Ανταλλακτική Οικονομία στον Πόρο: Καλαύριον αντί για Ευρώ;Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό. Αφού πολλά μέρη της Ελλάδας το έχουν πετύχει, γιατί να μη το δοκιμάσουμε και εδώ στον Πόρο;
Η πρώτη συνάντηση- συζήτηση για την Ανταλλακτική Οικονομία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην αίθουσα Συγγρού. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου.
Αρχικά προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο, το οποίο παρουσίαζε το τρόπο που ήδη, αποτελεσματικά, λειτουργεί η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ πολιτών στην Κρήτη. Στη συνέχεια ξεκίνησε συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο του, στην οποία συμμετείχαν 35 πολίτες που εξέφρασαν τις απόψεις και τις ιδέες τους σχετικά με το πώς, πού και κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην δική μας, μικρή κοινωνία.
Οι πολίτες αρχικά, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Θα «περπατήσει» μια προσπάθεια σαν κι αυτήν στον Πόρο; Θα βρει ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία; Μήπως μια τέτοια κίνηση, αποπροσανατολίσει τελικά, τον κόσμο από τις συνέπειες των σκληρών οικονομικών μέτρων, που οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση την πλειοψηφία του ελληνικού λαού;
Όσοι ήταν παρόντες, εξέφρασαν την άποψη τους, αλλά κυρίως, όλοι κατάλαβαν τι είναι ανταλλακτική οικονομία και πως μπορεί να λειτουργήσει. Μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο, ο καθένας έβρισκε και κάτι καινούριο να πει σαν πλεονέκτημα ή πεδίο εφαρμογής.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και εργασίας περισσότερο από ότι στο ανταλλακτικό εμπόριο με προϊόντα και τα αντικείμενα, κάτι που δείχνει, ότι οι παρόντες το είδαν πολύ περισσότερο σαν μελλοντική μορφή βιώσιμης οικονομικής ζωής και όχι σαν πανηγυράκι ή «κάτι που φοριέται» αυτόν τον καιρό.
Βρέθηκε και όνομα για το τοπικό νόμισμα το οποίο χάριν ευκολίας χρησιμοποιήθηκε καθ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Και το όνομα αυτού: «Καλαύριον»!
Στο τέλος της συζήτησης, το γενικό συμπέρασμα ήταν πως η Ανταλλακτική Οικονομία, θα μπορούσε να δοκιμαστεί και κυρίως θα μπορούσε να πετύχει στον Πόρο σε συνεργασία και με πολίτες από το Γαλατά.
Τελικά, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η προσπάθεια άμεσα με ανταλλακτικό παζάρι τις επόμενες εβδομάδες και να γίνουν κάποια συνεχόμενα με σκοπό τη διάδοση της ιδέας. Αποφασίστηκε επίσης να υπάρχει διαχειριστική ομάδα ανακλητή ανά έξι μήνες ώστε να υπάρχει διαφάνεια και ορίστηκε η πρώτη η οποία θα έχει σαν καθήκοντα μεταξύ άλλων το στήσιμο του νομίσματος, να βρει το νομικό πλαίσιο, να στήσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα κλπ. Την επιτροπή αποτελούν οι: Όλγα Βογιατζή- Βίκου, Άντζελα Μακρή – Δεκούλου, Ελπίδα Αργυρίου –Παπαïωάννου, Μαριάνθη Παπαδιαμάντη, Νίκος Χατζηπέρος και Σπύρος Μπορμπαντωνάκης. Τις επόμενες μέρες, θα συνεδριάσει η διαχειριστική ομάδα για να συζητήσει τα περαιτέρω και να στήσει το πρώτο παζάρι.

Ο Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:
Την Δευτέρα 19/3/2012 στο κτήριο Συγγρού πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση πολιτών της περιοχής μας αναφορικά με την δημιουργίας πλατφόρμας ανταλλακτικής οικονομίας με τοπικό νόμισμα.
Η συγκέντρωση κρίθηκε άκρως επιτυχημένη λόγω της σημαντικής συμμετοχής πολιτών, του εξαιρετικού κλίματος της συζήτησης καθώς και των αποφάσεων που πάρθηκαν ομόφωνα.
Οι αποφάσεις της συνάντησης είναι οι ακόλουθες:
1) Η δημιουργία ανταλλακτικού παζαριού με στόχο την υλοποίηση και την διάδοση της ιδέας της ανταλλακτικής οικονομίας στην περιοχή
2) Τον ορισμό διαχειριστικής επιτροπής του «τοπικού νομίσματος» με αρμοδιότητες που ορίστηκαν από τους παρευρισκόμενους. Η διαχειριστική επιτροπή θα είναι ανακλητή ανά έξι (6) μήνες και θα έχει σαν αρμοδιότητες τον ορισμό και την εφαρμογή του νομικού πλαισίου, την διαχείριση της διαδικτυακής πλατφόρμας όταν αυτή λειτουργήσει και την οργάνωση των παζαριών
3) Σαν πρώτη διαχειριστική ομάδα ορίστηκαν ομόφωνα οι:
Α) Αργυρίου-Παπαιωάννου Ελπίδα
Β) Βογιατζή Όλγα
Γ) Μακρή-Δεκούλου Άντζελα
Δ) Μπορμπαντωνάκης Σπύρος
Ε) Παπαδιαμάντη Μαριάνθη
Στ) Χατζηπέρος Νίκος
Οι εργασίες της επιτροπής ξεκινούν άμεσα με στόχο τα καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα
Σαν σύλλογος θεωρούμε την κίνηση αυτή σαν μία από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια δεδομένου του ότι απαιτεί ενεργοποίηση των κατοίκων σε καθημερινή βάση και βοηθά στην μερική (αρχικά) αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων.
Πάνω απ όλα όμως βοηθά στην μετατροπή των ανθρώπων από υπηκόους σε πολίτες.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. giannis says:

    ΕΥΓΕ!!

Σχολιάστε