Αλλοπρόσαλλη στάση της μειοψηφίας στο θέμα του «Κανονισμού Λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων»IMGP9279Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου της Παρασκευής 13 Μαΐου, συζητήθηκε η Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούσε τον «Κανονισμό Λειτουργίας Κοινόχρηστων Χώρων».

Όπως θα δούμε παρακάτω στο ρεπορτάζ, παρά την προσπάθεια του Δημάρχου – ο οποίος αποδέχτηκε όλες τις θέσεις της μειοψηφίας – να υπάρξει συναίνεση για αυτό το σοβαρό θέμα, η παράταξη της μειοψηφίας επέμεινε σε μια αμήχανη και ουσιαστικά στείρα τακτική αντιπροτείνοντας την αναβολή του θέματος.

Το συγκεκριμένο θέμα  συζητήθηκε για δεύτερη φορά σε Δημοτικό Συμβούλιο καθώς η πρώτη απόφαση είχε ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς δεν είχε συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, δηλαδή τους 9 ψήφους που προβλέπει ο Νόμος για μια κανονιστική πράξη.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η ανεξάρτητη σύμβουλος κ. Μακρή, ενώ από την μειοψηφία απουσίαζαν ο κ. Σπυρίδωνας, ο οποίος παραβρισκόταν στα εγκαίνια του East Med Yacht Show της Ζέας, ο κ. Ζεντέλης και η κα. Μητσιοπούλου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Πόρου, το κείμενο που ήρθε προς συζήτηση στο συμβούλιο της Παρασκευής,  παρουσίασε μικρές διαφορές από εκείνο που είχε συζητηθεί πέρσι, καθώς είχαν απαλειφθεί κάποια θέματα, ενώ προστέθηκαν και κάποιες διευκρινήσεις.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων, θα αποτελεί πλέον τον «μπούσουλα» που θα ορίζει τις παραχωρήσεις και θα συνοψίζει τους κανόνες λειτουργίας των κοινοχρήστων χώρων στον δήμο του Πόρου, καθώς περιλαμβάνει συνοπτικά τις διατάξεις του Νόμου, όπου ισχύουν έτσι κι αλλιώς και οι οποίες θα εφαρμόζονται στην επικράτεια του δήμου.

Παρά τη δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να εφαρμόζουν, ακόμη αυστηρότερες διατάξεις, στον Κανονισμό του Δήμου Πόρου, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, πέρα απ’ ότι ορίζει η νομοθεσία.

Από τον νέο Κανονισμό, αφαιρέθηκε το σημείο που όριζε κατευθύνσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ώστε οι Κανονισμοί Λειτουργίας των δυο αρχών να είναι εναρμονισμένες. Μάλιστα, εκείνος ήταν ο πρωτεύων λόγος, που η μειοψηφία είναι καταψηφίσει τον προηγούμενο κανονισμό.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πόρου, ο εναρμονισμός των Κανονισμών Λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων ανάμεσα στο Δήμο και το Δ.Λ.Τ. προκαλούσε εμπόδια νομικής και γραφειοκρατικής υφής. Το θέμα αυτό απαλείφθηκε από τον φετινό Κανονισμό, ώστε να πάψει ο κύκλος των προσφυγών και των προσβολών των αποφάσεων και ταυτόχρονα να αφαιρεθεί το σημαντικότερο επιχείρημα που χρησιμοποιούσε η αντιπολίτευση για να καταψηφίσει  τον κανονισμό, προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση.

Ο κ. Δημητριάδης διέψευσε την κινδυνολογία που καλλιεργείται από διάφορους κύκλους, ότι δήθεν πλήττονται με αυστηρότερους νόμους οι επαγγελματίες,  λέγοντας πως μέσα από τον Κανονισμό ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι νόμοι που ίσχυαν πάντοτε και δεν έχουν προστεθεί πιο αυστηροί κανόνες, παρά τα ελάχιστα που ορίζει ο Νόμος. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πόρου, ανέλυσε λεπτομερώς κάποια σημεία του Κανονισμού.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Κανατσίδη, δήλωσε πως από την εμπειρία της στα κοινά, κατά το παρελθόν – τόσο ως σύμβουλος του κ.  Σπυρίδωνα, όσο και του κ. Στρατηγού- ήταν διακαής πόθος όλων των συμβούλων να θεσπιστεί ένας Κανονισμός Λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων, ωστόσο αυτό ποτέ δεν έγινε.

Σύμφωνα με την κ. Κανατσίδη, ο Κανονισμός που έρχεται προς ψήφιση, είναι λεπτομερής και εμπεριστατωμένος και θα επιφέρει το νοικοκύρεμα στο νησί. «Θα ήθελα να είμαστε τολμηροί. Αν θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το νησί μας, θα πρέπει να δούμε, με ανοιχτό μυαλό, αυτό τον κανονισμό» δήλωσε.

Ο Δήμαρχος Πόρου, σημείωσε πως ο Κανονισμός που ήρθε προς ψήφιση έχει βασιστεί στον βραβευμένο Κανονισμό Λειτουργίας Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Φλώρινας, προσαρμοσμένο στα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά του νησιού μας, έπειτα και από την συμβουλή, της νομικής συμβούλου του Δημάρχου.

Τα όσα ειπώθηκαν μέχρι εκείνο το σημείο μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο 1ο Μέρος των βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων του Porosnews.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Δημήτρης Μωρόπουλος, ο οποίος αντίκρουσε τα λεγόμενα του Δημάρχου, για τους λόγους για τους οποίους η μειοψηφία είχε καταψηφίσει την προηγούμενη φορά, λέγοντας πως όπως αποδείχτηκε η μειοψηφία είχε δίκιο στις παρατηρήσεις της, καθώς εκ του αποτελέσματος, αυτές έγιναν αποδεκτές και αφαιρέθηκαν από τον σημερινό Κανονισμό.

«Όπως και στον τωρινό κανονισμό, αν οι παρατηρήσεις μας γίνουν δεκτές και τροποποιηθεί ο Κανονισμός, ειλικρινά σας το λέω, θα τον υπερψηφίσουμε» δήλωσε ο κ. Μωρόπουλος.

Στην συνέχεια ο κ. Μωρόπουλος έθεσε μια σειρά από παρατηρήσεις της παράταξης του, που αφορούσαν τον Κανονισμό, άλλες ήσσονος και άλλες μείζονος σημασίας.

Ακολούθησε εκτενέστατη συζήτηση 45 λεπτών πάνω στις παρατηρήσεις της παράταξης της μειοψηφίας, με τον Δήμαρχο Πόρου, να αποδέχεται τελικά να τροποποιήσει Κανονισμό υιοθετώντας όλες τις παρατηρήσεις της μειοψηφίας, προκειμένου να ψηφιστεί ο Κανονισμός ομόφωνα.

Μετά την αποδοχή των θέσεων της μειοψηφίας, ο κ. Μωρόπουλος ζήτησε ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου να διαβουλευτεί με τον Δήμαρχο και την παράταξη του, τι ακριβώς έγινε δεκτό. Ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε «Κάνατε κάποιες παρατηρήσεις, σας λέω ξανώ ότι τις αποδέχομαι όλες, πάμε να το ψηφίσουμε ομόφωνα ή σας αιφνιδιάζω;». Ο κ. Μωρόπουλος επέμεινε να γίνει διάλειμμα και έτσι ακολούθησε διάλειμμα 15 λεπτών.

Τα όσα ειπώθηκαν μέχρι εκείνο το σημείο μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο 2ο Μέρος των βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων του Porosnews.

Μετά το διάλειμμα, το λόγο έλαβε ο κ. Μωρόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον κ. Σπυρίδωνα (σ.σ. που βρισκόταν στα εγκαίνια του φεστιβάλ σκαφών της Ζέας), και ζήτησε αναβολή του θέματος.

Η πρόταση του κ. Μωρόπουλου για αναβολή, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δόσκαρη, ο οποίος ζήτησε να μάθει τον λόγο για την απουσία κάποιων συμβούλων της μειοψηφίας από την συνεδρίαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

«Γιατί κάποιοι σύμβουλοι σας δεν έχουν έρθει για αυτό το θέμα; Δεν τους ενδιαφέρει;» ρώτησε ο κ. Δόσκαρης, «Γιατί παραπονιούνται μετά;» συμπλήρωσε με νόημα διευκρινίζοντας «Μιλάω για συγκεκριμένα άτομα και ξέρουμε για ποιους μιλάμε. Δεν θέλω να πω ονόματα».

Συνεχίζοντας ο κ. Δόσκαρης, άσκησε κριτική στη μειοψηφία, που δεν υπερψηφίζει τον κανονισμό, παρά το γεγονός ότι έγιναν 100% αποδεκτές οι θέσεις της. «Είσαστε φάουλ! Σας έφερε ο αρχηγός σας σε δύσκολη θέση, το καταλαβαίνω, αλλά είσαστε φάουλ, και εσείς και ο αρχηγός σας» δήλωσε.

Απαντώντας ο κ. Μωρόπουλος δήλωσε πως το γεγονός ότι έγιναν δεκτές όλες οι παρατηρήσεις της μειοψηφίας, καταδεικνύει ότι ο κανονισμός επιδέχεται περεταίρω «χτένισμα». «Το ότι φέρατε 10 π.χ. παρατηρήσεις πάει να πει ότι είχατε μελετήσει με προσοχή τον κανονισμό και για αυτό φέρατε 10 κι όχι 9 ή 12. Υπεκφεύγετε. Αν θέλει χτένισμα ο κανονισμός, να τον πάτε στο κομμωτήριο»  απάντησε ο κ. Δόσκαρης.

Ο Δήμαρχος Πόρου χαρακτήρισε την στάση της μειοψηφίας ως προσβολή για το Δημοτικό Συμβούλιο «Παρότι εμείς δεχτήκαμε τις παρατηρήσεις, εσείς ζητάτε έγκριση. Προσβάλετε τον εαυτό σας αλλά δεν μου πέφτει λόγος. Παρόλα αυτά, θα κρατήσουμε τις παρατηρήσεις σας και θα τροποποιήσουμε τον κανονισμό. Φαντάζομαι δεν θα εφεύρετε καμιά καινούργια για να προσβάλετε και αυτή την απόφαση» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Τελικά ο Κανονισμός υπερψηφίστηκε από τους 9 συμβούλους της πλειοψηφίας, με τους συμβούλους της μειοψηφίας να ψηφίζουν την αναβολή και την ανεξάρτητη σύμβουλο κ. Μακρή να υπερψηφίζει για ακόμη μια φορά την πρόταση της μειοψηφίας.

Τα όσα ειπώθηκαν μέχρι εκείνο το σημείο και τα υπόλοιπα θέματα, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο 2ο Μέρος των βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων του Porosnews.
Σχολιάστε