Αναζητώντας την Ελλάδα μέσα από την ελληνική γλώσσαIMG_0241Θέλησαν να μάθουν Ελληνικά. Να γνωρίσουν τη χώρα, τους ανθρώπους και την κουλτούρα της Ελλάδας, όσο καλύτερα γίνεται. Ήρθαν στο νησί μας και κάθε μέρα διδάσκονται την ελληνική γλώσσα από τους Έλληνες δασκάλους τους. 20 ευρωπαίοι πολίτες, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί, ανάμεσα τους και κάποιοι Αυστριακοί και Ελβετοί, έρχονται σε επαφή με τον Πόρο για πρώτη φορά.

Στην πατρίδα τους, μαθαίνουν την γλώσσα μας, μέσω τηλεδιάσκεψης (skype). Εμείς τους συναντήσαμε στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο μεσημεριανό τους διάλειμμα την Τρίτη 7 Οκτωβρίου.  Συνοδεύσαμε την Πρόεδρο του Δ.Σ. Πόρου Ελένη Κανατσίδη, που τους καλωσόρισε στον Πόρο, εκ μέρος του Δήμου.

Τους ρωτήσαμε γιατί θέλησαν να μάθουν τη γλώσσα μας. Οι απαντήσεις τους ποικίλουν. Κάποιοι από θαυμασμό για την Ελλάδα, κάποιοι άλλοι από περιέργεια για τη μοντέρνα εκδοχή της αρχαίας γλώσσας που διδάχτηκαν στο σχολείο. Μερικοί γιατί ένιωσαν αλληλέγγυοι με το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Οι περισσότεροι όμως επειδή συνδέονται – με κάποιο τρόπο – με την Ελλάδα. Είτε επειδή έρχονται πολύ συχνά διακοπές, είτε επειδή έχουν αποκτήσει σπίτι στη χώρα μας και επιθυμούν να ανακαλύψουν κάθε πτυχή της ελληνικής κουλτούρας.

Για τους παραπάνω λόγους, ταξίδεψαν στο νησί μας. Ανάμεσα τους και ο Michael. Ο άνθρωπος που διένυσε περισσότερα από 1800 χιλιόμετρα, σε τρείς εβδομάδες, με το ποδήλατο του, για να βρεθεί στον Πόρο, για αυτά τα μαθήματα.

Το γκρουπ των μοντέρνων… φιλελλήνων, θα αποχωρήσει στα τέλη της εβδομάδας και θα αντικατασταθεί με νέο γκρουπ.  Όσο θα παραμείνουν στο νησί μας, πολλοί από εμάς θα έχουμε τη δυνατότητα να τους συναντήσουμε, σε καφέ και εστιατόρια στο νησί. Θα τους αναγνωρίσουμε από την αποφασιστικότητα τους να επικοινωνήσουν μαζί μας, στη γλώσσα μας. Ας τους βοηθήσουμε να ερωτευτούν και την χώρα μας. Το νησί μας. Αξίζουν τον σεβασμό μας…
Σχολιάστε