Εξελίξεις στο θέμα του ΒΙΟΚΑ – Συγκλονιστικές καταγγελλίες του Γιάννη ΔημητριάδηDSC00140Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκάλεσε για σήμερα (Τετάρτη 11/12) στις 14.00 στο γραφείο του δημάρχου, θα συζητηθεί εκ νέου το καυτό θέμα του ΒΙΟΚΑ. Αφορμή για την συνεδρίαση, είναι η πρόταση που εξέφρασε με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κατσικάρης προς τον Δήμαρχο Πόρου και με την οποία προτείνεται η διενέργεια μελέτης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Update: Νεότερη ενημέρωση αναφέρει ότι, μετά την επιστολή του Γιάννη Δημητριάδη, η σημερινή συνεδρίαση αναβλήθηκε. 

Στην συνεδρίαση ο κ. Στρατηγός θα εισηγηθεί στο ΔΣ να ζητήσει από την Περιφέρεια να εκπονήσει την «πλήρη μελέτη» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ. Αντίθετα, δεν προτίθεται να φέρει προς συζήτηση την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για την εγγραφή της δωρεάς 24.600€ που έκανε ο κ. Δημητριάδης εχθές, ώστε να είναι στη συνέχεια δυνατή η υπογραφή σύμβασης για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης που έχει αποφασίσει το ΔΣ με την απόφαση 200/13.11.2013, για τον εντοπισμό των αιτιών των υφιστάμενων προβλημάτων πριν την συνέχιση της διάθεσης εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπισή τους.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Δημητριάδης με επιστολή του,  ζητά από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να μην υπερψηφίσουν τη σχετική πρόταση και καλεί τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα, ή τουλάχιστον να το θέσει προς συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ.

Στην επιστολή του, ο κ. Δημητριάδης, καταγγέλλει απίστευτα πράγματα, για το περιεχόμενο της άτυπης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 9.12.2013 στο γραφείο του κ. Κατσικάρη.

Αξίζει να διαβάσετε με προσοχή την επιστολή του κ. Δημητριάδη, την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

 ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση προβλημάτων ΒΙΟΚΑ Πόρου – Γαλατά

 

Από τηλεφωνική ενημέρωση του Δημάρχου Πόρου προς τους δύο επικεφαλής της μειοψηφίας, πληροφορηθήκαμε ότι αύριο 11.12.2013 στις 14.00 το μεσημέρι, θα συγκληθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ, με θέμα την εκπόνηση από την Περιφέρεια Αττικής, μελέτης για το Βιολογικό Καθαρισμό, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που έχει αποφασιστεί με τις αποφάσεις 103/27.5.2013 και 200/13.11.2013 του ΔΣ, αλλά και της έγγραφης ενημέρωσης (στις 19.6.2012 και 11.11.2013) του επικεφαλής της παράταξής μας Γ. Δημητριάδη, από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Κατσικάρη.

Σύμφωνα με την τηλεφωνική ενημέρωση, ο κ. Στρατηγός, σε συνέχεια της επιστολής του κ. Κατσικάρη που όλοι λάβαμε σήμερα 10.12.2013, θα εισηγηθεί στο ΔΣ να ζητήσει από την Περιφέρεια να εκπονήσει την «πλήρη μελέτη» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ. Αντίθετα, δεν προτίθεται να φέρει προς συζήτηση την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για την εγγραφή της δωρεάς 24.600€ που έκανα επίσης σήμερα, ώστε να είναι στη συνέχεια δυνατή η υπογραφή σύμβασης για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης που έχει αποφασίσει το ΔΣ με την απόφαση 200/13.11.2013, για τον εντοπισμό των αιτιών των υφιστάμενων προβλημάτων πριν την συνέχιση της διάθεσης εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπισή τους.

 

Σε ό,τι αφορά την επιστολή Κατσικάρη, επισημαίνω καταρχήν ότι με αυτή ενημερωθήκαμε ξαφνικά (σε αντίθεση με όσα έλεγε εγγράφως ο κ. Κατσικάρης εδώ και δύο χρόνια, όσο κολυμπάγαμε στα λύματα) ότι η Περιφέρεια –και όχι ο Δήμος- θα εκπονήσει την απαιτούμενη μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ. Εξίσου ξαφνικά, στην τελευταία αυτή επιστολή, η μέχρι χθες αποκαλούμενη «μελέτη συνολικής διάγνωσης» και αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ μετονομάστηκε σε «πλήρη μελέτη», ενώ οι λέξεις «διάγνωση» και «συνολική» εξαφανίστηκαν εξ ολοκλήρου. Και αυτό, γιατί, όπως ρητά ενημερωθήκαμε στην άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9.12.2013 στο γραφείο του κ. Κατσικάρη (παρόντες οι κ.κ.: Δ. Κατσικάρης, Θ. Καρδοματέας, Σπ. Σπυρίδων, Δ. Στρατηγός, Γ. Δημητριάδης, Δ. Πάνου, Π. Κοράλλη και πέντε στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου) η «πλήρης μελέτη» δεν θα περιλαμβάνει πραγματογνωμοσύνη / διάγνωση. Ούτε θα είναι συνολική.

Αντίθετα, μάς εξηγήθηκε ότι «για λόγους συντομίας» θα προσπεράσει τα στάδια του εντοπισμού των αιτιών όλων των σημερινών προβλημάτων και α) σε ό,τι αφορά τη μονάδα, θα προβλέπει την εξ ολοκλήρου αντικατάσταση του συνόλου του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του εν λόγω έργου (χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι θα μείνουν μόνο τα τσιμέντα), το οποίο παραδόθηκε μόλις πριν από εφτά χρόνια και λειτούργησε μόλις πριν από πέντε, ενώ, β) σε ό,τι αφορά το δίκτυο θα γίνουν μόνο «βασικές διορθώσεις» οι οποίες θα βασίζονται στα «υφιστάμενα υδραυλικά δεδομένα» (υπερδιαστασιολόγηση για πληθυσμό 35.000!) «γιατί δεν έχει νόημα να γυρίζουμε πίσω». Έχει σημασία να αναφερθεί ότι το δίκτυο καταρχήν βρισκόταν εκτός του αντικειμένου της «πλήρους μελέτης», όπως μάς την περιέγραψε ο ίδιος ο μηχανολόγος που θα την εκπονήσει, και προστέθηκε προφορικά σε αυτό μετά από σχετική επισήμανσή μας, χωρίς να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα και ο προϋπολογισμός που ήδη μάς είχε παρουσιαστεί για τα έργα της μονάδας.

Η μελέτη θα εκπονηθεί από μηχανολόγους της Περιφέρειας που συμμετείχαν στα στάδια της επίβλεψης και παραλαβής των υφιστάμενων έργων, οι οποίοι εξήγησαν ότι είναι περιττή μια πραγματογνωμοσύνη, γιατί γνωρίζουν καλά τα προβλήματα, αλλά και ότι θεωρούν ως δεδομένο ότι τα έργα παραδόθηκαν άρτια στο Δήμο και ότι η καταστροφή τους (100% στην περίπτωση της μονάδας) έλαβε χώρα από το 2011 και μετά εξαιτίας της κακής χρήσης τους (από τον Δήμο).

 

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό των έργων, η «πρόταση» που τέθηκε υπόψη μας περιλαμβάνει α) την έναρξη της εκπόνησης της μελέτης στις αρχές Ιανουαρίου, (με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η συντελούμενη βιντεοσκόπηση των αγωγών η οποία έχει διακοπεί λόγω εμφράξεων), β) την ολοκλήρωσή της μελέτης μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα και γ) την έναρξη των έργων μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα, αν επιμείνουμε στη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, τότε θα καθυστερήσουμε άλλους τρεις μήνες «τους οποίους δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε» (όταν έχουμε χάσει ολόκληρες δεκαετίες…). Για τη χρηματοδότηση των έργων βρέθηκαν (ξαφνικά και αυτά – «το περασμένο Σάββατο») 2,2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν είχαν βρεθεί ποτέ τα προηγούμενα χρόνια και πιθανότατα δεν θα ξαναβρεθούν ούτε τα επόμενα, όπως μας ξεκαθαρίστηκε. Βρέθηκαν δηλαδή μόνον αφού το ΔΣ προχώρησε σε ανάθεση «μελέτης συνολικής διάγνωσης» και θα δοθούν μόνο αν το ΔΣ δεν επιμείνει στην εκπόνησή της πριν την εκτέλεση των νέων έργων.

Αντίθετα, αν το ΔΣ επιμείνει στην προϋπόθεση αυτή, τότε η Περιφέρεια, όχι μόνο δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση των έργων, αλλά επίσης δεν θα ισχύει η (τελευταία) δήλωσή της ότι θα εκπονήσει την «τεχνική μελέτη» και τα τεύχη δημοπράτησης (κόστους περίπου 120.000€ αν αναζητηθεί εξωτερική χρηματοδότηση) που θα απαιτούνται για να εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της «μελέτης συνολικής διάγνωσης». Συμπερασματικά, μάς δηλώθηκε ότι «ο δρόμος που έχετε διαλέξει είναι ο σωστός, αλλά αν θέλετε τεχνική μελέτη με τεύχη δημοπράτησης και χρηματοδότηση έργων, πρέπει να τον παρακάμψετε» και μάς τέθηκε ρητά το «δίλημμα» να ανακαλέσουμε την απόφαση 200/2013, γιατί διαφορετικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη μη υλοποίηση κανενός έργου.

 

Οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας του Δήμου Πόρου ήμασταν οι μόνοι που διαφωνήσαμε με τα παραπάνω εξωφρενικά και δηλώσαμε ότι εμμένουμε στην θέση μας για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης πριν την δαπάνη έστω και ενός ακόμα ευρώ για τον ΒΙΟΚΑ, καθώς και ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε το περιεχόμενο της συζήτησης. Ζητήσαμε επίσης από τους συμμετέχοντες να αναλάβουν δημοσίως την πολιτική ευθύνη για τα λεγόμενά τους, είτε με την υπογραφή κοινού πρακτικού, είτε με ξεχωριστές ανακοινώσεις την επαύριο. Ωστόσο, λάβαμε την απάντηση ότι όσα ειπώθηκαν δεν μπορούν να καταγραφούν, ενώ μάς απαγορεύτηκε και η ηχογράφηση της σύσκεψης. Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι η χρηματοδότησή και η υλοποίηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, της «πρότασης» που εκτέθηκε, ούτε είναι βέβαιη, ούτε μπορεί να υποβληθεί στο Δήμο εγγράφως. Από την πλευρά του, ο κ. Στρατηγός δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση και θα την φέρει ως κατεπείγουσα προς ψήφιση στο ΔΣ, αναλαμβάνοντας να εξηγήσει ο ίδιος στους συμβούλους όσα δεν καταγράφηκαν.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η αποδοχή της «πρότασης» θα ήταν σκανδαλώδης και αναποτελεσματική για τον τόπο και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να συζητηθεί συνωμοτικά σε μία αιφνιδιαστική συνεδρίαση, από την οποία θα απουσιάζουν αναπόφευκτα αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Πρόκειται για τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα συνεδρίαση του ΔΣ, το αποτέλεσμα της οποίας συνδέεται με την οικονομική και περιβαλλοντική επιβίωση του Πόρου, αλλά και με δύο δικογραφίες που εκκρεμούν στους Οικονομικούς Εισαγγελείς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Για τους τελευταίους λόγους, κάνουμε έκκληση στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να μην υπερψηφίσουν τη σχετική πρόταση και στη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα, ή τουλάχιστον να το θέσει προς συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ. Τέλος, παρακαλούμε όποιον από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη αμφισβητεί την ακρίβεια της παραπάνω καταγραφής του περιεχομένου της, ή επιθυμεί να προσθέσει κάτι σε αυτή, να τοποθετηθεί δημοσίως, όπως άλλωστε επιζητούμε εξ αρχής.

 

 

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αφού το παιχνίδι των λέξεων συνεχίζεται ΚΑΙ από τον κ. Δημητριάδη, στο τέλος θα φτάσουμε σε λαϊκό ρητό “όποιος δεν θέλει να επισκευάσει, 10 μήνες μελετάει”…

  Η Περιφέρεια μας δίνει λεφτά να λύσουμε το πρόβλημα μας πριν το καλοκαίρι και να μην καταστραφεί τουριστικά το νησί.

  Εμείς δεν θέλουμε ?

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Δηλαδή θα πληρώσουμε το ίδιο έργο τρεις φορές;
  Ρήτρες καλής εκτέλεσης και καλής λειτουργίας δεν υπάρχουν;
  Αν δηλαδή το έργο ήταν ιδιωτικό ο φορέας ιδιώτης θα το ξαναπλήρωνε χωρίς να βάλει στο ”φρέσκο” κανέναν;
  Αλλά τώρα που είναι δημόσιο δεν πειράζει! Φάτε!
  Τόσο χαζοί είμαστε οι φορολογούμενοι!
  Και μη βγεί κανείς να πει ότι τα πληρώνουν άλλα κορόιδα και όχι εμείς, γιατί σε υστερημένους δεν απαντώ.

 3. Ιωάννης Γκούμας says:

  Στα πλαίσια της ίδιας λογικής του ξαναστρώνουμε τις πλατείες κάθε φορά που αλλάζουμε δήμαρχο (το ίδιο και τους δρόμους), και οι πολίτες λένε μπράβο στο δήμαρχο που σκορπάει τα λευτά μας και τους φόρους μας χωρίς λόγο και αιτία. Φυσικά υπάρχουν και τα φερέφωνα αυτής της λογικής με στόχο να δηλητηριάζουν την σκέψη μας, πολύ συχνά και για δικό τους προσωπικό όφελος.

  Σε αυτό θέλω να προσθέσω ότι καλά τα είχε πάει μέχρι τώρα ο δήμαρχος στο να μην σκορπάει τόσο πολύ τα χρήματα αυτά, με εξαίρεση της αντικατάστασης του παλιού μπετού με νέο στην παραλία μετά τα ιπτάμενα. Σε αντίθεση με παλαιότερους σπάταλους δημάρχους. Αλλά τότε λευτά υπήρχαν και μας δίνανε και μας. Τώρα λευτά υπάρχουν αλλά δεν μας δίνουν (και ας είναι δικά μας).

  Εγώ ήξερα ότι αν βάλουν το χέρι στην τσέπη σου να σου βουτήξουν το πορτοφόλι, τους έκοβες το χέρι. Γιατί οι πολιτικοί διαφέρουν; Επειδή μας έχουν πείσει ότι δεν το έκαναν;

Σχολιάστε