Ακτοπλοϊκό: Η επόμενη μέρα της απόφασης του Σ.Α.Σ.DSC00099Εκστρατεία ενημέρωσης Κομμάτων, Φορέων και ΜΜΕ έχει ξεκινήσει ο Δήμος Πόρου, μετά την αναμενόμενη έγκριση των δρομολογίων των συμβατικών πλοίων από και προς Πειραιά από το Σ.Α.Σ, τα οποία μειώνονται δραματικά.

Ο Δήμος Πόρου, με δελτίο τύπου, που εξέδωσε σήμερα, αναφέρει: «Για μια ακόμα φορά το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με την υπ. αρ. 05/15-10-2013 Δ’3Α απόφασή του, δίνει τη χαριστική βολή στην χειμαζόμενη οικονομία του Πόρου και της Τροιζηνίας, αδιαφορώντας πλήρως για τις ζωτικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αγνοώντας την διαπαραταξιακή Ομόφωνη  Απόφαση (175/2013) και το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου,  καθώς συντάχθηκε κατά πλειοψηφία με τις προτάσεις της Ηellenic Seaways για δραστική μείωση των δρομολογίων». Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δραματική για τους ποριώτες και αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής:

«Από  1/11/2013 έως 31/10/2014, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς την περιοχή μας μειώνονται δραματικά, αποστερώντας τη δυνατότητα σε Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες να επισκεφθούν τον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή Τροιζηνίας – Μεθάνων, γεγονός που οδηγεί σε εγκατάλειψη έναν τουριστικό προορισμό που απέχει μόλις 31 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Τα δρομολόγια των ταχύπλοων, λόγω του υψηλού κόστους τους και της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και τις οικονομίες των περισσοτέρων χωρών διεθνώς, καθίστανται απαγορευτικά για το σύνολο των επισκεπτών, και ιδίως των κατοίκων που χρειάζεται να μεταβούν στο διοικητικό κέντρο της χώρας για την διεκπεραίωση επειγουσών υποθέσεων. 

Η δρομολόγηση ενός τουλάχιστον συμβατικού-οικονομικού πλοίου σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθίσταται απολύτως επιβεβλημένη.» αναφέρει το δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής και καταλήγει «Ο Δήμος Πόρου, πεπεισμένος για το δίκαιο των αιτημάτων του και υπερασπιζόμενος ως οφείλει τους πολίτες του, διατρανώνει την αντίθεσή του στην συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της θαλάσσιας συγκοινωνίας με τον Πειραιά και τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού.  Έχει αρχίσει ήδη την συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης Κομμάτων, Φορέων και ΜΜΕ με τα αιτήματά μας και την ανάγκη να μην υλοποιηθεί το  ιδιότυπο καθεστώς άγονης γραμμής στο οποίο οδηγεί τον Πόρο η Πολιτεία και το μονοπωλιακό ακτοπλοϊκό καθεστώς».

 

Εξοργισμένοι οι Ποριώτες

Οι πολίτες του Πόρου είναι έξαλλοι με την εταιρεία που μονοπωλεί την γραμμή, καθώς βλέπουν πως σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και στενότητας, το νησί στερείται οικονομικών επιλογών ταξιδιού προς κι από τον Πειραιά.

Επιπλέον οι πολίτες είναι έξω φρενών – εκτός από τη δραματική μείωση των δρομολογίων -με  την σημερινή εξυπηρέτηση από τα υπάρχοντα δρομολόγια των ταχύπλοων, αφού όπως μας πληροφορούν,  πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να ταξιδέψουν σε περίπου δυο ώρες μια απόσταση, που με τα ίδια ταχύπλοα, έκαναν παλαιότερα σε μια ώρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα πολιτών, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάποιοι εκφράζουν την οργή τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται για το νησί.

Ακούγονται μάλιστα και προτάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις, μποϋκοτάζ της εταιρίας και λύσεις βελτιωμένης οδικής σύνδεσης με την Αθήνα και τον Πειραιά.

Το θέμα σίγουρα είναι καυτό για τους νησιώτες και θα ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν, να ενημερωθούν και να συναποφασίσουν για την επόμενη μέρα, μέσα από μια γενική λαϊκή συνέλευση.

Θετική εισήγηση του ΣΑΣ για το ΜΙΧΑΗΛ

Θετική, κατά πλειοψηφία, είναι η εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για την δρομολόγηση από 1 Νοεμβρίου 2013 του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου ΜΙΧΑΗΛ στη γραμμή Μέθανα – Αίγινα – Πειραιάς.  Ωστόσο, εδώ και λίγες μέρες, έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο φωτογραφία  και κάποια στοιχεία για το πλοίο, που δείχνουν ότι δεν πρόκειται για οχηματαγωγό, αλλά για μικρό 20μετρο πλοίο, χωρητικότητας 60 περίπου επιβατών.  Μάλιστα η δρομολόγηση του ΜΙΧΑΗΛ στα Μέθανα, λοιδορείται από παράγοντες του Πόρου, σε περίπτωση που ισχύουν οι πληροφορίες που διέρρευσαν. Οψόμεθα.

 
Σχολιάστε