Αίτημα του Δήμου Πόρου για διαχειριστικό έλεγχοIMGP4084Με απόφαση του Δ.Σ. ο Δήμος Πόρου προχώρησε στην υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου για τα έτη 2010 – 2011, προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να προβεί στη συνέχεια στη σύνταξη και έγκριση των απολογισμών – ισολογισμών ετών 2010 – 2013, οι οποίοι δεν είχαν διεκπεραιωθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Στην τοποθέτηση του, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. ο δήμαρχος Πόρου ανέφερε πως από το 2011 που αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση των χρημάτων από τα ταμεία του δήμου, η τότε δημοτική αρχή, είχε υποβάλει αίτημα για τη διενέργεια έκτακτου, οικονομικού, διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο. Δυο χρόνια αργότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επανήλθαν, εγκαλώντας τον Δήμο Πόρου για το ότι δεν έχει προχωρήσει ο διαχειριστικός έλεγχος.
Από τότε μέχρι σήμερα, η εκκρεμότητα παραμένει, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν πραγματοποιήσει τον διαχειριστικό έλεγχο, τον οποίο έχει ζητήσει ο Δήμος του Πόρου, ενώ κανείς δεν έχει ενημερώσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα ο έλεγχος.
Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τους ισολογισμούς των προηγούμενων ετών, που η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν πραγματοποίησε, όπως ήταν υποχρεωμένη να κάνει, με συνέπεια να μην έχουν γίνει ισολογισμοί των τελευταίων 5 ετών.
Παρά τις αναφορές που είχε κάνει κατά την θητεία του στην αντιπολίτευση ο κ. Δημητριάδης, προς τις αρμόδιες αρχές ότι δεν γίνονταν οι ισολογισμοί όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε κανένας έλεγχος για το θέμα.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν αυτό που δεν είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Εγκάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια, στους ισολογισμούς, ως όφειλε. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τη νέα δημοτική αρχή, να ψηφίσουν τους ισολογισμούς του 2010 και του 2011, αυτούς δηλαδή που δεν είχε ψηφίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, όπου κατά τη θητεία της, είχε γίνει η υπεξαίρεση των χρημάτων.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι το γεγονός, ότι η ελληνική πολιτεία, η οποία είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια ο διαχειριστικός έλεγχος, έρχεται σήμερα να εγκαλέσει το Δήμο Πόρου, να ψηφίσει τους ισολογισμούς.
«Εμείς δεν θα κάτσουμε να βγάλουμε σήμερα τα κάστανα από τη φωτιά, ούτε θα παίξουμε το παιχνίδι της υποκρισίας. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την προεκλογική μας υπόσχεση και να ζητήσουμε τον διαχειριστικό έλεγχο, που όλοι επιθυμούν» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης «Ελπίζω πως δεν θα βρει κάτι σημαντικό αυτός ο διαχειριστικός έλεγχος, ωστόσο χρειαζόμαστε αυτό το χαρτί για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να προχωρήσουμε μπροστά» προσέθεσε ο δήμαρχος Πόρου.
Να σημειώσουμε, ότι τα ίδια ισχύουν και για το Δ.Λ.Τ.
Η μειοψηφία, καταψήφισε την πρόταση του δημάρχου για την υποβολή αιτήματος για διαχειριστικό έλεγχο.
Ο εισηγητής της μειοψηφίας κ. Δημήτρης Μωρόπουλος δήλωσε πως είναι σύμφωνος με το να ασκηθεί πίεση για διαχειριστικό έλεγχο, ωστόσο ισχυρίστηκε πως πρόκειται για παράνομη απόφαση, καθώς δεν θα ήταν νόμιμο να μη ψηφιστούν οι ισολογισμοί και να παραμείνει ως εκκρεμότητα. Ο κ. Μωρόπουλος υπενθύμισε στο Σώμα, πως αν δεν έρθουν προς ψήφιση οι παρελθόντες ισολογισμοί, οι σύμβουλοι και κυρίως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απειλούνται με παράβαση καθήκοντος.
Σε εκείνο το σημείο, η πρόεδρος του Δ.Σ. ρώτησε τον κ. Μωρόπουλο, γιατί ως πρόεδρος του Δ.Σ. στο παρελθόν, δεν έφερε προς ψήφιση τους ισολογισμούς των εν λόγω ετών. Από την συζήτηση προέκυψε ότι σε δημοτικό συμβούλιο που είχε συγκαλέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε έρθει το θέμα των ισολογισμών προς συζήτηση, αλλά σε εκείνη την συνεδρίαση δεν υπήρχε απαρτία διότι δεν είχε εμφανιστεί κανείς από τους συμβούλους της τότε παράταξης Στρατηγού, που σήμερα βρίσκονται στην παράταξη της μειοψηφίας.
«Εκεί που εσείς, με δύο προέδρους δεν φέρατε ποτέ το Δ.Σ. να αναλάβει την ευθύνη του τι κάνει και τι δεν κάνει, εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο και το φέρνουμε στο Δ.Σ. αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το τι θα κάνουμε» δήλωσε ο Δήμαρχος Πόρου.
Δείτε το βίντεο από το λεπτό 52’
Σχολιάστε