Σπύρος Απ. Παπαϊωάννου: Άνθρωπος χωρίς περιβάλλον δεν μπορεί να ζει – Έλληνας χωρίς την παράδοση, δεν είναι ΈλληναςΜέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Σαρωνίς έγινε το Σάββατο 5 Μαΐου στις 8 το απόγευμα, η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Απ. Παπαϊωάννου “Αληθινές Ιστορίες” που αναφέρεται στην εξερεύνηση του σπηλαίου Περιστέρι στα Μέθανα.
Μια παρέα τεσσάρων νεαρών, που αποτελούνταν από τον Σπύρο Παπαϊωάννου, Σταύρο Μαλτέζο, Δημήτρη Τριανταφύλλου και τον Βασίλη Τριανταφύλλου ( που πέθανε πρόσφατα), στις 13 Ιανουαρίου του 1973 τόλμησαν και κάτω από το βαρύ κλίμα που διαμόρφωνε η Δικτατορία και οι άνθρωποι της ΑΓΕΤ, μπήκαν μυστικά στο Σπήλαιο.
Η κίνηση αυτή έδωσε δημοσιότητα στο σπήλαιο, το οποίο αργότερα εξερευνήθηκε από την σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου και έδωσαν επιχειρήματα για την ματαίωση του τσιμεντάδικου στο Στενό. Παρών ήταν στην εκδήλωση και ο φωτογράφος Χρήστος Λαζάρου, που με τις φωτογραφίες του έχει καλύψει γεγονότα 6 δεκαετιών στα Μέθανα. Στο τέλος της συζήτησης συμφωνήθηκε από τους πολίτες που παρακολούθησαν και συμμετείχαν στη συζήτηση να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθεί το σπήλαιο, ως πόλος έλξης της περιοχής. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Φορέας Ανάπτυξης και Πoλιτισμού Μεθάνων Τροιζηνίας. Το βιβλίο προλόγισε και τη συζήτηση συντόνισε ο Σάββας Ν. Αθανασίου. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Αληθινές Ιστορίες» Σπύρος Παπαϊωάννου απευθυνόμενος στο κοινό, είπε:
«Φίλοι και φίλες, Ευχαριστώ για τη τιμή που μου κάνετε με την παρουσία σας.
Ευχαριστώ το φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων-Τροιζηνίας,που είχε την ευγενή καλοσύνη για την παρουσίαση του βιβλίου μου. Ευχαριστώ το Πόρος Νιους του διαδικτύου, για την συμπαράσταση, και προβολή
Ευχαριστώ τον εκπαιδευτικό Γιάννη Μεριχωβίτη για τον πρωτοποριακό του πρόλογο. Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σάββα Αθανασίου για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον για την εκδήλωση.
Ευχαριστώ για την παρουσία του τον Ευάγγελο Μαλτέζο που τότε ήταν η έμπνευσή μας και καθοδηγητής.
Ευχαριστώ για την παρουσία των συντρόφων της αποστολής, Σταύρο Μαλτέζο και Δημήτρη Τριανταφύλλου, και αποτίω φόρο τιμής στον εκλιπόντα τέταρτο της αποστολής Βασίλη Τριανταφύλλου τον αξέχαστο Αμερικάνο.
Ευχαριστώ για την παρουσία του τον Φωτορεπόρτερ της εποχής Χρίστο Λαζάρου.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι κάποιο λογοτεχνικό αριστούργημα. Είναι η αποτύπωση μιας αλήθειας, μία κατάθεση ψυχής, για ένα γεγονός που έγινε σε μια δύσκολη περίοδο. Την εποχή που αποφάσιζαν, για εμάς χωρίς εμάς. Όμως ο Λαός βρίσκει πάντα τον τρόπο να είναι παρών, και να βρίσκει, ή να προσπαθεί διέξοδο. Μέσα σε αυτά τα ψήγματα του Λαού, ανήκε και η τότε παρέα μου.
Πήραμε κάποιο ρίσκο για αυτά που πιστεύαμε.

«Άνθρωπος χωρίς περιβάλλον δεν μπορεί να ζει»
«Έλληνας χωρίς την παράδοση, δεν είναι Έλληνας»

Η ζωή είναι δύσκολη ακόμα και με τον μανδύα της Δημοκρατίας. Η αφύπνιση της νέας γενιάς για την προστασία του περιβάλλοντος, και την ορθολογική ανάπτυξη και πρόοδο είναι επιτακτική τόσο, όσο και η σίτιση του Λαού.
Εύχομαι η νέα γενιά να προστατέψει ότι έχει απομείνει όρθιο και να αποκαταστήσει παλιές αμαρτίες, χωρίς όμως υπερβολές.
Οι πρόγονοί μας εκτός των άλλων είχαν ένα Λεκτικό-Γεωμετρικό-Φυσικό υπερόπλο, ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ πάνω στην οποία κτίστηκε η Ακρόπολη και η Δημοκρατία του Περικλή».
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Παν. Χατζηπέρος says:

    Συγχαρητήρια για την αξιέπαινη προσπάθεια!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε