δεν σταμάτησε να μυρίζει ποτέ, από την ημέρα που φτιάχτηκε.

  Αλλά μάλλον η Δώρα μας κάλυψε πλήρως.

 10. Βαγγελης Ταρταρακης says:

  Δεν καταλαβαίνω γιατι να ζητάμε απο τον κυριο Θεοχαρη να μας διαφωτίσει
  Εχει αναλάβει εκπρόσωπος του Δήμου ή κατι, εχει κάποια επίσημη θέση
  Όσο λιγότερο ασχολούμαστε με τέτοια δημοσιεύματα τοσο καλύτερο, ας μη δίνουμε αξία…..

  Καλη χρονια σε όλους

 11. Πάνος Θεοχάρης says:

  Γιάννη παρότι με κάλυψε ο Βαγγέλης, κάνε ένα κόπο και διάβασε την πραγματογνωμοσύνη, διάβασε και την μελέτη περιβαντολογικών επιπτώσεων. Μην βασίζεσαι μόνο στην μασημένη τροφή, προσπάθησε να έχεις δική σου άποψη, όχι αυτή που σε σερβίρει ο Δημητριάδης μόνο.

  Δυστυχώς αντίλογος από τον δήμο δεν υπάρχει, και αυτό το θέμα είναι αφημένο στην τύχη του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζει ο Δημητριάδης.

Σχολιάστε