‘Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες’Ο Π.Σ.Γ.Π. “ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ” σας προσκαλεί στην θεατρική παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών και της εταιρίας θεάτρου sforaris, “Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες”, το Σάββατο 26 Μαρτίου, ώρα 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Συγγρού. Ειδικά για τον Πόρο, είσοδος ελεύθερη.

Μια παράσταση για τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της οικογένειας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ‘ανθρώπων της διπλανής πόρτας’, η οποία παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Επόμενη στάση της περιοδείας, είναι ο Πόρος και η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μεγάρου Συγγρού, για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 στις 20:30 μ.μ.

Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 και της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, οι ‘Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες’ είναι μια σπονδυλωτή παράσταση, βασισμένη στις ιστορίες τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών με πανελλήνια διάδοση, που συγγενεύουν με τα ακριτικά (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και σε στίχους από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη. Έχουν χρησιμοποιηθεί στίχοι από τα έργα: Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα, Νυχτερινός επισκέπτης, Σκοτεινή πράξη, Ο διάβολος με το κηροπήγιο, Βιολί για μονόχειρα, Ανακάλυψη, Βιολέτες για μια εποχή.

Η παράσταση δημιουργείται κάθε φορά για τον συγκεκριμένο χώρο που πρόκειται να παρουσιασθεί, αλλάζοντας την σειρά των ιστοριών και χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά ή σκηνικά συστατικά του. Έχουν γίνει πέντε διαφορετικές εκδοχές της. Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2009 σε μια περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε μη θεατρικούς χώρους (Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος, Παλιός Ρώσικος Ναύσταθμος στον Πόρο, Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο Χαριλάου στη Βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας, μια εγκαταλελειμμένη εξοχική κατοικία στην παραλία του Επιταλίου στην Ηλεία και η πλατεία του χωριού Ποταμός στα Κύθηρα). Η δεύτερη εκδοχή παρουσιάσθηκε την άνοιξη του 2010 στους εσωτερικούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η τρίτη το καλοκαίρι του 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Γκαράζ Δ) και η τέταρτη τον χειμώνα 2010-2011, στον πολυχώρο Bios, στην Αθήνα. Η περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί την πέμπτη εκδοχή της παράστασης.

Για την παράσταση έχουν γραφτεί μεταξύ άλλων τα εξής:

· Μη τη χάσετε με τίποτε. Συγκινήθηκα βαθιά. Το Ελληνικό Φεστιβάλ που ενέταξε την παράσταση αυτή στο πρόγραμμά του, πρέπει να είναι υπερήφανο.

Γιώργος Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ

a.. Δεν φαντάζομαι να υπήρξε θεατής που να μην ανατρίχιασε. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση, που στάζει ελληνικότητα και βαθύ πανάκριβο συναίσθημα.
Τατιάνα Καποδίστρια, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

a.. Ο Γιάννης Καλαβριανός κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά αυτά τα δύο είδη που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τόσο αταίριαστα.
Λουίζα Αρκουμανέα

ΤΟ ΒΗΜΑ

a.. Έχουμε να δούμε τέτοιο ενδιαφέρον εγχείρημα από τη ‘Νύχτα του τράγου’, του Σωτήρη Χατζάκη.
Ιλειάνα Δημάδη, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

a.. Η δουλειά των Sforaris έχει μια ποιότητα που δεν περνά απαρατήρητη, εμπλουτίζοντας το σκηνικό μας λεξιλόγιο με νέες εικόνες. Ενδιαφέρουσα κατάθεση, επιταγή για το μέλλον.
Γρηγόρης Ιωαννίδης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

a.. Άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ. Το νέο αίμα!
Αστερόπη Λαζαρίδου

ΤΟ ΒΗΜΑ

a.. Παραλογές με Λειβαδίτη για θεατές που τα έχουν δει όλα.
Όλγα Σελλά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

a.. Ο τρόπος που συνέδεσε τις παραλογές με τη σύγχρονη ποίηση ήταν ευφυής. Μια εφευρετική , ενδιαφέρουσα, ολοκληρωμένη παράσταση.
ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Σχολιάστε