Τριήμερο πολιτισμού και παράδοσης ζήσαμε σε Πόρο και ΓαλατάΠλούσιο πολιτιστικό ρεπορτάζ επιφύλασσε το τριήμερο 23-25 Ιουνίου στον Πόρο και τον Γαλατά.
Πολιτιστικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή 23, συνεχίστηκαν το Σάββατο 24 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 25 Ιουνίου.
Ο Κλήδονας στην Πούντα
Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Η Ποριώτισσα» αναβίωσε το πατροπαράδοτο έθιμο του Κλήδονα στην πλατεία του Αη Γιάννη (Πλ. Σολωμονίδη) στην Πούντα.
Οι κυρίες του Συλλόγου, με την συνδρομή νέων κοριτσιών του Πόρου, αναβίωσαν το έθιμο με το λεγόμενο ριζικάρι, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το έθιμο του ανάματος της φωτιάς, με τα μαγιάτικα στεφάνια και το πήδημα της φωτιάς από τα παιδιά του νησιού.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι, χορό και κεράσματα από τις κυρίες του Συλλόγου.


«Σινέ Ελληνικόν» από το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Γαλατά
Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου Γαλατά και τους φίλους του, στο αμφιθέατρο του Λυκείου Γαλατά.
Στην Μπακαλοταβέρνα «Η ωραία του Χωριού» σερβίρονται εκλεκτοί μεζέδες. Ουζάκι με κατιτίς, πορτοκαλάδα από πορτοκάλια, κιοφτέδες της Σουλτάνας και ρέγγα από τον Σπανομαρία.


Η Φλώρα, η «διέφυνση» του μαγαζιού, πάντα πρόθυμη να σας εξυπηρετήσει, να ακούσει τον πόνο σας και να πιεί μαζί σας για να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Εδώ μπορείτε να παίξετε με την τύχη σας, ψάχνοντας τον παπά και αν δεν τον βρείτε, οι πενιές του Τένγκουλα, θα σας κάνουν να ξεχαστείτε και να διασκεδάσετε.
Η παράσταση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στο προαύλιο του Λυκείου Πόρου.
Το Σενάριο και η Σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Ζαφειράτου.
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης:
Τούλα: Δέσποινα Θυμαρά
Φλώρα: Χριστίνα Ροή
Σήφης Τένγκουλας – Μπουζούκι: Γιάννης Βασιλείου
Άγγελος: Βασίλης Σαραντόπουλος
Λέλος: Ηλίας Κοβάνης
Κιθάρα: Θωμάς Κουφάκης
Φωνή: Τζούλη Φραγκούλη
Σουλτάνα: Μαρίνα Αγγελοπούλου
Βάγγος Καψούρης: Αντώνης Δημητρόπουλος
Φίγκος Παπαφίγκος: Γιώργος Κρητικός
Ρένα: Κατερίνα Ζαφειράτου.
Υπεύθυνος φωτισμού: Ηλίας Κοβάνης.
Η θεατρική ομάδα «Το Εσπερινό και οι φίλοι του» ολοκληρώνοντας την πολύμηνη και πολυκύμαντη προσπάθεια της νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στο ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης.
Ευχαριστούν τον Άρη Ροή και το Γ/σιο Γαλατά για την συμβολή τους στα ηχητικά, το καφενείο του Γιώργου Παπασωτηρίου, την ταβέρνα «Μπάμπης», την ταβέρνα της Ελένης και του Θανάση Βλάχου, το μπαρ «Pueblo», το μανάβικο του Στράτου οικονόμου και το μαγαζί «Το αλάτι της Γης» που με αντικείμενα που δάνεισαν βοήθησαν στο να γεμίσει η μπακαλοταβέρνα. Τέλος ευχαριστούν τον Αλέξανδρο Τσούτη για την υπέροχη αφίσα του.


Η Κατερίνα Ζαφειράτου, σημειώνει:
«Είναι πολύ μαγικό συναίσθημα, μια ιδέα σου παίρνει σάρκα και οστά. Μπρος στα μάτια σου να στήνεται μια μπακαλοταβέρνα, και να γεμίζει η ατμόσφαιρα από άρωμα παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Τίποτα, όμως από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει χωρίς αυτή την ομάδα. Σε αυτή την μπακαλοταβέρνα δεν ενώθηκαν μόνο οι ήρωες του κινηματογράφου, αλλά ενωθήκαμε και εμείς. Ο καθένας μας προσωπικά έκανε δική του διαδρομή και προσέφερε τον καλύτερο του εαυτό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν-έναν ξεχωριστά τα άτομα αυτής της ομάδας για την εξαιρετική δουλειά του και για όλες τις στιγμές που μοιραστήκαμε. Χωρίς εσάς η μπακαλοταβέρνα θα ήταν μόνο τεντζερέδια. Όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι, δεν ξέραμε που θα μας πάει. Με πίστη, θέληση και ψυχή όμως, καταφέραμε να φτάσουμε στα αστέρια του ελληνικού κινηματο γράφου».
Ένα πιάνο κι ο Aristakes στο κέντρο του Πόρου
Τους ποριώτες και τους επισκέπτες του νησιού, αιφνιδίασε ο… Ολλανδός Neil Diamond, Aristakes, με μια ξεχωριστή μουσική παράσταση στο κέντρο του νησιού, σε ένα ιδιότυπο μουσικό… flash mob, με μελωδίες Σινάτρα, Έλτον Τζον, Λέοναρντ Κοέν, αλλά και αγαπημένα ελληνικά τραγούδια όπως το «Περιγιάλι το κρυφό».


Ο επαγγελματίας περφόρμερ, κέρδισε το χειροκρότημα των θαμώνων των καταστημάτων της πλατείας Ηρώων, αλλά και των περαστικών που κοντοστάθηκαν και σιγοτραγούδησαν τις αξέχαστες επιτυχίες που ερμήνευσε ο Αριστάκες με το πιάνο του.
Το δρώμενο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Poros Arts Festival 2017.
Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη από το Λύκειο Πόρου
Την Κυριακή 25 Ιουνίου, οι μαθητές του Λυκείου Πόρου, παρουσίασαν στο προαύλιο του σχολείου τους τη διαχρονική, αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη». Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και χάρισαν το γέλιο στο κοινό, τόσο από τις σπαρταριστές ατάκες τους, όσο και από τα ανατρεπτικά μπουγελώματα τους.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΑΡΙΣ ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

    Εξαιρετικές όλες αυτές οι εκδηλώσεις. Εξαιρετικότατες.
    Υποβάλλουμε τα θερμά μας συγχρητήρια, από βάθους καρδίας.
    Άρις

Σχολιάστε