Αναταραχή στους δήμους για την παραχώρηση αιγιαλούparalies1Φωτιά στους δήμους, ειδικά τους νησιωτικούς και όσους διαθέτουν εκτεταμένες παραλίες προς αξιοποίηση, βάζει η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς μέσω του οποίου παραχωρείται ο αιγιαλός προς εκμετάλλευση. Ο τρόπος που έως τώρα ίσχυε καταργείται και εκτός των δημοτικών εσόδων, απειλούνται και χαοτικές καταστάσεις ενόψει τουριστικής περιόδου.

Τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών έβγαζε μια απόφαση με την οποία εκχωρούσε το δικαίωμα παραχώρησης στους δήμους οι οποίοι ξεκινούσαν διαγωνισμούς μέσω των οποίων μίσθωναν τμήματα των αιγιαλών για ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ αλλά και τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια).

Η περσινή σχετική υπουργική απόφαση λήγει στις 30 Απριλίου χωρίς να έχει ανανεωθεί αλλά το σημαντικότερο είναι πως έχει εκδοθεί η 3944/2015 Απόφασης του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, που ακύρωσε την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ α’ βαθμού, κρίνοντας – μεταξύ άλλων – ότι η παραχώρηση δε μπορεί να γίνεται συλλήβδην, αλλά μεμονωμένα και κατά περίπτωση, βάσει των χαρακτηριστικών κάθε συγκεκριμένου τμήματος αιγιαλού.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτάκτως στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που αποφάσισε να επιδιωχθεί το συντομότερο συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αλλα και το υπουργείο Εσωτερικών. Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης που είχε θέσει το θέμα από την προηγουμένη με ανακοίνωση, εισηγήθηκε να δοθεί η σκληρότερη απάντηση λέγοντας ότι εάν επιβεβαιωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει τις παραλίες από τους δήμους, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί casus belli.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης αναφέρθηκε σε πληροφορίες, βάσει των οποίων η κυβέρνηση έχει πρόθεση να αναθέσει το έργο των παραχωρήσεων αιγιαλού στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ή την Κτηματική Υπηρεσία. Σήμερα, η Κτηματική Υπηρεσία εισπράττει μέρος των εσόδων που έχουν οι δήμοι από την μίσθωη αιγιαλών ενώ, με το νέο καθεστώς, θα συμβαίνει το αντίστροφο.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Σιθωνίας Ι.Τζίτζιος χαρακτήρισε μια τέτοια ρύθμιση ανεφάρμοστη καθώς οι Κτηματικές Υπηρεσίες έχουν ελάχιστο προσωπικό για να διεκπεραιώσει τόσους διαγωνισμούς ενώ άφησε αιχμές για αύξηση των αυθαιρεσιών, και κυριάρχηση της ευνοιοκρατίας στην επιλογή των αναδόχων και τον ορισμό του τιμήματος.

“Θα τιναχτούν οι δήμοι στον άερα…Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βρει νέες πηγές εισοδήματος” τόνισε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ.Κοιμήσης και πρότεινε ως μοναδική άμεση λύση την παράταση της υφιστάμενης ΚΥΑ, υποστηρίζοντας ότι το ΣτΕ ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις μέχρι το 2014. Ομως, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π.Ζυγούρης ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει το σκεπτικό όλων των αποφάσεων οπότε την λυση μπορεί να δώσει μόνο μια νομοθετική ρύθμιση.

“Να κλείσουμε τους δήμους εάν χρειαστεί”, είπε ο Γ.Πατούλης και υποσχέθηκε να γίνει το συντομότερο μια συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να επιδιωχθεί η εξέυρεση λύσης.

Στη Βουλή

Το θέμα είχε συζητηθεί και στη Βουλή στις 10 Μαρτίου 2016 με αφορμή κατάθεση ερώτησης από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένου. Τότε, ο κ.Αλεξιάδης, παραδέχθηκε πως το θέμα είναι περίπλοκο αλλά υποσχέθηκε λύση χωρίς να την προσδιορίσει:

“Η απόφαση του ΣτΕ βγήκε τον Νοέμβριο του 2015. Στο Υπουργείο Οικονομικών ήρθε τον Ιανουάριο του 2016 -γιατί δεν εκδίδεται την επόμενη ημέρα. Άμεσα προχωρήσαμε σε σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα Υπουργεία, γιατί ξέρετε πλέον ότι η απόφαση πρέπει να βγει από το υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και με τις δομές και τις λειτουργίες του δημοσίου δεν είναι εύκολος ο συντονισμός και δεν είναι εύκολο να γίνουν αυτά τα πράγματα.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξε άμεσα κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων και έτσι αυτήν τη στιγμή έχουμε δεδομένο, ότι, με βάση αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σταματάει μία προηγούμενη χαοτική κατάσταση, η οποία δεν τιμούσε τη χώρα. Η απόφαση αυτή πιστεύω, ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ σε θέματα προστασίας των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από υπερεκμετάλλευση και η όλη διαδικασία και η υλοποίηση της απόφασης (από το Υπουργείο Οικονομικών) θα γίνει με απόλυτο σεβασμό, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Τονίζω ξανά ότι το Υπουργείο Οικονομικών, (όπως και με προηγούμενη απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες, έτσι και τώρα) ακολουθεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων, σέβεται τη Δικαιοσύνη, συνεργάζεται μαζί της. Άλλωστε εμείς προσπαθούμε να επιβάλουμε τη φορολογική δικαιοσύνη και γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα συγκεκριμένα θέματα, να πω ότι για το ναυαγοσωστικό έργο είναι υποχρεωτική η πρόσληψη των ναυαγοσωστών από τους φορείς που έχουν τη διαχείριση αυτών των χώρων. Δεν είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Άρα, όποιος έχει τον αντίστοιχο χώρο πρέπει να προχωρήσει στην πρόσληψη ναυαγοσωστών. Δεν προκύπτει ότι η αρμοδιότητα της ανάθεσης αυτής είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων. Ανήκει σε κάθε φορέα που έχει μία λουτρική ή αντίστοιχη εγκατάσταση.

Η καθαριότητα των παραλιών ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες των δήμων, με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία. Με βάση έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής στοιχείων σχετικά με τους χερσαίους και ενάλιους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ήδη έχουν συλλεχθεί στοιχεία από τις περισσότερες εφορείες αρχαιοτήτων. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει καταρτίσει πίνακα με όλους τους κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος, με έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας –όλα αυτά τα έγγραφα θα τα καταθέσω για να έχετε μια πληρέστερη ενημέρωση-, στη νέα υπουργική απόφαση θα προσδιορίζονται θέσεις αποκλεισμού απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, βάσει προστατευτέων αντικειμένων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, και εξετάζονται περαιτέρω όροι και περιορισμοί για την αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Άρα, δεν υπάρχει χαοτική κατάσταση. Υπάρχει άμεση ενεργοποίηση και η διαβεβαίωση που έχω από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, τον κ. Μαντζάκο, είναι ότι το πολύ μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση από τα τέσσερα Υπουργεία που θα λύνει αυτό το θέμα. Θα είμαστε έτοιμοι πολύ πιο πριν από την τουριστική περίοδο, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά”.

http://www.aftodioikisi.gr/
Σχολιάστε