Poros Arts Festival: 60 χρόνια «Το παιδί και το δελφίνι» – Προβολή της ταινίας στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑΣτα πλαίσια του Poros Arts Festival 2017, η ομάδα του φεστιβάλ ενώνει τις δυνάμεις της με τον Νάσο Αργυρόπουλο και τον θερινό κινηματογράφο του νησιού ΔΙΑΝΑ και γιορτάζουν την επέτειο των 60 ετών, από την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας του Χόλυγουντ που γυρίστηκε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη… γειτονιά μας.

«Το παιδί και το δελφίνι» με την εντυπωσιακή Σοφία Λόρεν, κινηματογραφήθηκε πριν 60 χρόνια στην όμορφη Ύδρα, και απογείωσε τουριστικά το γειτονικό νησί και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον Σαρωνικό.

Η ταινία ξεκινάει με τον Πόρο να φιγουράρει ανάμεσα σε πέντε ελληνικά νησιά. Τα υπόλοιπα τέσσερα νησιά ήταν η Ρόδος, η Δήλος, η Μύκονος και φυσικά η Ύδρα. Η Σοφία Λόρεν, εκείνη την εποχή, πέρασε αρκετές μέρες στον Πόρο, κάνοντας διακοπές. Γύρω από τη διαμονή της στο νησί έχει «χτιστεί» αστικός μύθος, ενώ ο αείμνηστος Λουκάς Κληροδοτάκος ονόμασε τη θρυλική βάρκα του «Σοφία Λόρεν», τιμής ένεκεν.

Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική παραγωγή στο ελλαδικό χώρο καθώς και την πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε Cinemascope 55. Μάλιστα ο κ. Αργυρόπουλος εξασφάλισε την ταινία στην αρχική της μορφή.

Γυρίσματα της ταινίας δεν έγιναν μόνον στην Υδρα. Ο φακός του Μίλτον Κράσνερ κατέγραψε σκηνές στον Παρθενώνα ενώ έγιναν επίσης κάποιες γενικές λήψεις στον κόλπο του Σαρωνικού. Αξέχαστη πάντως παραμένει ακόμη και σήμερα η σκηνή στην οποία βλέπουμε τη Λόρεν να τραγουδά μαζί με τον Τώνη Μαρούδα το «Τι ‘ναι αυτό που το λένε αγάπη;» μέσα στο ταβερνάκι.

Η ταινία θα προβληθεί την Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 21:00 στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ.ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Ένα μπράβο στο Νάσο Αργυρόπουλο για αυτή την πρωτοβουλία. Οι Ποριώτες θα απαλαύσουν την πολύ γνωστή ταινία και θα χαρούν τις υπέροχες σκηνές και την καταπληκτική Σοφία Λόρεν.
  Καλό είναι με την ευκαιρία να αναφερθούμε και στο ορειχάλκινο υπερμεγέθες άγαλμα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης,(Βλ και Γοργόνα) το οποίο έχει στηθεί στο σημείο “Μύλος της Λόρεν” στην Ύδρα.
  Θυμάμαι μάλιστα, ότι ο Ξενούλης είχε ψάξει να δει από πού είχε προκύψει το σενάριο της ταινίας και αφού δεν είχε βρει τίποτα, μια μέρα μου είπε:
  -Το ξέρεις ότι υπάρχει μύθος από τον οποίο βγήκε το σενάριο της ταινίας ” The boy on the dolphin”, που στην Ελλάδα προβλήθηκε με ελληνικό τίτλο “Το παιδί και το δελφίνι”;
  -Ποιος μύθος υπάρχει; τον ρώτησα, έκπληκτος.
  -Αυτός που θα γράψεις εσύ…
  Στην αρχή γέλασα, αλλά μετά έκατσα και έγραψα σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο μια ιστορία, που δημοσιλεύτηκε στο βιβλίο μου “Θα πάω πάλι στο νησί” από τις εκδόσεις “ΕΝΤΟΣ” και παρουσιάστηκε στο κτήριο Συγγρού στις 23 Ιουλίου 2006. Παραθέτω την πρώτη και την τελευταία 9στιχη στροφή:

  Εγώ είμαι ο Μέγας Λυρικός, ο Μύστης ο Αργείος
  κι έχω ένα μύθο να σας πω, που μόνο εγώ γνωρίζω
  γιατ’ όλα τα καθέκαστα τά’ζησα αυτοπροσώπως,
  χίλια διακόσια προ Χριστού συν δυο χιλίαδες έξι
  πού’χουμε χρόνους σήμερα, να λάμψει η αλήθεια:
  Πολλές του Αιγέα οι σύζυγοι, μα γιο δεν του’χαν κάνει
  για να γενεί διάδοχος και ρήγας της Αθήνας.
  Κι ο βασιλιάς στενάχωρα τις μέρες του περνούσε
  αφού καμιά οι μάντηδες δεν τού’διναν ελπίδα.
  …..
  …..
  …..
  Εγώ αυτά είχα να σας πω και να τα βεβαιώσω
  γιατί πιστεύουν σήμερα πως μύθος δεν υπάρχει
  αλλ΄είναι αποκύημα σύγχρονης φαντασίας
  κι απλή ταινία του σινεμά με τη Σοφία Λόρεν.
  Όμως το τάμα στο βυθό, πιο έξω από την Ύδρα
  άθικτο αναπαυότανε για τρεις χιλιάδες χρόνια
  και μυστικό κρατήθηκε απ΄τα σοφά δελφίνια,
  που το περιτριγύριζαν, μα δεν το μαρτυρούσαν,
  ώσπου κάποιο άσοφο μικρό, το’ δειξε στη Σοφία.
  ….
  ….
  Κι όσοι ποτέ δεν είδαν “το παιδί και το δελφίνι”
  που “γύρισαν” στην Ύδρα μας, συνέχεια στην…οθόνη! []
  ΑΡΙΣ.ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ

Σχολιάστε