Το μεγαλείο Θάνου Μικρούτσικου στον Πόρο (video)


gkionis

Φωτογραφία Γιώργος Γκιώνης

Με μία μεγαλειώδη και ιστορική συναυλία, στην κατάμεστη Πλατεία Ηρώων, έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων του Ιουλίου, του Poros Arts Festival 2015.
Ο Θάνος Μικρούτσικος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Κώστας Θωμαΐδης, συνοδευόμενοι από του μουσικούς Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά) και Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο), ξεσήκωσαν, συγκίνησαν και ταξίδεψαν το κοινό τους στον Πόρο.
Οι ποριώτες και οι επισκέπτες του νησιού, τίμησαν με την παρουσία τους την συναυλία του Έλληνα δημιουργού. Οι 400 καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί για τις ανάγκες της συναυλίας, δεν έφτασαν ούτε για αστείο και ο μεγαλύτερος όγκος των θεατών παρακολούθησε τη συναυλία όρθιος και περιμετρικά γύρω από την σκηνή. Τα καταστήματα της πλατείας είχαν τα τραπέζια ρεζερβέ από νωρίς για τις παρέες που επέλεξαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία από εκεί.  Εκτιμάται ότι παρακολούθησαν τη συναυλία 2000 περίπου άνθρωποι.

koino1
Η συναυλία ξεκίνησε λίγο πριν τις 10μμ και διήρκησε 2 ώρες. Ο μεγάλος έλληνας δημιουργός, ξεκίνησε τη συναυλία, μονάχος επί σκηνής, τραγουδώντας της «Γοργόνας το φτερό» και αποθεώθηκε.
Ο Θάνος Μικρούτσικος ευχαρίστησε το κοινό του Πόρου για την παρουσία του στη συναυλία λέγοντας «Σε τέτοιους καιρούς, αυτό είναι που είναι απαραίτητο, η επαφή η δική μας με εσάς . Όχι γιατί εμείς θα σας εμψυχώσουμε κατ’ ανάγκη, αλλά γιατί αυτό το γυρίζετε πίσω σε εμάς πολλαπλάσια είναι αμφίδρομη η σχέση». Ο Θάνος Μικρούτσικος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πόρου και τα παιδιά του φεστιβάλ για την πρόσκληση. «Θα σας παίξουμε τραγούδια του κοινού αισθήματος. Τραγούδια που συνοδεύουν τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά, αλλά κι όλους μαζί, στη ζωή τους στη μοναξιά τους, στους έρωτες τους, στην απογοήτευση τους, στους αγώνες τους» συνέχισε ο τραγουδοποιός, παρουσιάζοντας τους συνεργάτες του επί σκηνής.

φωτό Νίκος Παύλου

φωτό Νίκος Παύλου

Η συναυλία δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα από το μελοποιημένο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Μικρόσκοσμος» και το τραγούδι σε ποίηση Wolf Biermann «Αυτούς τους έχω βαρεθεί», με την φωνή της Αφροδίτης Μάνου. Και τα δύο τραγούδια είχαν τραγουδηθεί στην αυθεντική τους εκτέλεση από την αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη, μούσα του Θάνου Μικρούτσικου και αδερφή της κ. Μάνου, το 1975.
Η Αφροδίτη Μάνου, ήταν εμφανώς συγκινημένη και υπερήφανη για την συναυλία στον Πόρο, τόσο για το γεγονός ότι δήμαρχος του νησιού είναι ο ανιψιός της Γιάννης Δημητριάδης, όσο και για το γεγονός ότι υπάρχει ένα δέσιμο και μια οικειότητα της ίδιας με τον Πόρο.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Θωμαΐδης, όπου συγκίνησε βαθύτατα το κοινό, τραγουδώντας το μελοποιημένο ποίημα του Bertolt Brecht «Άννα μη κλαίς». Ακολούθησε το τραγούδι σε ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη «Κι ήθελε ακόμη» που ξεσήκωσε το κοινό που αποθέωσε τους καλλιτέχνες.
Η συναυλία συνεχίστηκε με τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, από την αριστουργηματική μελοποίηση των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, του αείμνηστου Άλκη Αλκαίου και άλλων μεγάλων στιχουργών και ποιητών.

Φωτό Γιώργος Γκιώνης

Φωτό Γιώργος Γκιώνης

«Ένα μαχαίρι», «Πικρία», «Αρμίδα», «Ο Άμλετ της σελήνης», «Το λίχνο του Αλαδίνου», «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα», «Πιρόγα» . Αυτά και πολλά άλλα αριστουργήματα από το πλούσιο έργο του Θάνου Μικρούτσικου ξεσήκωσαν τους ποριώτες όπου στο τέλος αποθέωσαν τους καλλιτέχνες.

Ένα είναι το σίγουρο. Η βραδιά της 18ης Ιουλίου 2015 θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των ποριωτών για την ιστορική συναυλία του μεγάλου Θάνου Μικρούτσικου στο γραφικό λιμάνι του Πόρου. Οι ποριώτες δεν θα ξεχάσουν ποτέ το πάθος του Θάνου. Τον μεστό λόγο του. Την αύρα του στην σκηνή.
Εκτός από τους ποριώτες, ο Θάνος, η Αφορδίτη, ο Κώστας, ο Θύμιος και ο Θοδωρής, εντυπωσιάστηκαν από το κοινό του Πόρου και θα θυμούνται για πάντα τη συναυλία δίπλα από τις λάντζες και κάτω από το επιβλητικό Ρολόι, εκείνη την νυχτιά που φύσαγε ο ποριώτικος «βαρδάρης».
Εμείς σας μεταφέρουμε την αξέχαστη και μεγαλειώδη συναυλία με μερικά βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα.
Σχολιάστε