Απάντηση Δημητριάδη στην ανακοίνωση Σπυρίδωνα για την Μ.Π.Ε. για το λιμάνι του ΠόρουDIMITRIADIS-009905Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας Πόρου «Αλλαγή Πορείας», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για αναβολή της συζήτησης της έκφρασης γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων που έχει δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι του Πόρου:

 

 

Απάντηση Γιάννη Δημητριάδη στην ανακοίνωση του κ. Σπ. Σπυρίδωνα αναφορικά με την Μ.Π.Ε. για το λιμάνι του Πόρου

 

Με καθυστέρηση 20 ημερών, ο εισηγητής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κ. Σπ. Σπυρίδωνας χαρακτηρίζει ως παντελώς ψευδές το ότι, κατά τη συνεδρίαση της 19.12.2013, πρότεινε την αναβολή του θέματος της έκφρασης γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων που έχει δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι του Πόρου και όχι την έκφραση αρνητικής γνώμης. Αντί να μάς πει όμως τι διαφορετικό πρότεινε, επιβεβαιώνει ότι αυτό ακριβώς έπραξε και ότι συντάχθηκε απόλυτα με την πρόταση αναβολής που διατύπωσε (πρώτος λόγω του κανονισμού) ο εισηγητής της πλειοψηφίας.

 

Επί της ουσίας:

α) Ο κ. Σπυρίδωνας ισχυρίζεται ότι την αναβολή του θέματος προκάλεσε η κοινοποίηση από την παράταξή μας στο ΠΣ του εξωδίκου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, στο οποίο επισημαίνονταν σοβαρότατες παραβάσεις στο περιεχόμενο της ΜΠΕ. Δηλαδή, (εννοεί ότι) το ΠΣ και ο ίδιος θα εξέφραζαν αρνητική γνώμη, αλλά το γεγονός ότι θέσαμε υπόψη τους 13 σελίδες υποστήριξής της, τούς έκανε να μην την εκφράσουν; Προφανώς μια τέτοια δικαιολογία δεν στέκει. Στέκει μόνο αν πρόθεσή του ΠΣ ήταν να εκφράσει θετική γνώμη και αν η κοινοποίηση του εξωδίκου απέτρεψε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη.

β) Λέει ότι μετά από το εξώδικο, το ΠΣ χρειάζεται και άλλο χρόνο για να αποφανθεί. Όμως, η ΜΠΕ είχε δημοσιοποιηθεί την 1.10.2013 και όλα όσα επισημαίνονται στο εξώδικο ήταν σε γνώση των μελών του επί 80 (!) ημέρες.

γ) «Καμία ημερομηνία ή προθεσμία δεν χάθηκε όπως διαβεβαίωσε ο κ. Προμπονάς». Γιατί δεν μας λέει όμως ο κ. Σπυρίδωνας τι προβλέπει ο νόμος, αλλά μάς λέει τι διαβεβαίωσε ο κ. Προμπονάς; Επειδή, σύμφωνα με το ά.3, παρ.2, περ.β, του Ν.4014/2013, «Για την έκδοση της ΑΕΠΟ …απαιτούνται: …συλλογή γνωμοδοτήσεων …σε χρονικό διάστημα 45 εργάσιμων ημερών από την αποστολή και δημοσιοποίηση της ΜΠΕ… η μη αποστολή γνωμοδότησης …εντός των προθεσμιών εξομοιούται με θετική γνώμη»;

 

 

Ο κ. Σπυρίδωνας καταλήγει ότι «είναι μια ευκαιρία να ξαναδούμε τις θέσεις μας, που πρέπει να είναι ενιαίες, με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου μας και κυρίως να ενημερωθούν πλήρως και αντικειμενικά οι φορείς και οι κάτοικοι του Πόρου». Τού θυμίζουμε λοιπόν τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ Πόρου εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Γιατί θέλει να τις ξαναδούμε; Ποια είναι η «ευκαιρία», για ποιον είναι «ευκαιρία» και ποιος τη δημιούργησε;

Εφόσον ο κ. Σπυρίδωνας ανοίγει το θέμα της αλλαγής της θέσης του Δήμου σχετικά με το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, ας το κάνει με την μόνη ιδιότητα υπό την οποία νομιμοποιείται να το κάνει. Αλλιώς, δεν δικαιούται να ερμηνεύει αυθαίρετα τις θέσεις της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης και πολύ περισσότερο να υποδεικνύει την αλλαγή τους.

 

Γιάννης Δημητριάδης,

επικεφαλής παράταξης μείζονος μειοψηφίας Δήμου Πόρου,

υποψήφιος Δήμαρχος Πόρου

 

 
Σχολιάστε