106 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη ΤσαρούχηΟ Μανόλης Τσακίρης με τον Γιάννη Τσαρούχη

Ο Μανόλης Τσακίρης με τον Γιάννη Τσαρούχη

Σαν σήμερα,  στις 13 Ιανουαρίου του 1910 γεννήθηκε στον Πειραιά ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

 Ο καλλιτέχνης που αγάπησε και δημιούργησε έργα στα νησιά του Σαρωνικού ήταν καταγόμενος από την γνωστή οικογένεια Μεταξά από τα Ψαρά. Τα πρώτα του έργα τα εξέθεσε το 1929 στο «Άσυλο Τέχνης». Η επιτυχία που σημείωσε τον οδήγησε στη συνέχεια να φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1929 – 1935). Παράλληλα, μαθήτευσε κοντά στον Κόντογλου (1931 – 1934), ο οποίος τον μύησε στη βυζαντινή αγιογραφία, ενώ μελέτησε τη λαϊκή αρχιτεκτονική και ενδυμασία. Μαζί με τους Πικιώνη, Κόντογλου και Αγγ. Χατζημιχάλη πρωτοστάτησε στο αίτημα της εποχής για την ελληνικότητα της τέχνης.

Με αφορμή τα 106 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Τσαρούχη, ανάδημοσιεύουμε άρθρο του κατ’ επιλογή Υδραίου Μανόλη Τσακίρη, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2013 στο http://news247.gr/  :

Με τον Γιάννη Τσαρούχη με γνώρισε, πολλά χρόνια πριν μας αφήσει, ο αδελφικός του φίλος Γιάννης Ρίτσος, παραμονή Πρωτομαγιάς  το 1975.

Ήμουν στο  σπίτι του Ρίτσου εκείνο το ανοιξιάτικο πρωϊνό, παραμονή των γενεθλίων του, όταν χτύπησε η πόρτα.

Ο Γιάννης, αφού είχε κάνει τα καφεδάκια μας, κάθισε στη γωνιά του και έγραφε, όπως πάντα, καπνίζοντας διαρκώς τα άφιλτρα τσιγάρα «Νο 7».

«Ανοίγεις, σε παρακαλώ;», μου είπε. Την είσοδο την έφραζε ένα μεγάλο τελάρο και πίσω του ο Γιάννης Τσαρούχης, ο μεγάλος ζωγράφος, σκηνογράφος, ποιητής, στοχαστής, μα πάνω από όλα ένας ήσυχος επαναστάτης, ένας ελεύθερος άνθρωπος, με έναν βοηθό του.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Saronic Magazine
Σχολιάστε