Αλλάζει ο Αγ. Στέφανος – Δείτε πως είναι σήμερα και τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες



IMGP3600Καθαρίστηκε από την Δημοτική Αρχή Πόρου, η παραθαλάσσια έκταση του Αγ. Στεφάνου απέναντι από τα σχολεία, μετά την αναπόφευκτη καθυστέρηση που προκλήθηκε από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2014.

Πρώτη δράση του δήμου, ήταν η κατάργηση, το φθινόπωρο του 2014, της μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, η οποία γινόταν επί χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο. Η κατάργηση αυτή, η οποία αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των περίοικων και των Συλλόγων Γονέων των σχολείων, καθώς και ο καθαρισμός του δημοτικού οικοπέδου μπροστά από τις εισόδους των σχολείων, θα αποτελούσαν τα πρώτα βήματα για την μεταμόρφωση της περιοχής, όπως την σχεδίαζε η δημοτική αρχή.

Ωστόσο, τον προγραμματισμό της νέας δημοτικής αρχής ανέτρεψαν οι πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2014 και η αναγκαστική χρησιμοποίηση, μετά από υπόδειξη της Περιφέρειας Αττικής, της συγκεκριμένης έκτασης, ως χώρου υποδοχής των φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν από τα πλημμυρισμένα ρέματα, σπίτια και δρόμους.

Έτσι, ο δήμος επέτρεψε στα φορτηγά της Περιφέρειας, η οποία δεσμεύτηκε ότι στη συνέχεια θα αναλάμβανε την μεταφορά των υλικών σε εργοτάξιό της στην Δρυόπη, να εναποθέτουν τα φερτά υλικά στην περιοχή και έδωσε εντολή το ίδιο να πράξουν και τα φορτηγά που δούλευαν για τον Δήμο.

Ωστόσο, στη συνέχεια, η Περιφέρεια αθέτησε τη συνεννόηση αυτή και δεν ανταποκρίθηκε στις διαδοχικές έγγραφες εκκλήσεις του Δημάρχου για απομάκρυνση των υλικών. Την ίδια περίοδο (άνοιξη – καλοκαίρι 2015), η κατάσταση στον Αγ. Στέφανο επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την ανεύθυνη επιλογή ορισμένων ζωόφιλων να μετατρέψουν τα κατεστραμμένα λυόμενα που βρίσκονταν στην περιοχή σε αυθαίρετο καταφύγιο 40 περίπου αδέσποτων σκύλων που είχαν περισυλλέξει, ενώ τον Σεπτέμβριο η Περιφέρεια διενήργησε στην περιοχή περιβαλλοντικούς, υγειονομικούς και κτηνιατρικούς ελέγχους και εγκάλεσε τον Δήμο για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

IMGP3597

Αντιμέτωπη με την κατάσταση αυτή, η δημοτική αρχή διαμόρφωσε διαφορετικά τον σχεδιασμό της και, αφού επέλυσε το ζήτημα των σκυλιών (τα οποία μεταφέρθηκαν καταρχήν στον Βιολογικό και ακολούθως αποστέλλονται για υιοθεσία στο εξωτερικό με τη βοήθεια των εγγλέζων φιλόζωων κυριών που συνεργάζονται με τον Δήμο), ενέταξε στον Προϋπολογισμό του 2016 κονδύλια για τη διαχείριση και μεταφορά των φερτών υλικών και των υπολειμμάτων των λυόμενων σχολικών αιθουσών.

Παράλληλα με την έναρξη των σχετικών εργασιών, απομακρύνθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους, αμέσως μόλις του ζητήθηκε, τα κοντέινερ που ήταν σταθμευμένα στον χώρο και τονίστηκε εγγράφως σε όλους τους επαγγελματίες χωματουργικών και μεταφορικών εργασιών ότι στο εξής θα υπάρχει αυστηρότατη αστυνόμευση του χώρου, προκειμένου να αποτραπεί κάθε παράνομη εναπόθεση μπαζών.

Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, ο χώρος παραδόθηκε στην μεταβατική του μορφή, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα την κατάσταση που επικρατούσε έως το 2014. Επόμενα βήματα του σχεδιασμού είναι η σύνταξη όλων των απαιτούμενων Μελετών για την ανάπλαση της έκτασης, το ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα της περιοχής και η διαμόρφωση της ακτογραμμής με αξιοποίηση του Βασιλικού Διατάγματος που προβλέπει την επιχωμάτωση της έκτασης για τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου.

Έως την ολοκλήρωση όλων των ανωτέρω διαδικασιών, ο χώρος πρόκειται να λειτουργήσει ως parking που θα αποσυμφορήσει το parking του λιμανιού, ενώ ήδη από το ερχόμενο καλοκαίρι πρόκειται να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην πανέμορφη παραλία ανατολικά του χώρου, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα εναλλακτική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Πληροφορίες από το έντυπο του Δήμου Πόρου «Τα Νέα του Πόρου»: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2016/04/Aprilios-2016.pdf




Σχολιάστε