Απάντηση του Δήμου Πόρου προς την μειοψηφία σχετικά με τους ελέγχους σε κ/χ χώρουςIMGP4084Ο Δήμος Πόρου μας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο τύπου, ως απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της μειοψηφίας του Δ.Σ. Πόρου – με την οποία ενημέρωνε για τους λόγους για τους οποίους απείχε από το Δ.Σ. στις 22/10. Δημοσιεύουμε αυτούσιο το δελτίο τύπου του Δήμου Πόρου:   

Απάντηση στην παράταξη μειοψηφίας για τους ελέγχους σε κ/χ χώρους για τους οποίους υπάρχει δικαστική αντιδικία

Στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 22.10.2015, επρόκειτο να ληφθούν σημαντικές Αποφάσεις, όπως η διενέργεια έργων 600.000€ για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες του 2014, η συμμετοχή του Δήμου για πρώτη φορά στην Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, η διοργάνωση της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου κ.α. Ωστόσο, η παράταξη της μειοψηφίας αποφάσισε να απέχει, ώστε να μην υπάρχει απαρτία και να μην ληφθούν οι εν λόγω Αποφάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο λόγος για την στάση της αυτή, ήταν ότι ο Δήμος λίγες μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει εγγράφως από το Α.Τ. Πόρου να ελέγξει τρία συγκεκριμένα εστιατόρια για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, πράγμα που χαρακτήρισε «επικίνδυνη άσκηση εξουσίας, πρωτόγνωρη, εμπαθή, εκδικητική και ξένη με τα ήθη του τόπου μας», η οποία, όπως απειλεί, «θα πλήξει όλους όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί».

 

Η εν λόγω ανακοίνωση, πέραν του ότι απευθύνει μήνυμα ωμού εκβιασμού προς όλους τους νομοταγείς επιχειρηματίες, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, η οποία είναι η εξής: από τα 100 περίπου καταστήματα που αιτήθηκαν παραχώρηση κ/χ δημοτικών χώρων για το 2015, μόνο τα συγκεκριμένα τρία δεν αποδέχτηκαν τις Αποφάσεις επί των αιτημάτων τους, αλλά τις προσέβαλαν στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές, συνεχίζοντας παράλληλα να κάνουν παράνομη χρήση των χώρων που δεν τούς παραχωρήθηκαν (όπως ήδη είχε βεβαιώσει αυτεπαγγέλτως το Α.Τ. Πόρου από τις αρχές Σεπτεμβρίου), οι οποίοι βρίσκονται μπροστά από τα γειτονικά τους καταστήματα ή σπίτια, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν παρείχαν την προβλεπόμενη από το νόμο συναίνεσή τους για την παραχώρησή τους. Όπως διαπίστωσε η δημοτική αρχή μάλιστα, τα ίδια τρία καταστήματα έκαναν επί χρόνια χρήση των χώρων αυτών, χωρίς να συναινούν οι γείτονές τους, με βάση παράνομες Αποφάσεις που εξέδιδαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

 

Επομένως, τα εν λόγω τρία καταστήματα ήταν εκείνα που στάθηκαν ενάντια στον Δήμο και όχι το αντίστροφο. Αντιδρώντας στην στάση τους αυτή, ο Δήμος έκανε το ελάχιστο που όφειλε, προκειμένου να διαφυλάξει τη νομιμότητα, το κύρος των Αποφάσεών του, τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και τα δικαιώματα των θιγόμενων γειτονικών ιδιοκτητών. Ζήτησε από το Α.Τ. Πόρου (και μάλιστα το έπραξε αφού πέρασε η τουριστική περίοδος) να διασφαλίσει ότι οι επίμαχοι τρεις χώροι δεν θα χρησιμοποιούνται από τους παράνομους χρήστες τους, έως ότου η Διοίκηση και τα αρμόδια Δικαστήρια αποφανθούν επί των προσφυγών των επιχειρηματιών (ήδη η προσφυγή τους απορρίφθηκε σε διοικητικό επίπεδο).

 

Η θέση της αντιπολίτευσης, ωστόσο, είναι ότι τα τρία συγκεκριμένα παραβατικά εστιατόρια δεν έπρεπε να ελεγχθούν. Αντίθετα, δηλώνει ευθαρσώς ότι ο Δήμος έπρεπε να μείνει άπραγος μπροστά στην πλήρη περιφρόνηση των Αποφάσεών του και των νόμων από τους εν λόγω τρεις επιχειρηματίες και έπρεπε να καταργήσει για χάρη τους κάθε διαδικασία παραχώρησης κ/χ χώρων. Δηλώνει ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν στον Πόρο, να μην ελέγχονται ποτέ και να μην τιμωρούνται όταν καταπατούν τις Αποφάσεις που σέβονται όλοι οι συνάδελφοί τους. Δηλώνει ότι η δημοτική αρχή δεν έπρεπε να είχε ζητήσει ελέγχους μόνο για αυτούς, παρότι μόνο αυτοί αποφάσισαν να είναι και παραβάτες και αντίδικοι του Δήμου. Τέλος, η παράταξη Σπυρίδωνα, ως διαχρονικός προστάτης των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, δηλώνει με νόημα ότι η αντίδραση του Δήμου «θα πλήξει όλους όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί» και ταυτόχρονα κάνει πράξη την απειλή της, σαμποτάροντας στο ΔΣ την λήψη κρίσιμων Αποφάσεων για τον τόπο.

 

Σε ένα μόνο σημείο η μειοψηφία και ο επικεφαλής της έχουν δίκιο: στο ότι η πρακτική που ακολουθεί η νέα δημοτική αρχή, δηλαδή μια πρακτική ισονομίας, δικαιοσύνης και πάταξης όλων των αθέμιτων προνομίων και ασυλιών που απολάμβαναν κάποιοι λίγοι εις βάρος όλων των υπόλοιπων, είναι πρωτόγνωρη και ξένη με τα ήθη που επικρατούσαν έως το 2014.

 

 
Σχολιάστε